duminică, 11 ianuarie 2009

Repatriat din Gaza la televizor

Aseară, bântuind pe canalele tv româneşti, am avut parte pe N24 de o emisiune, între 18.00 şi 19.00, moderată de un personaj pe nume Anton Caragea.

Invitatul principal era doamna Alina ..., persoană repatriată vineri din Fâşia Gaza. Dacă vineri, la revenirea ei în ţară, sentimentele mele erau de sinceră compasiune azi nu mai stau deloc la fel. Mai erau alţi doi cetăţeni de origine arabă invitaţi.

Am intrat pe replica "Am plecat de aici de rău!", dacă România este mai rea decât Fâşia Gaza nu înţeleg de ce persoana s-a întors.

S-a continuat cu "De ce cadavrele soldaţilor români morţi în Afghanistan sunt aduse pe banii Statului şi cetăţenii români din Fâşie nu sunt repatriaţi tot pe banii Statului?". Îndrăznesc să spun că primii reprezintă Statul într-o misiune oficială iar ceilalţi sunt cetăţeni aflaţi într-o situaţie pe care au ales-o ei, nu a fost impusă.

S-a continuat, necomentabil, cu "Păcat că Hitler nu i-a omorât pe toţi.", referitor la evrei, aici Anton Caragea a intervenit şi a spus că n-avem voie să spunem aşa ceva pe post, nu că afirmaţia e extremistă.

"Hamas nu e o organizaţie teroristă, Hamas apără poporul, Ştefan cel Mare era terorist?" o comparaţie plină de substanţă.

"Palestinienii o să lupte până la ultimul om."
"Fetele românce din Gaza nu au acte, să renunţe Statul la birocraţie şi reguli şi să le scoată de acolo." Războiul merge înainte, Statul să lase prostiile astea de legi şi să facă ce vrem noi.

Pot înţelege că persoana în cauză este traumatizată de un război crâncen şi face afirmaţii elucubrante.

Ce nu înţeleg este cum apare pe post într-o emisiune total neechilibrată, de "înfierare", cu un moderator care acceptă orice prostie, ba, mai mult, susţine orice prostie.

N24 nu este un caz izolat, Vadim Tudor, madam Buruiană, Victor Ciorbea, Codrin Ştefănescu, Stan cu laptop-ul şi mulţi alţii sunt abonaţii apariţiilor elucubrante şi ilogice pe posturile de "informare". Scuze pentru Mircea Badea şi Gigi Becali pentru omisiune.

Toate aceste posturi uită informarea în favoarea unui circ sinistru în care opinii total lipsite de logică, violente, rasiste, care incită la ură sunt prezentate ca opinii normale, în general necenzurate de moderatori, câteodată chiar susţinute.

De dragul audienţei, deci banilor, posturile de ştiri au devenit posturi de tip OTV, acesta e cinstit, nu clamează obiectivitatea. Suntem bombardaţi de emisiuni cu persoane isterice în defavoarea informării echilibrate.

Şi aşa, încă o dată, nu avem parte de o busolă spre normalitate nici din partea presei.

28 de comentarii:

Cristian spunea...

In presa scrisa, la TV, pe bloguri sunt putine pareri rationale pentru ca sunt pozitii fie pro Israel fie pro Palestina.

Anonim spunea...

Propaganda pe fata. Mi se face scarba !

Si Realitatea TV a invitat palestinieni la emisiuni, dar niciunul nu a condamnat Hamas. Ba dimpotriva i-a aparat. Mahmoud Abbas a condamnat Hamas ori de cate ori a avut aceasta oportunitate. Hamas nu recunoaste statul Israel, si nu sunt de acord cu o formula de 2 state: Israel si Palestina. Hamas este o organizatie islamo-fascista:
http://www.youtube.com/watch?v=pJDNXztFmS0
http://www.youtube.com/watch?v=tNtgiRR0iDM&feature=related

Hamas refuza pacea. Au demonstrat ce au avut de demonstrat si au castigat razboiul mediatic. Acum ca ei nu vor sa opreasca razboiul, nimeni nu intreaba de ei. Toate victimele ar trebui sa le fie imputate lor.

Hamas este pentru Israel ceea ce Al Qaeda este pentru SUA. Serviciile secrete americane finantau miscari jihadiste in timpul razboiul Rece pentru a contracara "ciuma rosie"(exemplu : Afhghanistan, Iran, Yemen etc.).
Exista multe voci care zic ca si Israelul a ajutat la constituirea si intarirea Hamasului pentru a contracara ascensiunea Fatah. Unele vin chiar din partea oficialilor israelieni de cel mai grad:
http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1170359844280&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
Fenomenul jihadist este unul scapat de sub control si a inceput sa faca pui.

