sâmbătă, 23 mai 2009

10 paşi

1. 14000 de locuinţe ANL scoase la vânzare. Preţ mediu 40000 Euro.

2. Se bagă gogoaşa subprime pe banul statului, aia cu garantarea a 80 de procente din credit prin programul "Prima casa".

3. Preţurile cresc.

4. Vine evaluatorul "independent". Se uită la piaţă, se uită la casele ANL şi zice că face cam 60000 de euro, în medie, o casă ANL.

5. Porneşte năvala celor de la ANL spre bănci. Fără avans. Statul pune mâna pe 840 de milioane de euro. Pogea are bani de joacă încă o lună.

6. Băncile dau credite ca la vadu' lat. Chiar cu procente mai jos la dobândă că nu-i o dramă. Avans mic, rată mare, riscuri mari.

7. Ne mai târâim vreo 2 ani prin criză, o zice Stiglitz, nu eu. Pogea ne lasă în pace.

8. Băieţii îndatoraţi nu mai plătesc. Sunt executaţi de bancă, aceasta are de recuperat doar 20 de procente din împrumut. Scoate casa cu 15000 de Euro şi află de licitaţie cine trebuie. Adică "băieţii deştepţi". Preţurile oricum au scăzut pe la 30000 de Euro.

9. Statul dă băncilor ceva sute de milioane de euro. Numai că viitorul Pogea se împrumută că n-are de unde să plătească atâta amar de bani, actualul Pogea a păpat tot. Se împrumută la bănci, unde altundeva?

10. Ăia rămân pe drumuri şi cu banii luaţi. Cine trebuie vinde casa cu 30000 şi se produc cateva sute de milioane pentru "băieţii deştepţi". Toată lumea e fericită.

Redistribuirea depinde doar de procentul din locuitorii ANL care nu o să fie în stare să plătească. Şi uite aşa se redistribuie averea Statului maselor largi populare sau mult mai puţin largi şi nepopulare . Şi băncilor.

Un comentariu:

ghost spunea...

Lasa-i bre, ca nu-i chiar asa. Toata povestea e o abureala electorala, ca pana la alegeri sa existe oricine altcineva (in cazul asta, bancile) care sa fie tap ispasitor. Toti presupun ca toate bancile se vor arunca cu gura pe garantiile astea, cand asa ceva nu-i posibil. Doar cei solvabili, care puteau lua si pana acum credite, vor beneficia de asa ceva. Garantia va avea efect doar asupra preturilor (eventual) si asupra valorilor admise in garantia creditelor (sigur). Si pentru a acoperi 133% sau 160% din credit cu garantii va fi nevoie si de garantie imobiliara si de cea a statului, pentru ca avansul sa fie cat mai mic.
Toate bancile cu capital strain privat au musai de raportat profit. Altfel le scad rating-urile, le scade solvabilitatea, etc, etc. Si sunt fortate sa dea afara din personal, sa reduca cheltuieli, etc.
Regulamentul (norma) BNR privind provizioanele, regulament acceptat si aplicat de toate bancile, spune ca daca restantele trec de 90 de zile, creditul trece in categoria pierdere, si se provizioneaza integral, oricefel de garantie ar exista (inclusiv cash colateral), pana la scoaterea in afara bilantului si / sau executarea garantiilor. Deci provizionand, bancile vor face cheltuieli imense, in conditiile in care si acum restantele se dubleaza odata la 3 luni, si vor scadea si mai mult profitul. Daca ar sari cu nasul in ciorba guvernului. Iar ei n-au interesul acesta.
Momentan toate bancile (poate nu CEC, dar cine stie) is chitite sa recupereze restantele la credite, fiecare de la director la casier avand in fisa postului asa ceva.. Chiar crezi ca astia-s prosti sa puna botul? Nu au asa interes acum. Daca n-ar fi fost restantele in crestere, poate, altfel nu. Si sigur nu vor face rabat de la politicile de risc de creditare, ca pana recupereaza banii de la stat si din executari, poate dura si ani buni, timp in care ei au pierderi peste pierderi.
Si plus de asta, singurii avantajati vor fi cei cu venituri mari, care oricum puteau lua credite si pana acum, dar le lipseau garantiile. Adica foarte posibile tunuri electorale... :)