miercuri, 4 martie 2009

Despre Ion Iliescu

Aşadar, ieri, Ion Iliescu a împlinit 79 de ani. Şi-a primit darurile, omagiile, linsul în cur obişnuit.

Nişte tineri, nu contează cine sunt, au manifestat paşnic împotriva "bătrănului edec comunist". Şi au luat ghionturi de la gorilele puse să păstreze liniştea distinsului eveniment.

Au fost luaţi de Jandarmerie pentru că "aveau de depus o plângere", asta în faţa camerelor, după, au fost luaţi pentru "tulburarea liniştii şi ordinii publice". Au fost, 6 dintre ei, amendaţi cu sume între 200 şi 1000 de lei. Unul o să aibă dosar penal pentru că avea un lanţ pe post de curea la nădragi.

La comemorarea Revoluţiei în Ion Iliescu au fost aruncate ouă. De câtre un bătrân căruia comunismul i-a distrus viaţa.

Nu leagă nimic bătrânul de tinerii în cauză decât Ion Iliescu. Simbolul, după 20 de ani, al lipsei de adevăr de care societatea românească dă dovadă. Nu ştim adevăruri esenţiale despre societatea românească, vinovaţii pentru morţii din 89, vinovaţii mineriadelor, vinovaţii tuturor matrapazlâcurile de după 89, multe altele.

Ion Iliescu apăra ieri personajul, fiul ideologic, Adrian Năstase spunând că e o deviere de la regimul politic, o încălcare a Constituţiei. Un regim care nu a trimis pe nimeni din clasa politică acolo unde-i e locul. După dreaptă judecată.

Ion Iliescu este simbolul păstrării cutumelor totalitarismului în România. Şi pe care nimeni nu a încercat să le schimbe. Un bătrân şi nişte puşti sunt prea puţin. Chiar dacă bătrânul e puţin scrântit şi tinerii impertinenţi au dreptate şi mă alătur lor.


REALITATEA.NET - Aniversare cu scandal: Un grup de tineri a protestat în faţa clădirii unde îşi serbează ziua Iliescu

27 de comentarii:

Anonim spunea...

Cu scuzele de rigoare... cocalarii din imagine nu aveau mai mult de 12 - 15 ani in 1989. Mi se pare anormal ca vb de comunism niste copiii care de-abia isi faceau nod la cravata rosie de pionier ! Din pacate e manipulare.

Turnofftheglory spunea...

Ieri Dane toti magarii i-au luat apararea lui Iliescu.Ieri senior Patrasconiu marele democrat si critic al ratiunii pure ii lua partea lui Iliescu.Ieri internele lui Nica au folosit 10 jandarmi sa bage in duba un pusti caci a stricat digestia unui mos senil.Ieri Dane mi-a fost scarba de carpa kaghebista mangaind pe cap pe Adita cel Mare.

Anonim spunea...

PT. ANONIMUL DIN 4 MARTIE, 8:49

Daca eu stiu ca regele Carol I, Regele Ferdinand si Regina Maria sunt unii dintre MARII ROMANI, o stiu nu pt. ca am fost contemporan cu ei ci pt. ca am citit istorie.
La fel stiu si de ce Stalin a fost unul din marii criminali ai istoriei umanitatii. Citesc istorie DIN MAI MULTE SURSE si aflu adevarul.
La fel si pustii pe care in mod (hai sa fiu bland) incorect, ii numesti "cocalari". N-as vrea sa detaliez ce inseamna "cocalar".
Dar poate ai nevoie sa ti se explice ideea de "constiinta civica".
Si inca una: cine nu isi cunoaste istoria e sortit sa repete greselile trecutului.
Wake up, people!

Anonim spunea...

Pentru tinerii care "nu stiu" si pentru moshii care stiu "prea bine":

http://www.youtube.com/watch?v=Shi4Wr5n-pc

http://www.youtube.com/watch?v=Cbe3VSlAOTI

http://www.youtube.com/watch?v=PBTolxb7NLs

Anonim spunea...

@Anonimul din 4 martie, 9:09
Excelent comentariu, domnule! Felicitari.

Anonim spunea...

Stii ce e mai ciudat decat atitudinea "militista" a jandarmilor? Atitudinea presei. Nimeni, da absolut nimeni nu a zis nimic de faptul ca niste oameni au fost "saltati" de pe strada, desi erau pasnici. Nimeni nu s-a luat de jandarmi si nu a analizat comportamentul de Pristanda al ofiterului de jandarmi. Asta e presa de acum din Romania?

