miercuri, 21 ianuarie 2009

Barack Obama

Barack Obama e o speranţă. A omenirii. Palestinianul, congolezul, americanul şi CTP plus restul, mai puţin Putin, văd în el un soi de rezolvitor de probleme globale. Se cântă despre el, se vorbeşte despre el, oamenii îi poartă portretul ca pe sfintele moaşte. Deja există un cult al personalităţii la care văd că americanii sunt la fel de dedulciţi ca oricare neam needucat. Ca dovadă că manipularea funcţionează peste tot la fel.

Bono cântă, Aretha cântă, poporul cântă. Barack nici el nu crede că tot spectacolul ăsta mediatic, purtat pe toate meridianele, o să-l ajute. Pot sute de posturi de televiziune să-i ridice osanale. Dacă în trei luni nu face ceva urmat de rezultate în vederea atenuării crizei economice aceleaşi posturi o să-l facă praf. Dacă mai mor câteva sute de soldaţi prin războaiele deja în desfăşurare o să-i scadă susţinerea în acelaşi ritm ca scăderea popularităţii lui Bush.

Speranţele palestinienilor sunt iluzii, până nu ajung ei la concluzia că a trage cu bombardele în capul israelienilor e o tâmpenie, nici Obama nici altcineva nu-i poate ajuta să trăiască o viaţă normală. Până Africa nu trece de mentalităţile tribale nu o să evolueze, Obama nu poate opri luptele fratricide. Şi dacă CTP doreşte în România un preşedinte ca Obama ţin să-i spun că am avut, Emil Constantinescu.

Americanii nu pot pleca din Irak sau Afganistan cum pleacă un grup de navetişti acasă. Poate Obama să spună orice, US sunt un sistem cu o inerţie enormă, cu scopuri pe zeci de ani înainte. În politica pe termen lung a US Obama e doar un factor de moment, poate modifica doar mijloacele, nu poate schimba scopurile.

Până una, alta, Obama este o imagine, a schimbării, doar o imagine. Încă nu a schimbat nimic. Doar sumele pe care contribuabilul american le-a plătit pentru investitură, în vreme de criză. Dovadă că puterea, aia care corupe, deja l-a luat în braţe pe noul preşedinte. Să aşteptăm un an până vedem dacă în spatele imaginii se află şi schimbarea. Presa l-a făcut pe Bush cel mai prost preşedinte din istorie, pentru români a fost cel mai bun dar e greu s-o recunoaştem. Presa a făcut din Obama o mare speranţă, să vedem ce o să ne aducă speranţa Obama nouă, românilor.

Omul stă pe un butoi cu pulbere numit speranţă. Cum a stat, la o scară mult mai mică, pe un butoiaş, şi Emil Constantinescu. Sper ca traseele politice să nu aibă şi acelaşi final. Dar asta e doar o speranţă. Mulţi lideri au fost aclamaţi de mulţimi dezlănţuite şi au fost puşi de istorie la colţ.

11 comentarii:

Anonim spunea...

exista niste diferente fundamentale. obama nu a tras de calugarul vasile, iar discursul sau ca si echipa sunt solide. din punct de vedere economic milica a fost plusist si oricum nu avea ce face. obama nu este o emulatie de tip milica cdr pntcd coposu, ci un el prin el insusi. obama s-a pregatit trei luni si a fost ajutat pentru ca la ei simtul civic are alta dimensiune, la noi milica a aterizat din balcon in fotoliu si in rest nimic.

si eu sper ca va fi bine, dar sunt constient ca dezamagirea va avea consecinte mult mai vaste decit scirba lui milica. obama daca rateaza va trage dupa el omenirea, iar rahatul praf mioritic a insemnat doar disparitia cdr pe mina lor.

Anonim spunea...

Amice, cu tot regretul pentru timpul pierdut sa-ti citesc postul venind de pe HotNews, si cu tot veninul deontologic al lui Caragiale, esti un idiot.

Viorica spunea...

ma dezic de ecologistii veninosi.
Dovada ca Obama are de facut fata unor f mari provocari e ca dupa investitura Dow Jones a scazut. Pt ca s-au pus enorme sperante in el iar mijloacele de a le implini REPEDE nu exista s-ar putea ca dezamagirea sa fie pe masura.
Asa cum s-a intamplat cu CDR (desi acolo a contribuit din plin actualul presedinte distrugator de guverne)

Anonim spunea...

Cine a spus ca americanii sunt educati si nu pot fi manipulati ?
Manipularea si propaganda sunt la ordinea zilei peste tot pe glob insa putini isi dau seama; mult prea putini.

