joi, 31 iulie 2008

Logica politică

În media românească logica este ultima grijă a formatorilor, am uitat ghilimelele, de opinie. Un vârf inegalabil în excluderea logicii este Dan Diaconescu, năucitor şi genial în folosirea tuturor mijloacelor de siluire cu perversiuni şi fără contenire a logicii, un Terente mediatic. Azi am auzit la radio expresia "cadavrele animalelor moarte". Genial, cadavrele animalelor vii sunt de negăsit, ca Elodia. Şi atunci să încercăm să vedem cam ce nu vede media sau nu înţelege. Fară surse.

Ce-ar fi să ne uităm logic la scena politică românească.

Gigi Becali s-a plictisit, Steaua merge prost, pe la DNA i se fâlfâie dosarul, a înţeles logic că nu e de nasul lui politica, şi, că n-o să salveze neamul românesc, cu totul altele sunt interesele sale. Steaua ajută circul politic care la rândul lui ajută Steaua, omul vinde ce are şi nu are scopuri politice.

PRM-ul e în derută, tot partidul, oamenii care folosesc logica au văzut că nu mai intră în Barlament şi caută soluţii, adică alianţe sau părăsirea corăbiei, Tribunul nu vrea să folosească logica, orgoliul o întunecă, recurge la stilul Terentelui mediatic şi vrea să o aducă în Barlament pe Oana Zăvoranu, foloseşte chiar imaginile diaconesciene în speranţa unei minuni. Nu prea cred c-o să-i iasă dar e treaba lui mică de Tribun.

PC-ul şi-a pus scăunelul în curtea grandelui PSD, cum l-a lăsat PSD-ul pe el, PC, soluţie imorală? Simplu, PSD-ul a fost şantajat, ultima discuţie electorală din 2004 a fost la Antena1, aia Băse vs. Bombo, şi atunci a câştigat ăla apărat de Antene. Tunurile laptopice ale antenelor, folosind mijloace de tip Terente, cu Stan pe post de Oană Zăvoranu politică, au dat rezultate, restul e logic.

PIN-ul foloseşte logica "strugurilor acrii", nici folclorul nu l-a înţeles Guşă. Restul partidului, Lavinia, nu foloseşte logica.

Să trecem la barosani. Nea Nelu a dat-o pe aia că un colegiu e prea mic pentru el. În afară de ceva grandomanie, logică de altfel, are alte motive să nu candideze; de la televizor poate mult mai uşor să ajute partidul decăt de la Băicoi Prahova sau Guşoiu Dâmboviţa, la televizor e mai uşor decât pe câmp, are 78 de ani, mai e şi ceva frică, sistemul electoral poate să-l lase acasă şi atunci ar muri înfrânt, la vot, pe tarlaua politică.

Tot Nea Nelu este mintea lucidă a PSD-ului, a oprit gaşca veselă condusă de Geoană să împartă posturi iluzorii de ministru, se vedeau deja câştigători în combinaţie cu PNL-ul, io-te că se cam schimbă. Bombonel se vede deja prezidenţiabil, eu cred că o să se vadă cu DNA-ul, trimis de gaşca lui nea Nelu care o să-l mazilească pentru don doctor Oprescu. Pe Bombonel ego-ul şi dorinţa de revansă-l fac să uite de logică, tot ai lui l-au belit, nea Văcă stă bine merci ca numero due romeno.

Oprescu, acelaşi tip Terente, un om care a câştigat fără să spună nimic logic sau constructiv. Acum are sub nas consiliul PDL, PNG-ul e umplutură. Ce-o să facă? Logic, va face ceva scandal la început, va încerca să facă oareşce treabă de faţadă şi va merge pe burtă până la anul la alegerile prezidenţiale, dacă iese preşedinte, vezi cazul Băse, dacă nu, e sfârşitul carierei politice.

Tăriceanu foloseşte logica, a mers pe mâna câştigătoare la alegerile din 2004, după aia a mers singur, şi-a adus Finkelsteinul de serviciu, s-a bazat pe frica PSD-ului de alegeri şi a guvernat 4 ani, şi mai vrea 4. Cu cine în alianţă poate ajunge prim ministru, sub nicio formă cu PSD-ul, şi cine rămâne, logic PDL-ul care-i în cădere.

PDL-ul s-a crezut de jumate plus 1, o eroare logică, se guvernează în alianţă reală din 1996, poporul român a ieşit din epoca 90 când se vota în turmă. Când un partid devine prea mare, în mod natural, o parte din electoratul acestuia, cea logică, se mută în căutarea echilibrului politic. Armistiţiul cu PNL-ul readuce încrederea celor care nu ies la vot pentru că nu înţeleg morala politică, de a face ceea ce e imposibil posibil.

Şi acum Traian Băsescu. Pe scurt. După o perioadă în care puterea i-a luat minţile a redevenit lucid după locale. Mai e un an până la prezidenţiale, şi o să le câştige dacă nu-şi bagă nasul la alegerile parlamentare şi lasă PDL-ul de capul lui bocic, dacă nu mai face greşeli de limbaj sau ieşiri nesimţite şi dacă reuşeşte să belească măcar unul greu cu DNA-ul cu sau fără Morar. Şi cred că ăla e Bombo, un mic concubinaj nea Nelu Băse în pătuţ PNL.

UDMR-ul e maestrul de necontestat al mânuirii logicii, stă la guvernare cu o perseverenţă de catâr politic. Jos pălăria.

Scopul oricărui partid e să guverneze, restul sunt palavre. Logica-mi spune că cine guvernează are logică în atingerea scopurilor sale politice şi nu foloseşte morala.

Votanţii nu gândesc aşa.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Raţionamentul tău şi al deontologilor ce au zis că lui Iliescu îi e frică de uninominal este defect. Se ducea într-un colegiu rural şi obţinea cel puţin 70 la sută.

Dan Selaru spunea...

E vorba de grandomanie, e senator de Bucuresti, nu te duci la Ghimpati ca se face misto de tine. La Bucuresti votul uninominal putea sa-l scoata din carti ca nu scotea jumate plus 1.