Aici avem cam ce gândeşte Deutsche Bank despre evoluţia României.
Produsul intern brut - GDP (miliarde USD) 194.2 (2008), 154.7 (2009), GDP per capita USD 9,105 (2008) 7,288 (2009), GDP creştere (reală) 8.0 (2008), 0.6 (2009). Socotelile sunt făcute la 4.4 RON un euro. Estimarea şomajului este de 4 procente în 2009 şi noi suntem deja la 5.3 procente deci situaţia este şi mai grea decât se estimează, plus că se bazează pe un an agricol bun şi aici nu ţine de clasa politică, trebuia de mult să irigăm şi să depăşim stadiul rugilor la Dumnezeu.
Că există o "grea moştenire" putem vedea aici, băieţii de la Oxford nu cred că au ceva sentimente de dragoste pentru Băsescu sau duşmănii cu Tăriceanu. Şi-l fac praf pe Tăriceanu ca şi pe restul clasei politice care a votat creşterea salariilor profesorilor.
Ce spunea Cristian Popa în noiembrie 2008, mahăr în BNR, că rezervele BNR acoperă 92.4 din datoria privată.
Şi de aici cred eu că se rupe firul. Nu cred că datoria privată, pe care o aminteşte şi Preşedintele Băsescu, acoperită în noiembrie 92,4, trebuie să ramburseze 24 de miliarde de euro în 2009, când rezerva BNR este de 29 de miliarde. Cred că este muuuult mai mare. Că s-au luat credite private direct de la băncile mamă şi de care s-a aflat de curând. Sau s-au neglijat până acum sau nu s-a ştiut de aceste credite (am aflat şi nişte zvonuri dintr-o bancă mare din România, dar sunt zvonuri).
Şi de aici drama BNR, nu poate scădea rata dobânzii că pleacă leul la vale dar trebuie să schimbe o grămadă de lei pe euro ca să se plătească datoriile private. Firmele din cauza reducerii exporturilor nu mai au acces direct la euro şi atunci trebuie să transforme leii de pe piaţa internă în euro. Iar credite de refinanţare în euro iau doar bolnavii la dobânzile astea.
Cercul e vicios şi chiar nu ştie nimeni cum o să meargă economia din zona euro de care depindem. Că investiţii şi banii căpşunarilor mai puţin.
N-am fost în stare să dezvoltăm un mecanism de obţinere a fondurilor UE şi acum ca să ţinem leul pe loc trebuie să luăm un împrumut. În ce condiţii? Dumnezeu cu mila. Sper să nu negocieze Boc. Şi dacă tu cititorule ar trebui să împrumuţi România nu ţi-ai dori să fie supravegheată de FMI ca să-ţi iei banii înapoi?
Situaţia e realmente complicată. Restul discursului şi emisiunii sunt demagogie şi răfuieli politice.
marți, 10 martie 2009
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
5 comentarii:
Astea sint datele oficiale BNR:
Datoria publică externă (datoria publică şi public garantată) pe termen mediu şi lung a înregistrat la 31 decembrie 2008 un sold de 10,7 miliarde euro.
Serviciul datoriei externe publice pe termen mediu şi lung aferent anului 2009 însumează circa 1,6 miliarde euro, din care 1 miliard euro rate de capital şi 0,6 miliarde euro plăţi de dobânzi.
Datoria privată externă pe termen mediu şi lung a înregistrat la 31.12.2008 un sold de 39,2 miliarde euro, iar serviciul acesteia pentru anul 2009 este estimat la 9,6 miliarde euro, din care 8,2 miliarde euro rate de capital şi 1,4 miliarde euro plăţi de dobânzi.
Soldul datoriei externe pe termen scurt a scăzut de la 24 miliarde euro, valoare înregistrată la 30 noiembrie 2008, la 22,5 miliarde euro la 31 decembrie 2008, din care 10,6 miliarde euro (47%) datoria sectorului bancar şi 11,9 miliarde euro (53%) datoria sectorului nebancar.
Contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat la sfârşitul anului 2008 un deficit de 16,9 mililarde euro (estimat la 12,1% din PIB), comparativ cu 16,7 miliarde euro (13,5% din PIB) la 31 decembrie 2007.
Aici, in comentarii pot sa zic ca exista o cantitate mare de imprumuturi luate direct de la bancile din Vest de care BNR habar n-avea, asa merg zvonurile.
Cat spun zvonurile ca ar fi imprumuturi direct de la bancile din vest? Ce termene au?
Multumesc.
Nu stiu termene si nu am caderea sa dau cifre obtinute pe genunchi.
ce ti-e si cu zvonurile astea danutz ....
informatia e publica la bis (bri). in general vorbind toate estimarile merita o privire mai atenta. subiectul in discutie il gasiti la linia 3A, pdf-ul cu estimarea ptr ianuarie 09, si inside vedeti tabelul 9A cu valorile agregate pe maturitati / sector (bancar, public, privat) / etc si tabelul 9B cu valorile vs total tara creditoare. putina atentie la ce am marcat cu bold ...
zf a facut o sinteza aproximativa aici. zic aproximativa ptr ca au calculat niste procente dupa cum se pricep si specialistii lor sa citesca si sa interpreteze informatia :)
enjoy
Trimiteți un comentariu