duminică, 21 septembrie 2008

Sistemele politice - IV. Statul unitar

Majoritatea statelor actuale sunt unitare. Există în statele unitare, în mare, trei tipuri de relaţii între puterea locală şi cea centrală.

Cel mai descentralizat stat unitar este Marea Britanie. Există parlamente locale în zone specifice cum sunt Ţara Galilor. Scoţia şi Irlanda de Nord. Parlamentele locale au dreptul la unele legiferări locale dar constituţional legile locale pot fi abrogate de la Londra dacă băieţii o iau razna.

De exemplu Parlamentul UK reţine drepturile următoare în favoarea Parlamentului Scoţiei - apărarea naţională, afacerile externe, regulile faţă de imigrare şi obţinere a cetăţeniei, securitatea socială şi responsabilităţile economice şi fiscale centrale (emitere de monedă, taxe şi impozite centrale etc.).

Cea de a doua formă este cea din Franţa sau România. Consiliile locale judeţene nu au drepturi legislative dar au drepturi de a hotărâ asupra subiectelor locale la nivelul judeţean. Există un prefect numit de puterea centrală care e un soi de executiv la nivelul judeţului. Consiliul local nu poate schimba legea învăţământului pe teritoriul lui ceea ce în Scoţia e posibil.

Ultima formă e cea comunistă sau nazistă unde totul vine de la centru. Conducătorii locali sunt aleşi de la centru sau "aleşi" de pe o "listă" cu un singur candidat.

Niciun comentariu: