sâmbătă, 8 octombrie 2011

Să mergem cu modernizarea până la capăt

"Ora 12:00, prânz. Loc: Berceni. Intersecție Bdul Văcărești cu Bulevardul Tineretului, exact la rond, unde au fost înălțați niște zgârie- nori falimentari- Asmita Gardens-. Tocmai la intrarea în rond, frânâ maximă pentru ca taximetristul să nu intre în mașina din față care la rândul ei a frânat în același stil pentru a evita o altă mașină. Frână în lanț. Înaintând în trafic, am văzut și motivul frânei: Un bărbat lovea cu bestialitate un cuplu tânăr în timp ce pipitza ce era cu bărbatul urmărea scena afară din mașina trasă pe dreapta cu usile larg deschise. Mi-a atras atenția rânjetul dominant pe figura ei scheletică. Bărbatul i-a tras o serie de pumnii în cap și în ochii tânărului, care a reușit la un moment dat să fugă printre mașinile în viteză, cu ochii vineți și plin de sânge. În timp ce îi căra pumni prietenului, fata a sărit în ajutorul lui, să îl împiedice pe nemernic să nu mai lovească. Pentru că tânărul a reușit să scape, bărbatul a început să aplice același tratament fetei. Am văzut cum fata a primit o serie de pumni în față, cu o foarte mare brutalitate. Scena a durat câteva minute, timp în care nimeni din trafic nu a intervenit, toți asistau cum tânărul și tânăra primeau pumnii pe secundă în mijlocul mașinilor care încercau să circulau. Scenă de teatru?? Încremenită, in timp ce sunam la 112 mă uitam cum alții șoferi asistau RÂZÂND. Erau alte două-trei mașini trase pe dreapta și persoane care urmăreau scena cu interes.
”-112 sun. Trage pe dreapta,
-nu am cum să trag pe dreapta, înseamnă să lovim alte mașini
-buna ziua, vă rog o mașină de poliție urgent pe Bd. Văcărești în rond, un bărbat bate cu bestialitate doi tineri,
-stai,stai stai… cine sunt oamenii?
- doamnă de unde să știu eu, faceti-mi legatura la poliție sector 4 să trimită de urgență o mașină în zona Văcărești, exact la rond, colț cu Tineretului
- doamnă da tu crezi că eu am timp de așa ceva? Tu stii câte cazuri am eu?
Un astfel de răspuns m-a scos din minți, si fara sa vreau am inceput sa urlu la ea
-UN TÂNĂR ȘI O TÂNĂRĂ, SUNT BĂTUȚI CU BESTIALITATE ÎN MIJLOCUL BULEVARDULUI, PRINTRE MAȘINI. BULEVARDUL VĂCĂREȘTI LA ROND. ESTE NEVOIE DE POLIȚIE. O MAȘINĂ DE POLIȚIE TRIMITE AUZI???
-unde e asta, pe Bdul Vacaresti? Chiar pe Bdul Vacaresti?unde se intampla incidentul?
-BDUL VACARESTI DOAMNA INȚELEGI??? BDUL VACARESTI LA ROND. EXISTĂ DOAR UN ROND PE VĂCĂREȘTI, LA INTERSECȚIE CU TINERETULUI. DE CATE ORI TREBUIE SA ITI REPET??? SECTORUL 4. LEGĂTURĂ POLIȚIE SECTOR 4, SECȚIA 15 SAU 14.
Taximetristul mă roagă să ii dau telefonul si repetă si el ideea, însă calm
-Doamna pe Văcărești, ce e asa greu, bdul Vacaresti e unul singur, chiar la rond, la interesectie cu Tineretului. Exact unde a fost o benzinărie LUK OIL și acum are stație RATB…133
Doamna ii face legatura la SMURD:
-E mort omu?
-Doamna nu e mort, dar dacă mai stam mult poate il omoară, AM CERUT MAȘINA DE POLIȚIE CA SĂ IL OPREASCĂ CINEVA
I se face legatura la politie. Dupa ce taximetristul ii spune ce se intamplă, acelasi taximetrist ridica vocea. Din raspunsuri, nu este greu de înțeles ce a fost întrebat:

