joi, 4 iunie 2009

Provocare

Aici vedem cum primarul Mazăre introduce din nou taxa de staţiune, de azi. Taxa respectivă este aplicată tuturor celor care nu locuiesc în judeţul Constanţa.

Primăria Constanţa a pierdut, cu hotărâre definitivă, un proces, Curtea de Apel Bucureşti a declarat respectiva taxă ilegală. Dar procesul era pentru taxa de anul trecut. Acum e o nouă hotărâre a Primăriei. Deci Mazăre poate s-o ia de la capăt.

Problema nu e taxa în sine. Problema este că e discriminatorie. Pare o chestie minoră. Un primar, de altfel recunoscut ca excentric, pune o taxă aberantă. Dacă s-ar aplica pentru toată lumea ar rămâne doar aberantă. E plină lumea de legi excentrice.

Faptul că e discriminatorie produce un precedent extrem de periculos.

Putem să trecem la discriminarea oficială bazată pe criterii rasiste. În comuna Rasistul din Deal nu intră decât caucazieni. Că aşa vrea primarul şi consiliul local. Sau numai blonde.

Sau criterii economice, nu intri în comuna Bănosul dacă nu arăţi că ai 1000 de RON la tine.

Sau criterii de vârstă, în comuna Tinerelul nu intră cei peste 50 de ani că poate mor şi Primăria trebuie să facă actele de deces.

Sau o copie după Mazăre. În Harghita şi Covasna se pune o taxă de 100 de lei pentru toate maşinile înmatriculate în afara celor două judeţe. Absolut naturală în contextul creat. Ba chiar posibilă.

Sunt sigur că protestele ar fi de stradă şi în două zile s-ar găsi o metodă şi taxa ar fi anulată. Dar ele nu apar în cazul lui Mazăre. Primul cetăţean care a plătit taxa ar trebui pe la prânz să dea în judecată Primăria Constanţa. Iar onorabila noastră Justiţie să judece în regim de urgenţă şi vineri s-o declare ilegală. Sau să se sesizeze Avocatul Poporului şi s-o declare neconstituţională. Iar Curtea Constituţională s-o declare neconstituţională şi cu asta basta.

N-o să se întâmple nimic din toate astea. Şi atunci nu cumva ne merităm soarta şi plătim Statului tot felul de prostii doar pentru că reprezentanţii acestuia au chef să vadă dacă le merge să mai spolieze puţin contribuabilul? Şi merge.

8 comentarii:

Anonim spunea...

Daca si constantenii ar plati (evident ca i-ar enerva crunt, mai ales ca ei sunt rezidenti) nimic nu ar fi ilegal. Chestiunea nu pare doar discriminatorie ci feudala.

Unknown spunea...

Problema vine din doua parti:

1. Constantenilor care nu platesc nu le pasa de taxa pentru ca nu ii afecteaza inca direct. I-ar afecta daca ne-constantenii nu ar mai intra in Mamaia. I-ar afecta daca turistii romani ar fi mai inteligenti si ar merge in alte parti decat "litoralul romanesc".

2. Si aici vine partial ce am zis mai sus. Daca oamenii s-ar revolta si nu ar mai intra cu masinile in Mamaia, atunci nu s-ar mai scoate bani. Nici din taxa si nici din turism. Atunci chiar constantenii ar protesta impotriva barierei.

Dar turismul in Romania este scump si prost iar romanii "au bani" si accepta rahaturi.

sfwd spunea...

daca oamenii ar refuza sa plateasca taxa pe motiv ca e ilegala si s-ar starni un prostest civic, as fi si eu fericit ca ia cineva atitudine mai mult decat in scris in tara asta.

exista cumva si posibilitatea ca consilului local sa fie atacat in instanta pentru neresecrarea unei hotarari judecatoresti? cine ar trebui sa faca asta? politia ce face, btw?

Clawdel spunea...

Asta e tara, astia sunt romanii, asta e justitia.
Pana a se ajunge la Curtea de Apel, sunt mecaninsme la nivelul judetului unde hotararile de consiliu pot fi declarate ilegale.

Problema apare la nivelul de cultura al romanilor. Nu fac diferenta intre aceste lucruri. De astfel nu vad romanii in stare sa se revolte impotriva a nimic. Sportul national - inghite tot!

Unknown spunea...

Eu zic s-o plateasca Udrea de la ministerul turismului... oricum nu mai trec niciodata prin jeg-ul ala de Mamaia; nu ai unde sa joci un biliard sau un bowling decent; nu poti juca un volei pe plaja sau un tenis; nu sunt piscine decat la fitze; prefer sa ma duc la bulgari; sa dau jumatate de pret si sa am toate astea la jumatate de pret; acolo o sa platesc vignieta, dar in 100 de km trec prin 3-4 localitati; in Romania platesc vignieta si merg aproape NUMAI prin localitati; e stupid!

unu spunea...

@"Şi atunci nu cumva ne merităm soarta şi plătim Statului tot felul de prostii doar pentru că reprezentanţii acestuia au chef să vadă dacă le merge să mai spolieze puţin contribuabilul?"

Ba da, ne meritam soarta. Lucrurile se vor schimba in momentul in care noi vom face ceva in aceasta privinta. Pana nu de mult credeam ca nu avem nici o sansa sa luam atitudine si sa schimbam lucrurile, ca popor, dar anul asta parca au inceput sa iasa la suprafata oameni care nu mai tolereaza orice de la oricine(a se citi in special dragii nostri politicieni si leguitori). Fiind de felul nostru mai greu de "urnit" va dura ceva, dar mai avem o sansa sa ne civilizam.

ek spunea...

[off-topic] ce ziceti de Partidul Forta Civica? http://www.alegeri.tv/alegeri-europarlamentare-2009/iurascu-adrian-stefan/video

eu decat sa nu votez deloc,votez cu ei

http://partidulfortacivica.ro/primapagina/

Viorel spunea...

.... ce credeti ca se va intampla daca dintr-o teribila coincidenta se posteaza la fiecare bariera (simultan) cate un "nefericit" care se cauta jumatate de ora dupa bani, sau unul care are numai maruntis de 5 bani.
Si chestia asta de 10-15 ori in fiecare zi. Eu zic ca merita investitia. Nu?