luni, 24 mai 2010

Statul ca agent economic

Văd prea des replica "Privaţii produc, bugetarii consumă.", după care urmează un val de înjurături la adresa bugetarilor.

Problema se poate rezolva, să privatizăm sistemul medical, educaţia, să trimitem Poliţia la nivel local sau s-o desfiinţăm de tot, să ne luăm toţi puşti şi să desfiinţăm armata, să ieşim din NATO şi să devenim ţară neutră. Justiţia să crească taxele de timbru ca să devină rentabilă. Şi gata.

Nu-i atât de greu. Să privatizăm tot, de la Nuclearelectrica la sediul Primăriei din Cochirleni, nici măcar n-avem nevoie de Primărie.

Nu prin răfuieli populare, tipice de altfel în ultimii ani, se rezolvă problema într-o lume normală, ci prin lege.

Sunt lucruri care se pot privatiza, sunt lucruri care nu se pot privatiza. Statul există de prea multă vreme ca să propunem soluţii libertariene într-o ţară profund socialistă. Ca mentalitate.

Statul este cel mai mare agent economic, asta indiferent dacă place sau nu. Şi dacă privim Statul din acest punct de vedere vedem că Statul nu are o conducere economică raţională, în timp ce orice firmă privată are ca scop maximizarea profitului Statul nu are niciodată acest scop.

Anul trecut au fost impozitaţi indiferent de profit, prin impozitul forfetar, toţi, inclusiv cei care aveau pierderi. Statul a avut un deficit de 7 procente din PIB, de 20 de procente din venituri. E iraţional să-i înjuri pe privaţii fără profit şi să spui că nu faci altceva decât "să cureţi sistemul" şi tu să consumi cu 20 de procente mai mult decât produci.

Anul trecut bonusurile şi pierderile firmelor de Stat au fost de 1 miliard de Euro. Deşi au fost pierderi s-au dat bonusuri. Absurd.

O să-mi spuneţi că nu trebuie să privesc Statul aşa. Ok, numai că din această cauză, a privirii Statului ca altceva decât un agent economic, suntem în situaţia în care suntem.

Pentru a evita repetarea situaţiei trebuie să privim Statul ca agent economic şi să impunem ca scop excedentul bugetar.

Poţi să iei orice măsuri, să dai afară bugetari, să privatizezi, să dai pomeni electorale, treaba ta de guvernant, dar dacă ai deficit bugetar intri la puşcărie. Tot Guvernul. Să fii de stânga, de dreapta, ce ideologie vrei. Dar să ai excedent.

Ce ziceţi? Câţi se mai înghesuie la guvernare? Aşa că să nu ne mai înjurăm între noi şi să cerem responsabilitate.

27 de comentarii:

jgabios spunea...

eu sunt pentru.

Simona spunea...

Dar cine ar vota vreo lege de-astea, ca daca nu iese pe plus bugetul merge guvernul la inchisoare :(

Dan Selaru spunea...

Eeeee. Pai sa vedem.

vali plesca spunea...

nu, nu-i suficient. se da 30% din pib unor indivizi sa faca absolut ce vor? vreau si eu. nu le mai dati idei din astea. aveti grija ce va doriti, s-ar putea sa se intample!
deficitul 0, sau chiar excedentul, trebuie corelat cu transparenta si cu reducere a statului. ce folos ca, in ultimii 3 ani si jumatate statul a facut investitii 20 de miliarde de euro? se vede ceva? iluzia asta a investitiilor publice trebuie sa dispara, tocmai pentru ca statul e prost ca agent economic.

Dan Selaru spunea...

Am zis de lege.

DanBruma spunea...

Dar chiar nu ai nici o idee de ce ne injuram intre noi :) ?

Anonim spunea...

