sâmbătă, 18 octombrie 2008

Butterfly efect

Povestea e comună. Ne aflăm în anul 1961, un cetăţean pe nume Lorenz, Edward Lorenz, cu ajutorul unui calculator, dovedea ceva despre meteorologie. Că o mică schimbare într-un loc poate schimba în mod dramatic vremea în altul. O bătaie de aripă a unui fluture în Singapore schimbă starea vremii în Paraguay. Nu-i mai înjuraţi pe băieţii de la vreme, pot să spună cu ceva siguranţă doar vremea pe 2 zile.

Chestia asta a fost dovedită pe 3 amărâte de ecuaţii diferenţiale, cine ştie despre ce e vorba, ştie că genul e minor în matematică dar nu nesemnificativ, are multe, enorm de multe, aplicaţii practice. Modelează multe din lucrurile din jurul nostru.

Buuuuun. Deci ideea stă cam aşa. Dacă se schimbă foarte puţin în condiţiile iniţiale, alea de unde plecăm, nu mai ştim unde ajungem. Nu e general valabil. Nu totdeauna. Nu în orice condiţii. Nu există o regulă generală. Dar fenomenul există. Şi nu numai în matematică.

Să dăm exemple şi să vedem cât de uşor istoria putea să fie schimbată de lucruri minore.

Mama lui Adolf Hitler, incredibil dar a avut aşa ceva, a vrut să facă avort. Doctorul n-a lăsat-o!

În 2000, în Palm Beach, Florida, un nene conţopist a făcut ca votul să fie, din pură greşeală, favorabil lui Bush. Şi a ajuns George W. Bush preşedinte.

Sunt suficiente cele două exemple? Winston Churchill era să moară într-un accident de maşină înainte de război. Penicilina a fost inventată din greşeală. Sunt sute de întâmplări care ne-au dus în locul în care suntem.

Şi acum vă întreb dacă vă duceţi la vot?

5 comentarii:

Anonim spunea...

"Sunt sute de întâmplări care ne-au dus în locul în care suntem"??? Asa e, da'.. eu tot ma duc la vot. :)):)):))

Turambar spunea...

La vot? Daca prind fluturele ala care sa dea din aripi sa ma faca pe mine sa ma duc la vot, uite'asha il bat cu pliciul, pana se face alb ca Michael Jackson.

Asta se numeshte "The plitch electoral effect"

:D

Vaca Verde spunea...

Faptul ca nu te duci la vot poate avea acelasi efect. Lipsa lui Tarambar de la vot a dus la dezastru. Sau prezenta lui.

gabriela spunea...

Eu ma duc la vot. Pentru ca stiu cum e sa n-ai acest drept.Chiar daca ma misc din ce in ce mai in sila catre sectie cu fiecare noua tura de alegeri.

machiavellian spunea...

Vezi ca penicilinele naturale au fost descoperite. Inventata a fost ampicilina, amoxicilina, ticarcilina, meticilina, etc (peniciline de semisinteza). ;)