Ca să opresc tensiunea crescândă, vestea bună vine de la poporul român. Acesta nu ştie că un anume John Maynard Keynes ne spune să consumăm, Statul să bage bani în orice şi în acest fel să descrească şomajul, mă rog, o întregă teorie economică în care Statul are un rol esenţial iar consumul e rege. Vestea bună este că poporul român a început să facă economii. Acestea au crescut cu 20 de procente faţă de anul trecut.
Majoritatea o să-mi spună că e de rău, că nu consumăm şi adâncim criza. Eu cred că tocmai acum consumul este cel real. S-a terminat cu consumerismul iraţional, cu banii ieftini, cu abundenţa "resurselor* provenite din tiparniţele băncilor centrale.
Până la ideile lui Keynes economia funcţiona, în principal, pe baza economiilor (în sensul depozitelor financiare), de acolo venea creditul. Banii ieftini au condus la ideea că oricine poate obţine credit, că orice investiţie e bună. Acum vedem că nu oricine poate să plătească creditele pe care oricine le putea lua, vedem că investiţiile, să zicem din construcţii, erau o aberaţie, nimeni nu stă pe străzi dar sunt mii de case goale, vedem cum arată realitatea de fapt.
Faptul că există falimente nu e un lucru atât de rău, investiţiile aberante dispar, firmele neeficiente mor, e un proces natural. Prin credite ieftine se încearcă o creştere artificială a investiţiilor şi consumului care nu se pot autosusţine şi cer din nou credite ieftine şi de aici cercul vicios din care încercăm acum să ieşim.
Dacă prin tipărirea de bani se aducea prosperitate de mult sărăcia era dispărută de pe faţa Pământului. Nu merge aşa, din păcate. Să încercăm prin economisire. O să-mi spuneţi că economisim de frică. Şi? O faptă bună e bună chiar dacă e făcută de frică.
Ce a învăţat Ben Bernake aici ştia poporul român de mult. Şi dovada e titlul. Plus:
- Banul muncit nu se prăpădeşte.
- Banul la ban trage.
- Economisiţi bănuţii, banii cei mari vor avea grijă de ei înşişi.
- Banul bani câştigă.
- Banii nu ajung, trebuie să ştii să-i cheltuieşti.
- Niciodată să nu-ţi cheltuieşti banii înainte de a-i avea.
- Cine nu respectă bănuţul nu e demn de un ban mai mare.
- Nu e o artă să câştigi banul dar e o artă să ştii să-l chiverniseşti.
- Când ai bani gândeşte-te la ziua când nu-i vei mai avea.
12 comentarii:
Si eu sunt adeptul ideii ca economisirea este solutia la momentul actual. De ce? Pentru ca:
- banii economisiti in banci ar putea, la un moment dat, depasi foamea de bani a MF
- asta inseamna ca bancile vor trebui sa dea drumul la acest rest de bani in economia reala
- acesti bani vor ajunge la acei intreprinzatori curajosi, dispusi sa investeasca in economie
- investitiile pprivate in acele domenii considerate "de perspectiva" de catre investitori vor aduce crestere economica si vor absorbi forta de munca din domeniile aflate acum "in moarte clinica"
Pare SF? Poate, avand ca la pasul 1, depindem de MF :(
Si totusi ce e consumerismul asta?
Conform dexonline exista o singura definitie: " miscare de mase care îsi propune apărarea intereselor consumatorului fată de abuzurile specifice societătii de consum, precum si îmbunătătirea calitătii vietii cetătenilor."
Mi se pare si definitia asta cam trasa de par, dar nu vad legatura directa cu titlul articolului.
florin: nu e SF, numai ca nu inteleg unde se vor duce investitiile private atita timp cit destinatarul final, consumatorul, a capatat deprinderea laudabila de a economisi.
@Ionut: obiceiurile de consum se mai si schimba, nu? Cred ca acea afacere care formeaza/schimba obiceiuri de consum are succesul cel mai mare.
florin: Sigur ca obiceiurile se schimba, sigur ca vor aparea noi obiceiuri de consum si afacerile care le vor genera vor fi de succes. Sigur ca deprinderea laudabila va fi data atunci uitarii. Sigur, sigur, sigur.
"Chivernisirea" banului este un act de normalitate, consumerismul aberant, nu!
Poate totusi, totusi devenim "normali"
Nu e chiar asa. Daca ai fi trait in SUA si ai fi avut 10.000 in depozit bancar 1988, dupa 30 de ani in 2008 ai fi cumparat mai putine produse cu noua suma decat atunci? Motivul este ca inflatia neoficiala a fost cosmetizata din motive evidente... Exista in SUA batrani care in 1940 cumpara cu 40 de centi bilet la film si cat puteau manca iar salariile nu erau asa de diferite, acum acelasi film la cinema cu niste popcorn ajunge la 35 usd/pers.... Nu cred ca salariile au crescut de 87.5 ori cu exceptia celor din sectorul bancar american.
Atunci singurul mod prin care te tii deasupra valului este sa anticipezi porcariile pe care le fac guvernele informandu-te si folosind materia cenusie pe care ti-a dat-o natura sau cel de sus...
Dupa mine consumerismul si speculatia nu au disparut la romani ca nu are cum, ci doar a luat o pauza mica. Vezi ce zice Dan@Trenduri de speculatiile de la BT doar cind se anunta o intentie de preluare. Sau preturile case sarite in sus ca s-a anuntat "Prima Casa" ce are pina acum 1 sau doar citiva clienti (nici macar nu functioneaza).
Acel barometru dat de economii se poate schimba peste noapte, stai linistit. Doar sa reinceapa creditele de consum dupa rearanjarea bancilor, ca doar de acolo scot bani frumosi pe comisioane si dobinzi mari.
Nimic nu a disparut, doar se reaseaza putin pt. revenirea ulterioara pt. ca toate acele riscuri mari fac si bani multi (pt. unii).
Banii sunt facuti se circule, dar in acelasi timp e sanatoasa si putina retinere. Astfel vom avea de castigat prin produse mai bune care sa incerce sa ne smulga banii. Doar asa vom castiga cu adevarat din concurenta. Ca intotdeauna, adevarul e udneva la mijloc!
la noi cei cu bani si cu educatie cheltuie cu retinere, insa exista multi amarati care sparg si banii pe care ii vor castiga peste 10 ani. de ei imi este mila
@andy foto
Nu cred ca exista corelatie intre educatie si cheltuieli. Exista prea multe situatii din fiecare categorie (educat & cheltuieli retinute, educat & sparg banii, needucat & cheltuieli retinute sau needucat & sparg banii) asa ca-i greu de tras concluzii definitive cred. Madoff a fost foarte educat :)
De aia a spart banii altora.
Trimiteți un comentariu