Originile liberalismului se pierd în lupta poporului împotriva aristocraţiei. Cam prin secolele XVII-XVIII s-a născut ideea că individul are câteva drepturi naturale, la viaţă, libertate şi proprietate, inalienabile şi mai presus de puterile Statului, religiei sau oricărei alte ideologii.
Este falsă, incorectă istoric şi deplasată imaginea pe care PNL o dă în România despre liberalism. Oligarhia sau plutocraţia este un grup social care, prin puterea economică de care dispune, influenţează clasa politică. Este practic o nouă formă de aristocraţie care ia în stăpânire Statul.
Liberalismul s-a născut tocmai împotriva aristocraţiei, deci ideea că se adresează oamenilor bogaţi e falsă. Liberalismul se adresează clasei de mijloc, acelei clase care munceşte, crează bogăţie, plăteşte impozite, nu aşteaptă pomeni şi doreşte să fie lăsată în pace şi libertate. La noi PNL-ul este în strânsă legătură cu oligarhia locală, acţiunile sale politice sunt în strânsă legătură cu grupuri de interese economice. De care este din umbră condus.
Pe de altă parte PNL s-a dezis de liberalism în momentul când a apelat la mijloacele specifice etatismului socialist mărind în mod absolut aberant birocraţia şi aparatul de Stat. De asemenea, contrar principiilor liberale, s-a folosit de pârghiile puterii pentru a da pomeni electorale, în goana după voturi şi-a neglijat propriul bazin electoral, căutând susţinere în rândul celor susţinuţi de Stat.
Un alt principiu al liberalismului este egalitatea în faţa legii. Pe care PNL a încălcat-o de fiecare dată când în Parlament a votat pentru blocarea Justiţiei.
Ca să fiu clar, PNL şi liberalismul nu prea mai au în comun altceva decât numele. Nu că la nivel european s-ar mai revendica prea mulţi liberalismului clasic. În cazul celuilalt partid politic care poartă în titulatură cuvântul liberal nu pot spune decât că este şi mai departe de liberalism decât PNL-ul. Dacă guvernarea Tăriceanu s-a dezis de liberalism prin fapte politice, Guvernul Boc siluieşte orice fel de liberalism economic.
PS "Reconstrucţia dreptei" este o carte pe care şi Nea Nelu ar trebui s-o conspecteze.
duminică, 31 mai 2009
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
6 comentarii:
Fiind student la stinte politice iti dau o foarte mare dreptate findca liberalismul nu mai este ce a fost comparativ cu prima oara cand a fost perceput ca o ideologie politica. Dar pana la urma niciun partid din lumea asta nu este exact ce spune ca este si fiecare dintre ele trage ba spre stanga ba spre dreapta. Cel mai clar exemplu este in america unde democratul Barack Obama are si idei socialiste.
Perfect adevarat. Ideea este simpla, trebuie cumva adusa clasa politica, aia care se pretinde de dreapta, macar sa inteleaga despre ce vorbeste.
Pai ca sa fim sinceri, PNL nu prea a avut nimic de-a face cu dreapta nici in 1875 la infiintare, cum nu are nici acum. Doar numele induce in eroare, dar actiunile lor au fost totdeauna de stanga.
Singurul partid de dreapta pe care l-a avut Romania a fost cel conservator, din pacate confiscat de o televiziune intre timp .
datele sunt exacte, prezentarea corectă. problema este: cât de reversibilă e situaţială? nu în sensul întoarcerii la litera doctrinei originare, ci sub forma unei preocupări minimale în pnl pentru clasa de mijloc, fie şi la nivelul unui grup minoritar din partid? mă tem că nu.
tocmai am publicat o carte de politica liberala, care se numeste Drumul catre viata privata. e-adevarat, sustin lucruri destul diferite fata de dl Stoica, dar asta e.
Cand a votat PNL pentru blocarea justitiei in Parlament, ca nu retin? Eu imi amintesc doar ca a votat pentru inclusiv in cazul PNL-istilor in functie, precum Paul Pacuraru de exemplu.
Trimiteți un comentariu