PS:
1. Nu prea exista pareri pro-Palestina. Cele mai multe sunt anti-Israel. Nu trebuie confundate.

2. Nu doresc ca urma acestui comentariu sa apara comentarii extremiste. Atat islamofobii cat si antisemitii trebuie contracarati de lumea civilizata.

Anonim spunea...

ce te mira? e un scoop. tragedia poporului palestinian. uita-te si pe la altii pe bloguri. mai nimeni nu vrea sa priceapa ca nu-i opreste nimeni sa aiba pace sa aiba relatii normale cu israelul si sa le fie bine. sloganul cu lupta pinla ultimul om e folositor ca o frectie la picior de lemn. pentru hadicapatii de ziaristi de la noi pentru care gaza e ce au vazut ei la televizor evident ca "jidanii" sug singele poporului. la fel si cu celelalte. scandalul e tinta ca el face rating.

Radu Rizescu spunea...

Dane, il bagi in aceeasi oala pe Ciorbea cu Vadim ?

Anonim spunea...

Domnule Selaru,

Este "normal" sa fie asa. Criza economica afecteaza si trusturile de media care isi reduc drastic (optimizeaza -sic) cheltuielile.
Aceasta reducere duce la o scadere a calitatii emisiunilor.
Informarea pe care o mentionati nu se vinde bine si atunci sunt preferate astfel de spectacole mai pe gustul publicului.

gabriela spunea...

Vai. Nu-mi vine sa cred ce citesc! Desi nu cred ca media noastra si-a propus vreodata sa informeze obiectiv :D
Uite de aia am pus unele posturi TV la embargo :)

Anonim spunea...

Foarte bine va face.

Poate asa va convingeti ca tembelizorul isi merita numele, si nu merita sa te mai uiti la el. Deloc.

Eu nu ma mai uit de mai bine de un an si crede-ma, sint muuult mai cistigat.

Cit despre tanti respectiva, nu vad ce pretentii ai de la ea, saraca. Daca a fost in stare sa renunte la Romania pentru Gaza... fara comentarii.

Jean-Claude

Anonim spunea...

Dan Selaru: N24 nu este televiziune :) , deci n are ziaristi, nu mai are..ca parca au fost la inceputuri. Dupa cele citite, imi pot permite sa sustin ca Alina este proasta satului. Toata lumea stia ce este in Gaza: mizerie, teroare si lipsa sanselor de a realiza ceva. Daca s-a dus acolo, fatuca a facut-o pentru banii arabului. Pacat ca nu a ramas sa lupte pana la capat :) . Dar asa sunt lasii.

Addy: bine punctat. Solutia normala este pacea. Nu se poate insa. Hamas nu cedeaza. Alta solutie este extrema: ceea ce face acum Israelul.

paul spunea...

un lucru este clar si trebuie de amendat:jurnalizmul la noi devine din ce in ce mai josnic,fara profesionalizm si chiar daunator.Este inacceptabil ca un (asa zis)modelator sa nu intervina cind interlocutorul se exprima in asa fel jignind in dreapta si in stinga ba chiar mai mult decit atit.Daca postul nu reactioneaza cerind scuze de la cei care pot sa se simte jigniti, sper ca publicul sa-i amendeze boicotind macar o vreme postul

Anonim spunea...

Cristian > Domnule, nu stiu ce intelegi tu prin rational, dar eu prin rational inteleg utilizarea ratiunii. Nu mi-o lua in nume de rau, dar daca in opinia dumitale rational este cel care se uita la hitler (hamas) si la roosevelt (israel) si spune ca amandoi sunt la fel, atunci e clar ca ai o problema.

Dan Selaru > Nu e nici o surpriza. Presa romaneasca nu a fost niciodata in stare sa trateze Israelul ca altfel decat un agresor. Prapastimul tabloidizant si vechea ura se impletesc in reportaje stupide. In ceea ce priveste proastele noastre care s-au dus la arabii musulmani pentru a le turna copii (si care probabil au trecut la Islam), nu pot decat sa le urez sa stea acolo in continuare, alaturi de Stefan cel Mare (Khaled Mashal) si razesii lui (Hamas).

Cu ceva determinare, campania IDF va reduce Hamas la o simpla banda de hoti si criminali.

Anonim spunea...

Anton Caragea nu este tocmai un reper de inteligenţă sau moralitate - a fost prins cu plagiatul la doctorat, din câte ştiu de la cineva care predă la Facultatea de istorie.

