miercuri, 3 decembrie 2008

Cât de tare poate juca Tăriceanu

1. A făcut o mişcare eficientă, s-a asociat cu UDMR, şi-a crescut marja de negociere, e mai solid ca ieri, a creat premiza unui Guvern cu o mai mare reprezentare, lucru corect pentru ţară şi cerut de Băsescu.
2. A cedat, pe tăcute, la ideea absurdă de a rămâne Prim Ministru, era, totuşi, pe locul trei, încă un punct pozitiv.
3. A făcut o ofertă nenegociabilă care exclude PSD, sau cel puţin pe Geoană şi efectele lui pirotehnice.
4. Nu-l neglijează pe Băsescu. Nu a forţat mâna Preşedintelui la numirea Primului Ministru, orice post de altă natură, parlamentară să zicem, nu ţine de Băsescu şi e negociabil cu PDL.

Tăriceanu, cam jerpelit după repartizarea voturilor, a jucat bine şi permite o alianţă cu PDL. Care e normală. Extravaganţele premieristice, iubite de Crin Antonescu, imposibile în realitate au dispărut. Mişcarea lui Tăriceanu ucide cariera politică a lui Geoană indiferent dacă PSD acceptă programul PNL sau nu. Şi nici nu-l aduce pe Stolojan în funcţia de Prim Ministru, s-ar putea să fie o condiţie pentru PDL, care o să accepte fără să sufle, înlăturarea lui Stolojan.

Toate cărţile sunt la El Prezidente, şi la jocul ăsta nu se pricepe, din clasa politică, nimeni mai bine.

Geoană a dispărut, momentul lui de glorie politică a trecut, prăbuşirea este tragi-comică. Tăriceanu se salvează. Crin Antonescu intră în umbră. Nu-l văd în stare să rupă PNL.

Tăricenu a jucat bine personal, colateral bine pentru ţară. E un câştig colateral. Dar e un câştig. Şi e maximul ce poate oferi Tăriceanu. Acesta a jucat tot ce avea în mână, acum aşteaptă un semn prezidenţial. Nu ştiu dacă poate însă accepta un ministru ca Monica Macovei la Justiţie sau lipsa unui candidat la prezidenţiale.

Negocierile partidelor sunt de fapt o aşteptare a deciziilor Preşedintelui. Şi e o glumă să credem că partidele, după rezultatele deja ştiute, au un cuvânt de spus în alegerea Primului Ministru. Totul este la Traian Băsescu. Şi fac pariu că Geoană şi Tăriceanu se simt acum cum se simţea Băsescu înainte de suspendare. Iar aberaţiile cu o nouă suspendare rămân aberaţii. Suspiciunea şi groaza de a nu participa la Guvern blochează mişcări într-un Parlament proaspăt ales pe o lege care te leagă de un colegiu şi aduce a loterie.

22 de comentarii:

Anonim spunea...

corect si pertinent. eu il astept pe godot.

Dan Selaru spunea...

Mie mi-a dat un mail ca vine.

adi spunea...

PNL e in situatia de a manca un kkt singur sau un tort cu dusmanul.Daca PDL si PSD bat palma si aplica principiul "rariti haita sau mariti prada", s-ar putea sa propuna in Parlament VU cu doua tururi de scrutin(varianta Basescu) si atunci PNL ia urma PNT.
Basescu se gandeste si la alegerile din 2009, iar un non-combat din partea aliatului PDL va fi aproape obligatoriu.

Dan Selaru spunea...

Exista in PNL si PSD cate o aripa care ar face orice pentru Guvern. Dar PNL este mult mai probabil sa se rupa daca nu intra. Asta o stie Tariceanu. Iar 2 tururi e o lovitura de topor pe care PNL n-o suporta.

Dan Selaru spunea...

Notiunea de 2 tururi ca sa maschez dezacordul :-)

Florea spunea...

TARICEANU INCEARCA UN ELEGANT "THE LAST TANGO...",NO-L VAD IN NOUL GUVERN.
UN SINCER BRAVO PTR.CE A FACUT.

Ionut spunea...

PNL-ul se poarta ca o fata mare, dar de fapt nu este nici fata mare si este si minora.(Radu Soviani)
De pe aceasta pozitie Tariceanu si PNL poate juca cit de tare doreste. In toate situatiile va ramine cu buza umflata.

Anonim spunea...

Mi se pare corect comentariul lui Dan Selariu.
Admitand ca:
1. stirea venita din PSD (la guvernare sau te ingropam) e adevarata - ceea ce inseamna in opinia mea vrem la guvernare in (aproape) orice conditii
2. dorinta imperativa a PD-L de a fi la guvernare
cred ca manevra Tariceanu nu e asa de eficienta.

