vineri, 29 mai 2009
Intelectual
INTELECTUÁL, -Ă adj. Referitor la activitatea de gândire, la intelect. // s.m. şi f. Cel care are ca specialitate, pe baza unei pregătiri corespunzătoare, munca intelectuală şi lucrează în domeniul ştiinţei, al artei, al economiei, tehnicii, învăţământului etc.
* Capacitatea de a gândi, de a cunoaste, de a avea o activitate rationalã, de a opera cu notiuni; minte, gândire, ratiune. [DEX 98]
* Facultate a omului de a gândi si de a întelege sensul si legãtura fenomenelor; judecatã; ratiune; cuget; minte. [NODEX]
* Partea sau facultatea sufletului uman prin care acesta acumuleaza cunostintele, in mod diferit de puterea senzitiva sau motivationala; uneori, capacitatea de forme superioare de cunoastere, in mod diferit de puterea de a percepe obiectele prin relatiile dintre acestea; puterea de a judeca si intelege; facultatea gandirii; intelegerea (”The part or faculty of the human soul by which it knows, as distinguished from the power to feel and to will; sometimes, the capacity for higher forms of knowledge, as distinguished from the power to perceive objects in their relations; the power to judge and comprehend; the thinking faculty; the understanding” [Webster 1913, engleza])
* Facultatea de a inventa si depista concepte; intelegere (”Faculte de forger et de saisir des concepts, entendement” [Larousse 92, franceza]) Luate de aici.
Conform definiţiei, nu cred că băgatul de date în calculator e o muncă intelectuală. Pregătire corespunzătoare? Care sunt rezultatele pregătirii corespunzătoare oferite societăţii de Elena Băsescu?
"Mihail Ralea scria in 1936 ca intelectualul trebuie sa fie in primul rand un om inteligent, adica acela „care nu confunda niciodata punctele de vedere. Iar asta exclude obsesia, ideea fixa, sistemul monoton“." Cules de aici ca şi următoarele două citate. Contradicţia între spusele Elenei Băsescu, care nu vede decât disciplina de partid ca opţiune, şi această definiţie a intelectualului nu face decât să arate depărtarea principială între personaj şi noţiune.
"Jean Paul Sartre credea ca o caracteristica a intelectualului este spiritul de nesupunere si luciditate. El spunea ca „un intelectual este cineva care e fidel unui ansamblu politic si social, dar care nu inceteaza de a-l contesta. Se intampla desigur sa apara si contradictii intre fidelitatea si contestarea sa, dar asta e un lucru bun, este o contradictie fructuoasa. Daca insa exista fidelitate fara contestare, atunci omul nu mai e liber“." A fi total obedient părerilor unui partid denotă tocmai lipsa de intelect, lipsa ideilor personale, lipsa dorinţei de a înţelege fenomenul şi disponibilitatea de lua idei prefabricate, majoritare, ca fiind adevărate. Un intelectual are calitatea de a se întreba dacă ideologia, doctrina, teoria cu care se întâlneşte este sau nu adevărată indiferent de numărul susţinătorilor. Şi de a-şi crea o opinie proprie în care are încredere şi pe care e dispus s-o susţină.
"In fine, Regis Debray sublinia ca intelectualul nu este doar cel ce gandeste lumea, ci si cel ce are puterea de a transmite celorlalti gandirea sa despre lume, care are deci capacitatea de a-si face ideile cunoscute. Dar, atentie, spunea el, caci „intelectualul de azi, cel ce apare la televiziune si in pagini de ziare, a devenit portavocea elitelor politice si economice. Acest intelectual nu mai rosteste adevarul, caci adevarul raneste, loveste in interesele si iluziile in care ne scaldam cu totii. Un intelectual cu mare succes de public, este cel ce spune ceea ce oamenii doresc sa auda, desi o stiu deja. Adica nu mai e un intelectual veritabil.“ "
Cred că e suficient pentru a demonstra diferenţa incomensurabilă între noţiunea de intelectual şi Elena Băsescu. Talibanismul de partid este chiar moartea noţiunii de intelectual.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
8 comentarii:
Hmm:
- care nu confunda niciodata punctele de vedere
- exclude obsesia, ideea fixa, sistemul monoton
- luciditate
- neobedient părerilor unui partid / sistem
- etc/etc
Incep lista cu iliescu si apoi o completam incet incet pana cand avem pe lista aproape toti politicienii asa-zis seriosi din .ro. Lista cu persoanele care nu corespund criteriilor de mai sus ;)
Revenind: e normal ca media, bloggerii, tanti Maria din piata, etc sa despice firu'n patru despre cum isi da in stamba fiica presedintelui.
E TOTAL anormal ca mai sunt doar cateva zile pana la alegerile europarlamentare si din toate temele electorale inca mai dezbatem doar 2-3 cele mai putin semnificative pentru strategia pe care Romania [prin europarlamentarii ei] o urmareste in urmatorul mandat [de europarlamentar]. Aaaa, care strategie ? Poi aia despre care nici macar nu o mai amintim .. Adica ei [oamenii politici+(pseudo)analisti etc] ne cred prosti prin ce oferte ne fac, iar noi facem pe prostii in maniera in care dezbatam problemele intre noi [pe blog, in piata, etc]. Pe urma ne victimizam iar .. pana la urmatoarea campanie electorala cand ei iar ne cred prosti iar noi nu-i dezamagim si ne prostim ca ei.
Era o vorba printre copii: nu te prosti ca ramai asa ..
Daca-mi spui o singura idee despre ce inseamna un europarlamentar auzita in campania asta o sa-ti dau dreptate. ALtfel. :-)
Interesant interviul din videoclipul postat. Desigur, definitia data de doamna din clip notiunii de intelectual este "populara", dar analiza care urmeaza nu demonteaza aceasta definitie, ci o persifleaza si aduce definitii alternative.
Pe scurt, articolul este polemic, oarecum abil dpdv retoric, dar inadecvat dpdv logic pentru ca nu face ceea ce pretinde ca face - nu demonstreaza acea diferenta "între noţiunea de intelectual şi Elena Băsescu".
Si in fond cum ar fi putut s-o faca?
Un intelectual nu este un om cu o diploma ci un om cu un mod de gandire structurat. Care are opinii personale.
Dan, apropo de idee ce inseamna europarlamentar: daca-mi dai voie sa-ti sugerez umil sa-i studiezi putin site-ul lui Cristian Busoi.
Mie imi place cum isi prezinta activitatea trecuta, si imi place ghidul lui despre tratatul de la Lisabona. Si are si o parere despre rep. Moldova.
Desigur, sunt si sumedenie de lucruri de criticat. Insa mie mi se pare ca se apropie de ideea de europarlamentar :)
Disclaimer: sunt un om cu suflet liberal.
Eu am fost coleg cu Adina Valeanu, singura care a incercat sa aduca informatii in campania asta.
Intelectualul este persoana care are capacitatea de reflexie asupra lui si a ce se intampla in jurul lui. Moromete este un intelectual cu toate ca citeste pe litere, deci nici vorba de scoala. Exista persoane, chiar foarte multe, care au "o tona" de scoala, evident nu vorbim de eba, scoala care echivaleaza cel mult cu o meserie - fara vreo legatura cu intelectualitatea...
Corect
Trimiteți un comentariu