miercuri, 24 septembrie 2008

Se întâmplă în grădiniţele româneşti

Luni, ora 8, părintele aduce copilul cu febră la grădiniţă. Asistenta nu-l lasă să intre. Trece de ea, lasă copilul pe hol şi pleacă. E oprit de nenea de la pază, copilul intră în convulsii cu 42 temperatură. După o oră de discuţii, destul de voioase, copilul e luat acasă.

Marţi pe la prânz. Un copil din grupa mică, nou venit, face o criză de epilepsie şi intră în comă. Asistenta se descurcă, vine Ambulanţa, vine SMURD-ul, copilul e salvat. Acum e la terapie intensivă la spital. În avizul medical al copilului nu scrie aşa ceva, nimeni nu ştia. Azi vine părintele şi face scandal că, de ce s-a chemat ambulanţa, că s-a făcut prea mult scandal.

Miercuri, de dimineaţă. Părintele aduce copilul, nou venit, în grădiniţă, la prânz dă telefon şi spune, senin, că este diabetic copilul. Nimeni nu ştia, în avizul de la medicul de familie nu scria. Dacă-i dădeau nişte dulciuri la masă şi intra în comă?

Credeţi că sistemul de învăţământ şi cel de sănătate sunt singurele vinovate pentru ce se întâmplă?

Eu sincer cred că NU.

Grădiniţa este de stat şi totul este din ultimele trei zile.

24 de comentarii:

machiavellian spunea...

Mda, din pacate toti se asteapta ca medicii sa fie vraci si sa faca miracole.

Dan Selaru spunea...

Totul s-a intamplat in aceeasi gradinita, in bUcuresti, drumul Taberei in 3 zile, ultimele 3 zile.

Anonim spunea...

damn,,ce coincidente intr-un timp f scurt. Parinti de tot kk

Ioan Castil Valeda spunea...

N-ar trebui sa ai un permis sa poti face copii ca am vazut ca pentru o porcarie de bicicleta cu motor iti trebuie ?

Dan Selaru spunea...

Eu cred ca situatia e generalizata nu ca e ceva special la gradinita asta care nu e de fite dar e foarte civilizata. La asta am eu acces.

Ioan Castil Valeda spunea...

Nu gradinita e de vina, parintii sunt cretini ! Nu sunt in stare sa aiba grija de propriii copii si apoi voteaza ca sa fie bine copiilor mei ... FYT !

Dan Selaru spunea...

Corect! Directoarea era ingrozita.

Procuroru spunea...

Părinţii sunt nişte inconştienţi şi pun în pericol viaţa copiilor. Nu ar strica să se impună diabeticilor portul unei brăţări speciale pentru a semnaliza celorlalţi boala. Ex: unul e internat inconştient şi i se administrează glucoză, poate muri.

Anonim spunea...

se numeste selectie naturala. natura tinde sa elimine prostii si genele lor.

din pacate sufera copiii care sunt nevinovati si teoretic ar trebui sa plece toti cu aceleasi sanse in viata.

daca natura era mai putin cruda ii nastea pe prostii astia direct sterili, sa nu aiba cum se inmulti.

parintii de genul asta ar trebui pedepsiti cu pedepse intre castrare (si decadere din drepturile parintesti) si o executie sumara. si asa planeta e supra-populata si prostii se inmultesc mai repede decit oamenii cu creier.

Anonim spunea...

Sunt unii parintii care nu-si dau seama de implicatiile psihologice pe care le au actiunile lor nesabuite asupra copilului.Si eu sunt mama,poate putin prea posesiva dar imi cunosc copilul si in primul rand eu sunt cea care am obligatii fata de cresterea si ingrijirea lui.In primul rand sunt informata cu tot ceea ce m-ar putea interesa despre universul copiilor,tin sub observatie constanta cursul cresterii si alimentatiei,comportamentului copilului.In general in Romania parintii nu sunt preocupati de aceste aspecte si fac copii doar ca asa e la moda.Ar mai fi multe de spus...

Anonim spunea...

Vai, ce prosti sunt altii...

Dan Selaru spunea...

Nu noi suntem prosti pentru ca lasam sa se intample. Trebuie sa luam pozitie ca simpli cetateni. Acum copilul cu epilesie este diagnosticat cu pneumonie, ca sa-l scoata pe doctorul de familie.

Anonim spunea...

