miercuri, 26 mai 2010

HG 402/2010

Avem aici HG 402/2010, în care se descrie STEMA comunei Ilieni, judeţul Covasna, cităm:

"Borna de hotar semnifica faptul ca localitatea se afla la granita dintre Tinutul Secuiesc si Tara Barsei.
Soarele si semiluna simbolizeaza asezarea comunei catre partea secuiasca.
"

De când există Ţinutul Secuiesc sau Ţara Bârsei ca entităţi administrative? Şi de când există o graniţă între două entităţi administrative care nu există? Şi de când sunt acestea amintite în acte oficiale. Suntem în 2010 nu în secolul XVI.

Sau s-a făcut deja o reformă administrativă şi noi nu ştim?

11 comentarii:

Andrei Stroe spunea...

Sunt nişte regiuni istorice, ale căror semnificaţii în istorie sunt încă prezente în cultura populară şi chiar oficială a localnicilor. Stema unei unităţi administrative de regulă specifică amănunte legate de această cultură, indiferent dacă mai sunt de actualitate sau nu, atâta vreme cât ele există identitar.

Stema Iaşiului este împodobită cu un cap de bour, pentru că a fost capitala Moldovei. Moldova există ca unitate administrativă? Evident că nu, dar semnificaţia ei istorică a rămas, iar Iaşiul se identifică cu moştenirea istorică a vechiului voievodat/principat. Aşa şi cu Ţinutul Secuiesc şi Ţara Bârsei şi cu identitatea comunei Ilieni ca punct de hotar între ele.

Jean Valjean spunea...

Bizar, stiam ca semiluna este simbol al islamului.

Anonim spunea...

exista de cand liberalii au hotarat sa nu intre la guvernare , sa mai astepte pana in 2012 cand o sa aiba mai multe voturi, si pana atunci sa se dea cu psd-u .. in cea mai ridicola asociere ideologica de care am auzit vreodata. normal ca ungurii pot obtine orice , criza asta cere masuri care trebuie votate de o majoritate parlamentara din care crin refuza sa faca parte.

Dan Selaru spunea...

Si nu se putea scrie "fosta" granita?

Anonim spunea...

Astia isi fac de cap in timp ce Bese scu se razboieste cu Romanii !
Daca nu-i potoleste va intra in istorie ca lingaul ungurimii !
Oricum trebuie sa fim atenti pentru ca in nebunia sa Bese scu poate avea accese de RAUTATE la adresa Romaniei !!

Anonim spunea...

@Jean Valjean, secuii sunt o populatie de origine turcica, maghiarizata in decursul secolelor. De altfel, in Evul Mediu secuii erau considerati o natiune diferita de cea maghiara.Uno Trio Nationum vorbeste de sasi, secui si maghiari. Datorita faptului ca limba secuiasca a fost inlocuita destuld e timpuriu cu maghiara, in prezent se poate spune ca sunt o populatie maghiarofona si asociata culturii maghiare. Un alt element de diferentiere fata de unguri este utilizarea runelor secuiesti in paralele cu alfabetul latin.

Andrei spunea...

Chiar nu ma asteptam ca blogul acesta sa dea in nationalisme ieftine. Pai fratilor a existat si Ţara Bârsei, Ţara Lăpuşului, Ţara Făgăraşului, etc. Ele sunt regiuni istorice, niciodata delimitate unele de altele decât prin cultura şi obiceiuri. Nu a fost cazul niciodata de granite intre ele in sens propriu.
Aceste denumiri ar trebui folosite in continuare nu in sens administrativ ci ca şi regiuni culturale şi turistice care puse in valoare corespunzator ar putea sa mai asigure 2-3 salarii si pensii.

Dan Selaru spunea...

Nu are nicio legatura cu nationalismul, toate exista dar nu in acte oficiale.

Adrian spunea...

Borna de hotar din stema respectiva, stema in sine este foarte veche, cel putin din 1568. Ilieni atunci si de fpat si acum se afla la granita intre tinutul secuiesc si tara Barsei, care erau doua entitati foarte distincte din punct de vedere administrativ. Nu vad care e problema. Si Codlea se afla la granita intre Tara Barsei si Distriktul Fagarasului, iarasi doua entitati cu status administrativ diferit. Decat sa ne legam de steme vechi mai bine am invata mai multe despre istoria acelor locuri.

@Jean Valjean:
o informatie pentru Dvs. sper sa nu ramaneti socat: semiluna se gaseste si in stema Moldovei si in stema Munteniei, si in total apare de trei ori in stema oficiala a Romaniei.

parvan spunea...

"Ei" stiu ca nu erau decat doua solutii "tinutul unguresc" sau "tinutul secuiesc" au pus in HG varianta care "trebuie" pentru tara. Tu ai fi vrut sa aleaga raul cel mare? Esti vandut sau tradator si retrograd si nu vrei sa vezi progresul.

PS: textul de mai sus e doar un "pamflet" trist despre un tip de argumentatie.
Strict pe speta parerea mea e ca pot folosi orice heraldica atata timp cat e aprobata de organele legitime ale statului. Problema mea ar aparea doar daca libertatea "lor" ar presupune limitarea libertatii mele.

Dan Tanasa spunea...

Dovedind inca odata lipsa celui mai elementar bun simt dar si profundul dispret fata de statul roman si guvernul din care face parte, ocupantul portofoliului de la Ministerul Mediului si Padurilor, UDMR-istul Laszlo Borbley (foto), a eliminat stema Romaniei de pe ordinele de ministru pe care le semneaza. Inutil sa mai amintesc ca legea il obliga pe Borbely sa reproduca stema Romaniei pe documente oficiale pe care le semneaza...
http://tanasadan.blogspot.com/