1. Foarte bine ca s-au dat bonusuri in timp de criza! Ca din rahat nu o sa scoatem tara noi ce scriem pe blog ci acei functionari/salariati care muncesc din greu si isi fac treaba profesional in oricare dintre institutii bugetare sau nu. Deci corect e sa stim daca bonusurile s-au dat cui a facut performanta si nu pe "ochi frumosi". Pana la urma se poate si mai rau de atat!
2. Bugetarii care inca se mai cred stapanii inelelor sa ne lase...sa se duca de unde au venit. Sa cerem: transparenta, planificare, performanta si sa o masuram continuu pentru a putea optimiza
3. Asta cu statul ca agent economic mi se pare rudimentar ca sa nu zic altfel. De unde pana unde ideea ca agentii economici sunt toti de success? Eu ma uit in jur si vad ca unii abia isi trag sufletul in timp ce altii au conturile pline...Desigur unii se uita doar la aia care le merge bine, ca doar nu o sa se compare cu aia carora le merge prost?:)
4. Cine isi imagineaza ca suntem singuri in lume, mi-e ca ori e naiv ori ajunge ca Ceausescu...asta ca sa lamurim statul ca agent economic, multilateral dezvoltat intr-o lume condusa de americani, rusi, sau cine o mai lua decizii globale cu privire la statul nostru economic...
5. Putem da din gura cat vrem acum, poate ceva se va schimba pe viitor dar deocamdata suntem in rahat pana la gat si fie ca ne place sau nu o sa ne doara de o sa facem pe noi pana trecem peste...

alex@formidabilii.org spunea...

@Dan Selaru: "Statul este cel mai mare agent economic, asta indiferent dacă place sau nu.". Trecand peste discutia daca statul este sau nu agent economic (multi zic ca nu e), statul nu actioneaza unitar ca agent economic deci nu e cel mai mare agent economic.

@Anonim: "corect e sa stim daca bonusurile s-au dat cui a facut performanta". Aia din firmele statului care au facut pierderi la greu, au luat subventii de la stat si dupa aia au primit si bonusuri- sigur sunt "performanti". Dar pe invers.

alex@formidabilii.org spunea...

@Simona: "Dar cine ar vota vreo lege de-astea, ca daca nu iese pe plus bugetul merge guvernul la inchisoare :("

Suntem la mana lu Base' cu referendumul... mai exista posibilitatea initiativei legislative cetatenesti dar nu se aplica la probleme fiscale :)

Anonim spunea...

Alex: Asa cum din scaderea economica lumea spune ca ne pot scoate numai investitiile, tot asa in prostia mea imi imaginez ca si firmele care au avut pierderi le pot scoate din rahat doar niste specialisti bine platiti si motivati.
Si eu ca si multi altii cred ca unii au muncit in aceste intreprinderi, dar bonusurile le-au luat tot cei care simulau munca...aici suntem de acord si nu vad o contradictie:)

Anonim spunea...

http://en.wikipedia.org/wiki/New_Public_Management

Dan Selaru spunea...

@Anonimul cu bonusurile. Esti simpatic, trebuie sa te dea afara.

alex@formidabilii.org spunea...

@Anonim: se vede ca lucrezi in "mediul public"... :)

cum sa dai bonusuri la firme care fac pierderi pe principiul "firmele care au avut pierderi le pot scoate din rahat doar niste specialisti bine platiti si motivati."? Aici e vorba de firme care AU pierderi. Sa vad eu intai (sau cine verifica) ca pierderile sunt de domeniul trecutului...si apoi mai discutam de bonusuri (asta bineinteles daca respectivii nu sunt concediati pentru prestatia dezamagitoare)...

ps: cu 1.2mld RON (bonusuri in firmele de stat care pierd bani pe banda rulanta) cam ce am fi putut face? cati km de autostrada (ca tot e la moda intrebarea asta), cate spitale sau scoli? cate centre de cercetare?

Anonim spunea...

Dane, Alex: eu tot nu vad contradictia, dar dincolo de toate sunt uimit de siguranta voastra: ca trebuie sa ma dea afara, ca sigur lucrez la stat. Mai baieti mai usor cu concluziile de suprafata...eu cred ca toti ar trebui sa inspiram adanc sa tinem putin in noi si dupa acea sa expiram diverse lucruri...

alex@formidabilii.org spunea...

