vineri, 16 ianuarie 2009

O nouă societate

Noi, ăştia cu blog, nu suntem jurnalişti, nu suntem competenţi, nu avem soluţii. Nici nu e treaba noastră să avem soluţii că nu suntem clasă politică. Treaba noastră e să punem întrebări. Alături de noi sunt comentatorii noştri.

În ultima vreme, aproape fără excepţie, indiferent de opţiunile politice, meserie, vârstă sau alte criterii văd că o întrebare comună ne bântuie, termenul "bântuie" e cel corect, dă nelinişte.

Întrebarea este "Ce facem?", nu noi ca persoane, noi ca ţară. Şi întrebarea nu pare fără substanţă.

Partea bună a acestei întrebări este că ne interesează ce se petrece cu noi, ţară, şi nu suntem precum presa oficială care-l întoarce pe toate feţele pe cetăţeanul Oprea sau ordonanţa bociană. De asemenea pozitiv este faptul că ne interesează ce se petrece cu noi, nu cu fiecare în parte, fiecare e responsabil pentru el. Încet, încet, de nevoie o să formăm o nouă societate, trebuie cumva transformat poporul român dintr-o populaţie într-o societate, efectele comunismului nu au dispărut. O societate are reguli de convieţuire, mijloace de într-ajutorare, reguli care nu se încalcă, solidaritate umană, independenţă faţă de stat, acţiuni independente de ajutorul sau susţinerea acestuia, mijloace de control, nu e aici momentul să dau eu definiţia unei societăţi. Două lucruri sunt însă esenţiale solidaritatea şi respectul legii.

Clasa noastră politică nu ne poate oferi cadrul unei societăţi, este ruptă de popor, surdă la nevoile acestuia şi absurdă în comportamentul faţă de alegători. Împreună cu presa este separată de oamenii simpli. E, cumva, un joc de teatru la care noi suntem spectatori, nu participanţi. Se doreşte îndobitocirea noastră prin mass-media şi manipularea prin pomeni.

România e condusă fără să fie reprezentată.

Păcat că Statul nu face şi altceva decât să ne verifice şi să ia taxe. Poate să facă Justiţia funcţională şi eficientă, nu să-i taie fondurile şi, prin Parlament, s-o oprească să-şi facă treaba. Curăţarea Justiţiei este factorul esenţial necesar schimbării în bine a României.

Şi acum cei pe care i-am găsit eu uniţi de întrebarea "Ce o să urmeze?", şi care n-au găsit o soluţie în vorbele clasei politice.

Moshe şi Mordechai
Nenea Cosmos
Viorica
bleen
Dan Iancu
Constantin Gheorghe cu "De unde cumpăr o fiolă de cianură?"
Sebastian Corn
Dan Popa
Codex Politicus
Cristian Banu
Megapega
Emil Thor
Penitenciar
Gabriela Obodariu
Anne-Marie Blajan
LiaLia
Cristian Orgonaş
Alin Farcaş - tot blogul, nu contează postarea
gabhry_el
dromichaetes
paralele-paralele
Nervii zilelor noastre
Moromete
Jude în Românica
confruntadurerea
Degeabatologie

Sunt judecători, angajaţi în penitenciare, profesori, angajaţi la Guvern, economişti, cercetători, ingineri, medici, sociologi, pensionari, necunoscuţi fără vreun mod de a-i identifica, cine mai ştie ce. Se poate crede că suntem un club de exaltaţi. Poate. Suntem ăia care nu suportă actuala clasă politică, starea României, suntem nemulţumiţii care nu vor să tacă. Suntem de stânga, de dreapta, de centru. Avem păreri împărţite pe orice subiect, suntem unitari în ideea că oamenii care ne conduc sunt iresponsabili, toţi sau în parte.

Ordinea e aleatore. N-am cerut acordul lor. Dacă este vreunul care nu e de acord cu includerea în listă o să-l scot. Sunt doar o parte din cei pe care-i citesc eu, de fapt sunt mult mai mulţi. Şi suntem toţi necunoscuţi şi nu trăim din scris pe blog. Dovadă că există un curent social, difuz şi neorganizat care nu acceptă actuala clasă politică dar de care aceasta nu ţine cont.

Nici nu cred că ei ştiu că există o revoltă mocnită, băieţii ăia cred că totul se poate cumpăra cu bani, e modul lor de a trăi. Ar trebui să afle că nu e aşa.

Am să fiu criticat că nu vin cu soluţii. Păi să nu punem carul înaintea boilor, să recunoaştem că avem o problemă să o analizăm, să căutăm soluţii, să le alegem pe cele mai bune şi să acţionăm. Nu ca Boc cu ordonanţa sau Tăriceanu cu taxa auto.

