sâmbătă, 1 noiembrie 2008

Dorul de energie

Hai să mai vorbim şi de bine situaţia României. Suntem pe locul 25 în lume ca suprafaţă de teren arabil pe cap de localnic, cu 0.43 ha la om. Media este 0.23. Avem teren pentru dublul populaţiei. Şi există studii care spun că, în mod ecologic, pentru un om sunt suficienţi 110 metri pătraţi pentru supravieţuire.

Avem două reactoare nucleare funcţionale şi o să mai facem două. Cam 18% din energia electrică vine din uraniu. N-avem noi mult uraniu, pentru vreo 15, 20 de ani, de fapt nu se ştie cât avem că nu prea vrea nimeni să spună, şi am căutat, cred că există nişte rezerve strategice pe care nu le-am spus la Agenţia pentru Energie Atomică.

Mai scoatem nişte energie electrică din hidro, cam 25% din consum şi putem, pe bani mulţi şi cu pagube de mediu, să triplăm cantitatea de energie hidro produsă. Şi mai avem cărbune să ne ajungă nişte sute de ani, de proastă calitate. Mai sunt chestiile eoliene şi solare dar astea-s paleative.

Cu apa e mai nasol dar nu dramatic, mai ales din cauza poluării. Trebuie să reîmpădurim tot ce vedem în faţa ochilor, o să avem nevoie.

Ce vreau să spun este că, la actuala populaţie, în cazul unei crize majore energetice, putem să ne autosusţinem. Spre deosebire de majoritatea statelor Occidentale. O Românie autarhică. O să vină o vreme când paşaportul românesc o să fie privit cu invidie. Iar celor plecaţi o să le fie şi mai dor.

4 comentarii:

machiavellian spunea...

Eu citeam acum cativa ani ca hidro avem 40% din consum.

Dan Selaru spunea...

Nu, avem cam un sfert, a intrat si al doilea reactor in functiune. Poate sa ajunga spre 30 de procente numai daca ploua ca la nebuni.

machiavellian spunea...

Cred ca nu retinusem eu cifra. Uite aici, statistici (ce par) exacte. Din pacate putin cam vechi:

http://www.ebrdrenewables.com/sites/renew/countries/Romania/profile.aspx

Anonim spunea...

Si daca dupa o vreme Dinu cumpara si reactoarele si apoi le revinde Iranului? :)