joi, 7 mai 2009

O faptă cetăţenească

Pe 10 aprilie, Lia, un personaj pitoresc şi fascinant, a iniţiat o campanie de strângere de hăinuţe şi încălţăminte pentru copiii năpăstuiţi.

Succesul şi rezultatele campaniei, la care cu onoare am participat, puteţi să le vedeţi aici. Merită citit, e o altă imagine a României, fără politică sau greve, salarii sau jocuri de culise. Reproduc un singur pasaj.

Miercurea trecută am ajuns la primul loc. Vă spun sincer, dacă ştiam ce voi vedea, probabil aş fi lăsat totul la uşă. Am fost copleşită, dezarmată de umor, nu era loc de zâmbete drăgălaşe, deşi aş fi vrut. Tremuram şi plângeam. Un loc curat, ţinut de câteva femei românce şi 7 călugăriţe (indience, o poloneză şi o englezoaică) din Ordinul Misionarelor Carităţii, al Maicii Tereza. Ştiţi de cine au grijă ele, peste tot în lume, cu toată dragostea şi dedicaţia? De cei de care nu mai vrea nimeni să aibă grijă. Deja adulţi ca vârstă, 19, 20, 21 de ani, cei de care au grijă sfintele acestea de femei, cu greu pot fi numiţi oameni, deşi pentru ele sunt "copii". Cocoşaţi, cu nişte cioturi de picioare unii, surdo-muţi şi orbi alţii, feţe diforme, urlete animalice, handicap mental grav. Nu credeam că mai există aşa ceva în România. Şi aflu ceva şocant: 10 din cei 22 erau supravieţuitori ai iadurilor de orfelinate despre care erau reportaje în anii '90-'91. Copii cu malformaţii, lăsaţi să moară de foame, legaţi în lanţuri şi sârme. Eram copil atunci, dar nu voi uita vreodată imaginile acelea. Acum, cei câţiva care se puteau mişca, au venit curioşi la mine şi prietena mea Anne, ne trăgeau de mâini şi de genţi. Călugăriţa cu care am stat de vorbă ne-a scos afară, ne-a dus să ne arate capela şi locul unde stau ele, ne-a povestit despre locul acela, înfiinţat în '91. De atunci aveau grijă de ei. Fără ajutorul statului, care mai mult le-ar fi încurcat, după cum ne-a spus, dar cu ajutor de la oamenii din Chitila.

Ca dovadă că nu trebuie să avem vedete, teledonuri, circ şi imagine publică. Doar un pic de suflet şi de mobilizare cetăţenească. Fără ONG-uri şi publicitate.

Oricine poate să facă un gest similar cu cel al Liei, oameni cu nevoi avem, trebuie doar să vrei şi să ceri ajutorul. Înainte de această acţiune n-o văzusem pe Lia niciodată.

Mulţumesc Lia. Ne vedem la toamnă în campania următoare. Sper în una mult mai amplă.



PS Unde e Biserica Ortodoxă? Vinde parohii, e ocupată.

12 comentarii:

Claudiu MINEA spunea...

Ati scris un articol remarcabil, a carui valoare ati anulat-o integral printr-un PS cretin.

Anonim spunea...

Dane bizantinii sunt in plopul comunitar si plopul face Snagoveni-spagari.Stiu ca exista popi cu suflet mare.In 1999 auzisem de un popa nebun in Timis(eram pe acolo) ce avea 20 de copii in grija.Problema e ca manastirile nu prea pedaleaza pentru comunitate.De fapt ei stropesc cu agheazama ferrariurile.Nu toti dar mare parte.

MarianR spunea...

De ce ti se pare "cretin" PS...nu cumva deranjeaza adevarul. Sincer nu am vazut o biserica sa faca ceva asemanator si pana la urma asta e rolul lor.
Multumim Dan ca "ai parat-o".

Claudiu MINEA spunea...

MarianR: mi se pare cretin pentru ca subiectul postarii este Lia, cea cu suflet mare, nu Biserica Ortodoxa. Dar dl Selaru n-a rezistat pana la capat sa prezinte o fapta si o persoana admirabila. La sfarsit, trebuia sa da cu mucii in fasole.

Probabil si Lia ar putea sa-i multumeasca dlui Selaru ca s-a folosit de fapta ei pentru a ataca pe altcineva.

Adevarul nu deranjeaza, manipularea DA (pentru ca tot avea dl Selaru o postare pe tema asta ieri).

LiaLia spunea...

Dan, în primul rând, îţi mulţumesc încă o dată. Pentru tot. Acum sunt mai convinsă decât eram că la toamnă mă voi putea baza pe cel puţin acelaşi ajutor, de la oameni "anonimi" cu suflet mare. Am aflat de locurile astea pt că prietena mea Anne e în comunitatea catolică. Sunt şi mulţi ortodocşi (călugări, măicuţe, preoţi în adevăratul sens al cuvântului), mai ales prin ţară, care au grijă de mulţi copii şi oameni nevoiaşi. Doar că noi nu prea avem tradiţie în acest sens. Şi Măicuţele Carităţii şi Fraţii Marist există ca "entitate" de zeci de ani, în toată lumea, au deja logistica necesară. Surorile au modul lor de a ajuta, nu cer ajutor, nu caută sponsorizări, ce fac ele e chiar uluitor, dar Mariştii caută şi au sponsori, din păcate la noi prea puţini autohtoni. Nici noi ca oameni nu prea avem în noi noţiuni de genul voluntariat sau donat. Eu m-aş bucura enorm nu să mi se facă mie "publicitate", ci să înţeleagă oamenii că e ceva foarte uşor de făcut şi pot face şi ei oricând. Nu sunt nici uşă de biserică, nici religioasă, dar aşa frumos bate inima mai tare în mine când realizez ce puţin e nevoie pentru a face o bucurie! Şi îmi zâmbeşte Ăl Bătrân seara la culcare :) Promit că până în toamnă voi găsi şi lăcaşul ortodox unde să merg, deşi cred eu că asta nu are importanţă. Dar vă rog ceva. Uitaţi scandalurile despre popi, nu vă mai scuipaţi în idei măcar acum şi concentraţi-vă pe idee. Şi dacă nu vă e greu şi vreţi să vă urniţi, daţi-mi un semn la toamnă, prin septembrie. Voi veni să adun lucruri şi poate ieşim şi la o cafea :) Toate bune!

