Barilul de petrol are 159 de litri. Cât costă? Acum când scriu, Saturday 27 2008 - 23:43:33, 106.96 USD. Adică 0.67 USD la litru.
Ce nu ştiţi este câtă energie este conţinută într-un baril de petrol. Cât e consumată în 25000 de ore de muncă manuală, e corect, n-am greşit. Adică un litru face, cu aproximaţie, cât 160 de ore de muncă manuală. De aia de tăietor de lemne.
Cât consumă o maşină la suta de km? Să zicem 6 litri. Câtă energie se consumă? A unui om timp de 1000 de ore. Cam 41 de zile.
E scump petrolul?
The Christmas Truce of World War I
Acum 51 de minute
10 comentarii:
propun sa ne lasm de masini. eu de exemplu nu am carnet? mai vine cineva pe bicicleta?
O sa ne lase ele indiferent ce vrem noi.
Da???? Si un gram de uraniu? Si continuam cu ecuatia lui Einstein?
Unde-i diferenta???
Nu cred ca merge masina ta cu uraniu Batman.
Hm, ma refer la rationament. Ce treaba are cantitatea de energie din petrol cu pretul lui? Ii "acuzi" pe comercianti ca au stabilit pretul in functie de energia continuta? sau cum? fa-ma sa pricep.
Exact invers, pretul nu e stabilit in functie de cantitatea de energie continuta. Si la asta se va ajunge, pretul va fi stabilit in functie de cantitatea de energie continuta. Peste 100 de ani poate.
:)) :)) :))
nici peste o suta de ani. Asta ar mai lipsi!... Imagineaza-ti valori... un baril de petrol (sa zicem) 3500 jouli, un cacat (materii fecale) 500 jouli, un mar 2500 jouli. Preturi recomandate: un baril de petrol 700 USD, un mar 500 USD, un cacat 100 USD, s.a.m.d. Pacat ca n-o s-apuc vremurile alea... :)) :))
Nepotii nostri, insa, da. :))
mai conteaza si cantitatea si calitatea. :-))))
Ideea din acest articol e alta. Faptul ca civilizatia noastra se bazeaza pe o sursa foarte ieftina de energie. Si lucrurile n-au stat intotdeauna asa; si nici nu vor fi de-acum incolo la fel. Mai e un aspect de mentionat: randamentul energetic: energy return on energy invested (EROEI). In cazul petrolului, EROEI e destul de mare. In cazul uraniului sau al asa-ziselor surse alternative de energie, EROEI este destul de mic (nu cu mult supraunitar). Ca sa nu mai spun ca masinile si utilajele grele nu functioneaza cu energie electrica :). Despre avioane sau vapoare, ce sa mai vorbim. Ar fi multe de spus. Un site interesant depre problematica peak oil: www.lifeaftertheoilcrash.net Situatia e mai cenusie decat isi inchipuie oamenii...
pentru a intelege de ce pretul petrolul creste in continuare trebuie sa intelegem in primul rand un pic din economia SUA
un documentar interesant poate fi gasit aici...(are vreo 2 ore dar merita fiecare minut)
http://video.google.de/videoplay?docid=7065205277695921912
Trimiteți un comentariu