joi, 29 ianuarie 2009

Să distrugem România şi pentru următorii 10 ani

A venit criza. Acum o vântură toată lumea, în campanie n-o vedea nimeni. Atunci votau aberaţii, împărţeau procente, telefoane şi găleţi.

Acum, reuniţi într-un conclav de largă uniune naţională, fac şi desfac Bugetul. Şi, în neţărmurita lor înţelepciune, de unde-şi doresc ei, Guvern, Preşedinţie şi Parlament prin superjucătorul Geoană să taie? (Mă uit în altă parte când văd violul separaţiei puterilor în Stat, mai are CSM-ul să vină să mai ajute şi el la făcutul Bugetului.)

De unde taie? De la Cercetare. „Noi am avut 3,7 miliarde lei fonduri publice, iar acum se propun doar 700 de milioane.“ Deci o scădere de 81 de procente în valoare absolută, nu mai pun la socoteală inflaţia.

Credeţi că sunt sănătoşi la cap? Peste tot în lume când eşti în criză investeşti în inteligenţă, la noi nu. La fel de stupid a procedat Guvernul Ciorbea, atunci au plecat cei din generaţia mea. De ce n-am plecat şi eu? Din prostie şi naivitate. În ultimii doi ani începuseră să se întoarcă. Am fost în comisii de evaluare pentru tinerii din cercetare, băieţi cu studii de-a lungul şi de-a latul lumii, fără diplome româneşti, absolut minunaţi. Veneau aici, lucrurile începeau să meargă. Intram în lume. Era doar începutul, pe care Adunarea Constituantă a Bugetului o să-l distrugă. Şi iar, ca pe vremea Imperiului Otoman, o să-i dăm degeaba pe cei mai buni dintre copii.

Pentru că ne doare în cur de ziua de mâine, de viitorul României, de orice care depăşeşte lungimea unui mandat sau ieşitul din rahatul de azi. Cercetătorii nu fac grevă, pleacă. Cât costă România plecarea acestora? Mai mult decât credeţi. Cine nu e în stare să facă lucruri noi rămâne să consume lucrurile făcute de alţii.

Vrem să rămânem subdezvoltaţi? Ok! Dar s-o ştim şi noi, să ne luăm catrafusele şi să ne cărăm.

Sper, pentru binele României de peste 10 ani, când n-o să mai fie nici criză, nici Guvernul şi Preşedinţia Băsescu, să nu distrugă pentru a doua oară cercetarea, aia care a mai rămas. Clasa politică din România consideră inteligenţa inutilă. Ca orice sistem totalitar, distruge elitele.

Pentru că ţara te vrea prost. Dar tu, popor român, o să ai un complex balnear lângă Bucureşti, nu un viitor. Iar Pactul pentru Educaţie este o hârtie cu care o să ne ştergem după viitorul pe care o să-l trăim.

13 comentarii:

Anonim spunea...

In curand n-o sa mai plece nici cercetatorii pentru ca nu vor mai exista. De ce? Pentru ca aceleasi guverne care au grija de cercetare au grija si de educatie.

Semnat
Anonimul Maical

Dan Selaru spunea...

Sujt cretini cu spume, sper sa fie doar o intoxicare.

Anonim spunea...

Nu e mai util sa fie folositi banii astia pentru functionarii publici sau politisti?
Ce pretentii putem avea la o tara in care un politist cistiga mai mult decit un doctor, bugetarii care taie frunza la ciini cistiga mai mult ca in mediu privat.
Din nefericire noi am ramas pe jumatate in comunism si sintem inca condusi de esalonul 2.

Veronica spunea...

dane, total off-topic, am un link care poate fi de interes pentru unii oameni care ar vrea sa se lase de fumat dar nu sunt suficient de motivati sau nu stiu cum sa faca sa se lase. poate la tine au acces mai multi oameni, blogul meu e dedicat in principal prietenilor mei de acasa care vor sa mai vada ce fac.
uite aici.
scuze de deranj si de off-topic.

Anonim spunea...

Pentru ca suntem heirupisti!

Anonim spunea...

Cred ca nu aveti idee unde anume se duc banii astia din cercetare. Ar fi de interesant sa vedeti cam ce fac institutele de cercetare in Romania si sa faceti o legatura intre ele si economia reala in ultimii 20 de ani si chiar inainte. Nu cred ca ati mai gandi la fel, orice ban aruncat in sistemul aruncat e un ban pierdut. Intrebati pe cineva din sistem.

