sâmbătă, 4 octombrie 2008

Esenţa răului

"How can you prove you are not a bad person? You can't prove that."
Mahmoud Ahmadinejad

În 14 cuvinte este sintetizată esenţa oricărui sistem totalitar, de stânga, de dreapta, militar, religios, dictatură personală şi ce mintea bolnavă a omenirii a mai inventat.

Pentru că acuză pe toată lumea şi pentru că relativizează valorile. Dacă toată lumea e rea, toată lumea e egală şi vinovată. Valorile de orice fel sunt puse între paranteze şi judecate în funcţie de criteriile de bine sau rău ale celor care conduc nu de conţinutul lor şi valoarea de adevăr pe care o transmit.

De altfel şi adevărul e relativ. Este adevărat doar ce convine, restul este o minciună care dovedeşte că autorul este o persoană rea.

Se pune în paranteză şi legea, legea e cea care se subsumează intereselor grupului care conduce, nu binelui populaţiei, populaţia e de altfel vinovată că nu respectă legile strâmbe.

Şi totul e transmis printr-o uriaşă maşină propagandistică care diabolizează pe oricine spune că lucrurile sunt strâmbe.

5 comentarii:

Anonim spunea...

In cel mai bun caz i se spune ca e scandalagiu...

Dan Selaru spunea...

Cui?

Anonim spunea...

Eu eram mai inainte. Am apasat gresit.
Pai celui "care spune ca lucrurile sint strimbe". Se intimpla oriunde, la orice nivel.
De exemplu, am avut in scoala colegi care se contrau cu unii profesori care greseau la predare sau se revoltau cind li se cerea "dreptul".Li se punea eticheta de "scandalagii".
La serviciu, cei care se opuneau unor abuzuri ale sefilor sau lucrului facut prost, la fel.
La magazin, daca ai pretentia sa fii servit corect, gata, faci scandal.La spital, daca ai pretentia ca in rezerva ta sa fie curat, iar faci scandal.

Sper ca am postat la tema...

Anonim spunea...

se poate presupune ca si pacatul originar este un fel de a spune ca trebuie sa ne dovedim nevinovatia. :)

Dan Selaru spunea...

Da, sigur, e o smecherie religioasa,