”- cum de ce am sunat domnule? Nu ești poliție? Nu e de datoria noastră să sunăm să vă semnalăm să interveniți în astfel de scene? Da unde vreți să sunăm? V-am repetat că un bărbat îl bate cu bestialitate pe un tânăr și pe o tânără, pe Vacaresti, la rond, printe mașini. Daca vine cineva cu viteza, îi lovește în plin. Cum si ce să faceți dvs? Sa interveniti! Nu e de datoria dvs să interveniți? Nu sunteti politia? Credeam că am sunat la politie. Nu sunteti politia, nu am sunat la 112? Chiar nu mai există poliție să își faca treaba în țara asta?nu, nu e mort. cum ce vreau? Să trimiteți o mașină până nu îl omoară acolo. Sau dvs interveniti numai dupa ce omul a murit? BVD-UL VĂCĂREȘTI COLȚ CU TINERETULUI!!! Cum, cine sunt eu? Eu sunt un taximetrist si asta este numarul unei cliente. Noi am trecut pe langa incident…..in timp ce dvs puneti aceeași întrebare că de ce am sunat, omul ala primeste pumnii in fața și e plin de sânge și el și doamna cu care e…..noi sunăm să vă semnalăm ceva, și tot dvs vă roțâiți la mine că de ce am sunat. …

După câteva minute bune se aude de departe o sirena"
- întâmplarea e relatată aici.

Din moment ce Statul, cel care conform contractului social, Igaş, roagă pe cineva să-ţi explice ce e ăla contract social, e singurul utilizator îndreptăţit al violenţei, nu mai e capabil să-şi respecte partea lui, să apere populaţia, să asigure legea şi ordinea (Igaş, nu e vorba de serial) propun câteva reguli noi.

- desfiinţarea în totalitate a Poliţiei şi Jandarmeriei;
- liberalizarea vânzării de armament uşor;
- reducerea taxelor şi impozitelor în consecinţă;
- dacă o comunitate vrea să-şi facă Poliţie e treaba ei, nu a Statului centralizat, acesta neavând dreptul să-şi dea cu părerea despre necesităţile comunităţilor.

Guvernului central trebuie să i se restrângă dreptul de a acţiona în forţă, acţiunile violente ale Statului centralizat să se restrângă la cazurile de război.

Cred că sunt în spiritul modernizării Statului şi a reducerilor bugetare.

42 de comentarii:

camil spunea...

mai bine așa: http://bit.ly/qTMlqh

Dan Selaru spunea...

:-))Never order anything weaker than whiskey. Ok!

Bujold spunea...

Am preluat concluzia!

alex@formidabilii.org spunea...

"Scena a durat câteva minute, timp în care nimeni din trafic nu a intervenit, toți asistau cum tânărul și tânăra primeau pumnii".

1. O lupta de strada dureaza in general 2-3 minute, e putin probabil sa aiba timp sa intervina politia- doar daca sunt exact acolo. Oricum ciudata reactia centralistilor/centralistelor- ar fi trebuit sa trimita masina fara prea multe comentarii.
2. Citat din postarea pe care bazezi articolul tau: "Din păcate, nu există acest spirit de reacție colectivă la un pericol, ci doar asistăm la desfășurarea lui". Deci articolul ala se termina corect, doar tu preiei faptele si le interpretezi aiurea.

Problemele de genul asta le rezolva "trecatorii"- acuma sa fiu iertat dar ala era unu singur si in jur erau zeci de oameni.

Eu ma bag la evenimente de genul asta si nu am nevoie de vreo arma. De-a lungul timpului m-am "agatat" de hoti care fugeau cu posete si care au incercat sa ma taie cu cutitul...asta e se mai intampla.

Concluziile tale sunt foarte bizare si pur si simplu gresite. Problema e sociala nu politieneasca (inclusiv vaca aia care nu voia sa trimita masina tot o problema sociala avea- in mintea ei ingusta probabil "se bateau niste tigani care nu merita nimic in mijlocul strazii").

Dan Selaru spunea...

Pe mine nu ma intereseaza rezolvari teoretice.

Anonim spunea...