Anonim spunea...

Ziua cand moare Criminalul voi iesi in strada petrec !!!

Anonim spunea...

Manipulare - ne-manipulare, jandarmii NU aveau de ce sa-i ia de acolo!!!
Uite de CINE se leaga vitejii de jandarmi - de niste pusti care-si spun parerea si care au un lant la pantaloni! De aceia care trag cu arma in tine daca nu le faci loc sa se dea mari cu cratitele lor pe 4 roti pe strada, sau de aceia care taie padurile in nestire, nu s-ar lega!
RUSINE!!!

gabriela spunea...

MI-e sila. Imi amintesc cat de bine ma simteam in Piata Universitatii cand se striga "Jos Iliescu". Degeaba. Pentru ca Iliescu n-ar fi existat, daca multi dintre noi nu s-ar fi regasit in ceea ce el reprezinta.

Constantin Gheorghe spunea...

Dane, nu te pronunţa pe ceea ce nu ştii. Idioţii ăia au început scandalul înainte de a veni Ion Iliescu, certându-se cu oamenii care-l aşteptau afară. Din păcate, scandalul s-a mutat peste drum, unde este o ambasadă, protejată de Jandarmerie. De aici s-a rupt filmul. Ăia au consemn clar, iar băieţii vroiau spectacol în direct, în faţa ambasadei, să ştie coana Europa ce face "criminalul Iliescu", că era gratis şi în direct pe televiziunile de ştiri. Sigur că jandarmii i-au luat scurt de acolo, că de aia sunt puşi acolo.
Faptul că eşti student nu-ţi oferă imunitate în faţa legii. Bun, au luat nişte amenzi. Ei, şi? O manifestaţie cere o aprobare de la Primărrie. O aveau? Nu! Atunci?

Dacă cineva îl omoară pe unul pe care nu-l suporţi tu, îi face ăluia crima legitimă? E un erou pentru tine? Ceri să nu fie pedepsit, să se facă o excepţie?


Ne place sau nu Iliescu, ne place sau nu băsescu, ne place sau nu clasa politică, în general, spre binele nostru şi al democraţiei nu avem dreptul moral de a susţine extremismul, indiferent de culoare politică şi de motivaţii. Iar tipii fac parte dintr-o organizaţie extremistă.

machiavellian spunea...

Constantin Gheorghe, asa, de curiozitate ca eu nu stiu, din ce organizatie extremista fac parte pustii?

Anonim spunea...

extremist este iliescu. extremisti sunt haitele care l-au sustinut si il sustin. e adevarat ca nu au procedat conform legii, dar nici noi nu actionam conform legii care condamna acte de tipul celor facute de ion iliescu si gasca lui. ei de ce nu au primit amenzi si ani de puscarie? pentru ca in romania legea e partial color. ca aia trebuiau sa ia amenzi pentru incalcarea regulilor e una, dar de aici pina la infinita mitocanie de a-i lua la bataie e cale lunga drum batut. dupa mine ion iliescu ar trebui scuipat de fiecare data cind iese in public. daca asta e violenta atunci macar sa i se intoarca spatele de fiecare data cind apare. ar trebui ca poporul asta sa... de fapt bat cimpii. poporul asta l-a ales presedinte dupa chipul si asemanarea lui. este romanul perfect. mincinos, lipsit de obraz si de sira spinarii. mi-e greata.

Anonim spunea...

pt CONSTANTIN GHEORGHE si cei de'o teapa:
- la televizor s'a vazut cum tinerii erau imbranciti de niste burtosi batrani.
- tot acolo s'a vazut cum lumanarile aprinse de ei erau stinse cu piciorul de un ciudatel cu barba si parul alb.

cine a facut scandal? ce inseamna tulburarea linistii publice? nu era o adunatura dedicata lui iliescu acolo? baietii au avut o idee foarte frumoasa, sa'i ureze ani multi sa apuce sa raspunda LEGAL pentru acuzatiile care i se aduc.

jandarmii ar fi trebuit sa'l ridice pe burtosu proiliescian, e singurul care a facut scandal.

potoleanu

Anonim spunea...

Mare dragoste vad ca afisezi pentru comunistul asta imputit de Iliescu. Vezi... de-asta-mi place mie de tine! :) Mosu asta kaghebist nu face acum decat sa continue sa sfideze norodul, de la inaltimea "functiei" lui de fost presedinte. Lucru pe care l-a facut cu drag si spor si cat a fost intaiul om din stat. Ce ma termina pe mine psihic... is babele si mosii care se duc sa-i ofere cadouri, sa-i cante, sa-l pupe-n fundu lui ala comunist! Ca si sutele de mii care l-au votat presedintele Romaniei! Multi prosti are tara asta!!!