Dan Selaru spunea...

Sa-l desfiintam, ce ne trebuie noua asa ceva, hahar n-ai de istoria cercetarii, aia a finantelor bagate si a timpului pana faci un cercetator bun. Daca la 10 ani trimiti totul peste hotare ca nu mai finantezi n-o sa ai legatura niciodata cu economia. Care economie?

Anonim spunea...

Finantarea ar trebui sa tina cont si de nivelul productie stiintifice.Iar Ad-Astra spune ca "stam rau mon cher", avem mai putin de 1(un) articol ISI/contract.Daca s-ar finanta 10000E si doua calatorii in strainatate pentru fiecare articol ISI s-ar returna bani la buget.
Cei 3.7 mld sunt numai in mintea de beton a lui Anton patrat.Din primavara anului trecut CNCSIS n-a dat banii pe art ISI.

Anonim spunea...

Cercetarea e importanta, dar nu in sine, ci in masura in care produce rezultate utilizabile economic (pe termen mai scurt sau mai lung).

Din pacate mediul economic din Romania este atat de incorsetat de legi confuze, birocratie, costuri mari ale capitalului, incat capacitatea de absorbtie a rezultatelor cercetarii e practic nula.

Dati-mi exemple de rezultate ale cercetarii romanesti, implementate economic in Romania, si care au adus valoare adaugata. "Columbenitul" nu se pune, ca fabria a dat faliment :-).

In acest context, finantarea cercetarii insemna a pune carul inaintea boilor. Sunt de acord ca e necesara o finantare, pentru a pastra continuitatea, dar in locul guvernului as fi mult mai atent la modul in care se repartizeaza aceste fonduri.

Anonim spunea...

Fiica mea cea mare a terminat anul trecut sefa de promotie pentru toate seriile (3, 4 si 5 ani) Facultatea de Fizica. Astazi este masteranda in Astrofizica la Madrid

AristotelCostel spunea...

Partea faina cu cercetarea ar fi ca pana acu' un an-doi au obtinut finantare proiectele tuturor securistilor din sistem, dezvoltandu-se infrastructura de cercetare din fel si fel de insistitute de cercetare de speta... inferioara, si, cum nu pot cumula mai mult de un anume tip de proiect per cap de securist, competitia incepuse sa devina corecta.

Pai, mie mi se pare foarte "normal" sa se puna capac cercetarii. Baietii smecheri deja sunt in prag de pensie, restul... da-i in ma-sa.

As atrage atentia anonimilor cu idealuri aplicabile in economie ca cercetarea romaneasca trebuie sa prinda din urma fenomenul la nivel UE si simpla integrare a cercetatorilor romani in retelele de cercetare la nivel european reprezinta un pas urias pentru Romania.

Ma rog, e mai simplu sa ne amagim ca le stim noi pe toate si ca le putem face mai bine decat altii cu experiente de zeci de ani in ... diverse domenii.

Sa promovam consumul... de nervi!

Anonim spunea...

Dupa cum e absolut aiuritor sa bagi bani intr-o scoala de la tara in speranta ca se va naste un viitor castigator al premiului Nobel care ar primi educatia acolo in loc sa bagi in universitatea din capitala unde va ajunge oricum daca intelectul chiar exista, in asa fel e stupid sa bagi banii in cercetarea dintr-un stat mic ca Romania.

Valorile se duc oricum in centrele mari din lumea asta si nu raman la periferie. Lumea s-a GLOBALIZAT si ce era inainte Cucuietii din Deal fatza de Bucuresti, e acum Romania fatza de MIT, Harvard etc.

Ideile de stanga aplicate aiuritor in capitalism duc la saracie si stagnare. Romania nu are o industrie a filmului, a ITului, a nanotehnologiei nu fiindca nu a bagat destui bani in trecut in astea, ci fiindca nu poti cladi ceva fara o baza. Au incercat altii cu mult mai multi bani ca noi (tarile petroliere) si 30 de ani mai tarziu tot din petrol traiesc.

AristotelCostel spunea...

@Dan
Excelent principiu! Daca ar fi aplicat, nici n-ar mai fi nevoie de top 500 mondial, taiem 499 de unitati cercetatoresti.
Cel putin cu IT-ul si Romania, baba si mitraliera ti-ai dat singur cu genunchiul in barbie.