miercuri, 3 februarie 2010

Despre Roşia Montană fără părtinire - II

Am văzut cum a evoluat situaţia în România a proiectului Roşia Montană. Roşia Montană Gold Corporation - RMGC are ca acţionari firma canadiană Gabriel Resources în proporţie de peste 80 de procente şi Minvest SA care deţine peste 19 procente. Pe 25 octombrie 2000 a fost anunţat transferul licenţei de la Minvest la RMGC. În timpul Guvernului Isărescu.

Cine deţine părţi din Gabriel Resources?

Beny Steinmetz Group, intrat pe 18 decembrie 2009, după declaraţia lui Adriean Videanu.
Electrum Strategic Holdings LLC a intrat în mai 2009, condusă de Thomas Kaplan.
Paulson & Co.
Newmont Mining Corporation, intrată în 2004 , unul din primii doi producători de aur din lume. La Newmont este acţionar şi George Soros.


Toate acţiunile făcute de Gabriel Resources sunt disponibile aici.

Mai jos este evoluţia valorii medii a acţiunilor Gabriele Resources de-a lungul timpului.



Faceţi voi conexiunea cu evenimentele politice de la noi.

PS Şi dacă vă închipuiţi că Roşia Montană e singurul proiect vă înşelaţi. Mai există la Certej. Sau la Lăpuşna, Baia Mare sau Oraviţa. Sursa de la care am aflat este Mihai Goţiu.

10 comentarii:

Anonim spunea...

L-am vazut pe ministrul mediului la TV. M-a zguduit urmatoarea fraza: "tehnologii de minerit FARA CIANURI exista numai in laboratoare". Deci nu avem companii de minerit azi care sa aiba alternative la cianuri. Cred ca pot sa rezum astfel: ori cu cianuri ori cu DELOC minerit pana la momentul cand s-or aplica alte tehnologii. O alta concluzie este ca trebuie sa acceptam ideea cianurilor cu adoptarea PRECAUTIILOR necesare.

Anonim spunea...

Aseara Nasul, la B1, Boc s-a facut ca ploua, atunci cand s-a adus vorba de acest proiect. Intrarea pe piata in 2009, a unor invetitori puternici, ar explica initiativa lui Videanu, de a sutine proiectul. Referitor la multitudinea de proiecte, de care de altfel nici nu se vorbeste, odata scapat Rosia Montana, se vor realiza si ele.
E de remarcat si prezenta lui Soros, care ma face sa cred ca maghiarii poate fac un joc dublu, inselator.
Rechinii aurului sunt atat de puternici, incat pot cumpara foarte usor "mila" sau "sufletul cinstit si bun" al politicienilor romani.
Cred ca trebuie sa se discute cat mai mult si frecvent subiectul, pt a nu ne trezi ca va fi realizat pe furis.

Stefan A. spunea...

Are dreptate Ilie Serbanescu. Sintem o tara bananiera . Ne comportam in acelasi mod ca alte state bananiere . Sintem tratati in acelasi mod .
Posibil sa ajungem peste 20 - 30 de ani o imensa groapa de gunoi europeana , plina de deseuri toxice .Vom trai in o tara distrusa si otravita ? Si din gunoaie, deseuri, se pot obtine venituri , bani. Problema este daca ne convine .
Se poate remarca ca asistam la un salt calitativ. Am refuzat gunoiul de la Napoli cu ani in urma . Astazi, in schimbul unor firimituri financiare sintem de acord sa distrugem o zona si se ne tinem deseurile .Aceiasi problema. Ne convine ?

Peter spunea...

Cu ceva timp in urma am dat peste niste materiale interesante pe mineweb.com si pe miningweekly.com, referitoare la toata tarasenia subscrierii actiunilor, evolutia lor si altele de acest gen. Dati o cautare si veti avea oareshce surprize.
Legat de acest proiect, nu-mi aduc aminte sa fi vazut pe undeva subliniata teribila minciuna cu miliardele alea din reclamele difuzate pe mai multe posturi TV din tara. Materialele de pe sursele aratate mai sus sunt edificatoare. Totul pare, la prima vedere, o inginerie financiara de genul tzepelor vazute in unele filme difuzate si pe la noi. Cat despre fezabilitatea si potentialul financiar al proiectului minier, am serioase indoieli ca ar fi benefice atat pentru investitori, cat mai ales pentru populatia din zona. Chestia cu somajul si locurile de munca potential create cred ca este o alta poveste scoasa in fatza (si nu tocmai cea reala)...
In plus, mai vine si recenta propunere a Ungariei privind interzicerea totala a cianurilor in mineritul din Europa (am vazut-o ieri pe fluxuri).

Dedalus spunea...

Ne apropiem, ne apropiem...

Afacerea asta are legatura cu indemnizatiile Consiliului de administratie al lui Gabriel, nu cu aurul din Ro...

Chestia cu cianurile e doar "cianura in ochi"

Este mult mai rentabil pentru ei sa nu exploateze decat sa exploateze...

Oricum nu au capitalul necesar, sumele alea sunt doar vise...

Anonim spunea...

Promit ca arunc o bomba pe ei in momentul in care demareaza proiectul asta. Voluntari?

Dan Selaru spunea...

O sa-ti reuseasca prima zi.

emil spunea...

Arunci bomba si fugi sau te detonezi cu bomba la briu? Ma rog, daca ai promis, te rog sa te tii de promisiune. Si ca sa ocrotesti "societatea civila" in numele careia te sacrifici, mai intii fa o explozie de test intr-un loc ferit... nu arunca bomba prea departe, ca sa vezi ce se intimpla.

Anonim spunea...

Salut Dan.
Nu ma pot abtine sa nu-ti fac un mic cadou chiar daca este off-topic.

The Secret Life of Chaos, proaspat de la BBC4: http://www.youtube.com/watch?v=YEpZFEIDHdc

Enjoy!
Tot eu.

Dan Selaru spunea...

Merci