marți, 16 decembrie 2008

Cum am ajuns aici

Am ajuns în această fundătură din cauza unei decizii politice pe care nu ştiu cine a luat-o, presupun că Preşedintele Băsescu.

Există o poveste foarte interesantă despre poziţionarea partidelor politice pe scena politică. Avem o plajă, oamenii sunt aşezaţi cu o anumită densitate. Avem doi vânzători de îngheţată, unul pleacă din stânga, unul din dreapta, se vor plasa în aşa fel încât fiecare să lase în spate cam un sfert din poporul de pe plajă, electoratul captiv, şi se vor bate pe jumătatea din mijloc, oscilând în funcţie de evenimente. Şi asta indiferent de lungimea plajei, doar opţiunile de aşezare pe care poporul le are contează.

Excludem UDMR, are un electorat de natură etnică, nu politică. Avem PDL plasat la mijloc, smulge o parte din electoratul PSD şi o parte din electoratul PNL. S-a plasat astfel încât să echilibreze scena, cum a ieşit s-a văzut pe 30 noiembrie.

Greşeala strategică a fost fuziunea PD cu PLD, fără această fuziune PD împingea PSD spre stânga iar PLD PNL-ul spre dreapta. Că strategia a funcţionat s-a văzut la alegerile europarlamentare. Fuziunea a redus bucata de plajă pe care PDL o putea acoperi, s-a văzut la locale, rezultatul alegerilor din 30 noiembrie e doar o consecinţă previzibilă a unei greşeli vechi, de lipsă de ştiinţă politică. Că am dreptate este şi scorul foarte diferit între europarlamentare şi locale deşi singurul lucru diferit este fuziunea în cauză. Şi nu contează prea mult prezenţa la vot.

Nu totdeauna unirea face puterea. Contează şi numărul de opţiuni.

Despre subiectul doi, ăla cu Stolojan, e o surpriză pentru naivi. Să vedem replici mult anterioare alegerilor cum sunt aici sau aici, cu voia Dvs. ultimul pe listă aici. Nu e nimic surprinzător, e normal, naivitatea şi iluziile dreptăţii făcute de clasa politică sunt, pur şi simplu, naivităţi. Nu am o imagine a întregii blogosfere, poate au mai fost şi alţii, pe care, din păcate, nu i-am precizat.

E cinic dar corect, iluzia de speranţă pe care o credem posibilă prin vot e doar o iluzie. Ca orice iluzie, viaţa ei, depinde de vânzător şi mult mai puţin de cumpărător.

22 de comentarii:

Anonim spunea...

"iluzia de speranţă pe care o credem posibilă prin vot e doar o iluzie

Chiar ieri numaram pe degete schimbarile pe care le-am facut posibile EU, o mica persoana care nu conteaza, pe care n-o cunoaste nimeni si care nu-si exhiba telenovela interioara pe niciun blog ... :)

In 2004 doar cu votul, am inlaturat nucleul dur PSD-ist de la putere, deci de la comenzi.
A inceput reforma justitiei, ceva ce va intra in istoria Romaniei - pentru ca oricate piedici i-ar pune, drumul spre justitie nu va mai putea fi oprit.
Cu votul meu am adus tineri LA PUTERE - adica acolo unde daca nu musti din altii esti tu mancat.
Am scos cu votul meu PRM din parlament.
Cu votul meu am adus 75% oameni NOI in parlament.
Cu votul meu partida lui Iliescu e astazi izolata in opozitie alaturi de PNL.
Cu votul meu am adus la putere un partid de centru dreapta, primul de putere comparabila cu PSD.
Nu am nici macar timp sa enumar schimbarile pe le-am facut doar cu votul meu din 1990 si pana astazi, dar un singur lucru sigur - si anume ca, mai mult decat oricand, a meritat.

