duminică, 22 februarie 2009

Toleranţa

Toleranţa nelimitată va conduce la dispariţia toleranţei. Dacă acordăm toleranţă nelimitată chiar şi celor care nu sunt toleranţi, dacă nu suntem dispuşi să apărăm o societate tolerantă de atacul intoleranţilor, atunci desigur că toleranţii vor fi distruşi, şi toleranţa odată cu ei.” Karl Popper



Că Bayer nu face medicamente împotriva SIDA e una. Că antibioticele nu folosesc împotriva virusurilor e alta.

De ce-am pus asta, omul e imbecil şi nu merită efortul de a-l privi, şi atunci? Pentru că e o aberaţie suficient de gogonată ca să nu aibă prea mulţi adepţi, că există unii sunt sigur, dar sunt puţini. Ca exemplu.

Să-l lăsăm pe om cu gărgăunii lui. Dar noi ce facem? Scoatem evoluţionismul din şcoli dar păstrăm religia. Reparăm 800 de biserici şi numai 200 de şcoli. Spunem pe toate posturile, fără să verificăm, că nu ştiu cine a descoperit Atlantida şi nu dăm măcar o dezminţire că e o prostie. La Irealitatea TV şi acum ştirea a rămas că arată a oraş nişte dungi pe o hartă, că lăţimea drumurilor era de 2 km era suficient să nu dai ştirea dar asta presupune un exerciţiu. La fiecare afirmaţie, indiferent de autor, să-ţi pui întrebarea dacă nu contrazice bunul simţ şi lucrurile arhicunoscute ca fiind veridice.

Ce mai facem noi? Mitinguri conduse de Codrin Ştefănescu să nu se dea drumul acceleratorului de particule. Tăiem fondurile cercetării dar mărim cu 50 de procente salariile popilor si le dăm tichete de vacanţă. Sau reuşim ca o acţiune de vaccinare să devină un subiect de mase şi înfierare a medicinii ca apoi să imputăm medicilor că murim, dar vaccinul nu l-am făcut şi nici n-am respectat ce-a zis doctorul.

Mă fraţilor, voi nu vedeţi că vor să ne aducă în stadiul ăluia cu musca? Şi atunci nu e normal să fiu intolerant. Pentru că dacă tac şi accept ce se petrece în România sunt complice.

Criza nu înseamnă întoarcerea la obscurantism ci căutarea raţională a soluţiilor. Şi în apărarea acestui principiu sunt intolerant.

PS Omul ăla spune prostii, sunt şi creştini la fel de idioţi, e doar un exemplu de obscurantism, nu e un atac împotriva Islamului.
PPS Toţi suntem supuşi greşelii, perseverarea în greşeală e diabolică. Muştele au 2 aripi.

8 comentarii:

Anonim spunea...

Dane,
la fel de imbecili ca musulmanul ăsta sunt şi aceia care vor să verifice ştiinţific o pildă, o parabolă sau o apoftegmă din vreun text sacru
opacitatea la metaforă şi analogie este tot o formă de intoleranţă - la gîndul difuz, obscur, polisemic al spiritului religios

Anonim spunea...

Facand abstractie de eclectismul afirmatiilor tale pornesti pledoaria de la premise false.

Te declari oripilat si strigi in gura mare: "Până când, până când!" dar în realitate dovedeşti o ca nu stii nici ce reprezinta toleranta si nici intoleranta.

Te declari aparator al bunului simt, dar bunul simt al altora il consideri imbecilitate sau obscurantism.

Pornesti cu minciuni si inchei cu lapidarea prin cuvant.

Si atunci unde e toleranta?
Intoleranta vine de la popii cărora li sa mărit salariul cu 50% de la un nivel mediu de 250 ron/lună?

Intoleranta vine de la politicienii care se folosesc in mod josnic de sensibilitatile oamenilor pentru a castiga capital politic?

Intoleranta vine de la unii care predau prin scoli o materie considerata de multi cenusareasa sistemului (optionala de altfel) si care nu au nici o vina ca ministerul a scos evolutionismul din curriculum?

Sau nu cumva intoleranta vine de la unii ca tine si ca altii: militanti, brutali, agitati si autosuficienti care isi postuleaza ideile si credintele ca fiind axiome?
De unde crezi ca porneste toleranta si unde se incheie intoleranta?
De la tine?

Ce e bunul simt?

P.S: Cred ca si eu, si baba care nu l-a citit pe Darwin, si popa caruia i s-a marit salariul cu fatidicul 50%, si politicianul cu limba scoasa dupa bisericile producatoare de voturi, avem dreptul sa strigam:
Pana cand......pana cand!

Dan Selaru spunea...

Si te retin eu? Ce minciuni? Sunt numai fapte. Pe cine lapidez eu? Da sunt intolerent cand se renoveaza biserici nu scoli.

Si daca esti asa inversunat poate ai si un nume.

Theophyle spunea...

Religia nu are nici o legatura cu rationalul uman. Crezi sau nu crezi.punct.

Sinagmele de "toleranta in orice context" si asociatia cu "corecitudine politica" sunt nunumai prostesti sunt si malefice si nerationale.
Marile tragedii contemporane survin din toleranta excesiva si corectitudine politica adusa la imbecilitate. Bugetele de cercetare, cercetarea in sine si beneficiile ei nu au legatura nici cu Dumnezeu si nici religiile oricare ar fie ele.

Dumnezeu nu a acordat omului "liberul arbitru", pentru un comportament imbecil, din contra!

Anonim spunea...

problema in/toleranţei este aceea că e substitutul uzurpator al intransigenţei

corectitudinea politică e una din consecinţele acestei confuzii axiologice (şi axiomatice)

gabriela spunea...

De acord cu tot ce ai exprimat.Ma intreb doar ce inseamna sa fii intolerant cu intolerantii :)

Dan Selaru spunea...

Sa spui clar ca e fals si de neacceptat ce spun ei. Si sa nu faci concesii.

Anonim spunea...

Intotdeauna am crezut ca toleranta e acea atitudine care accepta (chiar daca nu aproba si intelege)lucruri/manifestari care nu fac rau celor din jur.
Dar nu e asa de simplu. Nu intotdeauna ai destula capacitate si viziune de a deslusi ce se intimpla pina la urma cu ceea ce tolerezi. Se poate rostogoli ca un bulgare de zapada si sa rezulte ceva urit si nociv.
Nu ma multumeste definitia cuvintului toleranta din DEX. Cred ca acest cuvint merita mult mai multe nuante.