marți, 17 februarie 2009

9 lei


Domnul deputat Viorel Ştefan, doctor în economie, propune onorantului Parlament scăderea cu 9 lei a ajutorului de înmormântare, conform cu Evenimentul Zilei, articolul din Click e o aberaţie, ajutorul este în acest moment de 1702 RON nu de 1693 RON.

Acest cetăţean, de existenţa căruia habar n-aveţi, este senator din 1996, Preşedintele Comisiei de Buget Finanţe între 2000-2004 şi Vicepreşedinte între 2004-2008. Acum deputat. Este posesor de Ordinul Naţional "Pentru Merit" în gradul de Cavaler, n-am căutat autorul decorării dar cred că este Nea Nelu. A fost mahăr peste navigatori.

Deci acest om, cu scopul de a face economii la Buget, propune o afacere absolut devastatoare pentru Bugetul ţării, 9 lei scăzuţi la ajutorul de înmormântare, şi are argumentul că o să scadă preţul la lumânări şi flori.

Domnule Deputat, deoarece reprezentaţi voinţa poporului român, nu a lui Băsescu sau Geoană, vă cer, ca doctor în economie ce sunteţi, să prezentaţi alegătorilor calculele după care deduceţi că scăderea preţului la lumănări şi flori o să aibă un efect de 9 lei în organizarea unei înmormântări.

Nu cred că profesionalismul v-a permis să propuneţi suma de 9 lei fără o analiză economică. În urma calculelor mele, la o înmormântare fără pretenţii, sunt consumate cam 100 de lumânări în varii situaţii şi un buchet de 10 flori plus două coroane. În provincie o coroană face 35 de lei iar lumânările sunt cam 10 bani bucata, deci încă 10 de lei. Buchetul de 10 crizanteme face cam 60 de lei. În total partea asupra căreia faceţi referinţă, pentru o înmormântare modestă, este de cam 140 de lei. Toate aceste cifre sunt reale, pentru Târgu-Jiu, şi au o vechime de 2 săptămâni. Pot dovedi aceste cifre cu martori.

Piaţa ne spune că preţul lumânărilor este în creştere, în totală contradicţie cu previziunile pe care vă susţineţi propunerea, preţul se dublează, deci la lumânări deja se pierd zece lei. Putem deci să ne bazăm pe o scădere de 19 lei a preţului florilor. Din nefericire piaţa vă contrazice din nou. Şi putem continua la coroane.

Domnule Deputat, habar nu aveţi despre ce vorbiţi. Suma de 9 lei e scoasă din burtă. Nu aveţi justificări, sunteţi chiar sinistru.

Am răspuns cu argumente unei idioţii care nu merita decât un lung şir de înjurături. Un parlamentar de 12 ani face o asemenea propunere, doctor în economie, preşedinte de comisie economică, de neînchipuit. Asemenea oameni sunt în Parlament? Da! Aleşi de noi!

Cine e vinovat? El, că face asemenea propuneri? Noi, că l-am ales! Să ne fie ruşine! Vot uninominal?

9 lei?

9 comentarii:

Anonim spunea...

Daca te uiti pe siteurile celor doua camere o sa vezi propuneri legislative de te doare mintea. Asta e una din ele...

bgoodforyou spunea...

Bine ca macar ai facut-o publica. Presa noastra e preocupata de analize simetrico-elicoidalo-sintactice (da, am pus un termen aberant) a nu stiu carui accident, omor sau zvon.

In loc de a cerceta fapte, de-a prezenta posibilele concluzii cu argumentatie.

(Rolul ei e dat de "a 4-a putere, dar si l-a pierdut in Ro)

Oricum, tot ce e legat de Stat ar trebui sa fie public, pe Internet, inclusiv argumentatia lui musiu prin care a ajuns la suma asta...

hbunny spunea...

as vrea sa vad tot o propunere din asta "aberanta" cu scaderea cu 99% a veniturilor si indemnizatilor pentru parlamentari, cu justificarea ca au furat destul pana acum si oricum nu o sa se ingroape cu banii...

Anonim spunea...

La capatul opus, unu care nu e "doctor" decat in nesimtire, a facut o "reducere" de doar 55% a participatiei statului - adica si A TA - la petrolul si gazele din Marea neagra.

Cum s-a putut asta? Pentru ca exista puzderie de deputati cum e cel din articol si puzderie de scriitorasi la ziar pe Hotnews cum sunt toti cei care scriu pe bloguri, preocupati sa tina oamenii "preocupati" de amanunte de 2 lei.


Concluzie dupa 4 ani de guvernare PNL: legea lui "2 lei" e sfanta: tot ce depaseste "2 lei" si tine de PNL - devine de ne-atins.

"That's the history of many a big business: wars, conflicts, it's all business. One murder makes a villain, millions a hero: Numbers sanctify, my good fellow."
Charles Chaplin in Monsieur Verdoux

Theophyle spunea...

Macabru omul, se bazeaza probabil pe faptul ca decedatul nu mai este votant activ.

A invatat imbecilul legea numerelor mari si a gasit cum sa o implementeze.

Doctorii astia in economie ne dubleaza criza, si criza economica si criza de nervi. Imbecil

Anonim spunea...

Poti sa muti te rog poza in partea stanga? Acest om nu poate avea onoarea de a fi alaturat chiar si virtual cu personalitatile care apar in widgetul din partea dreapta. :D

Anonim spunea...

:)) asta e prea tare. Ma uitam la citatele din widget si apare:

Suppose you were an idiot. And suppose you were a member of congress. But I repeat myself.

Mark Twain


Mult prea tare

Dan Selaru spunea...

Hahahahah, viata bate totdeauna filmul.

Anonim spunea...

Stai putin ca nu e chiar asa.
Ajutorul de deces de 1693 RON nu cred ca e propunerea deputatului in cauza de vreme ce asta (1693) e valoarea prevazuta in propunerea de buget pentru asigurarile sociale.
Valoarea de 1702 RON e in vigoare urmare a OUG 226/30.12.2008. Conform legii 119/2000 acesta nu poate fi mai mic decit "valoarea salariului mediu brut pe economie prognozat şi făcut public de către CNPAS". In ultimii ani ajutorul de deces a fost fix egal cu acesta (de exemplu 1550 RON in 2008). Salariul mediu brut prognozat pentru 2009 si luat in calcul in BASS este 1693 RON.
So: cred ca e o mica neintelegere la mijloc.