vineri, 8 mai 2009

Singurătate şi putere

Unii oameni sunt singuri. Singurătatea funciară se vede din comportament. Sunt prea agresivi sau prea exuberanţi. Sunt lipsiţi de simţul măsurii, sunt nesiguri, stările lor se schimbă la cel mai mic gest care pare o agresiune. Gesturile simple făcute de alţii sunt totdeauna tratate cu suspiciune sau aroganţă. Orice gest este un deget pe rană. Încrederea lipseşte cu desăvârşire, în sine şi în alţii.

Comportamentul în public e fie prea exuberant, fie taciturn, violent sau patetic, absent sau frivol. Gesturile lor sunt neglijate, luate în derâdere sau, mai trist, tratate cu politeţe rece. Chiar când au dreptate nimeni nu ia în considerare părerea lor.

Se înconjoară cu personaje dintr-o Curte a Miracolelor, interesate, lipsite de personalitate, servile, docile, fanatice, lipsite de inteligenţă, care acceptă toanele personajului singuratic pentru că au diferite interese.

Cu timpul personajul nostru pierde simţul realităţii, lumea pe care cei care-l înconjoară au construit-o e considerată realitate. Chiar oamenii care-i vor binele sunt îndepărtaţi sau se îndepărtează pentru că au curajul să spună adevărul şi acesta, adevărul, nu e auzit sau e neglijat. Realitatea în care personajul trăieşte e o lume a propriilor dorinţe. Pe care încearcă s-o transforme în realitate.

Singuraticii sunt personaje tragice. Din rândul lor fac parte toţi oamenii care au parte de o putere care le depăşeşte competenţa şi puterea de înţelegere şi care nu vor să piardă această putere. Pe care vor s-o păstreze pentru "binele nostru".

8 comentarii:

Un om normal spunea...

Mi se pare ca e o vendetta aici. Ai vrut sa lovesti in cineva anume sau e doar o judecata la rece? Daca vroiai sa abordezi problema in mod complet, ai fi prezentat si avantajele unei perioade de singuratate, sau beneficiile timpului mai mult pe care oamenii singuratici le au. Sunt enorm de multe discutii pe tema asta, forumurile abunda in ele.

mara spunea...

Da, recunosc tipologia foarte foarte bine. Dar ce va face sa credeti ca singuratatea este cauza acestui comportament ?
De multe ori m-am intrebat de ce unii sunt asa, de ce traiesc intr-o lume utopica, creatie proprie, pun intrebari si isi raspund singuri cu toate ca tu le raspunzi altceva ? De ce nu aud si ignora tot ce contravine cu scenariile lor.
Singuratatea sa fie explicatia acestei nevoi morbide de dominare si subjugare a celorlalti ?

unu spunea...

Am citit de la inceput pana la sfarsit, am incercat sa inteleg mesajul, dar recunosc sincer ca nu am reusit. Ce se vrea a fi acea "singuratate funciara" din a doua fraza?
Imi lasa senzatia ca nu are cap si coada acest mesaj sau probabil nu am inteles eu.

Dan Selaru spunea...

Poate nu vedeti ce se intampla la varful puterii statale din Romania. :-)
N-am de gand sa scriu "Basescu e un sociopat care deja s-a pierdut in peisaj." Cone pricepe bine, cine nu, nu!

Anonim spunea...

Initial, dimineata am vru sa iti scriu "coane asa nu" caci aluneci usurel in zona aia populata deciutaci si cristoi.Apoi am zis ca sunt eu nebun si ce mi se pare mie straveziu e altceva si nu reusesc eu sa vad sensul care l-ai dorit tu.
Apoi vii tu cu al patrulea cometariu si rupi vraja.Pot sa te intreb: De ce?

Dan Selaru spunea...

Ma bucur ca macar unul a inteles. Ca ma faci ciutac e treaba ta. Pot sa spun si eu ca esti taliban pedelist. :-)

De ce? Pentru ca asa e. Ca dovada te am chiar pe tine care ai recunoscut personajul. Ai recunoscut situatia si esti constient de veridicitatea ei.

Un om normal spunea...

Ok..pt contextul politic actual. Dar.. dle Selaru.. cu tot respectul, ar trebui sa cititi mai multe despre "user experience" daca aveti pretentia sa va ilustrati titlurile blogului pe un site ultra-citit (Hotnews)... cand un om intra pe site si vede un titlu mare "Singuratate si putere", care trimite cu gandul la niste trairi adolescentine legate de psihologie si studiul acesteia, atunci oamenii intra si isi dau cu parerea vis-a-vis de subiect. Nu toti stiu ca dv. sunteti un subtil comentator al situatiei politice.. Va rog sa ne scuzati ignoranta. Suntem multi, educati, dar si necrutatori cand vine vorba, ca si domnia voastra. O dimineata frumoasa va doresc.

Dan Selaru spunea...

Mi+am asumat aceasta pozitie asa ca oricine poate sa ma judece atata vreme cat o face intr-un limbaj decent.