miercuri, 21 aprilie 2010

Reforma necesară

Riscograma ne dă următoarele cifre:

cadre didactice - 360,000;
cadre medicale - 175,000;
funcţionari - 136,000;
militari - 133,000;
poliţişti - 76,000;
magistraţi - 8,000.

La aceştia se adaugă incredibila cifră de 485,000 de persoane ca "personal contractual". Primii sunt în total 888,000. Deci, avem un personal de suport de 54,6 procente din cel care oferă ceva populaţiei. Într-o întreprindere privată acest personal este de 20 de procente.

Dacă Guvernul Boc chiar ar vrea să facă reformă ar aduce acest "personal contractual" la cele 20 de procente normale. Adică ar da afară 300,000 de secretare, şoferi, băgători de seamă, şefi de băgători de seamă şi aşa mai departe.

Doar că acolo e toată gaşca aservită politic. Surse guvernamentale ne spun că o să fie daţi afară cei din Sănătate şi Educaţie.

Ăsta de mai jos e ca să nu plecaţi supăraţi de aici.

25 de comentarii:

Camil spunea...

se disponibilizează exact din sectoarele ce ar trebui protejate și stimulate financiar. nu poți avea profesori sau medici buni când îi plătești cu 1000 de lei pe lună. e firesc că cei valoroși pleacă sau fac altceva și rămân doar cei slabi și cei extrem de pasionați (puțin, oricum)

alex rauta spunea...

din pacate, genul de oameni pe care tu-i propui pentru disponibilizare sunt si genul care si-ar gasi cel mai greu ceva de lucru.

Anonim spunea...

Da, este o problema delicata concedierea trebuie facuta urgent. Cu scuzele de rigoare, nu vreau sa supar pe nimeni dar de unde aveti informatia aceasta domnule Selaru cum ca personal contractual ar fi doar "secretare, soferi, bagatori de seama (...)? Eu personal sunt personal contractual intr-o institutie si sunt consilier juridic, instrumentez in instanta zeci de dosare recuperand pentru buget zeci de mii de euro. Nu spun ce salariu am pentru ca este optiunea mea sa stau aici si nu ar fi drept sa ma plang, dar este sub 1000 ron.
Ar fi bine sa se prezinte informatia in urma unei documentari mai atente. Personalul contractual nu este un personal de suport. Cat despre "bagatorii de seama" platiti de la buget fie ei functionari publici, medici, cadre didactice, personal contractual, trebuie sa fie concediati cat mai urgent.

Dan Selaru spunea...

20 de procente sunt de ajuns la privat, e suficient si pentru Stat.

Anonim spunea...

Asocierea cu o intreprindere privata cred ca e eronata. Aceea nu face justitie, nu invata copii personalului, nu trateaza sanatatea personalului si a rudelor acestuia... Poate putina paza, dar nu se compara cu militarii...
Ar fi mai bine sa "externalizam" aceste servicii, ca o adevarata firma ce se respecta: dam profesorii afara si ne trimitem copiii la studii in Franta si Germania, ne tratam de spate la Viena si desfiintam armata ca si asa, acum cu NATO, ne apara ei, nu?....Cat despre secretare, bagatori de seama si sefi de bagatori de seama, pe astia trebuie musai sa-i pastram, ca altfel cum sa le mai plateasca iubitii guvernanti serviciile din campaniile electorale? Si de restul banilor facem autostrazi, ca sa ajungem repede in Franta, Germania sau la Viena...Daca din 100000 de bugetari o sa facem 3 km de autostrada pe luna, va dati seama cat o sa facem din toti medicii, profesorii si militarii...

Andra spunea...

Pai solutia e simpla: sa initieze PNL o lege in sensul asta si sa o voteze cu sprijin de la PSD si de la alti "reformatori".

Sa vedem atunci daca PDL zice: "NU".

Din 2009 PDL si traian basescu tot dat strigari ca "trebuie" redus personalul de stat, dar nu li s-a alaturat niciun alt partid, dimpotriva: toti o tin invers.

Daca PSd si PNL vor fi de acord, eu zic ca nici PDL nu se va opune, nu... ? :)

Anonim spunea...

Atunci de ce nu va restructurati singuri? Aveti atati bani de la buget si va incadrati in ei. Dati afara sau taiati de la hartie... cum vreti.
Se duc multi bani pe o administratie care e oricum deficitara.

Dan Selaru spunea...

Nu e vorba de medici, care sunt prea putini, profesori, functionari politisti, magistrati, militari. Ci de restul.

Andra spunea...

