joi, 18 iunie 2009

Mandatul de europarlamentar - costuri

Să vedem cât a costat un mandat de europarlamentar din donaţii. Ce a mai pus fiecare de prin buzunare e greu de aflat. Cifrele sunt de aici.

EBa - 430.000 RON,
PDL - 250.000 RON,
PNL - 176.200 RON,
UDMR - 139.000 RON,
PSD - 110.500 RON,
PRM - 60.000 RON,

PNŢCD - 435.000 degeaba, Abraham - 30.000 degeaba.

Eu nu mai comentez ca să nu mai fiu acuzat de părtinire. Cifrele vorbesc. Cred că sumele descriu foarte bine trendul partidelor politice. Sunt mai semnificative decât rezultatele alegerilor.

5 comentarii:

Tio spunea...

Ai dreptate dar eu am vazut ca PDL era pe primul loc +2 mil... si stiu ca n-o suferi pe EBA ;-)
Romania ar fi de 1 mil de ori mai bine in miinile unora ca EBA decit in miinile celor de acum.
De ce? Pentru ca s-ar inconjura de competenta ca sa compenseze.

Se poate merge la urmatorul nivel de detaliu? Adica aflat si cine sint cei care au donat?
Sint curios daca sint oamenii obisnuiti sau altceva.

Unknown spunea...

EBA oricum nu face si spune nimic pana nu-i spune ta-su' ce sa zica. Oricum ea personal este mult prea retardata ca sa lege doua vorbe. Sper din tot sufletul sa NU participe la sesiunile parlamentare de la Bruxelles. S-ar cracana de ras aia si noi ne-am face de tot cacatul.
Mai bine face shopping 24/7 sau isi gaseste vreun futak si dispare prin multime.

Oricum este vomitiv ce slugi ordinare si baloase sunt pedeleii. Le tremura chilotii la toti ca daca Base scade in sondaje isi pierd ciolanele. Nu am vazut in viata mea o haita mai libidinoasa de yes-meni.

Macar aia din PSD si-o trag la coaste intre ei pe fata barbateste si nu trag limbi siropoase catre tatucul....

Dan Selaru spunea...

Sunt banii pe mandat. Nu cred ca EBA poate sa deosebeasca un alt analfabet de un tip decent. Nu are organul.

Anonim spunea...

criza, bre, dane :)

Bilbofil spunea...

Nu tot sprijinul dat unui candidat/unei liste se regaseste in sumele declarate. Partidele parlamentare beneficiaza de diferite metode de a folosi bani publici si influenta pentru a-si reduce cheltuielile efective.

Din punctul asta de vedere cred ca trebuie facuta o diferenta intre formatiunile parlamentare si cele extraparlamentare.

Nu am mijloacele sa evaluez in ce masura nevoia sporita de transparenta (din motive legate de statutul legal si de imaginea de candidat logistic independent) a lui EBa a compensat in bilantul oficial sprijinul material tacit din partea unor componente ale PDL. In orice caz, EBa a fost lipsita de o parte resursele necuantificate oficial de care PDL a dispus pentru candidatii de pe lista proprie.

Cred ca ceea se poate vedea din cifre este mai intii cit de mult a beneficiat Becali (si deci PRM) beneficiat prin publicitatea gratuita cu ocazia arestarii sale, la care au pus umarul toate componentele anti-Basescu ale vietii noastre politice. Aceasta publicitate si preferinta lui Becali pentru plati cash necontabilizate poate sa stea la baza costului oficial redus al mandatului sau.

Trebuie apoi evidentiat avantajul pe care PSD il are din sustinerea mai fidela pe care o are in mediul rural, mai ieftin, in timp ce PDL este tot mai ineficient in scoaterea la urne a electoratului urban, mai fitos.

In rest, PNL a cules dupa cit a platit, fiindca inca nu a reusit devina simbolul opozitiei democratice la un regim clientelar (ceea ce i-ar fi sporit numarul de alegatori pe milionul cheltuit), iar PNT are nevoie pe linga multi bani de o revolutie interna si de o minune pentru a se ridica din groapa in care l-au adincit liderii sai timp de mai bine de un deceniu.

Nici mie nu imi plac EBa si Becali/PRM. Insa mie cifrele calculate imi sugereaza doar ca strategia PSD/PC si PNL de a-l ataca "din toate pozitiile" pe Basescu s-a dovedit a fi in final mai utila PRM decit lor insile si ca PDL a fost dispus sa cheltuiasca (mult) mai mult decit celelalte partide pentru a avea certitudinea unui mandat in plus prin EBa.

Asta nu inseamna ca PDL-ului ii merge bine sau ca PSD si PNL pot continua pe termen lung pe drumul pe care au apucat-o, dar e alta gisca in alta traista.