marți, 26 mai 2009

The big picture

Ăsta e un post lung, plicticos, îmbibat cu teoria conspiraţiei. Sau nu. Întrebarea este "Ce se întâmplă?". La sfârşit avem o teorie. Cum US a trecut de la politica neoconservatoare şi imperialist stupidă dar limitată în scopuri la ţări ca Iraq la o politică globală, bazată ca motivaţii pe respectarea drepturilor omului dar cu caracter global şi ţinte ca Rusia.

Personajul principal al teoriei este Zbigniew Brzezinski. Unul din autorii strategiei US de contracarare a URSS, strategie care a ajutat la prăbuşirea comunismului.

Este fondator al Comisiei Trilaterale, din care face parte şi Mugur Isărescu, împreună cu David Rockefeller şi înscăunătorul Preşedintelui Jimmy Carter şi cu o mare influenţă în alegerea papei Ioan Paul al II-lea. Există voci care susţin că personajul, prin influenţarea Arabiei Saudite şi Pakistanului faţă de situaţia din Afganistan din 1979, a impus URSS invadarea Afganistanului pentru a stabiliza zona şi de aici dezastrul Armatei Roşii.

A criticat "războiul împotriva terorii", răspunsul Administraţiei Bush la evenimentele de la 11 septembrie. Este contra suportului pe care US îl dă Israelului. A fost suporter al Preşedintelui Obama în vremea candidaturii acestuia alături de George Soros.

Ce zice omul cu gura lui în Second chance.

"Ever since the continents started interacting politically, some five hundred years ago, Eurasia has been the center of world power."- (p. xiii)

"It is imperative that no Eurasian challenger emerges capable of dominating Eurasia and thus of also challenging America. The formulation of a comprehensive and integrated Eurasian geostrategy is therefore the purpose of this book.” (p. xiv)


"The most immediate task is to make certain that no state or combination of states gains the capacity to expel the United States from Eurasia or even to diminish significantly its decisive arbitration role." (p. 198)


Cine poate să domine Eurasia? Rusia, China, EU, India, Japonia.
EU - prea divizată, prea slabă militar, prea apropiată de US
Japonia - prea slabă militar, prea apropiată de US;
India - prea slabă economic, prea apropiată de US;
Rusia - prea slabă economic;
China - prea slabă militar.

Există două combinaţii care pot face faţă. EU cu Rusia şi Rusia cu China. Cum pot să fie contracarate asemenea alianţe? Prin subminarea lor. Ce treabă are povestea asta cu noi?

Păi aflăm şi noi de ce n-am primit niciun suport de la UE în chestiunea relaţiilor noastre cu Moldova. De ce nu se face Nabucco. De ce când toată lumea se dezice de Iran noi primim oficiali iranieni. De ce nu ne retragem din Afganistan. De ce ne înjură Rusia. Ce căutăm prin Siria. De ce are trecere Diaconescu la madam Clinton, ce a căutat Băsescu la Paris.

UE, aia veche, mai ales Germania, joacă la două capete, pe de o parte nevoia de energie asigurată de Rusia, pe de altă parte nevoia de siguranţă asigurată de US. Noi am apucat-o pe calea US pentru că ne permitem şi pentru că Preşedintele Băsescu este un om care, ne place sau nu, chiar se ţine de axa aia de care am râs. Cu energia o scoatem la cap, mai ales că în vremuri de criză consumul scade şi avem timp să ne jucăm cărţile.

Nu e de luat în totalitate în serios dar nici de neglijat.




În sprijinul teoriei stă interviul ăsta şi articolul de aici. Situaţia din Pakistan e confirmată aici. Obama se implică, US începe atacuri chiar pe teritoriul Pakistanului. Coreea de Nord se distrează. În timp ce Iranul e încă departe de bombă Coreea e la al doilea test reuşit. Înlăturarea sistemului comunist nu ar stârni decât uşurare. Dar nu se întâmplă. Toată lumea dă declaraţii. În privinţa Iranului, Secretarul Apărării, Gates zice că nu are sens bombardarea instalaţiilor iranieine.

Posibila scădere a dolarului are efecte negative mai ales asupra Rusiei care vinde resurse energetice pe dolari şi asupra Chinei care exportă în dolari şi are rezerve uriaşe de dolari. Să nu uităm că US este tehnologic cu 10 ani înaintea tuturor iar agricultura US este cea mai eficientă. Relansarea US se poate baza pe un preţ mic la energie, exporturi ieftine, consum intern şi avans tehnologic. În detrimentul Chinei şi Rusiei. Ce doresc ruşii şi ce zicem noi.

Lucrurile se complică şi noi suntem în linia întâi.

Un comentariu:

__Vali spunea...

"Lucrurile se complică şi noi suntem în linia întâi"
Huh ! V-ati cam infierbintat; o sa dati in "scenarita" ;-)

Anyway "The big picture" is elsewhere:
http://www.boston.com/bigpicture/