Cand dai afara "singur" din administratie, primesti replica PSD "din strada", ca in octombrie anul trecut si asa dupa cum va urma, probabil

In Romania un guvern "singur" nu poate fi decat guvernul PSD+PNL pt. ca sindicatele sunt controlate de PSD.

PDL ar trebui sa ceara pozitia publica si oficiala a PSD si PNL in legatura cu disponibilizarile, pt. ca PSd si PNL sunt porta vocea sindicalistilor.

Dan Selaru spunea...

Andra, conducerea unei tari se face de aia de la Putere, ailalti, Opozitia, aia e treaba lor, sa se opuna.

Andra spunea...

Selaru

Sa inteleg ca e bine ca PSD si PNL se opun disponibilizarilor ?

Mie mi se pare ca "a te opune" nu trebuie sa reprezinte o meserie in sine, in opozitie.
Rolul opozitiei nu e de a "se opune".

Cu atat mai mult in criza economica, adica tocmai cand a te opune unei strategii bune e egal cu a te opune castigarii unui razboi.
Criza nu e democratica, nu ai de ales in criza decat sa castigi razboiul. Criza e un razboi.

Dan Selaru spunea...

De unde sa stiu eu ce e in capul PSD si PDL?

Nu e niciun razboi.

Anonim spunea...

"personalul contractual" a fost gaselnita pentru inflitrarea oamenilor de partid in administratie. Un functionar depune un juramant si e mai greu de dat afara, asadar mai greu de controlat. Un angajat contractual nu depune juramant fata de statul roman, e mai usor de angajat si de dat afara. Partidele care s-au perindat pe la puetere, au preferat sa-si angajeze clientela ca personal contractual. Nimanui nu i-a convenit un corp de functionari profesionist si mai greu de manevrat.

Andra spunea...

Dan

Mai sus spuneai ca PSD si PNL fca bine ca se opun. Deci stii ce e in capul lor.

Criza economica este un razboi care nu ofera decat o singura optiune: sa lupti sau nu.
Toti cei care au puterea sunt responsabili intr-un razboi - opozitia inclusiv, pentru ca este tot un factor de putere adica de ACTIUNE.
Fiind factori de putere - sunt TOTI responsabili pentru castigarea lui, adica pentru optiunea de a lupta - sau de a se opune luptei, ca PSD-PNL

Pongo spunea...

Andra,
Pana nu apare evident ce se va face cu banii astfel economisiti, si eu m-as opune. Si as face-o doar de dragul de a vedea aceasta putere in genunchi, intr-o situatie din care nu se mai poate iesi decat prin masuri clare si corecte.

Daca taiem doar de dragul taierii, sau mai bine zis doar pentru a putea plati pensii salarii pentru bugetari, atunci iti garantez ca NU vom iesi din asazisa "criza". Asa zisa pentru ca asta e nivelul normal de acum incolo. Nu mai vin timpurile de altadata decat DACA au motive sa vina. Iar motivele astea intr-o lume cu mai putini bani pe piata sunt strict legate de perspectiva de a face alti bani.
Fara infrastructura, fara masuri agresive (chiar fata de vecini, care ne zboara diverse ramuri si ramurici industriale si de servicii prin stimulente fisacale diverse, reduceri de taxe punctuale etc) nu vom iesi din "criza". Adica vom ramane la nivelul de azi.
Din pacate pana mai ieri domnul presedinte nu parea sa inteleaga chestia asta. Sa speram ca "mustruluiala" de ieri la adresa guvernului va reprezenta un punct de cotitura.

Andra spunea...

Pongo

Foarte corect ce spui, Pongo.
Dar ce impiedica opozitia sa propuna masuri de supraveghere asupra banilor castigati prin disponibilizari - ca in razboi (Consilii inter-partinice, supraveghere parlamentara, transparenta, etc) ?

De ce nu au sustinut PSD si PNL niciodata PDL-ul atunci cand a propus disponibilizari, nici chiar atunci cand PSD era la putere?

Opozitia PSD si PNL la disponibilixzari a fost una totala, oarba, blunt, fara conditii
Si cu zurgalai in strada, pentru castig electoral

Sa castigi electoral de pe urma unui razboi, adica pe seama supravietuirii TUTUROR - mi se pare un lucru mizerabil

Anonim spunea...

E clar ca Andra (si PDL-ul din spatele ei) i-ar pune la zid pe PSD si PNL ca dezertori. Au o idee proasta, dar fixa: "partidele astea doua ne impiedica sa iesim din criza". Si defetismul unor comentatori de genul lui Dan Selaru. Ei sunt "dusmanul". Pe ei!

Restul merge ca uns.