Exista si o lipsa de organizare la gradinite.
Fiecare parinte ar trebui sa completeze un formular cu starea de sanatate a copilului, sa existe pe formular boli gen epilepsie, diabet dar si o rubrica cu altele.
In acest fel se poate transmite informatia catre toti angajatii gradinitei (nu numai educatoarei), se pot preveni asemenea incidente.

Daca parintele semneaza acest formular si nu completeaza nimic atunci raspunderea o poarta el.

Anonim spunea...

Selectia naturala in actiune :D

Dan Selaru spunea...

Formularul ala exista si trebuie completat de medicul de familie.

Ro_BLOG spunea...

Spuneam undeva in august anul trecut ca:

"...cred ca ar trebui sa mergem un pic mai departe, de unde incepe datoria scolii si unde se termina datoria familiei. Nu ar trebui oare ca inainte de toate scoala sa incerce sa formeze simplu OAMENI? Mi-e teama ca aici avem o lacuna – suntem prea angrenati in a forma specialisti si nu OAMENI. Poate unii ar spune ca asta e datoria familiei. Dar oare ei, parintii, sunt pregatiti pentru asta? Si daca tot ne asteptam de la scoala sa faca aceasta educatie, ce-ar trebui sa dam noi in schimb acestor dascali?..."

Real e ca exista o generatie de parinti neformata in a fi parinti si nu e doar vina scolii, ci poate a sistemului in general sau al parintilor parintilor...

Ne-am obisnuit permanent sa dam vina pe altii, ne-am obisnuit sa vem copii doar ca trebuie fara a ne gandi real la formarea copiilor nostri.

hbunny spunea...

zilele trecute am primit o vizita de la sefu' francez. discutie cica en tete a tete :)) cu fiecare angajat, imi vine si mie randul si...
cati ani ai, esti casatorita, ai copii? pana aici totul bine ca stiu din proprie experienta cum fug angajatorii de femei, ca ele vor copii bla, bla. si stupize, stupize, la raspunsurile mele, seful in loc sa se bucure ca nu m-am dedat la practici reproductive si ma dedic muncii :D ma ia peste picior, ca la varsta asta nu ai copii? cum de, curent de aer rece prin zona... (varsta fiind de vreo 27 ani si o luna)
si ne mai miram ca avem parte de parinti de genul asta??? parintii te bat la cap, da mie cand imi faci nepoti? prietenii/colegi toarna plozi la gramada, prin ziare vezi numai vedete cu fite care toarna copii pe banda rulanta.
cand nu ai bani sa iti iei un locsor al tau, muncesti zi lumina, mai stai si 2, 3 ore pe zi in trafic, ba mai ai si ghinionul sa nu stii ce inseamna sa fii parinte, sa cresti un copil, sa il educi, de ce ne miram ca se intampla asa ceva?

Anonim spunea...

Este oare prioritar pentru romani cum sunt crescuti copii? Se pare ca pentru o mare ...dar mare... parte dintre noi raspunsul este NU. Se pare ca producerea banilor, masina sau "imaginea" sunt prioritatile romanilor. Copilul....are grija gradinita de el iar daca sunt parinti instariti se mai adauga bona. Efectele acestei neglijente se vad chiar si cind copii sunt inca mici, prioritatile fiind altele sunt ignorate, dar cel mai adesea atunci cind este mult prea tarziu sa mai fie schimbat ceva.

Dan Selaru spunea...

Vezi copiii de bani gata, acum au 20 de ani si sunt un pericol public.

Anonim spunea...

In Slovenia, tara in care locuiesc acum, in oricare din cazurile de mai sus erau anuntate Serviciile Sociale, care la randul lor ar fi deschis un proces impotriva parintilor. La prima abatere de acest fel, Tribunalul aplica o amenda parintilor, iar la a doua parintii isi pierd dreptul de a mai ingriji copii, acestia fiind dati in ingrijirea serviciilor sociale. Desigur, nu exista astfel de cazuri, tocmai datorita unui sistem foarte bine pus la punct in domeniul securitatii sociale si a respectului fata de copil si societate.

Anonim spunea...

La un organism uman, peste 40.5 C incepe degenerarea creierului. La 42 C este deja istorie ...

Dan Selaru spunea...

Poate c-am exagerat, oricum a facut convulsii. Daca asta e greseala recunosc.

Anonim spunea...

Despre ce gradinita e vorba ??? In Drumul Taberei...dar care ???

sarcina pe saptamani spunea...

Unii oameni nu merita sa fie parinti.