joi, 20 noiembrie 2008

Despre măsurile anticriză


Stau şi mă întreb, ca întreg poporul român, a făcut cineva, din Guvernul actual sau din opoziţia actuală, un adevărat plan anticriză?

Ba trebuie stimulat consumul, ba trebuie stimulată producţia, ba să cumpărăm produse româneşti, ba că piaţa internă nu are lichidităţi să înghită producţia (care e oricum subţire).

Trebuie mărite veniturile să crească vânzările, nu trebuie mărite veniturile că o să crească inflaţia.

Trebuie să depreciem moneda ca să stimulăm exportul şi să scadă deficitul comercial, nu trebuie s-o depreciem ca să menţinem capabilitatea de rambursare a creditelor interne în valută.

Trebuie să facem investiţii publice în infrastructură, trebuie să sprijinim sectorul privat, avem bani pentru ambele?

Există o lipsă de forţă de muncă în România, o să fim inundaţi de şomaj. Vin căpşunarii!

Mai pot să-mi dau cu părerea, noroc că nu sunt şi nu o să fiu la guvernare. Cred că ar fi mai simplu să ne lase în pace că ne descurcăm noi.

Ei cu porcii lor, noi cu criza noastră.

8 comentarii:

Aurelian spunea...

Hai sa fim seriosi.... cred ca avem o asa de mare aversiune fata de planificare si strategii incat nici macar noi astia din mediul privat nu suntem inca in stare sa concepem o strategie coerenta si sa o si urmam. Si tu le ceri politicienilor sa aiba planuri de limitare a efectelor crizei... ei nu sunt in stare sa- si planifice campaniile electorale asa cum trebuie...

Ionut spunea...

Nu e vorba despre aversiune fata de planificare... e vorba de aversiunea fata de bizoni. Din masurile anticriza nu vor castiga diferite grupuri de interese. Criza loveste in toata lumea iar masurile trebuie sa isi faca efectul la aceeasi scara...

Ela Roseni spunea...

Cred ca doreai sa spui "ei cu porcariile lor" :)!
Da, si io cred ca ne descurcam mai bine singuri asa cum am facut-o si pana acum! Pacat ca am inteles prea tarziu asta si am asteptat , cu incredere, ca macar organizarea de sus in jos sa fie rationala. Cand am constatat ca se aplica strategia "HAOS", mi-am luat inima in dinti si m-am descurcat căpşunăreşte, dar in patrie. Dă-i si invata calculatoare, da-i si cauta colaborari si tot asa...

Anonim spunea...

Cititi planul lui Tariceanu. Este hilar.
Stimuleaza economia si mareste si pensiile in acelasi loc. Da bonusuri fiscale si economice care au costuri de 10 miliarde de euro dar nu este crestere a bugetului pentru ca oricum banii astia erau.
Liberalism curat.

Anonim spunea...

Shelly,

Mai zi despre matematica.
Despre micimea astora, zic altii.

Merci

Anonim spunea...

Ce sa zic...

Unii cu Keynes ... altii cu Austrian School of Economics

Eu, spre o pilda, nu cred ca se poate face mare lucru ...

- prezidentul mizeaza pe patriotismul romanilor; eu nu mizez pe patriotismul romanilor
- M. Isarescu vrea sa descurajeze consumul (creditarea). Which is good. Which is also bad.
- Premierul incearca si el ceva; si el mizeaza pe buna-credintza (a angajatorului); eu zic: hm!
Si tot asa.

Dan Selaru spunea...

Constat ca toata lumea e in aceeasi deruta ca mine.

Cred ca ar trebui sa vina cu cifre, sa ne explice ce se intampla, care sunt motivele, ce rey=zultate presupuse au actiunile. Ma rog. O tara de logica si aritmetica. Dar e greu.

Dan Selaru spunea...

Shelly? Cu cine am onoare? :-)