Iar unii oameni pur şi simplu nu sunt, poate, potriviţi pentru a vorbi în numele unei comunităţi; femeia respectivă îmi pare, din relatare, un om simplu care exprimă nişte sentimente de frustrare oarecum de înţeles. Probabil şi domnul Dan Şelaru n-ar fi aşa de 'echilibrat' faţă de Israel dacă i-ar face casa în care locuieşte moloz. Iar faptul că un om simplu nu e, poate, capabil să susţină cauza palestinienilor nu înseamnă că suferinţa lor trebuie ignorată, iar atrocităţile comise de israelieni ignorate.

Cât despre remarca aia cu naziştii, pe un blog al cuiva de la Cotidianul povestea cum a întrebat o israeliancă de ce nu îi omoară IDF-ul pe toţi arabii, ca să termine cu ei. Nimeni n-a exprimat nici un fel de indignare faţă de seninătatea cu care se discuta despre genocid. Oameni buni, ori ne oripilează genocidul indiferent de naţionalitatea victimelor, ori indignarea noastră are o altă bază decât cea umanitară.

Anonim spunea...

http://video.google.com/videoplay?docid=-2451908450811690589

Anonim spunea...

ar trebui explicata cauza "conflictului" pentru a intelege efectul. Incepand cu anul 1948. Putina istorie, domnilor. Sau e important doar ce vedem azi?

Anonim spunea...

"Romance descurcarete si deseori cu mancarime cronica in pitzi au ajuns in cotloane dubioase ale lumii. In colibe in Togo, poate in ciorbe in Papua, printre gloante- in Gaza."

rockulti spunea...

viziteaza`ne blogul.
acesta este un site pamflet.
garantam multa distractie.
http://rockulti.blogspot.com

echipa rockulti

Anonim spunea...

domnu selaru , am impresia c aveti probleme foarte mari , vi se pare corect ca unii baxati de americani (pe care i lingeti pe picioare o mina de stiu eu ce )cu armament de ultima ora ..vezi jidanii sa lupte cu altii care au ca mijloc de aparare pietrele , molotov , si alte asemanatoare ? vezi amaritii de palestinieni .daca da ....e cazul unui consult , mai mult decit psihiatric ..Stima

Anonim spunea...

Domnu' Anonim, fiecare lupta cu ce are. Daca arabii vor sa lupte cu rachete grad, qassam, cocktailuri molotov si atentatori sinucigasi, nici o problema, este dreptul lor. Israelienii in schimb vor lupta cu IDF si IAF.

Anonim spunea...

Va doresc tuturor sa traiti in Gaza acestor zile. Daca nu stiati, acolo mor COPII minori ! Si tot asa acolo mor si CRESTINI !

Cititi Talmudul si o sa intelegeti ce parere au evreii despre voi toti.

Ati studiat cumva istoria acestui stat-terorist ? Cititi si apoi comentati stand cu c**** la caldurica. Oamenilor alora le pica dintii din gura din cauza ca nu ce manca, nu au apa potabila, medicamente.

V-ati gasit sa comentati ce va convine. Sa va duceti voi in Gaza si sa vedeti cum o sa apareti la Tv dupa ce va ataca si cand va suflati mucii in batista. Si dupa ce sotiile voastre vor sta pe sub daramaturi sa manance cainii din ele si voi sa nu le puteti ingropa crestineste. Sa comentati dupa ce copilasii i-ati gasit intr-o baie de sange.

Hai ca mi-e sila de voi toti imbecilii care va plangeti ca nu avem gaze ... Vaaaaiii, ne taie rusii gazele. Ce ne facem ?!

Nea autorule, cand mata butonai aseara pe la Tv, ACOLO mureau copilasi nevinovati. Este adevarat, nu ai tai !!

Ion de la Chiuiesti spunea...

Alina a spus ceea ce crede ea, doar pentru asta Constitutia garanteaza libertatea de exprimare si de constiinta, nu-i asa?

Dan Selaru spunea...

Am cam lipsit azi. Scuze. Vad ca aberatiile unei tanti, pe care am spus ca o inteleg ca fiind traumatizata, au starnit diferite reactii. Postul, daca-l si citim, are treaba cu jurnalismul nu cu reactiile unei tanti.

Da Radule, Victor Ciorbea se comporta ca Vadim Tudor.

De un consult psihiatric avem nevoie toti, din cand in cand. Cei 7 ani de acasa nu pot fi supliniti insa.

Ideea este, o mai spun o data, jurnalismul romanesc nu razboiul din Fasie.

Anonim spunea...

eu v as trage in teapa , cum a facut vlad tepes
si stiti dc?
ca sa simtit si voi durerea celor persoane care si au pierdut copii , parintii , soti sau soti

Dan Selaru spunea...