Alina Mungiu a spus povestea inversa, cu anticipare de vreo doua saptamini...exista si tari bune...

http://www.romanialibera.ro/opinii/comentarii/de-ce-nu-avem-lideri-238500.html

Dan Selaru spunea...

Daca Statul centralizat a ales un analfabet ca ministru nu cred ca toate comunele si orasele o sa aleaga analfabeti ca sefi de Politie, unii o sa aleaga Igasi, altii nu dar nu o sa mai fim supusi toti la idioteniile unor "reformisti" ca Igas.

parvan spunea...

practic: or fi fost "martori" care o sa fie dispusi sa meraga in procese? or fi fost martori care sa inregistreze evenimentul pentru a avea probe impotriva agresorului? or fi fost martori dispusi sa adaposteasca victimele in masinile lor? or fi fost martori dispusi sa astepte politia sau au plecat imediat ce drumul lor s-a deblocat ....
Teoretic ai dreptate, "sa faca cineva ceva" (sectiax, sectorul4,112, tamplarul, carmaciul etc) dar practic, inclusiv acest indemn ironic la "modernizare pana la capat" e tot un fel de apologetica a indiferentei :(

alex@formidabilii.org spunea...

Dan, pai eu ti-am zis practic: pana vine politia ma iau de gat cu "infractoru". Punct.

Tu ce faci, nu dai tot cu teoria- hai sa desfiintam politia si sa legalizam armele? Ce folos ai sa ai o arma in buzunar daca iti tremura oricum izmenele sa o scoti? Plus ca daca tu ai arma, fii sigur ca si infractoru are- si lui ii e mai putina frica sa o foloseasca.

Vezi ca te scarpini cu stanga dupa urechea dreapta...

Dan Selaru spunea...

In niciun caz nu e treaba mea, atat timp cat platesc impozite sa intervin in asemenea cazuri, de aia s-a infiintat politia si jandarmeria, de aia sunt platiti.

Daca exista si nu-si fac treaba din nu conteaza ce motive sa rezolvam problema. Si rezolvarea e asta. Desfiintarea Politiei si posibilitatea populatiei de a se apara singura.

De a isi crea structuri locale care sa o apere. Ce e ironic?

Ironic e ca s-a desfiintat politia sateasca fara sa fie intrebati oamenii din sat daca sunt dispusi sa plateasca. Ironic e ca si daca vor sa plateasca nu pot aduce politist in sat.

Dan Selaru spunea...

@alex Omul ala de tip vigilante de la Brasov, eroic ca tine, a murit pentru ca el nu avea arma si agresorul avea.

Frica este ca in acest moment agresorul are arma incalcand legea iar eu, om cinstit, nu am arma.

Asa macar egalam sansele.

parvan spunea...

renuntarea la politistii in rural si interdictia de a aduce/plati politisti ... nu-s ironii, sunt fapte. Fapte legitimate in vointa majoritatii populatiei (prin reprezentanti alesi). :(

Poti considera ca "nu-i treaba mea" si ca ai delegat protectia victimei in momentul in care ai platit impozitele. Ce, cat si cui delegi sunt acte de vointa colectiva.

Anonim spunea...

Sa se dea armament usor la toata lumea in conditiile legii. Atunci vom ajunge de unde am plecat, terorizati de o mana de dobitoci care isi vor procura ilegal armament semiautomat.
Sa se dea armament semiautomat la toata lumea in conditiile legi vei striga atunci. Si interlopii vor veni imediat cu armament greu.

Se itereaza pana la extinctie.

You're Mad. Max.

Gamma spunea...

Nu cred ca armele sunt solutia ci pedeapsa cu moartea pentru recidivistii cu infractiuni grave. Ar mai fi vorba in plus de mai putina inchisoare standard si mai mult monitorizare cu zgarda GPS + amenda marisoara proportionala cu avere/venituri . Cine face vre-o infractiune pe timpul monitorizarii acumuleaza o infractiune grava - de-aia care daca e repetata se pedepseste cu moartea . Tinutul banditilor la universitatea de infractiuni cu 20 mil / luna din banii publici de caciula e o ineptie care va lua sfarsit in curand .

Anonim spunea...

