marți, 3 martie 2009

Statura ştiinţifică a lui Emil Boc

Pentru că nu sunt sănătos la cap şi mai sunt şi cercetător, meseria mea e să răspund la întrebări sau să-mi pun întrebări şi să încerc să găsesc răspunsuri., M-am întrebat "Cine e Emil Boc?". Pe blog am aceeaşi tehnologie ca în cercetare şi în week-end mi-am răspuns.

Şi am ajuns, spre reala mea surprindere, chiar reală de data asta, nu e o glumă, să studiez "opera ştiinţifică" a Primului Ministru. Care este conferenţiar universitar din anul 2000 la Universitatea Babeş-Bolyai.

Am citit pe site-ul Guvernului un mic CV al Primului Ministru, unde-şi descrie opera. Ce caută opera ştiinţifică pe site-ul Guvernului e altă mâncare de peşte. Am căutat peste tot să văd dacă e mai multă, nu e. Oricum spune că sunt articole de specialitate cele publicate în revista 22. Lucrări de specialitate sunt cele publicate în reviste de specialitate cu referenţi.

Adică trimiţi tu, autor, un manuscris, citesc nişte mahări în domeniu, 3 de obicei, şi majoritatea hotărăşte dacă se publică sau nu manuscrisul tău. De obicei referenţii trimit autorului observaţiile lor, tu modifici articolul ca să le placă şi dacă i-ai convins apare articolul. Tu nu-i cunoşti pe ăia trei.

Gazetele ştiinţifice care apar în România nu prea au statură, în sensul că au un factor de impact mic, adică poţi să scoţi o teorie genială scrisă într-o gazetă obscură din România că nu te citeşte şi citează nimeni. Există şi în România reviste ştiinţifice bune, acestea sunt cotate aici. E pe bani, nu vă străduiţi. O revistă care nu e cotată ISI (aşa se cheamă) practic nu e considerată serioasă. De asta în România o revistă necotată e considerată cam de 5 ori mai puţin ca una cotată.

Multă lume crede că o conferinţă internaţională ştiinţifică e o mare chestie. Este, pentru socializare şi pentru informare. Nu contează că ai dat o tură pe acolo decât dacă apare un volum după şi ăla cu referenţi, nu de rezumate. La o conferinţă internaţională poţi să baţi câmpii că nu te verifică nimeni. De multe ori e doar turism. Oamenii serioşi nici nu le amintesc dacă nu apare volum.

Cărţile ştiinţifice se publică la editurile de specialitate, cum era Editura Tehnică, exact ca la reviste. Pot să mă duc la o editură obscură să dau bani să-mi scoată 100 de exemplare din cartea "Revoluţia fizicii" de Dan Şelaru şi să mă laud la bere că Einstein a fost un nimeni pe lângă mine. Sau, mai şmecher, fiind profesor scriu o carte, o public şi o dau ca bibliografie obligatorie studenţilor ca s-o cumpere. Cum face conferenţiarul la primele două răspunsuri la căutarea asta şi la cel de-al doilea răspuns la căutarea asta. Cărţile sunt de fapt manuale.

Şi limba ştiinţei serioase e engleză. Cărţile de ştiinţă se publică în engleză din motive economice, nu au suficienţi clienţi pentru alte limbi. Sunt foarte puţini care fac best-seller dintr-o carte de ştiinţă, şi aia nu e ştiinţă e popularizarea ştiinţei. Un best-seller ştiinţific are câteva mii de exemplare în întreaga lume.

Google, a făcut un pui şi pentru oamenii de ştiinţă unde indexează şi lucrările ştiinţifice, şi nu prea ratează, subliniez, lucrările ştiinţifice din gazetele care merită.