Te referi la evrei, nu? Nu orice cauza e dreapta si nu orice mijloc e corect. Extremismul pe care-l promovezi nu este decat lipsa de educatie.

Anonim spunea...

Presa, ca busolă? Media ca busolă? De cînd talk-show-urile au luat locul telenovelelor prin apariţia acestor "televiziuni de nişă" asistăm la cea mai gravă devalorizare a presei, a politicii, a opiniei. Nu mai este nicio urmă de obiectivitate, nimic nu mai cerne profesionalismul şi harul. Valorile au ajuns să fie "rara avis" într-o mare de impostură şi vulgaritate...
cele bune
Flavius

brod spunea...

probabil ca alde fratii micula si patriciu & vantu au ceva promisiuni de afaceri cu iranul, petrolul... (asa a fost si cu plecare acelor trei jurnalisti in irak, rapirea, bla-bla). de aceea s-a dat comanda "sho pe ei!". evident ca lumea nu-i asculta si nu-i crede pe domnii telejurnalisti si pe invitatii lor. si la campania anti-basescu, aia vituperau de zor iar, la sfarsit, cate 70 - 80 dintre telespectatori erau pro-base.

Viorica spunea...

Pai crezi ca intamplator nu mai are N24 audienta, dar nici angajati ca lumea? Ce e curios e ca CNAul nu reactioneaza la emisiuni cu adevarat extremiste.
Daca nu ma insel, Paul Grigoriu (care e drept era om de radio) a fost sanctionat pt ca l-a lasat pe CVTudor sa se desfasoare (nu insa si Dan Diaconescu, cam in aceeasi perioada)
Cat despre extremistii care sunt curajosi, dar semneaza anonim si atat, nu cred ca esti obligat sa le raspunzi, pt ca argumentele rationale nu ajung pana la ei.
Mortii lor sunt mai importanti decat mortii altora, ma oripileaza cei ce cred ca exista morti scuzabile.

Anonim spunea...

acu vazui si teapa "curajosului" anonim. pai la ce te astepti de la un handibel? gasesti ca el cu gloata, mai ales intr-o mass-medie tarata de xenofobie si legendele lui corut.

"daca citesti talmudul"... crezi ca l-a citit? unde? la ma-sa acasa ca-l avea in biblioteca sub forma de brosura pe care scria "protocoalele inteleptilor sionului"! imbecilul nu stie ca-n talmud scrie ca fiecare isi poate gasi propria lui cale spre mintuire, pe cind in capul unuia de la hamas nu e decit o cale. a lui.

e gretos cum o adevarata drama a unor popoare tinute departe de valorile umaniste, dar aparate de ele pentru a cersi petrol, e transformata in rating.

brod spunea...

voi va raciti gurile (de pomana) iar ei si le incalzesc (deloc "de pomana"). tema are si variatiuni: vaaaaai, saracii pensionari!! nu aia cu o pensioara amarata - ceilalti. oropsiti, napastuiti, prigoniti ca trebuie sa renunte la pensiile de mii de euro sau la salariile de zeci de mii de euro.

Anonim spunea...

Nu stiu daca mai intereseaza pe cineva, dar iata o mica "victorie" fata de emisiunea dezechilibrata. Mica ce-i drept.

"Consiliul National al Audiovizualului
Autoritate Publica Autonoma


Stimate domnule X,

Consiliul Naţional al Audiovizualului, întrunit în şedinţă publică în data de 05.02.2009, a analizat atât adresa dumneavoastră (înregistrată la C.N.A. cu nr. 277/12.01.2009) cât şi raportul de monitorizare întocmit de direcţia sa de specialitate ca urmare a reclamaţiei, şi vă comunică următoarele:
Membrii Consiliului au decis să sancţioneze cu somaţie publică postul de televiziune N 24 pentru atitudinea adoptată de moderatorul emisiunii Meridian în ediţia difuzată în data de 10.01.2009. Moderatorul, deşi a intervenit la un moment dat, cu fermitate, în dialogul cu o invitată care făcea afirmaţii antisemite, pe parcursul dezbaterii, nu a respectat principiul imparţialităţii şi nici nu a asigurat, în cadrul aceleiaşi emisiuni, prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, astfel încât să se asigure informarea obiectivă a publicului (art. 3 din Legea audiovizualului nr. 504/ 2002 şi art. 71, alin.1 din Codul audiovizualului).


Cu deosebită consideraţie,
Preşedinte
Răsvan Popescu"
mesaj primit de mine la 09.02.2009.