miercuri, 23 iulie 2008

Un miliardar face un plan

Aici, un miliardar american ne spune că barilul ajunge în 10 ani la 300 dolari. Eu cred că mai repede. Partea interesantă e că băiatul vine cu un plan pentru US. Ceea ce e un lucru nou. Băieţii încep să se mişte şi când încep americanii nu prea mai pot fi opriţi. Dominaţia energetică arabo-rusească începe să sufere.



Cum stăm noi? Aici e strategia românească până în 2020, doar în stadiul de proiect.

Documentul este foarte interesant şi merită citit. Petrol şi gaze nu prea mai avem, dacă nu se întâmplă vreo minune, puţin de crezut. Mai avem ceva energie hidro de dezvoltat, merită investit. Stăm bine cu cărbunele, acolo trebuie investit dar nu cu termocentrale poluante ca Rovinari sau Turceni. Nu spunem nimic despre rezervele de uraniu, din datele culese de pe undeva reţin că mai avem pentru 10 ani, nu cred că informaţia e valabilă, ascundem noi ceva.

Partea interesantă este că avem un potenţial uriaş de economisire, la unitatea de PIB produs, noi folosim de 4 ori mai multă energie decât UE 25. Aici e un potenţial uriaş de eficientizare a consumului. Creşterea PIBului s-a decuplat de creşterea consumului de energie, lucru bun, mergem pe calea care trebuie.

Partea proastă e că instalaţiile energetice, în afară de centrala nucleară, sunt învechite, în marea lor majoritate.

Sunt multe de spus, mai bine citiţi docomentu'.

Niciun comentariu: