vineri, 30 ianuarie 2009

O idee, un concurs, un exemplu

Aici Roger Alsing a făcut un experiment şi a demonstrat, în decembrie 2008, că, printr-un algoritm genetic, este posibilă codificarea unei poze prin 50 de poligoane cu un grad de asemănare suficient de bun.

La ce e bun un asemenea experiment? Codificarea în doar 50 de poligoane a unei imagini este o metodă eficientă de reducere a volumului stocat.

Algoritmul este extrem de consumator de timp şi ineficient. O versiune mai eficientă este dezvoltată aici.

Omul are o percepţie diferită în privinţa imaginilor bazate pe nivele de gri, mai bună, şi percepe mai greu diferenţele de culoare care sunt mediate pe anumite porţiuni din imagine (codificare YUV). De aici pătrăţelele pe care le vedem, fie la televizor, fie în poze, şi care sunt artefacte ale codificării imaginii după ideea jpeg-ului. Acesta se poate înlocui cu un nou mod de codificare care să se folosească de ideea lui Alsing.

Ca idee, o imagine RGB, red, green, blue se transformă într-o imagine bazată pe nivele de gri, luminanţă, crominanţă. Aceste ultime două canale se codifică după un algoritm bazat pe ideea Alsing. Se reduce dimensiunea imaginii, nu se violează percepţia umană.

Nu fur startul, n-am dezvoltat nimic până în acest moment. Concursul este următorul, să facem un algoritm care, într-un timp rezonabil, să reducă dimensiunile unei poze mai mult decât orice alt algoritm de pe piaţă, cu pierdere de informaţie dar fără să fie afectată percepţia umană. Ne vedem peste un an, eu o să dau berea primilor trei. Plecăm de la imaginea Monei Lisa de la care a plecat şi Alsing.



Acum să văd comentatorii care le ştiu pe toate. Hai să facem cercetare fără bani. Să o valorificăm. Să devenim celebri şi bogaţi. Să arătăm lumii ce deştepţi suntem noi. Să ne batem cu birocraţia, cu criza, cu lipsa de fonduri, cu lipsa de ajutor din partea statului.

Aştept, cu interes, competitori.

În articolul de ieri am vorbit despre tinerii din cercetare. Aici e un articol despre proiectele spaţiale din România. E un exemplu că încercăm să-i ajungem, cu o finanţare decentă, din urmă pe cei din Vest. Şi a spune că n-avem nevoie de aşa ceva e pur şi simplu o idioţenie la care n-o să răspund.

10 comentarii:

Anonim spunea...

Pai, asta e mai simplu decat pentru metalurgistu' Pogea ca sa elaboreze un buget inteligibil ! :D

Vaca Verde spunea...

Unde sunt comentariile? Liniste totală... Să fie un semn că ŢARA gândeşte? :)

Anonim spunea...

ce idee mi-ai dat, maitre!

Anonim spunea...

si nu, ideea pe care mi-ai dat-o nu are nici o legatura cu concursul. pur si simplu nu ma pricep la subiectul pe care l-ai avansat.

Dan Selaru spunea...

Maine-i dedic un post lui Pogea.Nu gandeste nimeni. Ma bucur Don Doctor ca a folosit cuiva postul. Ce idee?

Anonim spunea...

L-am vazut astazi pe Pogea la A3 si mi s-a parut ca stie ce vorbeste. Oricum, e mai bun decat Vosganian...

Dan Selaru spunea...

Cel putin ca imagine e net superior, nu da impresia de poet. Nu-i mai dedic postul ca am ajuns pe seara sa vad ce e cu bugetul si cu taierile de sporuri, nu e asa aberant. Macar pare un tip care e apasat de raspundere.

Unknown spunea...

Salut.

Ce faci?

Turambar spunea...

Sorry for the offtopic.

Help here, pls:

http://turambarr.blogspot.com/2009/02/citeste-gandeste-si-da-mai-departe.html

Txs in advance!

titus58 spunea...

Interesant subiectul concursului. Totusi nu vad cum s-ar putea folosi in industrie aceasta problema. Singura idee care in vine in minte la google image search, la baza de date de imagini.