E clar ca daca intreb televovelistii care n-au votat ce-au realizat ei cu absenta, bietii oameni n-ar putea sa-mi spuna nimic.
Asta pt. ca acest gen de oameni vor sa se schimbe "ceva" dar nu stiu deloc clar ce.
Asa ca e foarte usor sa le imbacsesti mintea cu o jucarie de 2 lei: nu vota, ca "toti sunt la fel", protesteaza (ca nu te costa nimic si nu-ti scade burta din asta).
Daca intrebi o telenovelista CE anume a dorit ea sa "se" schimbe vreodata, cine realizat schimbarea, cine a impiedicat schimbarea, CONCRET, pentru ca sa vezi daca merita sa votezi in continuare ca sa schimbi ceva - vei obtine o lunga-lunga tacere.
NO IDEAS. ZERO IDEAS. Asa functioneaza intoxicarea ....
("telenovelist e o omul care nu mai are gandire si "persoana" pentru ca el "este trait" de ceea ce cumpara. de la televizor.).


@Dan Ar fi bine sa existe institutii/institutte/ong-uri care sa "studieze" si sa combata mizeria asta extrem de grava cu absenteismul care a reusit foarte bine propagandistilor PSD si PNL. Din pacate nu sunt decat eu.
Daca ii vine cuiva ideea de o asociere pt. un proiect de genul asta, ma ofer voluntar.

@Dan astept sa-mi arati ce te-am rugat pe celalat post, niste link-uri ca sa vad cum ai facut tu campanie pro-vot, sa ma inspir de la cineva mai destrept ca mine .... :)

Dan Selaru spunea...

Auzi, tu alt loc de exprimare n-ai? Vad ca esti aici de dimineata pana seara, o slujba, ceva?

Anonim spunea...

la subiect.
Ar fi o mare bucurie daca fostul PLD s-ar rupe din PDL. PD-ul a realizat saracu o mare performanta ajungand la putere in conditii atat de cainoase (campania electorala murdara cea mai lunga din istoria post-decembrista cu obiect unic: demonizarea PDL, banii publici si campania agresiva impotriva participarii la vot - toate, fara precedent pana acum)
Numai ca PLD era ceva cu totul ALTFEL decat PD. Au functionat bine pt. un obiectiv comun exterior (fuziunea nu a fost o greseala tactica) dar obiectivele "proprii" sunt extrem de diferite si greu de armonizat.
Sper sa se sparga PDL si sa apara un partid nou.

Anonim spunea...

Nu, Mr. Dan postez aici pt. ca vad ca avem un interes comun: participarea la vot si distrugerea ei.
E voie sa vorbesc despre asta ?

Anonim spunea...

A VOTA

A VOTA nu este deloc o problema personala.
Adica: imi bag picioarele, mi-e lene, mi-o trag, ce te bagi tu.

A VOTA este momentul in care TU decizi soarta altora.

E singurul moment in care tu, un individ, indraznesti sa vrei sa schimbi destinul ALTORA.
Si chiar reusesti.

De aceea, cine voteaza si cine nu voteaza are o legatura directa cu mine. daca tu votand imi decizi mie soarta, atunci eu am dreptul sa-mi bag nasul in chilotzii tai si sa le fac analiza pentru sifilis.
daca tu ne-votand imi decizi mie soarta, eu am dreptul sa te masor, sa te cantaresc, sa te evaluez si sa-ti spun ca esti idiot.

Unknown spunea...

@Dan Vezi ca am facut un exercitiu de imaginatie pe postarea ta precedenta.

bbbb spunea...

Corect! Dar m-as duce si mai inapoi in timp, la inceputul lui 2005, la proiectul de fuziune PNL - PD, artizan: Valeriu Stoica si foarte vocal sustinator al teoriei ca daca nu vor fuziona cele doua partide, alianta se va rupe. Ideea a fost foarte pe placul presedintelui Basescu care ... mi-e greu sa-mi imaginez ca nu si-ar fi dorit ca astazi intreg PNL-ul sa fie in locul "-L"-ului din PD-L.

AristotelCostel spunea...

@andra

Din 18 328 646 persoane cu drept de vot, s-au prezentat 7 195 826 persoane.

Pe baza rezultatelor de la alegerile locale, am stiut ca va fi un echilibru intre gastile politice din Romania.
Mai mult, persoanele de pe buletinul de vot imi provoaca ...zambete si astazi, iar gastile politice sa fie sanatoase si sa te speli cu ele pe cap!
Colac peste pupaza, votul meu ar fi influentat procentul final cu 0.000013%.

Nu mai jigni, concentreaza-te pe cifre si...bea un pahar cu apa.