Anonim: Eu nu am zis sa te dea nimeni afara. Si Dan cred ca era "pontos". Insa imi mentin afirmatia ca ai o mentalitate de "mediu public".

Contradictia e urmatoarea: in mediul privat bonusurile se acorda pt performante si ca sa primesti bonus trebuie sa ai o firma pe plus in anul precedent (bonusurile in firmele cu pierderi sunt exceptii pentru oameni cu realizari deosebite si in nici un caz sume mari). Bancile au primit bonusuri la inceputul lui 2009 pentru rezultatele din 2008. Insa imediat ce au intrat pe pierderi o sa vezi ca bonificatiile s-au redus semnificativ. La fel si in celelalte domenii ale "mediului privat".

In schimb firmele de stat sunt pe pierderi de cand le stim, cu aceiasi directori de ani si ani care iau aceleasi bonusuri in ciuda rezultatelor negative. Unde e motivatia de a scoate profit de care zici tu??

In UK multi directori din bancile "nationalizate" au trebuit fie sa plece fie sa renunte la bonusuri. Au fost mari scandaluri legate de pachetele de pensii pentru unii directori. La noi...liniste si pace...

Adrian Stoica spunea...

"Poţi să iei orice măsuri, să dai afară bugetari, să privatizezi, să dai pomeni electorale, treaba ta de guvernant, dar dacă ai deficit bugetar intri la puşcărie. Tot Guvernul. Să fii de stânga, de dreapta, ce ideologie vrei. Dar să ai excedent."
E o gluma, nu? Cum "poti sa iei orice masuri"? Cum vine asta? Uite, sa zicem ca sunt eu guvernul, da. Si-am iesit in deficit cu o mie de miliarde. Lei, nu euro sau altceva, da? Bun, ma duc la tipografie si zic: ia trage, dom'le, vo doua mii de miliarde, sa ies si cu excedent, si sa am si eu, acolo, un gheseft micut, ca si-asa o sa sara dolaru' si toate valutele mai ceva ca Bubka.
A ... daca am aderat la euro, atunci e mai nasol. Atunci, chiar trebuie facut ceva. Da' si-atunci, nu ar trebui sa fie posibil "sa fac orice". Ca daca-i posibil orice, fac haiducie. Nu mai platesc salarii, pensii, nu mai platesc nimic. Pana se termina mandatu' si ies pe excedent, dupa aia potopu'. Nu, oricum nu se poate asa.
Nu, eu zic ca ar fi mai bine asa:
Noi, adica partidul X, in cazul in care castigam alegerile si dam premierul, ne angajam la ... si urmeaza lista de promisiuni, fiecare cu termene precise, nu pana la sfarsitul mandatului. Si, bineinteles, descrise preponderent in termeni numerici, cantitativi. Cand a trecut primul termen si nu s-a indeplinit promisiunea, confiscarea totala a averii si, daca e cazul, puscarie, tata. Eu asa zic ca ar fi mai corect.Altfel...

Pro Atitudine spunea...

Statul există de prea multă vreme ca să propunem soluţii libertariene într-o ţară profund socialistă. Ca mentalitate.


Nu cred ca mentalitatea este socialista. Daca ar fi fost asa, atunci stanga ar fi trebuie sa tot castige permanent. Cred ca defectiuni de gandire exista la nivelul mentalului colectiv,insa rezolvarea lor necesita timp... Prea putini 20 de ani, dupa cat se vede...

Dan Selaru spunea...

Exista un sondaj care ne spune ca suntem socialisti ca mentalitate, e undeva pe "La coltul strazii".

Numai in limitele legii.

parvan spunea...

Stai asa. sondajul cu pricina si orice sondaj general iti spune ca "poporul" e socialist. E efect al discursului public facut de ... socialisti. Pensii minime, 85% pt crestere copil, 50% la profesori si de fapt la toti bugetarii, parlamentari alesi pe motive de canalizari, poduri si biserici, presedinti alesi pentru pastrarea minelor de sare in mainile poporului etc.