Nenoricirea e ca marea majoritate a oamenilor au IQ-ul sub 100~110 nu au o perspectiva asupra fenomenelor ce au loc in jurul lor si ii afecteaza zilnic. Subiectul inteligentei este la fel de "tabu" azi precum subiectul "sex" era nu cu mult timp inainte.

Cand mai multe forte politice si economice trag de mai multe parghii, toate innodate in acelasi loc, masa de prostie mondiala isi alege tabara si ofera votul acelora care sunt mai priceputi in "arta" dezinformarii, manipularii si propagandei subliminale.

Acesti "iubitori ai schimbarii" "pun botul" si se lasa pacaliti cu o periodicitate fabuloasa care-mi provoaca un ras sintetic, arid.

costin spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
costin spunea...

Dan, excelent articolul. Nu intelesesem comparatia dintre Obama si Constantinescu, dar asa e. Este foarte greu ca Obama sa se ridice la inaltimea asteptarilor. Constantinescu nu a facut-o. Eu personal sint convins ca este imposibil in situatia foarte incurcata in care se afla lumea in prezent, mai ales ca mare parte din probleme si din aceaste dorintele de "hope'n'change" sint fictive (global warming, etc). Solutiile vor fi si ele tot inchipuite, de obicei reducindu-se la o mai mare influenta a statului, mariri de taxe si legiferari cretine. In ce priveste problemele reale, printre care terorismul si razboiul cu islamul (asa spus, cu "terorismul"), solutia strutului tare imi e ca vor pune punct "epocii" lui Bushitler cel demonizat de intelighentie, dar care a facut un lucru pe care Obama, ma indoiesc profund ca il va putea face: a tinut America sigura. Nici un atentat din 2001. Dupa prima tragedie care vine ca urmare a laxarii securitatii dupa politicile Obamice, lumea va incepe sa il regrete pe satan(Bush).

Obama, iti urez bafta si sper ca imaginea care mi-ai facut-o in campanie este o halucinatie, ca daca te vei ramane constant, ne-am cam dus pe copca

Anonim spunea...

"Până una, alta, Obama este o imagine, a schimbării, doar o imagine. Încă nu a schimbat nimic... "
Pai cand sa schimbe, Dan, ca omul a inceput sa lucreze azi?
Si pana la proba contrarie, ipoteza ta este tot atat de fantezista ca si speranta de care vorbesti... pana una alta, amercanul traieste in SUA si romanul pe plaiuri mioritice... si asta ramane un fapt.
Cora_

Anonim spunea...

Parerea mea este ca CDR si Constantinescu au fost lasati sa se joace de-a puterea de catre Iliescu, pana in momentul cand au depasite niste linii trasate de la inceput si a trebuit sa aduca din nou minerii ca sa le reaminteasca cine este sefu'. Totusi, cred ca rolul jucat de Constantinescu va fi reevaluat o data cu trecerea timpului, dupa ce vor mai disparea cretinoizii isterici de tipul CTP. E clar ca guvernarea CDR-Constantinescu nu si-a indeplinit toate obiectivele, dar macar a pus bazele capitalismului in Romania, prin inchiderea intreprinderilor de stat nerentabile si privatizarea celor care au mai putut fi salvate, deschiderea investitiilor straine, inceputul unei reforme a proprietatii, transformarea departamentului de stiri al TVR din trompeta prezidentiala intr-o organizatie jurnalistica apropiata de normal. Probabil ca fara reformele facute in perioada aia, Romania ar fi fost acum pe la nivelul Rep. Moldova.
Deocamdata, Obama este o prezenta agreabila si un discurs frumos si cam atat. Nimic de substanta pana acum,omul pare nesigur cand i se ia teleprompterul din fatza. In ultimele 12 luni a beneficiat masiv de pupincurismul mass-media, care este dominata de stanga. Probabil ca la sfarsitul regimului Obama, America va fi, fie foarte la stanga, fie foarte la dreapta. Oricum, e foarte probabil ca romanii sa se bucure in curand, cand Obama va elimina obligativitatea vizelor pentru romani.

Theophyle spunea...

Omul merita o sansa, poate totusi...De rezolvat, sa rezolve in primul acasa, si pe urma vedem. Mesianismul asta aiurea nu-l ajuta, dar poate sa produca o inertie, cine stie, poate iese bine :)

Brad Florescu spunea...

Amice, cu tot regretul, nu esti idiot deloc :-)

Anonim spunea...

Mey, Emil Constantinescu mai statea si astazi pe butoiul ala daca nul beea tot Vacaroiu intro pauza mare de la Senat.