Nimic nu-i sperie mai mult pe borfasi ca munca fizica grea! Cum pot aia sa stea la puscarie pe banii statului? Ce e asta? Stat social?
Mai ales pentru infractiunile comise cu violenta as fi mai mult decat bucuros ca infractorilor sa le fie pusa zgarda cu GPS si sa fie trimisi la maturat strada, la spart piatra, la facut autostrazi, la canal, etc.

Anonim spunea...

eu am sunat o singura data la 112 pentru ca era fum pe toata scara blocului, nu se putea cobori nici nu liftul.
au venit foarte repede pompierii, intre timp se rezolvase, nu mai era deloc fum cand au venit, nu m-a chestionat nimeni ca de ce eram asa disperata ca e blocul in flacari- na, poate aveau cazuri mai grave- (si eram! singura cu un copil de cateva luni in casa). nu m-a tratat nimeni de sus cand am sunat sau ca pe vreo prezumptiva glumeata.

Anonim spunea...

E o problema care e in curs de rezolvare la cursurile de sociologie/psihologie sau e oarecum rezolvata. In situatii de genul asta e un blocaj general, nimeni nu face mai nimic, asteapta pe altcineva sa faca. Daca intervine o singura persoana actioneaza ca un dezinhibator, sar si restul. Un caz din anii 30 din New York e dat exemplu, cand o tanara de 27 de ani a fost ucisa cu bestialitate in plina strada, noaptea, in prezenta a 87 de martori. Nimeni nici nu s-a sinchisit sa sune la politie macar...pana nu a fost prea tarziu.
In cazul de fata s-a sunat dar s-a izbit de obtuzitatea persoanelor de partea cealalta a firului.
Deci eu ma intreb, cum se poate schimba o societate daca pe plan moral, la mentalitate ma refer, eu vad numai degradare? Lasam exceptiile deoparte.

chien spunea...

Daca ar fi fost liberalizat uzul armamentului "usor", huliganul n-ar mai fi stat sa-i bata pe cei doi, ci ii impusca de-a dreptul. Concluziile cu desfiintarea politiei si dat drumul la uzul de arme sunt foarte aiurea. Cum ar fi sa ma duc intr-o zi la fisc, sa ma enervez de comportamentul functionarului de acolo si drept pedeapsa sa propun desfiintarea sau privatizarea fiscului, pe motiv ca institutia fiscului nu-i buna de nimic??

Anonim spunea...

Pe vremuri si inca se mai practica, in Wild West era ales un sherif. Cateva ajutoare si voluntari cand se organiza o potera. Atata timp cand la noi politia e mai mult bodyguardul interlopilor....eu cred ca se impune o solutie alternativa. Numai comportamentul lor pe drumurile Romaniei ar fi inclus la "hassle" in alte parti. Ma rog, prin alte parti si oamenii is altfel.

Pongo spunea...

Sunati la 112 instant. Spuneti rapid cum va cheama si CNP-ul personal. Repetati cu calm si fermitate ce se intampla, de 2-3 ori. Fara nervi, fara sugestii, descrieti. De fiecare data prezentati-va cu numele intreg.
Eu am 2 interventii cu succes la activ.

Nu uitati ca 70% din apelurile la112 sunt bancuri ale pustilor corditzi sau ne.

Cat despre propunerea ta Dane mie mi se pare OK. Panaramele au oricum arme, oamenii cinstiti au voie si ei la unele dar mult mai neletale. Sechela comunista si asta.

Dan Selaru spunea...

Eu nu cred ca asta e o solutie viabila dar are efect, nici agresorul nu stie cu ce se intalneste, se gandeste de 2 ori, cred insa ca politia trebuie sa fie locala, oamenii sa plateasca cati politisti vor.

Pongo spunea...

Daca are efect e o solutie.
Apropos de poitie, imi spuneau niste politisti de la circa mea - venisera sa vada niste imagini de pe camerele de luat vederi in cautarea unui talhar- ca politia asta locala daca are "probleme" da telefon sa vina tot ei. Ei care erau vreo 4-5 in sectie, tipii care se ocupa efectiv de lucrurile serioase.
Asa incat, mama masii, poate e mai bine sa reformezi politia prin desfiintare si reinfiintare. Si sa reduci numarul umpluturilor.

parvan spunea...