Si o intrebare: daca - in cadrul negocierilor intre PNL si PD-L se va pune problema: da, dar fara UDMR; majoritata fiind oricum indeplinita cu ajutorul minoritatilor nationale, altele decat cea maghiara?

Dan Selaru spunea...

Depinde de PNL, o sa-i lase cu fundul in balta, dar nu cred, UDMR e loial partidului mare de la guvernare si o sa-l ceara PDL la Guvernare ca sa scada influenta PNL. Parerea mea.

Viq spunea...

O singură remarcă ce mi se pare necesară.

Cred că greutatea "alianţei" cu UDMR este extrem de uşoară.

Graba cu care s-a făcut e chiar neprofesionistă. Denotă teama PNL de rezultatul negocierilor, necesitatea de a face ceva "spate".

Numa că zidul maghiar de care are impresia că se sprijină acum, esta mai subţire decât unul de rigips.
Cred că e mai degrabă doar un tapet pe ramă.

UDMR a răspuns pozitiv la gângurelile peneleilor pentru că, la prima vedere, PNL ar avea şanse de a fi în guvern mai mari decât ale celor doi lideri.
La primul semnal că nu-i aşa, ăştia fac stânga-mprejur cu o seninătate care o să-i lase cu gura căscată pe penali.

Anonim spunea...

expun o ipoteza:
Situatze economica grea spre foarte grea impune premier fara mare angajare politica -sint adusi si PSD isti si PDL isti si PNL isti in guvern -guvernul primeste acreditarea tuturora insa antipatia viscerala a PNL istilor si PSD istilor fatza de PD-Basescu pune la cale un teribil plan eliminare rind pe rind a ministrilor PD isti prin demiterea lor si astfel sub lozinca guvern de tehnicieni vor conduce tzare ca si in ultimi 3 ani asfel se poate lovi in Basescu si PD cu toata forta .PD-Basescu nu are voie sa cedeze postul de prim ministru de el va depinde viitorul acestui partid . asta asa pe scurt.

robin spunea...

Daja Marko a zis ca UDMR e liber sa faca aliante cu cine pofteste.Se pare ca negocierile pdl-psd sint avansate, daca pnl nu se grabeste, pupa opozitia. Dar poate asta si vor. Vin vremuri de criza.

Viq spunea...

Robin,

Dacă PNL nu intră la guvernare sunt terminaţi. De la primul până la ultimul.

Şi ei ştiu asta.
Când vor fi conştienţi că există pericolul ăsta o să te strici de râs cu ce mecle vor veni târâş la maimarii zilei.
PSD o să-i calce pe cap.

PDL o să-i cureţe de maruntaie şi să ia bucăţile cât de cât comestibile.

Mai ai puţintică răbdare....

Dan Selaru spunea...

:-)

Anonim spunea...

Nu e surprinzator cat de empatici pot fi unii oameni char cu cei pe care pretind ca ii dispretuiesc cel mai mult?
Nu stiu de ce ar trebui sa fiu mai speriat: de numarul certitudinilor voastre sau de ura "fara numar" care va macina ?
Va iese ceva din "negocierile" astea ? Moare prostul de grija altuia ...

Dan Selaru spunea...

:-) ură? E cel mai distractiv comentariu pe care l-am avut. Din pura curiozitate, cum ai ajuns la concluzia asta, si pe cine urasc? Asta n-am priceput. Toate cele bune.

Turambar spunea...

Lasa'l in pace. Anonimii, in general, sunt nishte persoane cu o amaraciune existentziala puternica, ce ii face sa incerce sa dea shi la altzii. Just bloody ignore the bloody trolls and terminate them with extreme prejudice.

And with pleasure, of course :)

Dan Selaru spunea...

:-)

Anonim spunea...

dănutz, văzând deci cam cât de tare poate juca tăriceanu, cam cât de tare crezi că poate juca băse? punând-o pe monica macovei prim-ministru să zicem?

Anonim spunea...

Mai dai dracu pe astia cu politica lor.

Sa ne intoarcem la vremuri cind lucrurile erau mai simple.

http://www.youtube.com/watch?v=PV4-ZcYJ83U

Jean-Claude

Dan Selaru spunea...

Cred ca Monica Macovei nu poate fi acceptata de niciun partid in afara de PDL si UDMR.

Dan Selaru spunea...

Jean Claude, ce amintiri frumoase. Cat de mult asteptam genericul asta.