vineri, 31 iulie 2009

Despre viitor



Legea lui Moore ne spune că într-o perioadă relativ scurtă de timp, 24 de luni în cazul legii originale, se dublează numărul de tranzistori dintr-un circuit integrat. De asemenea scade preţul şi creşte viteza. Toate într-un mod exponenţial. În poză scara e logaritmică şi de asta apare o linie dreaptă.

Interesant este că fondurile necesare pentru această dezvoltare şi ele cresc exponenţial. Legea pare că nu poate merge la infinit pentru simplul motiv că se ajunge la limite care ţin de fizică.


Legea nu este unică şi există în multe domenii asemenea legi cu timpi diferiţi de dublare a, să-i zicem, calităţii produselor. Mai mult, aceste legi depăşesc o anumită tehnologie, puterea de calcul a trecut prin maşini de calcul electromecanice, relee, tuburi cu vacuum (lămpi), tranzistori şi circuite integrate. Aceasta este dovada că legea nu este un produs psihologic, ea exista înainte de a fi cineva conştient de existenţa ei.

Deci, ce face ca anumite domenii să aibă o dezvoltare exponenţială, să găsească bani şi piaţă iar domeniul respectiv să-şi păstreze prospeţimea inovatoare şi economică perioade îndelungate, să depăşească bariere tehnologice şi să pară de neoprit? Cum sunt cuprinse aceste legi empirice într-un sistem economic? Ce efecte au? De ce apar şi cum sunt luate în calcul?

Cred că de aici trebuie pornit într-o viziune economică pe termen lung a României. Investiţiile în asemenea domenii aduc, pe lângă costuri exorbitante, beneficii exorbitante. Marile economii ale lumii sunt cele care în anumite momente au fost beneficiarele acestor rate de expensiune exponenţiale. Pentru o dezvoltare rapidă trebuie să ne agăţăm de aceste domenii, să cumpărăm oameni sau să-i promovăm pe cei din ţară, să investim în aceste domenii, să analizăm care sunt limitele fizice care pot bloca procesul ca să ştim pentru cât timp avem acest vehicul la îndemână. Trebuie doar viziune economică şi voinţă politică. Şi niţică ştiinţă. Japonia, Finlanda, Coreea de Sud, Singapore sunt ţări mult mai sărace ca România şi au reuşit plecând dintr-o situaţie mai proastă ca a României acum.

PS Se manifestă asemenea legi în toate domeniile care nu se bazează pe folosirea intensivă a energiei şi pe dimensiuni. Comunicaţiile şi analiza ADN sau capacitatea bateriilor sau capacitatea de stocare (şi aici s-au depăşit bariere tehnologice) sunt asemenea domenii. Eficienţa motoarelor cu aburi s-a blocat în legea a doua a termodinamicii. Precizia măsurării timpului s-a oprit în faţa mecanicii cuantice. Viteza avioanelor s-a oprit în faţa spaţiului cosmic, timpul se pierde la decolare şi aterizare. În domeniul avioanelor intervenţiile politice au blocat progresul, vezi cazul Concorde.

6 comentarii:

Anonim spunea...

Confundati cauza cu un efect. Nu veniturile si performatele sunt mari din cauza investitiilor. Ci masura veniturlor din trecut si specula pentru viitor determina investitii si mai mari in cercetare. Daca nu ar exista succesul initial, cercetarea de care vorbiti nu ar putea avea loc din lipsa fonduri.

cti97 spunea...

se preconizeaza ca in cativa zeci de ani va aparea singularitatea

Dan Selaru spunea...

N-am inteles ce confund. Si mai ales unde.

Dan Selaru spunea...

Mai avem pana la acest nivel, credeam ca e vorba de limitele fizice ale dezvoltarii unui domeniu.

angelomiu spunea...

Presupun ca postul este corect sub aspect stiintific - fiind avocat, nu pot comenta, nu ma pricep la stiinta.

Dar partea cu Finlanda, Coreea de Sud etc. care au plecat de mai jos decat Romania este FALSA.

In decembrie 1989, Romania a plecat la drum cu o societate perfect educata sa faca tot ce eera si este opusul corectitudinii, cinstei si onestitatii...

Practic, in comunism, mai laes in Epoca de Aur nu puteai trai daca nu te "Descurcai"....si cum aproape toti ne-am "descurcat"........

Dar "descurcarea" aceea presupunea sa ocolesti sau sa incalci orice norma de morala, bun simt, respect si toate valorile normale ale unei unei societati civilizate...E drept ca nu ne bateam fizic, dar altfel, eram intr-un vesnic razboi pentru supravietuire, iar razboiul se purta la modul toata lumea cu toata lumea si toti su sistemul

Concluzie: poate ca economic si industrial stateam mai bine decat altii; moral si social, eram la sute/mii de ani distanta de orice inseamna civilizatie in acceptiunea actuala a termenului......iar ceea ce se intampla astazi este consecinta directa a acelui sistem..

Dan Selaru spunea...

Ma refer la ziua de azi. Nu la 89. Si daca ne sta ceva in fata sunt chiar argumentele tale.