Dan, daca am inteles eu bine povestea, un numar mare de cetateni au fost martorii unei agresiuni si singurul act de civism a fost sa se ratoiasca la o cetralista care le cerea sa se identifice.
Tu zici ca daca ar fi avut arme, agresorul s-ar fi gandit de doua ori.
Eu sunt curios daca la dotarea cu extinctoare si truse medicale ... crezi ca incendiile si urgentele medicale se gandesc de 2 ori ... sau cumva, trebuie sa existe si "trecatori" care sa-si depaseasca indiferenta si sa incerce sa-si asume "urgenta" (in felul asta poate descopera si nevoia de servicii specializate si modul de interactiune)

Moromitic spunea...

@parvan: n-ai inteles tu bine povestea.

Anonim spunea...

Berceniul nu e acolo.
Pentru voi astia din nord tot sudul este Berceni. Si in nord mai sunt alte zona in afara de Baneasa...

John Galt spunea...

De aia am eu o baioneta chiar langa scaunul din masina. Ca sa tai lemne cu ea..

Plus o sufa, pentru ca pe cine trebuie sa tractez (prin nisip sau aiurea, daca parcheaza pe locul meu). :)

John Galt spunea...

*nu se stie niciodata

mradu spunea...

Salut!
Eu am sunat in ultimii ani de mai multe zeci de ori sa chem politia pentru furturi (din) auto, pentru accidente cu fuga autorului de la locul faptei, pentru batai intre diferiti indivizi, ori doar pentru hoti de bunuri prinsi in fapt in apartamentele vecinilor! si ghici ce a facut politia?! Au cerut inca o data datele mele, m-au lasat sa astept cateva zeci de secunde la telefon si apoi au spus fie ca nu au echipaje, fie ca o sa trimita un echipaj sa verifice! In concluzie, nimic!!!
Neincrederea in politie si justitie este la fel de mare ca si neincrederea in oamenii care reprezinta clasa politica! Din acest motiv isi fac oamenii dreptate cu forta si din acest motiv nu isi vor mai plati impozitele pentru a tine in viata un sistem de politie+justitie ineficient si inexistent.
Ca o concluzie neagra o sa mai zic doar atat: in primii 9 ani de cand m-am mutat in centru, la bloc, pe bulevard principal, mi-au fost sparte sau furate masinile de 8 (opt) ori!!! Politia nu a prins niciodata hotii, cei de la circile 10, 11 si 8-furturi auto au dat cu pamatuful si m-au pus sa ma constitui parte civila! Atat! Pagubele imense au ramas, hotii nu au fost prinsi, la multe reclamatii am facut revenire verbala sau scrisa si tot de pomana. Stiti cum mi-am recuperat o masina furata acum cativa ani?! Am primit un telefon anonim de la un politist prin care am fost trimis langa stadionul Olimpia sa-mi ridic epava!!! Martorii din zona mi-au relatat ca in ultimele 4 ore hotii o dezmembrau si politistii faceau ronduri sa stea de sase!!!

Anonim spunea...

Dane, tu ai sunat sau taximetristul?

Ștefan A. spunea...

Ce a vazut domnul in intersectie este o caracteristica a tarilor corupte , slab dezvoltate si cu grave probleme sociale .
Vizibil si pe alte meleaguri cu aceleasi caracteristici . Afganistan , Somalia , Irak . Diferenta ca acestia sint cu un pas inainte . Au arme cu gramada si problemele/discutile se rezolva definitiv . :)
PS 1. Incet , constant si ireversibil ne apropriem de natiunile in descompunere mai sus mentionate .
PS 2. Politia si jandarmeria ar trebui sa aiba teritorii de activitate strict delimitate . Respectiv in localitati cu peste x locuitori politia ar fi unica responsabila in aplicarea respectarii ordinii publice iar in localitatile cu numar mai mic de x locuitori aceiasi sarcina ar fi in exclusiva atributie a jandarmeriei . De vazut si raportul intre angajatii acestor institutii care muncesc in birouri si cei care desfasoara activitatea pe teren .

Anonim spunea...

sa dam arme la toata lumea!

eu zic sa inarmam pe toata lumea, de la 14 ani in sus pana la 89 de ani
da' ca sa stim o treaba, sa le dam doar cu glont, ca o inmormantare e mai ieftina ca o operatie...

in alta ordine de idei, suntem o natiune cu mult simt al teoriei si foarte putina practica...
daca dam arme, or sa moara mii de nevinovati anual. pentru ca una e in filme, alta e in viata reala.
cu arma nu tragi ca si cum ai suna la mobil. nu-i usor sa tragi corect, ca sa nimeresti agresorul, sunt sanse imense sa omori un trecator.
cei care vin cu teorii nu au tras in viata lor in conditii reale. pe strada, sub presiunea unui agresor nu-i ca la poligon, unde te pregatesti, tragi culisa ca sa pui glont pe teava, ochesti si apesi linistit pe tragaci.
pe strada, sub adrenalina o sa-ti tremure mana, o sa smucesti tragaciul. o deviere de 5 grade si in loc sa bagi doua boabe in agresor vei omora o mama cu un copil pe cealalta parte a strazii.
as presupunand ca stii cat de cat sa tragi cu arma.
avem 60.000 de arme cu autorizatie, in afara de angajatii diverselor 'organe'
dintr-un studiu recent reiese ca doar 2000 dintre detinatorii legali stiu sa foloseasca arma. restul sunt in stare sa se impuste singuri...
un alt studiu releva ca-s 2-300.000 arme fara acte in tara, in mana a peste 40.000 de persoane, fara acte.
deci da, o arma nu ar strica. dar in conditiile date, ar face mult mai mult rau.
ciudata reactia cucoanei de la dispecerat. servciile publice sunt la pamant iar companiile private de securitate nu te pazesc pe strada decat daca iti permiti...
ceea ce-i cu adevarat rau, e lipsa totala de reactie a publicului. suntem o tara de miorite si d-aia suntem unde suntem.
iar inarmarea oilor tot nu rezolva problemele lor; e pur si simplu nevoie de caini la orice stana.
caini care sa nu fie hamesiti, ca papa ei insisi oile; caini care sa nu alerge pe jos sau intr-o masina jerpelita. caini care sa aiba Glock si nu Carpati. caini care sa aiba statii Motorola si nu telefoane Nokia din 2001...
in fine, ar fi nevoie de prea multi caini daca oile sunt total inerte...

ce-mi ramane mie de facut? nu-mi iau arma, cel putin nu inca. merg la o scoala de tir in conditii reale, organizata de o firma de paza extrem de serioasa. DACA va fi cazul sa-mi iau arma, voi sti sa o folosesc impecabil. in rest ma rog sa nu fiu pe strada cand un priceput scoate arma pentru prima data, ca sa se apere.

Anonim spunea...

sa dam arme la toata lumea!

eu zic sa inarmam pe toata lumea, de la 14 ani in sus pana la 89 de ani
da' ca sa stim o treaba, sa le dam doar cu glont, ca o inmormantare e mai ieftina ca o operatie...

in alta ordine de idei, suntem o natiune cu mult simt al teoriei si foarte putina practica...
daca dam arme, or sa moara mii de nevinovati anual. pentru ca una e in filme, alta e in viata reala.
cu arma nu tragi ca si cum ai suna la mobil. nu-i usor sa tragi corect, ca sa nimeresti agresorul, sunt sanse imense sa omori un trecator.
cei care vin cu teorii nu au tras in viata lor in conditii reale. pe strada, sub presiunea unui agresor nu-i ca la poligon, unde te pregatesti, tragi culisa ca sa pui glont pe teava, ochesti si apesi linistit pe tragaci.
pe strada, sub adrenalina o sa-ti tremure mana, o sa smucesti tragaciul. o deviere de 5 grade si in loc sa bagi doua boabe in agresor vei omora o mama cu un copil pe cealalta parte a strazii.
as presupunand ca stii cat de cat sa tragi cu arma.
avem 60.000 de arme cu autorizatie, in afara de angajatii diverselor 'organe'
dintr-un studiu recent reiese ca doar 2000 dintre detinatorii legali stiu sa foloseasca arma. restul sunt in stare sa se impuste singuri...
un alt studiu releva ca-s 2-300.000 arme fara acte in tara, in mana a peste 40.000 de persoane, fara acte.
deci da, o arma nu ar strica. dar in conditiile date, ar face mult mai mult rau.
ciudata reactia cucoanei de la dispecerat. servciile publice sunt la pamant iar companiile private de securitate nu te pazesc pe strada decat daca iti permiti...
ceea ce-i cu adevarat rau, e lipsa totala de reactie a publicului. suntem o tara de miorite si d-aia suntem unde suntem.
iar inarmarea oilor tot nu rezolva problemele lor; e pur si simplu nevoie de caini la orice stana.
caini care sa nu fie hamesiti, ca papa ei insisi oile; caini care sa nu alerge pe jos sau intr-o masina jerpelita. caini care sa aiba Glock si nu Carpati. caini care sa aiba statii Motorola si nu telefoane Nokia din 2001...
in fine, ar fi nevoie de prea multi caini daca oile sunt total inerte...