Şi uite căutarea aici. O lucrare în limba română şi două la care este doar autorul sumarului. Că sistemul funcţionează, m-am căutat pe mine aici şi pe Ecaterina Andronescu aici, şi merge. Şi să nu-mi spuneţi că Google e de la PNL sau că-l sare chiar pe Boc, că e greşit sau că nu indexează tocmai gazetele în care a publicat conferenţiarul Emil Boc. Şi doar o lucrare înainte de anul 2000. Deci o singură lucrare în limba română publicată la revista universităţii unde lucra şi care a fost, probabil, referenţiată de colegi.

Şi uite o nouă întrebare cum apare. Cum a ajuns Emil Boc conferenţiar sau doctor în în ştiinţe politice şi filosofie politică? Nu mă interesează răspunsul. Pentru că-l ştiu. Aşa cum a ajuns şi Prim Ministru, pe merit.

Dacă nu-şi publica opera pe site-ul Guvernului nu căutam. Aia cu fudulia funcţionează.

15 comentarii:

Ioan Castil Valeda spunea...

Tu esti omu' lu' Patriciu, e clar ! :)))))))

Dar Nutzi ? Are vreun doctorat in parcari ? :D

Cosmin spunea...

Dom' Doctor, iti pierzi timpul sa demonstrezi ca apa e uda... :-). Ai uitat ca "bocul" era unitatea de masura a acivitatii parlamentare? Deci Boc este referinta politicianului mioritic. De ce dracu il suspectezi de altele?!

Anonim spunea...

Cosmin, termina !!! :))))))

Anonim spunea...

Clasica greseala de transfer a competentei. Cine a scris despre astronomie trebuie sa fie competent si in politica, cine a facut operatii spectaculoase pe inima sigur este si un mare specialist in economie. Tipic romanesc. Sa nu uitam ca cei mai "performanti" presedinti americani nu stateau prea bine la articole stiintifice in reviste certificate dar au condus tara lor spre prosperitate in timp ce savanti academicieni de renume mondial cu multe lucrari au dus tara lor la ruina. Revenind la Boc ambitiile stiintifice tin mai mult de complexe (probabil generate de statura mai putin generoasa) decat de certificarea abilitatilor de prim ministru.

AristotelCostel spunea...

@Dan Selaru

În limbaj beizbolistic aş putea spune că mi-ai ridicat mingea pe bâtă.

"Dedicaţie pentru Andra, la Boc şi nepoţii lui":

Am citit CV-ul primarului. Bursele obtinute sunt de fapt niste pilute, iar faptul ca e doctorand in prezent demonstreaza calitatea celuilalt doctorat obtinut...activitate stiintifica la vrajeala.
Ceea ce nu inteleg acesti politicieni "docti prin diplome" este tocmai principiul de baza al omului onest din vest: "cand ai activitate la primarie, la partid si in alianta, las-o mai moale cu activitatea stiintifica, mai omite din CV lucrarile si cartile pe care ti le-au scris altii si inscrie-te in tendintele omului modern care are la dispozitie doar 24 de ore pe zi"... Laughing

Mai dau niste detalii de finete...
Cercetarea romaneasca a produs in ultimii 10 ani, in toate domeniile stiintifice 27 788 articole stiintifice publicate in reviste cotate ISI, Romania situandu-se pe locul 41 in lume la productie stiintifica, dupa republica islamica IRAN. Din punct de vedere al productivitatii calitative, impact stiintific, jurnal, citari, suntem pe locul 47, imediat dupa Bulgaria.

Daca ne referim la domeniul in care Boc e deja doctor, Stiinte politice ..., la numarul de articole Romania ocupa locul 74, dupa Uganda si Trinidad&Tobago. Referitor la indicele de calitate pe acest domeniu, Romania e pe locul 96, "in coasta" Papuii Noii Guinee... Laughing

Sursa http://www.scimagojr.com/

Deci, in Romania se face si stiinta, dar in timp ce cateva domenii trag cercetarea in sus, alte cateva domenii paraziteaza sistemul. Mai exact diploma domnului Boc nu valoreaza nimic peste granite, romanii fiind niste nimeni autentici in specializarea dumnealui... Laughing
Va dati seama cat de onorante sunt bursele obtinute (pile si nimic mai mult) de domnul Boc intr-un domeniu in care suntem niste primate...primitive... Laughing

Din orgoliu "prostesc" as spune ca una dintre lucrarile mele nesemnificative este cotata mai bine decat tot domeniul stiintific romanesc abordat de domnul Boc... Laughing


Cercetare personală... 11 ian 2008.