Sunt 44+21 ani de construit socialismul prin discurs si deseori prin fapta, si nici inainte de anii astia nu erau "mentalitati" prea liberale. Azi exista chiar temeiuri sa constati ca si capitalismul romanesc apartine celor mai buni oratori (sau colaboratori) ai socialismului. N-avem motive sa ne speriem de sondaje generale.

Dar asta n-ar trebui sa ne impiedice sa constatam ca exista oameni care pe probleme punctuale sunt mai putin socialisti :).

Se prea poate sa fie oameni dispusi sa plateasca o taxa de timbru mai mare doar pentru a se mari viteza proceselor. Se prea poate sa gasesti parinti si profesori interesati de o plata directa a serviciilor de educatie. Se prea poate sa gasesti ameni pe o strada dispusi sa plateasca pe cineva sa le "ia gunoiul" si sa nu fie neaparat dependenti de contractul cadru semnat de primarie. La fel la termoficare.

N-as fi asa fatalist :) si nu as crede doar in puscarie si lege generala :) un contract de management cu clauze bine facute (eventual cu garantii si raspunderi civile) ar trebui sa fie suficient.

PS: iar pentru "serviciile sociale" pentru care nu exista fonduri si nu se poate gasi un manager angajabil de stat .... poate trebuie renuntat la serviciu sau macar la "managementul statului".

Pongo spunea...

"să ne luăm toţi puşti": De acord!! De fapt cred ca este cea mai tare dintre propunerile tale. Sa vezi atunci atentie la electorat!

Si eu sunt de acord ca trebuie de fapt privatizat tot, nu de alta dar romanu (si probabil si omu' in general) este in stare sa fure pana omoara de tot treaba.Cam ca acum.

Zilele trecute am avut ocazia sa discut cu un vechi prieten si coleg despre furaciuni cu grau, trenuri cu petrol si altele.Multe altele. Prea multe.

Asa ca propunerea aia a ta cu pustile este excelenta. Macar daca ne fura, sa o faca cu grija si stres.

Lucian Davidescu spunea...

Ăsta ar fi pasul 1.

Pasul 2: Bugete ipotecate pe activităţi. De exemplu, tot impozitul pe venit mere la educaţie.

Pasul 3: Ordonatori de credite cât mai mici posibil şi care pot intra în insolvenţă.

Dan Selaru spunea...

Hai ca daca ne straduim suntem in stare sa facem un plan.

Adrian spunea...

Prima fraza este in voga pentru ca de 6 ani poporul este condus prin dezbinare:
>Văd prea des replica "Privaţii produc, bugetarii consumă.", după care urmează un val de înjurături la adresa bugetarilor.<
Si este o mare manipulare atunci cand se generalizeaza. Marea majoritate a oamenilor normali cand aud ca "bugetarii consuma", "bugetarii sunt intretinuti"... vad acei functionari de la finante, primarie, prefectura, ministere, parlament... Dar sistemul bugetar cuprinde institutii si categorii de oameni de care avem mare nevoie si care chiar contribuie la cresterea nivelului de trai (sanatatea, invatamantul, cultura). Apoi nu putem sa ne desfasuram activitatea normal, cel putin deocamdata, fara politie, armata, vama...
Referitor la deficite bugetare, cred ca nu este cazul ca romanii sa inventeze acum roata, pentru ca putem doar sa deschidem ochii si sa luam si noi (guvernul) masuri asemanatoare cu cele care se iau in Franta, Anglia, Italia, Ungaria...

Anonim spunea...

Libertarienilor, ar trebui sa mai luati o pauza cu neoliberalismul vostru ca asta ne-a bagat in faliment si nu doar pe noi. Serios, ar trebui sa vorbiti mai in soapta, printre sughituri, nu sa privatizati voi tot

Dan Selaru spunea...

Asa e. Pacat ca nu intelegi ce citesti.

Anonim spunea...

:pacat ca tu nu citesti ca sa intelegi, le scoti doar din burta cu statu' srl:
citeste

http://rosalux-europa.info/userfiles/file/DD51.pdf#page=75

John Galt spunea...

Anonimule, tu vrei sa spui ca Dan e neoliberal? Adica stangist/leftist de tip nou?

Ce chestie..

:)