ce-mi ramane mie de facut? nu-mi iau arma, cel putin nu inca. merg la o scoala de tir in conditii reale, organizata de o firma de paza extrem de serioasa. DACA va fi cazul sa-mi iau arma, voi sti sa o folosesc impecabil. in rest ma rog sa nu fiu pe strada cand un priceput scoate arma pentru prima data, ca sa se apere.

Pongo spunea...

@anonim: problema sa pune nitel altfel: ca ce chestie statul asta plin de comunisti imi interzice mie dreptul sa am arma? Stramosii mei cu armele lor au facut tzara asta. Comunistii au avut grija sa ne deposedeze de ele din frica cu discursul asta al "sigurantei".

Anonim spunea...

@pongo
accesul la arme e doar limitat, nu interzis; poti sa-ti cumperi arma, inclusiv cu glont. trebuie sa indeplinesti niste conditii; nu poti da arme tuturor berbecilor, chiar daca au stramosi :)
eu zic doar ca nu-i simplu, mi-am cumparat arma si gata, sunt protejat.
in plus, nu cred ca e cazul sa omori pe unul pentru ca ti-a dat o palma sau un pumn...
sunt multi retardati oricum pe strada, arme le-ar mai trebui...
daca vor fi la liber, in loc sa incerce sa-ti dea una, iti baga douazeci de boabe de te ingroapa cu cosciug inchis...
mi-am luat colegii de serviciu, un departament intreg, la antrenamentele cu arma. arma cu glont, full metal jacket, Glock etc... au vazut o demonstratie a unor garzi de corp profesioniste... nu li s-a parut mare lucru... cand au fost instruiti si pusi sa traga de la 5 metri in tinta, relaxati, cu oricat timp la dispozitie, fara sa fie in miscare, au facut o mare branza... daca la inceput se tineau de glume pe seama celor care le-au facut demonstratia, la finalul sesiunii cand au tras ei erau transpirati si albi la fata...
eu recomand tuturor care propovaduiesc portul de arma, sa mearga la pregatire mai intai; dar d-aia serioasa, nu trageri tip tir

Anonim spunea...

Exelent titlul articolului;in Romania orice masura luata este de fapt mimata pentru ca ,de cele mai multe ori nu exista o finalitate datorita alocarii defectuoase a resurselor(umane,materiale,financiare,etc).
Am sa incerc sa ve explic de ce in America legea este lege.
Aflati pe faimoasa Road 66(acum un desert rutier)am fost prinsi de politie cu viteza excesiva.Ascultand explicatiile soferului american(stiti,am o delegatie din Rpmania si ma grabeam sa ajungem la un meeting la Chicago...)politistul i-a propus un "targ":il iarta de cele 500 de dolari amenda daca promite ca pana la Chicago nu mai depaseste viteza..va imaginati ce ne-am inchipuit atunci..si astia tot cu spaga....
Dupa ce soferul nostru a acceptat "targul",am plecat si am constatat ca ,pana la Chicago,la fiecare mare iesire /intrare in autostrada,o masina de politie ne astepta,cronometrandu-ne parcursul.Lectia este ca in America legea este lege si statul a alocat resursele necesare ca sa se asigure ca e respectata.Sper sa se inteleaga acum corect excelentul titlu.