AristotelCostel spunea...

@Ioan Castil Valeda

Eu am blogenciclopedie:

Elena Udrea, “Blonda de la Cotroceni”, este doctorandă în Ştiinţe Militare sub "conducerea" generalului de patru stele Mircea Mureşan, rectorul Universităţii Naţionale de Apărare din Bucureşti, cunoscut pentru slalomul pe care l-a făcut cu graţie în timpul mandatelor celor trei preşedinţi pe care i-a avut România după 1989.

Potrivit cutumelor militare la doctorat au dreptul sa participe absolvenţi ai învaţământului universitar militar de lungă durată, cu diplomă de licenţă profilul “Ştiinţe Militare”. Justificările reprezentanţilor Biroului de relaţii publice ai instituţiei sunt cusute cu aţă albă (în cazul Lenuţei, dar Daniela Popa lui Voiculescu ce "argumente" are???).

Anonim spunea...

@ aristotel ->
Adevarul ca amandoua au ceva argumente, dar ale lu' Nutzi sunt mai fragede ! :D

Dan Selaru spunea...

Câtă răutate.

Anonim spunea...

@Anonim
"Cine a scris despre astronomie trebuie sa fie competent si in politica, cine a facut operatii spectaculoase pe inima sigur este si un mare specialist in economie. Tipic romanesc". BOC este conferentiar universitar. Asta este verificabil de catre oricine si nicidecum nu necesita pricepere la politica. Te cam joci cu vorbele.

AristotelCostel spunea...

@Manole Buican

Pe anonimul ăsta l-am călcat pe cap din mers.
De ce Boc e doar un mediocru într-un domeniu în care suntem clasaţi în urma Papua Noii Guinee???
De ce studii, competenţe şi abilităţi are nevoie un biped ca să priceapă LOCUL 96 în lume???

MAI MULT, în paştele matern, TOATĂ BREASLA ŞTIINŢIFICO-POLITICĂ DIN GAŞCA LUI BOC E LA ...GUVERN.

Cum oare am putea noi să abordăm un astfel de subiect??? Ce (de)cădere avem?

Anonim spunea...

@AristotelCostel
Am vazut ca l-ati calcat din mers, da' nu m-am putut abtine :)):)) Oricum, m-abtin greu cand vad gandirea paricopitata in actiune. In alta ordine de idei, chiar asa? ce decadere avem???

Theophyle spunea...

inteligenta este limitata, prostia este infinita. Boc i-si merita numele si criticele. L-am crezut un anti-erou persecutat pentru ca este mic si "ascultator". Conduita "stintifica" pe care o prezinta il transforma intr-un "anti-erou" persecutat pentru ca este si prost si inganfat.Napoleoncik.

Anonim spunea...

M-am căutat şi eu şi am rămas impresionat de câte am realizat, mai ales că nu-mi aduc aminte de nici o lucrare găsită dar îmi aduc aminte de mai multe pe care nu le-am găsit. Dacă am uitat că am făcut atâtea, mă gândesc câte am făcut de fapt. :D

Anonim spunea...

la prashit cu politicienii...nu cred ca o sa o vad vreodata si pe asta...dar....

Viorica spunea...

Dane,felicitari, am mers la adresa cu lucrarile tale si pe urma am dat search pt fiica si ginerele meu,s-a umflat inima in mine cat cozonacul de bucurie cand am citit pagina. Ce pacat ca trebuie sa stea departe de tara pt ca altfel nu stiu ce as fi gasit daca dadeam search.
Ca n-aveau nici o sansa sa faca parte din gasca lui Boc, dar nici sa gaseasca amandoi post aici.