sâmbătă, 28 februarie 2009

Un alt punct de vedere



Cum un alt punct de vedere au avut cetăţenii comunei Marginea din judeţul Suceava care au făcut un pod fără autorizaţie şi pe care autorităţile, incapabile să facă podul în 8 luni, i-au dat în judecată pentru că au construit ilegal. Oamenii au făcut podul într-o singură zi.

Doar direcţia privirii este diferită, din imensitatea spaţiului spre nimicnicia noastră ca specie şi din imensitatea nevoilor omeneşti spre problema reală a unor oameni.

Noţiunea de dreptate este o necesitate fiziologică, cum e foamea. Nu e o chestie religioasă, filozofică, morală, teoretică, e o nevoie.

O nevoie pe care Statul român n-o îndeplineşte, tocmai a dispărut unul din cetăţenii din cazul Eugen Preda, eliberat din "lipsă" de dovezi.

Când cineva atentează la nevoile fiziologice pe care le are o persoană acesta se află în pericolul de a primi un răspuns violent. Justiţia din România, responsabilă de îndeplinirea nevoilor de dreptate în societate, dacă nu-şi face datoria o să primească un răspuns violent la un moment dat.

Fiecare răbufnire violentă de-a lungul istoriei a avut o componentă îndreptată împotriva lipsei de dreptate socială sau a lipsei de dreptate în general. În România două bătrâne au ajuns la puşcărie pentru că n-au avut bani să plătească o amendă. Urmăriţii general zburdă şi iau amenzi, nimeni nu se sesizează. Lista de aberaţii a Justiţiei româneşti e nesfârşită.

Pe fondul crizei, a incompetenţei şi lipsei de onestitate cu care suntem conduşi, a lipsei de dreptate, vine momentul când mămăliga o să explodeze.

Un alt punct de vedere.

PS Promit că am să urmăresc săptămânal afacerea Sterling.

4 comentarii:

jenigal spunea...

coruptia este cuvantul de ordine in Romania. Laudabila initiativa locuitorilor din Marginea, poate impulsioneaza si pe altii, si poate atunci autoritatile o vor lua ca pe o palma si vor reveni la realitate.Traim cu speranta ca vom intra in normalitate. Cand?

Anonim spunea...

Asta nu e corect. E haiducesc.
Nu-ti convine o regula sau o lege? Pai du-te in piata mare si striga, dar nu protesta incalcind-o. Exista o regula ca NU AI VOIE sa construiesti fara autorizatie? Pai si atunci de ce ne dam de ceasul mortii ca nu stiu ce interlop si-a facut ditamai vila linga o biserica din secolul al XVII-lea, neavind autorizatie de constructie?
Aici sint doua probleme: una este ca autoritatile nu au fost in stare sa faca podul in 8 luni. Responsabilii trebuie sa plateasca.
Cealalta problema e ca oamenii din Marginea au facut un pod pe un drum national din lemn, care rezista la 10 tone dar la capetele caruia au montat indicatoare (vospite de ei) care limiteaza accesul la 2,5 tone. Cei care l-au construit fac cu rindul si-l inspecteaza periodic, sa se asigure ca e totul in ordine. Intrebarea mea e urmatoarea: daca pe podul ala trecea un autocar cu copii si podul se surpa (pentru ca NIMENI nu-mi garanteaza ca podul va rezista - remember? - el n-are autorizatie de constructie) ce praful si pulberea se alegea din initiativa laudabila a marginenilor care au tras o palma statului?

Dan Selaru spunea...

Postul n-are nicio legatura cu legalitatea actiunii de construire a podului. E doar un exemplu de punct de vedere diferit. Ca e legal sau ilegal e alta mancare de peste. Ce vreau sa subliniez este ca la un moment dat exasperarea o sa aduca in fata autoritatilor un punct de vedere violent.

Bilbofil spunea...

Romania a fost in 1907 ultima tara europeana confruntata cu o revolta de proportii a taranimii. A fost a taranimii pentru ca in mediul urban, de bine de rau statul roman functiona ca un stat de drept. In mediul rural, revolta s-a intins in acele zone in care supravietuirea fizica taranilor a fost pusa in pericol de un "sistem ticalosit" in care forta armata a statului era pusa nemijlocit in serviciul adminstratorilor terenurilor si unde, din varii motive, aspiratiile de ridicare ale taranilor erau blocate de proprietarii locali ai tereneurilor. Intimplarea a facut ca rascoala sa aiba loc la un an dupa serbarea cu fast a 4 decenii de succese ale statului roman.

Astazi, mediul rural este prins intre mizeria servitutii si nesupunerea civila de la Marginea, din pacate mult mai greu de infiripat. Mediul urban nu mai este insa o oaza de occidentalitate, oricit de caricaturala, ci o aglomerare de populatie asistata plus citiva membri ai clasei de mijloc.

Niciun stat nu poate elimina pina la capat coruptia si crima organizata, astfel ca pina acum disfunctiile statului roman puteau fi relativizate. Cind insa statul isi obliga cetatenii sa recurga la improvizatii periculoase si apoi fooseste forta pentru a lovi in cei pe care fata de care nu si-a indeplinit obligatiile, pentru ca nu si-a primit "dreptul" (aferent autorizatiilor, licitatiilor etc.) el nu se mai poate deosebi de o banda de racheti care percepe o taxa de protectie pe teritoriul sau.

Intrebarea este cine va constata mai intii ca imparatul este gol, ca statul roman si-a anulat ultima justificare: masa de asistati, care lipsita de pomenile care au tinut-o pina acum linistita nu va mai face fata obligatiilor, sau cei citiva reprezentanti ai clasei de mijloc, mai aproape de reactiile celor de la Marginea?

Teama mi-e ca cei dintii sint mai multi si mai impulsivi. Si teama ar trebui sa le fie si celor din Parlament, si baronilor locali pe care ii reprezinta.