Anonim spunea...

Pai daca vrei sa vezi ce face biserica ortodoxa, trebuie sa te si interesezi. Daca n-ai timp sa cauti pe net, du-te la Valea Plopului si vezi cateva sute (ai inteles bine) de copii in grija locuitorilor de acolo sub indrumarea si ajutorul pr. Tanase. Apoi mai sunt cateva zeci de locuri de acest fel. Problema lor e ca nu se lauda, iar problema autorului e ca mai intai cauta faptele bune ale strainilor iar pe conationali ii terfeleste (tipic romanesc).

LiaLia spunea...

Îmi permit să scriu aici un PS de la textul meu: P.S. Pentru că primesc mai departe ajutor şi ajung să citească povestea mea mulţi oameni, care ar vrea să ajute, chiar de departe, am o întrebare, poate riscantă. Dacă după ce aţi citit aici şi aţi văzut poze, v-aş ruga să donaţi 1 leu, 5 lei într-un cont (al meu, la ING), urmând ca în septembrie să adun toţi banii ca să cumpăr prosoape, săpun, pastă şi periuţe de dinţi, ce aţi spune? "mda, credeam că e ceva de suflet, da' uite că şi asta cere bani"? Sau "mă duc zilele astea să donez, măcar 5 lei"? E doar o întrebare. Poate aveţi timp să răspundeţi. Vă între asta pentru că eu personal îmi doresc enorm să reînviu în mine noţiunea de ÎNCREDERE. Vă mulţumesc!


Pentru cei care se întreabă de ce nu am mers la locuri ortodoxe (deşi, repet, e prea puţin important, părerea mea), vă spun că la toamnă o să merg la Albeşti-Paleologu, la Mănăstirea Jercălăi, unde preotul şi micuţele ortodoxe se ocupă de mulţi copii.

nora damian spunea...

LiaLia, Dan Selaru, felicitari!
Felicit si pe cei care au dus mai departe aceste lucruri.
Asemenea persoane nu vor notorietate decat strict in scopul actiunilor lor caritabile. Lia, poate ne comunici si contul ING.
Chiar daca ps-ul articolului supara pe unii,revolta lui Dan e justificata.
Ca si in cazul presei unde cativa jurnalisti prin integritatea si deontologia lor îi mentin rostul, exista,din fericire,si o mână de preoti ortodocsi care slujesc cu har Domnului si semenilor.

Anonim spunea...

Entitatea Biserica Ortodoxa Romana nu are nici o treaba cu "actele umanitare" desi este extrem de bogata si influenta. Faptul ca exista preoti ortodocsi care fac niste lucruri extraordinare nu inseamna ca aceste lucruri sunt facute de BOR, la fel cum faptul ca LiaLia a facut un gest extraordinar nu implica organizatia din care face parte (firma la care lucreaza sa zicem).

A zice ca "uite, BOR face si drege, ca sunt niste preoti care fac" este la fel ca a zis ca "uite cum este BOR - cu preoti spagari, curvari si nesimtiti".

Sa nu generalizam numai unde ne convine.

Ca o concluzie: este rusinos pentru BOR ca isi foloseste influenta in campanii electorale sau pentru subiecte gen predarea religiei in scoli, avort, prostitutie sau in a aduce "lumina sfanta" in loc de a o folosi pentru copiii sau oamenii cu probleme grave.

fini spunea...

LiaLia te salut. Nu ne-am mai văzut de la vopsitul ouălor.
Noroc cu postarea lui Dan că aflu noutăţi despre tine.
Ar fi bine să mai dai sfoară în ţară, când mai faci astfel de campanii. Nora are dreptate, comunică şi contul ING.

Dan Selaru spunea...

Lia imi pare rau ca PS a starnit atata zarva. Scuze. Dar e grotesc cati bani se duc in BOR, numai anul acesta se renoveaza 800 de biserici si se maresc salariile preotilor si nu se vede nimic din punct de vedere social. Bineinteles ca actiunea ta nu are legatura cu cine pastoreste adaposturile, e vorba de oameni amarati. S-o ffacem o actiune mai devreme, facem un plan, ne intalnim, incercam sa asiguram logistica si mai facem o actiune.

Anonim spunea...

Grozava initiativa si admirabil efortul tau!

Daca deschizi un cont, nu uita sa-l comunici la finalul fiecarui post scris, pana in septembrie. Va fi usor de gasit pentru cei care nu frecventeaza asiduu blogurile. De altfel, am ajuns aici din intamplare.

Si da, voi depune nai in contul tau, cu incredere. Vreau sa am incredere. M-am saturat de suspiciunea asta isterica din ultimii ani, care ne seaca sufletul. Voi depune bani.

casandra.