14 comentarii:

filadel spunea...

"Două lucruri sunt însă esenţiale solidaritatea şi respectul legii." [...]
"să recunoaştem că avem o problemă să o analizăm, să căutăm soluţii, să le alegem pe cele mai bune şi să acţionăm."


Asta putem şi trebuie să facem. Gînd la gînd cu bucurie.

Anonim spunea...

Un minister al mizeriei este condus de un ministru care are o firma ce vinde Ferrari in Romania si si-a desemnat ca purtator de cuvant comunicatorul unei alte marci exclusiviste la noi in tara - Louis Vuitton.

Oare ce m-ar putea tenta ca sa vin din aceste medii si sa muncesc ca bugetar intr-o perioada de criza economica ? Nu ma duce capul sa-mi raspund.

Si apropo de bugetari si criza - cica Primaria Arad concediaza 500 de angajati !!! Daca m-ar fi intrebat cineva cati angajati ar avea o astfel de institutie as fi raspuns pe nerasuflate - maxim 300 ! Ce naiv pot fi ...

Anonim spunea...

Exista o solutie sau cel putin o sugestie:netroots...Romania 2.0
Despre netroots la Hotnews sau la mine pe blog
Nu trebuie sa fim genii sau competenti ca sa punem intrebari... ajunge ca sintem cetateni. E dreptul si datoria noastra. Sintem chiar indreptatiti sa cerem, pretinde, trage la raspundere.

Daniel spunea...

FuckYouTovarasi, facem pariu ca oricine ar fi venit la minister ai fi comentat. Care e problema ca un om de afaceri prosper devine ministru?

Legat de primaria Arad. Daca spuneau ca dau afara 20 de angajati si in total primaria avea 40, iar spunea lumea ca si 40 sunt multi.

AristotelCostel spunea...

@daniel

Nu-i nicio problema. Tocmai asta dorim, o plutocratie care sa favorizeze tagma banosilor. Evident ca unu' care face bani e cel mai destept de pe planeta. Ai avut tu ideea de a importa masini de fite intr-o tara subdezvoltata? El a avut acest curaj nebun si s-a-mproscat cu bani proveniti de la toti domnii care castiga bani in tara asta prin punerea in aplicare a celor mai ingenioase idei sau prin fortarea limitelor tehnologiilor. Sa-mi arati in ce tara din lumea asta poti sa te imbogatesti penal strangand gunoiul sau zapada, administrand parcari, peticind stradute, punand borduri, vopsind strazi cu vopsea speciala care rezista chiar si o luna, distribuind calculatoare in institutii publice, importand...orice ar avea nevoie...statul si...prostanii.

Aaa, vorbeam de Ministrul Sanatatii. Da dom'le, de astfel de specialisti avem nevoie!

Viorica spunea...

Eu am incercat practic sa schimb mentalitatea prin 90, in timpul Pietei Universitatii, facandu-mi si campanie (eram pe lista de candidati la Camera Deputatilor din partea MIscarii Ecologiste) dar pesemne a fost prea devreme, nu mai spun ca manipularea a functionat perfect. Ulterior am aflat,din romane istorice, ca exista o veche scoala in acest sens. La un moment dat, avand si probleme cu sanatatea, am decis ca am militat destul, ca de-acum foamea o sa-i scoata in strada pe cei care erau surzi la argumentele mele. Si asa s-a intamplat.
Clasa Politica s-a format,cred eu, in mare parte din acei manipulatori si ucenicii lor. Acum culegem roadele.
Cat voi mai putea, imi voi exprima opiniile cu mijloacele pe care le am acum la indemana. Nu sunt sigura ca de data aceasta voi avea mai mult succes. Ma incurajeaza insa exemplul unui blogger american care a militat impotriva restrangerii drepturilor concetatenilor lui dupa 9/11. Desi la un moment dat a declarat ca inchide blogul,descurajat ca vorbeste in pustiu, se pare ca activitatea lui a avut rezultat,cel putin prin plecarea Republicanilor de la Casa Alba. Intentionez sa fiu ca si el, un fel de picatura chinezeasca.

Anonim spunea...

Eu am o solutie:
http://ovidiuhrituc.blogspot.com/2008/10/evrika.html

Astept feedback.
Multumesc,
Ovidiu

Anonim spunea...

