marți, 2 iunie 2009

Prima victorie a DNA

DNA a reuşit prima victorie. Această victorie chiar a avut efecte în societate. E adevărat, minore, dar acestea chiar există. Şi sunt exemplul grăitor al faptului că lupta anticorupţie dă rezultate şi că actualele ierarhii din societatea românească sunt artificiale.

Ierarhiile sunt artificiale în toate domeniile. Renumitele pomeni electorale, că tot se apropie alegerile, sunt cele care, la fiecare alegeri, perturbă rezultatele. O arestare viguroasă a celor care împart găleţi, porci, mici, telefoane şi ce mai împart ei ar schimba rezultatul algerilor. De ce nu se merge la vot? Pentru că rezultatele sunt false. Mai ales acum când la vot vin 20 de procente.

Arestarea celor care falsifică licitaţiile ar scoate din anonimat firme mai eficiente, mai ieftine şi care nu ar prelungi indefinit realizarea unei lucrări. Să-mi aduc aminte de Bechtel care nici măcar nu a avut licitaţie? De Petrom? De Sterling? Sau de contractul confidenţial cu Gazprom?

Un val de arestări în rândul funcţionarilor publici ar mai scurta cozile interminabile. Unui mort din aprilie 2008 o să i se închidă PFA-ul cam în mai 2010 conform estimărilor funcţionăreşti, nu s-a dat şpagă. S-au pierdut actele, a fost pus să plătească penalizări printr-o scrisoare pe numele lui, recomandată, la 12 luni de la deces. Deşi la Circa Financiară a fost anunţat decesul în 2 săptămâni.

"Ţepele" de care vorbea, pe atunci candidatul, Traian Băsescu trebuiau după 5 ani să-şi facă efectul. Aş fi spus până duminică seara că nu s-a schimbat nimic. Dar nu e aşa.

Unirea Urziceni este prima beneficiară a luptei anticorupţie. Blocarea arbitrilor a adus schimbări majore în campionatului naţional. Dacă ne uităm la rezultatele din ultimele etape vedem tot felul de rezultate surprinzătoare. De ce oare? Vedem cum "granzii" bucureşteni se prăbuşesc. Cum "echipele fanion" se târâie prin campionat. Cum fair play-ul, munca, valoarea şi nu numele, gura bogată şi banii triumfă. Păcat că numai în fotbal. În doar două luni. Ca dovadă a faptului că nu există voinţă, nu că nu se poate.

2 comentarii:

dstb spunea...

Din pãcate, cu o urzicã nu se face primãvarã ... ... ... :-(

unu spunea...

Inclin sa va dau dreptate domnule Selaru. O fi mult, putin, nu conteaza atata timp cat ceva se intampla. Sa nu uitam ca avem ceva romani care urmaresc acest sport, daca si numai o mica parte invata ceva din experienta asta, daca ajung la concluzia ca si munca cinstita iti aduce satisfactii si rezultate, mai avem o sansa.