marți, 7 aprilie 2009

Mary Celeste


Mary Celeste era o brigantină descoperită în decembrie 1872 în Oceanul Atlantic. Fără echipaj, în stare bună de funcţionare, vremea a fost bună şi echipajul experimentat, vasul era pustiu dar toate efectele echipajului erau la locul lor. Legenda spune că vasul era blestemat. Că primul căpitan a murit după doar o zi la bordul vasului.

Ce s-a întâmplat cu vasul Mary Celeste este cel mai mare mister al navigaţiei. Sunt speculaţii plecând de la aburii alcoolului la piraţi şi multe alte ipoteze fanteziste.

Esenţial este că în mijlocul oceanului un vas fără echipaj a fost descoperit şi nimeni nu a înţeles nimic din soarta sa. După 130 de ani este încă motiv de speculaţie.

Orice paralelă cu România este pur şi simplu întâmplătoare. Sau cu Moldova comunistă.

PS Pentru cei care n-au înţeles: România nu este condusă, rătăceşte aiurea fără busolă şi căpitan deşi, paradoxal, e singura ţară condusă de un căpitan. Moldova a votat a treia oară comuniştii. Suntem un neam rupt şi fără busolă. Mary Celeste era intactă, poporul român este frânt.

3 comentarii:

Anonim spunea...

din pacate pt Romania comparatia nu este chiar buna... Mary Celeste era o nava functionala fara echipaj. Romania nu pare a fi functionala, iar cat despre echipaj, vezi comentariile din articolul/postarea despre G. Becali. Republica Moldova este alta tara, o tara vecina. Nu este Romania. Ei cu ale lor, noi cu ale noastre, faptul ca vorbesc o limba similara cu a noastra nu mi-i face mai simpatici sau mi antipatici.
D

Anonim spunea...

eu zic ca e pe dos. echipaj are in exces si au farimat vasul intr-o voiosie. nu suntem un neam rupt, suna a tragedie si noi n-am produs vreuna, ci unul analfabet ce-si bate nevasta, subiect de bascalie perpetua.

nu pling acest neam ca si-o face singur, cu mintea lui. nu suntem blestemati, ci numai aburiti de tuica ieftina si ne holbam la tot ce ni se pune sub nas. nu avem stofa de eroi, si nu de adn e vorba, si nici de profunzi. nu am priceput nimic din caragiale si nici nu suntem sensibili la ridendo si asa mai departe. n-avem nimic din eleganta unei mary celeste si nici nu plutim macar. zacem in propria moastr mocirla. "pute, pute, da-i caldut" spunea un prieten.

si ce este mai grav e ca nici macar nu ne dam seama de asta si traim cu ideea handicapanta ca suntem cei mai cei. auzi versuri "tara noastra-i tara noastra dulce pajiste albastra... de ce dulce, de ce albastra? ca sa sune. noi sunam. a ce?

Anonim spunea...

pai nici eu n-am zis nimic de lipsa echipajului, ci doar de calitatea lui... in rest, corect
D