Anonim spunea...

Cred ca gresesti dand gir unor dezaxati, care si-au pus in cap sa jigneasca si sa faca scandal. Doar e la moda in ziua de azi.Prostia si aroganta n-au scuze, nic macar ideologice. Probabil, in numele democratiei si dreptatii, consideri ca este cazul sa iei o dispensa de la civilizatie si sa-i saluti pe ei si virtutile barbariei lor. Jalnic avocat mi te inchipui!

Anonim spunea...

ANUL DE GRATIE 2010

Aşadar, ieri, Ion Iliescu a împlinit 80 de ani. Şi-a primit darurile, omagiile, linsul în cur obişnuit.
..................................

ANUL DE GRATIE 2019

Aşadar, ieri, Ion Iliescu a împlinit 89 de ani. Şi-a primit darurile, omagiile, linsul în cur obişnuit.

Bilbofil spunea...

Considerăm aceste adevăruri ca de la sine vădite, că toţi oamenii sînt creaţi egali, că ei sînt înzestraţi de către Creatorul lor cu anumite drepturi inalienabile, că între acestea se află viaţa, libertatea şi căutarea fericirii. Că pentru garantarea acestor drepturi sînt instituite între oameni guvernămintele, care îşi trag puterile lor juste din consimţămîntul celor guvernaţi, Că de cîte ori o formă de guvernămînt devine distructivă pentru aceste scopuri este dreptul poporului să o modifice sau să o abolească şi să instituie un nou guvernămînt, punîndu-i temelia pe acele principii şi organizîndu-i puterile în acea formă care i se pare cel mai probabil să aibă ca efect siguranţa şi fericirea sa. "

Acest text a fost scris de reprezentantii unor extremisti si ai unor "baieti destepti: comandanti de militii care au pornit de capul lor si au pierdut lupta cu o putere straina, fiind nevoie de sprijinul armatei regulate si de o alianta conditionata cu triburile native de pentru a rasturna rezultatul razboiului, juristi pe care obligatia de a respecta paminturile aborigenilor i-a lipsit de obiectul muncii: intocmirea actelor de proprietate pa paminturi "virgine" pentru colonisti; contrabandisti scosi de pe piata de compania legala care vindea sub pretul lor, latifundiari beneficiind de piata captiva a metropolei dar si de produsele de contrabanda, de acte de proprietate pe paminturile indigenilor dar si de munca sclavilor.

Extremismul si imoralitatea, setea de putere a celor care au proclamat adevarurile citate mai sus nu le stirbesc nici valoarea si nici efectele benefice pe care punerea lor in practica, atita cita a fost, le-a avut.

Cind cel despre care se stie juridic ca dispus moartea sau arestarea ilegala a unor nevinovati, chiar daca, evident, nu s-a constatat prin hotarire judecatoreasca, se poate bucura cu impunitate de libertate si se poate serba in corul agresiv al sustinatorilor sai, iar dreptul de a protesta pasnic (!!) este negat opozantilor sai mai devreme sau mai tirziu nu se poate ajunge decit la concluzia de mai jos:

"Dar cînd o lungă serie de abuzuri şi uzurpări care urmăresc invariabil acelaşi obiect dovedesc un plan de a-i aduce [pe membrii poporului] sub un despotism absolut, este dreptul lor, este datoria lor să răstoarne acel guvernămînt şi să aducă noi paznici pentru siguranţa lor viitoare."

Dacă vi se pare extremistă atitudinea acestor tineri, gîndiţi-vă la atacul asupra ceaiului, in care "fii ai libertatii", amenintati in interesele lor de afaceri de ieftinirea importului legal, reglementat, de ceai s-au deghizat mai incredibil decit acei "minerii" din 1990 in triburi razboinice aliate metropolei pentru a distruge un transport legal de marfa.

Ceea ce este grav este ca desi nu sintem inca in punctul descris in citatul ultim, nici departe nu ne aflam. Si intrebarea este daca in cazul in care vom ajunge acolo vom avea printre noi un Mos Teaca ca Washington, un "baiat destept" ca Hamilton un arivist bigot ca Adams ori un ideolog al libertatii cu amanta in sclavie ca Jefferson. Sau vom repeta povestea din 1907 ori 1977?

Anonim spunea...