Soluţii:

1. O mass-media curată.
Măcar posturile publice radio-TV.
(măsură imediată)

2. Justiţie.
(urgent)

3. Cultură. (Învăţămînt)

4. Natalitate.


DECI, VOINŢĂ POLITICĂ.

DECI - IMPOSIBIL.

Unknown spunea...

Pai, ce sa facem?

Construim capitalismul la nivel micro, personal. Adica acumulam capital. Cam atit putem sa facem.
Iar atunci cind capitalul acumulat este suficient, putem:
1. sa facem noi regulile sau
2. sa intram in jocul lor
Restul sint frectii la un picior de lemn si povesti de adormit copii.
Ca sa schimbi ceva trebuie sa fii un om de succes, care sa stie sa capitalizeze talentele pe care le are. Altfel esti doar o parte din gloata.
Buna dimineatza!

Anonim spunea...

Eu unul sunt optimist si cred ca suntem tot mai aproape de a atinge o masa critica dincolo de care "vocea" noastra nu va mai putea fi ingorata. Este si motivul pentru care mi-am facut blog in urma cu trei luni

Anonim spunea...

pentru criza exista o singura solutie. cheltuiti bani. chibzuit, dar cheltuiti. doar asa ne dam in continuare de munca unii altora.

pentru clasa politica actuala nu exista solutie imediata care sa genereze perfectiunea, dar orice sut in cur este un pas inainte. asta este ideea, sa fie directia corecta si cit mai multe suturi in cur. da, blogurile nu au acoperire nationala. asa, si? blogurile nu dau suturi in cur, dau sutulete mititele. se cumuleaza si astea.

daca ma citesc 100 de insi din care 30 o fac atent si dintre ei apar 3 insi care sint de acord cu mine si inca 3 care sint contra, asta e, poate ca nici nu pot si poate ca nici nu imi doresc mai mult. inseamna ca sintem cel putin 7 care ne gindim la o anumita problema. e bine.

adi_ocs spunea...

In primul rand iti multumesc Dan pentru includerea pe aceasta lista, de altfel asemanatoare cu lista mea de bloguri preferate. Pana la urma Mihnea cred ca avea dreptate ca suntem 20-30 de bloggeri pe tematica politica si care ne citim intre noi:)Ii multumesc si lui Nenea Cosmos ca a sintetizat foarte bine ratiunea existentei unui blog politic, este si cazul meu. Legat de topic insa, nu m-as include neaparat in grupul celor extrem de dezamagiti de ce se intampla acum in Romania. E adevarat ca proiectul de societate lipseste cu desavarsire, dar nu pot sa nu fac paralele (sunt obsedat de ele:) cu vecinii nostri din Europa Centrala si de Sud-Est. Peste tot reteta a aceeasi: instabilitate politica cronica. meciuri presedinte-premier-parlament, razboi surd intre vechii securisti si reformatori, problemele in justitie, economii "incalzite" pe baza consumului, cumetrii, etc. Se poate spune ca dupa instalarea noii guvernari chiar am intrat in normalitate, stiu, una trista, in care stigmatele nu se mai poarta, in care nu mai exista buni si rai. Pe scurt, nu cred ca avem o clasa politica neaparat mai proasta sau mai corupta decat cele de prin jur, cat ne confruntam cu o problema cronica de capital social. Si aici ar trebui sa fie si rolul mai fervent al blogurilor si al altor forme de opinie publica. Atat timp cat prezenta la vot este aia care e, atat timp cat presiunea societatii inspre politic se exercita doar filtrat (prin mass-media si interesele lor), nu vom putea "educa" clasa politica. Raman optimist totusi

Anonim spunea...

"trebuie cumva transformat poporul roman dintr-o populatie intr-o societate", spuneti dumneavoastra. Si vorbiti de solidaritate si respectul legii. Din pacate, marea majoritate a romanilor nu cunosc sentimentul de solidaritate, si nu au dorinta sa-l cunoasca. Pentru a nu mai vorbi de respectul legii. "Ma simt patriot pana cand ies pe strada" a spus regretatul Octavian Paler. E suficient sa iesim pe strada romaneasca pentru a-l intelege. Cei care nu suporta aceasta stare de lucruri si ar dori s-o schimbe sunt, din pacate, in minoritate.

Dan Selaru spunea...

Multumesc tuturor. Nu suntem atat de putini, si va spun, cel putin din partea mea ca ma citeste Cancelaria Primului Ministru. Ca si STS :-). Si nu am facut nicio referire la Palatul Sutu si ale bloguri politice de jurnalisti. Suntem mai multi. Si avem o audienta de mii de insi pe zi, dupa aia intervine Nenea Cosmos si zice corect.