duminică, 29 martie 2009

Sterling, investigaţie jurnalistică din pat - V

Ştiu că sunt obositor şi plictisitor. Să urmăreşti în 6 scrieri, săptămânal, acelaşi subiect e deja prea mult. Dar eu am exemplul jurnaliştilor ăia din US care au urmărit un subiect doi ani şi au reuşit să doboare un preşedinte. Aşa că eventualele acuze de bătut apa în piuă mă lasă rece. Pentru mine e o problemă de perseverenţă.

Să studiem cazul şi săptămâna asta. S-au scris 10 articole în care este pomenit termenul Sterling, de fapt 9 că sunt două în Evenimentul Zilei cu acelaşi conţinut dar titluri diferite.

Show-ul începe cu Vântu care într-un interviu din Evenimentul Zilei recunoaşte că în publicaţiile pe care le posedă a apărut scandalul Sterling şi nu neagă că actualul şef ANRM a apărut ca o consecinţă a acţiunilor din presa pe care o controlează, nici nu confirmă, problema e a PSD-ului.

În Curierul, Sterling Resources neagă orice lipsă de avize de care era acuzată de Gelu Mărăcineanu, cetăţeanul care ajungea şef la ANRM prin păstorirea PSD, fost angajat la Vântu. Aflăm şi că Sterling a găsit 6 miliarde de metri cubi până acum. Sterling are fonduri şi ce a găsit nu are legătură cu decizia de la Haga plus alte bla bla-uri propagandistice, articol comandat de Sterling.

Ziarul Financiar se află în treabă. Un articol nu-l găsesc. E dispărut. Dar au rămas urme. E legătura între Sterling şi Gabriel Resources printr-un fond de investiţii. De asemenea un articol descriptiv este în ziarul Evenimentul.

Din România Liberă şi Gardianul aflăm vestea că Sterling Resources a mai găsit 5 milioane de dolari pentru acţiunile sale plus legătura cu Gabriel Resources prin fondul de investiţii Sprott Asset Management. Articole care prezintă Sterling Resources într-o lumină neutră. Spre pozitivă.

În Adevărul, ziarul mogulului Patriciu, vine replica PSD care reia prin vocea lui Iulian Iancu hotărârile Comisiei parlamentare de anchetare a cazului. Şi abrogarea hotărârilor Guvernului Tăriceanu. Voinţa PSD plus PDL. Ştirea e reluată pe scurt şi în Gardianul.

Cum decurge ancheta domnule Boc? Că aveţi proces săptămâna viitoare.

4 comentarii:

robin spunea...

Imi place perseverenta, chiar si cind e pentru cauze pierdute. :)

Turnofftheglory spunea...

Robin cauza nu e pierduta.Nu cred ca se asterne praful pe caz numai ca nu vine dracului morisca aia ce zgaltaie pe cei cu mustatile smantanite.

Flavian spunea...

Vorbeam acum mai bine de doua saptamani despre euforia pietelor bursiere si un nou avant nesperat si nesustinut de nici un fundament concret: Magia cifrei 3 - DOW

Pe scurt, cam asta era ideea de atunci:

Eu ma bag la un 7500-8000 in sus dupa care cred ca vom asista la o prabusire sub 6000. Termenul acestui scenariu ? Intre o saptamana si o luna pentru apreciere. Maxim 2 luni pentru picajul sub 6000.

In ultimele zile am avut tot mai des ocazia sa temperez avantul unora care declarau ca gata, a reinceput cresterea, fundul prapastiei a fost atins, iar de acum totul va fi bine. Ca bursele vor continua sa creasca, RON-ul se va aprecia si pana la toamna scapam de criza. Fara colaps financiar, fara inflatie la dolar sau alte "rele" din acestea prevazute de "rau-voitori" ca mine.. :)

Ei bine, asa cum afirmasem initial, dadeam un maxim de 2 luni inainte de reinceperea show-ului, dar urma declaratiilor din ultima vreme din presa, devenea tot mai interesanta intalnirea G20 programata pe 2 aprilie. Desi ultimele intalniri de acest gen au cam fost apa de ploaie, insistenta cu care voci precum China sau Rusia se auzeau tot mai des in ultima vreme, m-a pus nitzel pe ganduri: China ar putea sustine propunerea Rusiei de inlocuire a dolarului cu o noua valuta mondiala

Despre propunerea Chinei pentru ca FMI sa inlocuiasca niste bani de hartie cu alti bani de hartie vom discuta ulterior. Voi detalia atunci de ce SDR nu au nici ei mai multa valoare decat dolarul.

Dar sa revenim la bursele noastre. Semnele de care spuneam si care prezinta saptamana viitoare ca un punct cheie al inceperii inversarii de trend au inceput sa se inmulteasca:

World at the crossroads ahead of G20: Soros


Now the billionaire financier and philanthropist has described the G20 meeting to be held in London this Thursday as a make-or-break event if a global depression is to be avoided.

Pe Soros l-au acuzat multi de manipulare, dar el la randul sau a dovedit la si mai multi ca stie ce face si ce zice cand vine vorba de jocuri economice. Dar hai sa zicem ca batranul vulpoi nu e credibil si sa ne uitam in alta parte. Si anume la modul in care bulltrapul a inceput, adica vestile pozitive despre Citi si alte banci de care vorbeam in previziunile initiale. Ei, aici lucrurile devin cu adevarat interesante:

Big Banks Pull off The Ultimate Bait & Switch

We're not quite as healthy as we thought we were. Oops. (WSJ)

J.P. Morgan Chase Chief Executive James Dimon said...that March was a little tougher than the first two months of the year....Bank of America...CEO Kenneth Lewis also said that March had been a tougher month for his bank.

Convenient that they decided to dump this information on Friday afternoon, and at the close of a very good week.


Readers may recall that a few weeks ago, those two CEOs-along with Citi's Vikram Pandit-said the first two months of the year had been very good:

Pandit, March 10th: "We are profitable through the first two months of 2009 and are having our best quarter-to-date performance since the third quarter of 2007."

Dimon, March 11th: "Jamie Dimon, the chief executive of JPMorgan Chase, said Wednesday that the bank was profitable in January and February..."

Lewis, March 12th: "We have been profitable for the first two months of the year," Lewis told reporters after a speech in Boston today.

This was possibly the most nakedly self-serving bullshit the big bank CEOs have offered to date. ("bullshit" being a technical term of course, see Harry Frankfurt)


Deci pe vineri seara, la finalul sedintei in care DOW dadea deja semne de slabiciune si cu cateva zile inaintea G20, baietii din banci s-au hotarat sa scape si ei porumbelul. Motiv in plus pentru a-mi intari convingerile ca de maine incepand, ne va astepta o saptamana interesanta... :)

Jami spunea...

Felicitari Domnule Selaru pentru consecventa si va rugam sa nu va opriti la al saselea episod.