Ai reusit sa faci un ghiveci calugaresc amestecand de-a valma panseurile revolutiei americane, cu iesirea unor juni teribilisti, dornici de publicitate ieftina. Daca ar fi sa definesc si sa adaptez la Romania interventia ta savanta, as boteza-o "filosofie de manelist".

LiaLia spunea...

Pentru că aveam 11 ani în decembrie 89, nu aveam sechele comuniste şi nici frustrări inhibate, îmi permit să îl consider pe iliescu răul primordial de după 89 în România. La umbra lui umedă şi greţos călduţă au crescut şi s-au dezvoltat "minunat" restul, unii chiar mai ticăloşi ca el. Marea problemă cu care mă confrunt când vine vorba de hiena asta de iliescu e că realizez că în capul lui bolnav de putere, el nici nu concepe ideea că cineva ar avea să-i reproşeze vreodată ceva! El, marele politician-tătuc, făcător de bine, nici nu îşi închipuie că ar trebui vreodată să aibă mustrări de conştiinţă. Noi suntem proşti şi nesimţiţi, pe noi ne pun alţii să-l detestăm din rărunchi, pentru că suntem manipulaţi. El nu are nimic să-şi reproşeze. Un mare scuipat extremist şi din partea mea. Între ochi!

Anonim spunea...

In toamna lui 2004 "acest domn" venea in vizita in Canada, la invitatia "comunitatii" romanesti... nu stiu care comunitate l-a vrut in vizita. Sunt convinsa ca nu va uita tratamentul de care a avut parte cand in huliturile generale, a primit in fata branza imputita. A declarat apoi ca romanii din Canada sunt scursurile societatii romanesti...
Domnule Iliescu, multe din aceste scursuri erau adolescenti in 89 sau "golani" in piata universitatii...
Aveti cumva vreo idee de ce au plecat din Romania??? Va ocupati cu aceleasi lucruri si acum, la batranete??? Arestati tineri, domnule Iliescu??? Tinerii astia sunt cei care nu au singele infestat de comunism.
Cand cei ca d-voastra vor disparea, multi se vor intoarce din pribegie.
Asta e ca va doresc la aniversare, domnule Iliescu!

Constantin Gheorghe spunea...

Credeam că unii dintre comentatori sunt oameni inteligenţi, cu spirit critic şi care nu iau de bune tot ce văd la televizor. Regret că mi-am făcut iluzii. Asta e! S-a manelizat şi tabloidizat şi gândirea "intelectualilor".pace vouă!

machiavellian spunea...

Constantin, tocmai spiritul critic m-a facut sa te intreb din ce organizatie "extremista" fac parte tinereii. Nu mi-ai raspuns, oare de ce? O fi cu subinteles? In schimb continui sa arunci invective si sa acuzi comentatorii in bloc. Asta nu e o forma de extremism, cel putin in gandire?

Pentru ultima data: care e organizatia aceea extremista si de ce este extremista?

Bilbofil spunea...

Daca ar fi sa definesc si sa adaptez la Romania interventia ta savanta, as boteza-o "filosofie de manelist". Nici intr-o suta de ani nu a fi reusit sa ilustrez situatia atit de concis si de clar!

In aceeasi ordine de idei, afirmatia citata constituie o insulta, fapta care, slava Domnului, multumita Curtii Constitutionale, inca este pedepsita de legea penala. Imi rezerv prin urmare dreptul sa ma adrezez cu plingere jandarmeriei si parchetului impotriva autorului ei si ii cer administratorului forumului sa conserve atit mesajul cit si datele care permit identificarea autorului. In caz contrar, administratorul insusi poate ajunge sub incidenta legii penale. Daca cineva cred ca legea nu se aplica pe internet, il invit sa analizeze precedentul Nastase.

Pentru a nu comite la rindul meu o fapta penala ma abtin de la orice paralela intre situatia de fata si vreo alta situatie din ultima saptamina.

In fond drepturile si libertatile garantate de lege sint doar pentru cei care au opinii si comportamente compatibile cu optiunile si valorile noastre personale. Pentru celelalte cazuri, juristii continentali au elaborat conceptul oximoronic de "abuz de drept", adica dreptul tau trebuie sa se dispara in fata dreptului meu.

Revenind la articol, nu voi mai trece Atlanticul pentru a cita din panseurile "Declaratiei de independenta a SUA", intemeierea oricarui sistem constitutional, ci voi ramine in trecutul romanesc.