Pongo spunea...

@anonim
In principiu nimeni nu trebuie sa "dea" ceva, doar statul ia, ca sa asigure fundul clicii impostoare si impotente care ne conduce.
Ce spui tu e adevarat, daca te zbati poti sa ai nistec arme decente si sufucient de letale.
Sigur, ai putea sa explici totusi de ce achizitia inui pistol cu gaze in romanica e asa de atent supravegheata? Ca doar asta nu omoara mame cu copii daca tragi gresit cu el.
Cretinism comunistoid.
Bineinteles ca nu o sa poti sa tragi cu o arma oricare ar fi ea fara o pregatire. Dar fara arma sigur nu o sa ai pregatirea aia.
Deocamdata in tara noastra un pusti clasat la Olimpiada in primii 20 la tir cu arcul este ilegalist.
Tot din frica aia, care ajuta poporul asta sa stea in starea de mamaliga.
Iar argumentatia cu "nonviolenta" e valabila atata timp cat vii peste mine singur in casa. Daca sunt si pustii mei pe acolo iti vei lua o sageata de compound intre ochi inainte sa poti scrie "glock" sau sa studiezi legalitatea procedurii.

parvan spunea...

@Moromitic :) Asa speram si eu :) (vezi primul meu comment) dar "discutia" a insistat spre inarmarea indiferentilor si schimbarea antetului legitimatiilor celor abilitati.

Am minimalizat interventia povestitoarei (altfel laudabila si oricum singura interventie civica de care stim) si am adus in discutie "urgente" mai greu de descurajat prin "dotari" .... pentru a arata ca, in conditii de indiferenta, "dotarea" martorilor e inutila (in plus aduce factori de risc vizibili in cazul clanurilor "dotate" si "locale").

eu****** spunea...

Uite ca incidentul nu este singular - l-au batut pana l-au omorat pe baschetbalistul de la CSS Giurgiu - asta cica sa ii arate ca in RO nu este ca in USA.

Bineinteles si aici autorii sunt liberi ca pasarea cerului si nu stie daca vreodata o sa fie cu adevarat identificati si cercetati.

Avem ceea ce ne dorim!

Anonim spunea...

Initiati o petitie? Poate ca veti fi surprins de cati aderenti veti avea...

Anonim spunea...

Dupa parerea mea, problema grava si cronica a societatii romanesti e ca n-a intervenit nimeni, nu ca n-a intervenit politia. Nimeni nu are nici un drept daca nu e dispus sa lupte si sa-si puna coaja la bataie pt. el. Pana nu invatam treaba asta, slabe sperante sa se schimbe semnificativ societatea romaneasca.

Anonim spunea...

Din pacate, problema exista. nu stiu daca un numar mai mare de arme poate sa o rezolve, sau doar o sa inrautateasca situatia.
Insa, in mod sigur, ce spunea unul din comentatori, ar putea rezolva o parte din problemele societatii si modul in care borfasii astia inculti isi bat joc de toata societatea, si dupa parerea mea, daca inchisoarea nuar mai fi pension, si banii pentru masa puscariasilor ar fi la nivelul celor din orfelinate si azilurile de batrani, lucrurile ar sta cu totul altfel.
Predecesorul meu sugera sa-i trecem la maturat. Soft! La munca grea, la spart pietre cu ghiulele de glezne! Ocna, nu asa se numea? Dupa un "proces" de reeducare de 2-3 ani, la munca grea si regim de paine si apa, o sa vada lucrurile cu totul altfel.
Dupa parerea mea, un stat care cheltuieste atat de multi bani/luna pentru un nemernic, dar face economie atunci cand este vorba de batrani, ar trebuie sa-si regandeasca un pic prioritatile.
Poate acum vom reusi sa tragem un semnal de alarma, si poate, o sa reusim sa facem ceva inainte de a fi prea tarziu.

parvan spunea...

anonim (9:16) fata care o "incaseaza" in povestire a "intervenit". Deci problema "grava si cronica " s-ar putea sa nu fie de "nimeni" ci de insuficient.