Unknown spunea...

Ca sa mergem si mai inapoi in timp sa ne amintim ce s-a intamplat in 1996-2000 cand tinta a fost PNTcd iar artizanul a fost acelasi Basescu

Anonim spunea...

>Costel
Votul meu a influentat toata viata politica din 1990 incoace. foarte pe bune, nu glumesc deloc.

Tu ai influentat viata politica din 1990 incoace cu votul tau - oricare ar fi el ? Nu ma intereseaza deci cu care "gasca" ai votat, ma intereseaza CE ANUME ai vrut sa se schimbe, CE s-a schimbat si CE nu s-a schimbat si din cauza CUI - CINE-i vinovatul care s-a opus IDEILOR tale de schimbare si CUM ?

Anonim spunea...

>bbbb
fuziunea n-avea scop doctrinar ci strategic: sa creeze o forta politica de putere egala cu PSD si capabila sa se opuna PSD ca sa faca reforme radicale si rapide.
de-aceea PDL a oferit toate formulele posibile, care sa menajeze si sensibilitatile doctrinare (chipurile, desi ele nu exista la PNL). dar PNl a refuzar ORICE formula care-ar fi facut posibila o forta care sa se opuna PSD. De fapt asta a fost scopul PNL.

Doctrinar, PDL a conceput si implementat politici de dreapta inainte sa fie de dreapta - cota unica reforma justitiei si descentralizarea.
PNl n-a conceput si n-a implementat niciun fel de politica de dreapta, si nu si-a realizat – la putere fiind - nici macar propriul program politic.
Pb. doctrinei la PNL a fost deci intotdeauna un simplu pretext.

bbbb spunea...

Viorica, da!
Cu un asemenea numitor comun, cele doua partide ar fi trebuit de mult sa poata gasi o cale de-a colabora.
Din pacate,... :(

Ela Roseni spunea...

Naaaaah! Nu prea imi sa cred ca domnii politicieni sunt atat de inteligenti. Mi-a trecut prin cap ideea ca domnu' Stolo ar fi "calul troian" al PNL, sacrificat si trimis in PD pentru a-l infecta din interior...Naaaahhh! Nu cred...

Anonim spunea...

Propun sa se apuce cineva de "cules" intr-o carte toate scenariile vehiculate din 2004 pina azi. Sigur va fi un bestseller!:)

Anonim spunea...

recunosc ca nu mi-a trecut prin cap retragerea lui stolojan. presupuneam doar ca a fost scos la inaintare pentru perioada de pina dupa alegerile prezindetiale ca e mai rece. m-am inselat.

Viorica spunea...

@uhitto
Si pe mine m-a luat prin surprindere, scrisesem deja ca rolul lui ar fi sa asigure actualului presedinte inca un mandat, cum s-a intamplat in 92, si demonstram de ce nu e posibil asa ceva, dar "Viata bate filmul"
@bbbb
din pdv istoric cele doua partide nu aveau cum sa se inteleaga, existau deosebiri doctrinare intre ele, PNTcdul fiind mai de stanga, le lega faptul ca ambele au fost supuse prigoanei comuniste, dar cam atat, in plus taranistii s-au lasat sa fie scosi in fata, bucurosi ca au ajuns la guvernare, si in mod firesc toate oalele s-au spart in capul lor, ceea ce se incearca si acum cu PNLul, sper ca fara succesuri.

Viorica spunea...

@ela roseni
nici vorba de cal troian...poate ceva orgolii

Dan Selaru spunea...

Dupa programul de guvernare putem deja sa ne facem sepuku.

bbbb spunea...

Am vazut ca se poarta saritura de pe bloc.

Viorica spunea...

mi-e ca la ce inflatie osa vina n-o sa ne ajunga baniinici de unbriceag,cu ce sa ne facem sepuku?
Chiar a sarit? Nici macar ca premierul asta nou la Andrei Gh?

bbbb spunea...

Cred ca n-a sarit ... si-a dat si el demisia lui in cinci minute :)

Anonim spunea...

dragul meu, nu-ţi mai văd paşii...

...

...pentru că te-am purtat pe braţe...

(citat aproximativ din iubiţii fără îngheţată ai plajelor anonime)