Legea 298, aia cu ascultările şi Internetul, e o aberaţie făcută de nişte dobitoci care habar nu au pe ce lume sunt. În primul rând e inaplicabilă. Ca scop. Dacă nu stochează conţinutul convorbirii, ceea ce nu prea cred, la ce foloseşte atâta vreme cât eu pot spune că am greşit numărul ? Pot să vorbesc cu orice clan mafiot, din greşeală. Da, am vorbit cu dealerul de droguri X şi am cerut nişte iarbă, şi? Dacă nu au conţinutul la ce le foloseşte. Dacă au conţinutul le spun că e vorba de iarba de pe şanţ şi că sunt un bou.
Deci trebuie să stocheze conţinutul. Altfel e o aberaţie definitivă. Asta nu înseamnă că noi suntem total lipsiţi de mijloace. Ne luăm cartele preplătite şi gata. Mare şmecherie pentru teroristul 38 care vrea să destabilizeze societatea noastră fenomenal de stabilă, prosperă şi secretoasă. Şi localizarea pentru telefoanele mobile e la nivelul unei celule. Poate să însemne kilometri. Dacă mă apuc de un atac terorist şi am uitat unde să atac şi dau un telefon să aflu vă asigur că Statul nu are nicio şansă să mişte pe cineva în timp util, şi să mă şi găsească şi oprească. Nu are scop, decât eventual preventiv. Eu sunt un cretin care de pe telefonul mobil sun pe la tot felul de terorişti notorii şi întreb ce să fac să arunc în aer mall-ul din Vitan sau Drumul Taberei, nu m-am hotărât. Şi ăia răspund şi-mi explică paşii de urmat. Ca să faci o ascultare automată a unei convorbiri trebuie să ai un program performant de speech recognition care să fie suficient de performant să recunoască un procent suficient de cuvinte, spuse de oricine. Ori ştiu bine că nu există pentru limba română un asemenea program.
O bază de date cu milioane de convorbiri e inutilă dacă nu e procesată automat. Nimeni nu are timp să asculte ce se spune în milioane de convorbiri. Tehnic e imposibil, neautomatizat, să foloseşti aşa ceva.
Despre Internet, aici e mult mai simplu. Se pot face multe şmecherii. Se pot ataşa programe de criptare cu cheie publică, pe 1024 de biţi, şi o să le decripteze în 3000 de ani. În US e interzis să criptezi pe mai mult de 128 de biţi tocmai pentru că nu au timp să decripteze, la noi nu. O să caut nişte programe free de criptare. E o glumă sinistră să credem că ăştia care au dat legea ştiu despre ce e vorba.
Nişte comunistoizi din UE s-au gândit, în prostia lor atehnică, să dea o lege care să mai pună o oprelişte pentru cetăţeni. Cetăţenii o să le arate că au dat banii, tot cetăţeneşti, degeaba.
Politicienii lor sunt la fel de idioţi ca şi politicienii noştri. Să nu ne facem griji. Mult zgomot pentru nimic. Şi vă comunic că monitorizează, cu frenezie, ăştia de la STS blogul. Şi eu pe ei. Poate mă iubesc şi eu nu ştiu.
Scopul legii e de supraveghere a unor persoane importante, nu pentru noi, oamenii de rând. Sunt răfuieli în rândul mahărilor naţionali, ceea ce mă bucură. Se mai răresc, sper eu.
Şi dacă vă închipuiţi că tot ce e stipulat în lege nu se întâmplă de ani de zile deja, cel puţin în domeniul telefoniei, înseamnă că nu ştiţi ce se întâmplă cu voi. Problema era o reglementere legală a mişculaţiilor firmelor de telefonie, la care statul nu avea acces.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
9 comentarii:
"Şi localizarea pentru telefoanele mobile e la nivelul unei celule. Poate să însemne kilometrii."
- asta numai in zonele rurale, nu cele urbane. la cele urbane localizarea e de genul sutelor de metri (2-3)
- se foloseste numai un i in cazul asta (la kilometri)
Corect, reparat.
De asta nu ma agit de nicio culoare pe subiectul asta. Serviciile secrete din Romania au bugete de 4-5 ori mai mari decat bugetele celor doua camere parlamentare. Aparatul de opresiune a lancezit vreo 20 de ani pe banii prostimii, iar acum au si ei nevoie de un cadru legal in care sa-si desfasoare activitatea de dinainte de 90.
Cheltuieli planificate 2008:
1)senat:
total 124.946.000
personal 81.830.000
2)camera deputatilor
total 281.222.000
personal 181.035.000
3) serviciul roman de informatii
total 1.344.460.000
personal 563.998.000
Sa zicem ca rolul Parlamentului e cunoscut, desi in Romania vorbim discutii. Ce dracului face SRI-ul?
Greu de spus, e secret.:-)
Legea asta mai tare ii incurca pe cei de la STS in loc sa le ajute "monitorizarea".
Nu stiu ce ai impotriva lor. Ce, ei nu sint bugetari din RO? Doar se stie ca tot bugetarul cu calculator la servici "monitorizeaza" in timpul programului de lucru blogurile preferate :)
Asa e. :-)
Tocmai asta ziceam si eu pe blogul Impricinatului: blogurile sunt monitorizate adesea din vointa noastra de a ne cunoaste traficul. Important e sa nu se ajunga cum ma tot avertizeaza sotul meu ca s-a intamplat in Coreea de Sud, unde au fost arestati niste bloggeri pt ca au criticat presedintele (nu stiu daca e adevarat, poate e doar "urban legend")
Dar parca e vorba si de continut,dar nu oficial.
pentru yahoo messenger... sa nu mai vada oamenii astia nimic cu tot cu legea lor http://secway.fr/us/products/simplite_yahoo/getsimp.php
Trimiteți un comentariu