In perioada comunismului cei mai multi dintre noi am stat cuminti si ne-am vazut de munca si de familiile noastre. I-am lasat pe nebunul impertinent de Goma sa se ia singur in piept cu regimul (cei care totusi au facut-o au servit de proba de ce anume se poate intimpla daca te iei dupa un nebun, mai ales cind ceilalti stau pe margine). Cel mult l-au plins pe inginerul Ursu, cel care a avut intelepciunea sa respecte indicatiile Securitatii si nu a sesizat Occidentul dupa prima runda a anchetei, si care a fost omorit apoi in arest. Evident, stiau cu totii ca alde Dorin Tudoran, Sorin Botez ori Victor Frunza nu au facut taraboi decit pentru ca aveau spate in Occident unde de fapt voiau astfel sa ajunga.

In 89-90, toata lumea a stiut ca Doinea Cornea este o baba intretinuta de fie-sa din Franta, ca Ana Blandiana este o poeta exaltata de versuri pentru copii iar Mazilu un securist ordinar, plagiator si criminal. Asa ca intelectualii si-au pastrat neturalitatea pentru a media "dialogul social", partidele istorice si-au vazut de discursurile din CPUN,oamenii cu serviciu s-au ferit de cloaca din Piata Universitatii si din alte locuri din marile orase.

Victoria lui Ion Iliescu si a FSN in 1990 a fost obtinuta doar dupa lupte grele duse impotriva puternicelor forte de soc conduse de Dan Nica, Gheorge Dinca si Cristi Paturca. La acea vreme oamenii cuminti s-au incolonat frumos pentru a vota intre "modelul suedez", cel anglo-saxon si cel francez. Ca s-au numarat mai multe voturi decit alegatori inscrisi pe liste, desi in unele comune s-au inregistrat imposibile unanimitati iar in mediul urban voturi valabile au fost gasite abandonate prin colturi ale scolilor, nu era un lucru pentru care un om cu scaun la cap sa faca scandal, sa isi puna in pericol slujba si situatia.

In 2007, un lider politic a fost suficient de ahtiat de putere, pentru ca, peste capul clasei politice, pentru prima oara in epoca postbelica sa ceara cetatenilor sa se implice direct - pasnic si legal - in lupta impotriva oponentilor comuni din interiorul castei politice. Electoratul i-a raspuns cu un rasunator ABSENT!

Este cazul sa ne miram, ca in aceste conditii in care oamenii cu scaun la cap isi vad de lungul nasului atit proiectul anti-comunist cit si planul bidecenal al lui Brucan de conversie a nomenclaturii la capitalism au dat gres, lasind elitele politice intr-o deruta deplina, desi romanii se gasesc in cea mai favorabila conjunctura internationala din ultimele doua secole?!

Constantin Gheorghe spunea...

Pentru Bilbophile: răspunsul zero al populaţiei la cele două proiecte, cel anticomunist şi cel de convertire a nomenclaturii la capitalism(deşi asta e mai mult un mit, decât o realitate) dovedeşte ruptura de agendă. Cel mult nişte minorităţi nesemnificatve se recunosc în aceste proiecte. Ceilalţi au alte apăsări. Şi lucrurile se vor schimba doar în momentul unificării agendelor publică, politică şi a elitelor intelectuale. Până atunci rămâne ca acum!

Bilbofil spunea...

Pentru Constantin Gheorghe:

Ceea ce as vrea sa aflu este care este acea agenda si care sint mijloacele prin care cei care o au incearca sa o transpuna in practica. Nu as zice ca societatea romaneasca se considera satisfacuta de masura in care si-a ideplinit agenda proprie, poate cu exceptia "capusarilor" si pina la un punct a "capsunarilor".

Anonim spunea...

LA MULTI ANI cu sanatate, pentru omul ION ILESCU, generatia tinara nu cunoaste decit partile negative auzite fara sa cunoasca ca acest om a incercat si a reusit sa schimbe dictatura lui Ceausecu,,,sa multumiti acestui om fratilor romani pentruca daca acest om nu se gindea la o schimbare radicala, astazi nu mai erati pe INTERNET LIBERI SA COMENTATI CE-A CE NU CUNOASTETI.....A FACUT UN SACRIFICIU SI ESTE UN EROU AL GENERATILOR ACTUALE DATORITA FAPTULUI CA SUNTETI LIBERI SA FITI PE INTERNET INCA ODATA STIMA SI RESPECT PENTRU DOMNUL ION ILIESCU
TEXANUL DIN DALLAS TEXAS
utc_2003@yahoo.com

Anonim spunea...

@Anonimul din Texas

Vasilache, tu eşti? Vezi că ăia de la Caţavencu te caută şi acum să ţi-o tragă.