Anonim spunea...

par-alb. Am lucrat in vest si mi s-a explicat ratiunea externalizarii desi si acolo la prima vedere costurile par mai ridicate. A. Externalizatii au sindicatul lor si fac greva contra angajaotrului lor nu contra spitalului/primariei/etc. B. Cresterea salariilor in sectorul public nu va mai avea nicio legatura cu costul serviciului prestat C. Serviciul se presteaza zilnic, cf. cu progtramul stabilit (asa ca concediile de odihna, medicale, de "mofturi" il privesc pe contractant). PS. Acum doi ani, un prorector imi spunea ca personalul sau de curatenie lucreaza efectiv cam 2 ore pe zi, asa ca este supradimensionat). Iesea mult mai bine daca externaliza acest serviciu (fapt autentic)

Andra spunea...

martor

nu pun la zid pe nimeni daca pun o intrebare (sper ca intrebarile ref. actiunile unor partide n-au ajuns delict de stat):

- de ce PSD si PNL s-au opus tot timpul crizei la disponibilizari?


PS tu - personal - nu ai deloc curiozitatea asta daca esti sustinator PSD sau PNL ? Eu as avea-o.

Anonim spunea...

Nu-mi dau seama unde stau 50%, dar tocmai am facut un calcul rapid pentru unitatea de invatamant unde lucrez (ca informatician).

La 50 si ceva de profesori si invatatori avem in jur de 17 (dintre care vreo 3 sau 4 jumatati) persoane care nu predau.

Iese undeva intre 25 si 30%.

Sunt unele lucruri care s-ar putea externaliza. In alte cazuri la salariile care sunt pe acest personal nu cred ca ar fi o masura eficienta dpdv al costurilor. In plus serviciile externalizate nu au niciodata timpul de raspuns al unui angajat.

Dan Selaru spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Dan Selaru spunea...

Am calculat gresit, matematicianul lu' peste. Ar trebui dati afara vreo 2 sau 3. Aici trebuie vazut de la scoala la scoala, ca sunt locuri in care se poate si locuri in care nu se poate.

Anonim spunea...

Ca de fiecare data cind se atinge acest subiect, analisti de doi bani se grabesc sa arunce pe site-uri si bloguri cifre reci, fara insa a face si o adevarata statistica ! Domnule Dan Selaru, nu e prima oara cind tratati subiectul dar niciodata nu am vazut ''dreptul la replica'' (ca sa zic asa). Nu cunosc bine situatia ''personalului contractual'', spre exemplu, care este rolul lor, dar cel putin doua lucruri, RAPORTATE LA POPULATIA ROMANIEI, asa cum ar trebui facuta o statistica normala, sar in ochi : ca jurnalist ''impartial'', daca cifrele pe care le dati aici sint reale, vi se par suficienti 76.000 politisti la peste 22 mil. locuitori (se pot include si copiii!) sau 175.000 cadre medicale (adica nu numai doctori ci si personal tehnic sanitar, infirmiere, etc.) la cel putin un sfert de populatie bolnava ? Domnule Dan, dati si cifrele statistice ale persoanelor care au nevoie de aceste servicii si mai raportati si la puterea de cumparare a populatiei, ca sa vedem citi isi pot asigura o spitalizare (spre exemplu) de 7-10 zile intr-o clinica privata (vezi preturi pe site-urile unor clinici private din Bucuresti) ! Si, domnule Dan, sczati, dar daca nu va deranjeaza ca doar 8000 de magistrati se ocupa de cite zeci, poate sute de mii de procese pe roluri, atunci cred ca intr-adevar ar trebui sa va reprofilati pe articole despre natura! Nu de alta, dar asa au ajuns cei prosti sa creada ca TOTI bugetarii sint o plaga si habar nu au ce drepturi au la particulari (adica nu intotdeauna salariul de bugetar e mare, ci patronul ii trage in piept la greu fiindca nu face nici un raport intre salariu minim/mediu pe economie si calificarea angajatului, legea nu-l obliga si nu il controleaza !), ajungind sa fie incadrat de multe ori cu salariul egal cu al unui ''necalificat''! Inca odata, in virtutea impartialitatii de care un bun jurnalist ar trbui sa dea dovada, dati ambele laturi ale problemei (valabil si pt. multi dintre colegii dvs.!) si evitati articolele ''la comanda''! E mai bine asa !

Dan Selaru spunea...

Nu ati citit articolul, doctori sunt prea putini, magistrati sunt prea putini, profesori sunt suficienti, armata asta e, functionari sunt in limite normale, cu politistii nu stiu, restul sunt mult prea multi.

Anonim spunea...

par-alb. gresesc sau unii confunda personal contractual (unde angajator e `statul`) cu externalizare -unde angajator e o firma privata. Ca sa lamurim concret: firma de paza fata de paznicul salariat.