joi, 21 mai 2009

Statul ca haiduc

"Impozitarea este mai mult decât jumulirea unei gâşte. Adică este arta de a obţine cel mai mare număr de pene cu cel mai mic număr de ţipete." J. B. Colbert

Am descoperit aici un articol semnat de Cosmin Marinescu care m-a uns pe suflet.

Doar un citat.

"Este lesne de recunoscut că fiscalitatea împarte societatea în două mari categorii sociale concurente, după cum a demonstrat John C. Calhoun în al său Disquisition on Government. Chiar dacă, formal, toţi avem calitatea de „contribuabil", totuşi, din punct de vedere economic, unii sunt mai contribuabili decât alţii. Este vorba, pe de o parte, de cei care îşi dobândesc veniturile din sectorul privat (plătitorii neţi de impozite), care sunt dependenţi de piaţă, de satisfacerea preferinţelor consumatorilor. Pe de altă parte, este vorba de cei remuneraţi din bugetele publice (consumatorii neţi de impozite), precum şi de cei ale căror câştiguri provin din „afacerile" cu statul, care nu sunt subordonaţi pieţei, ci preferinţelor birocraţiei statale."

Ar însemna să masacrez articolul dacă-i fac un rezumat. Şi ştiu că n-o să placă tuturor. Pentru că spune adevăruri despre societatea în care trăim.

Niciun comentariu: