miercuri, 24 septembrie 2008
Girolamo Cardano
Ieşind din râpa politicii româneşti să ne mai uităm şi la ce-ar trebui să sărbătorim azi. Personajul de mai sus. Bastardul în cauză, până acum nu ştiu să-i fie ecranizată viaţa, a studiat întâi medicina la Padova. Derbedeu fiind şi bastard pe deasupra n-a fost lăsat să intre în colegiul medicilor. La noi pe Brădişteanu nu-l dau afară. A profesat pe de lături şi a fost primul care a descris febra tifoidă, o descriere pe care n-o facem aici dar care seamănă cu descrierea clasei politice actuale.
Cardano este cunoscut pentru rezultatele din algebră, asta e o chestie mai complicată decât aritmetica şi este comparabilă doar cu legea electorală care se judecă azi. A descoperit soluţiile generale pentru ecuaţia de gradul trei şi patru, nu fără scandal, acuzaţii de furt şi alte alea. A rămas în coadă de peşte.
Băiatul era întotdeauna cu finanţele la pământ. Pentru că era un cartofor notoriu. După moarte i-a apărut o carte care pune bazele teoriei probabilităţilor. Care este probabilitatea să ajungă Năstase în faţa justiţiei? Nu de asta se ocupa Cardano. Cartea a fost studiată pentru că descria metodele de a trişa. Capitolele astea au fost conspectate de Adrian Năstase.
În domeniul mecanicii Cardano a inventat arborele cardanic, o chestie care se află sub orice maşină şi pe care o studia Mitrea când, nedrept, a fost acuzat de Stolojan că a ieşit de sub camion. Ruşine Stolo, bravo Mitrea.
S-a mai ocupat de multe lucruri, de la criptografie la horoscoape, a fost acuzat de erezie, a stat la puşcărie, dosarul său n-a fost secretizat, a avut rentă de la nu mai ştiu ce Papă şi a încheiat socotelile aşa cum a trăit.
A prevestit că o să moară pe 21 septembrie şi chiar a murit, lumea zice că s-a sinucis. Un personaj care deşi a trişat tot, chiar şi pe el însuşi, a lăsat mai mult omenirii decât toţi deputaţii, senatorii, preşedinţii acestei ţari.
Am şi eu sensibilităţile mele.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
2 comentarii:
Ecuatia de gradul 3 a fost rezolvata de Tartaglia. Cardano, intr-adevar, i-a furat solutia. Tartaglia e un alt personaj despre care merita povestit. Am citit despre Tartaglia si Cardano intr-o carte intitulata "Probleme celebre", editura BPT (cei mai in varsta au auzit sigur de colectia BPT).
Stiu dar Tartaglia a rezolvat-o pe aia fara termenul de ordinul doi, asta a facut un rahat de schimbare de variabila si din aia generala a scos termenul si a ajuns la Tartaglia, si in definitiv nu trebuie sa plictisesc cititorul, am zis ca a fost cu furaciune.
Trimiteți un comentariu