marți, 14 iulie 2009

PDL-ul şi presa

Una din marotele susţinătorilor PDL sunt mogulii. Presa ticăloşită şi vândută le ia lor voturile, nu-i susţine, denaturează adevărul, minte şi apără pe toţi ceilalţi şi pe ei nu. Sau, în spiritul lor, tot ce spune presa negativ despre ei e fals, tot ce spune pozitiv despre alţii e fals şi acoperă toate matrapazlâcurile duşmanilor lor politici.

Să zicem că este aşa. Ce reţine PDL-ul să facă un trust de presă concurent care să facă la fel dar pe invers? În felul acesta ar exista o tribună care să echilibreze balanţa. Nu cred că este lipsa finanţelor. Cred că este lipsa oamenilor. De ce nu se mută jurnaliştii, vânduţi, de la mogulii actuali la potenţialul mogul pedelist?

Ce nu pricepe PDL-ul este că dacă a înjura PSD-ul e ceva fără miză financiară, e comun, toată lumea se aşteaptă la asta, a înjura PNL-ul nu aduce cititori, e minor pentru că sunt în Opoziţie, a înjura PDL-ul şi pe Băsescu e un succes financiar. Pentru că ani de zile au pozat în cavaleri sub flamura dreptăţii. Şi acum avem atâtea stângăcii, erori, greşeli sau coţcării că toată lumea vrea să participe la târârea lor, gratuită sau nu, în noroi.

Aşteptările PDL-ului sunt exagerate nu atacurile împotriva lor. A spune că Geoană e un prostănac e un pleonasm. A spune că Norica e o Ană Pauker e la fel de comun. Astea nu sunt subiecte.

Nu presa are ceva cu ei, ei şi-au creat o imagine pe care acum n-o pot susţine cu fapte şi acum sunt la Putere. De când e lumea şi pământul Puterea a fost subiectul presei nu Opoziţia. Pentru că asta aduce bani şi audienţă deci influenţă.

Peste tot în lume cine are presă are influenţă şi putere. Şi la noi e la fel. Nu există presă obiectivă, asta e o gogoriţă infantilă. Soluţia e o presă cât mai largă ca opţiuni, toate taberele cu oficiosul lor care muşcă din duşman. Alternativa e o lipsă totală a presei. Ceea ce e o definitivă dovadă a lipsei de democraţie.

28 de comentarii:

Anonim spunea...

Presa TREBUIE sa critice puterea, este una din pargiile care face puterea sa faca mai putine greseli grave. L-am sprijinit pe Traian Basescu cand critica dur puterea, am citit presa din aceea perioada care matura pe jos cu Nastase (EvZ, Romania Libera, Ziua etc).
Pentru ce Dumnezeu Traian Basescu odata ajuns la putere nu intelege acest atribut al presei ? De ce ziaristii care-l critica trebuie sa fie neaparat caraghiosi, gaoz*ri sau sa fie trimisi neaparat de moguli diversi sa-si faca treaba ? Pacat, omul mi-a dovedit ca nu e un democrat si toata zbaterea lui din Opozitie a fost doar o vrajeala de strans voturi, nicidecum ceva cat de cat sincer.

Andra spunea...

Ca de obicei, inainte de discutia de fond, periatul aberatiilor lui Selaru:

1. N-am vazut sustinatori PDL care in cazurile despre PDL puse in dezbatere de presa sa spuna: nu, omul nu e vinovat, de vina e presa.
Am vazut ca sustinatorii PDL spun ca PRESA nu aplica aceeasi masura tuturor. O spun nu doar eu, o spune un jurnalist cu experienta:
De ce nu a scapat Ridzi
Dan Cristian Turturica, redactor-sef
Luni, 13 Iulie 2009

http://www.romanialibera.ro/a159596/de-ce-nu-a-scapat-ridzi.html

2. PRESA nu ataca mereu numai puterea, cum zice Selaru.
PRESA a avut acelasi dusman - PDL - indiferent ca PDL a fost la putere sau in opozitie.
Altfel spus, PDL a fost dusmanul PRESEI cand era o opozitie de 16% in parlament - dar PNL si UDMR NU SUNT dusmanul PRESEI cand sunt o opozitie de 30% in parlament.
Deci doua partide - PSD si PNL - au privatizat practic spatiul PUBLIC in folosul unui singur cartel politic.

3. Cand PRESA are un singur dusman, indiferent ca e la putere sau ca e in opozitie, instituie pentru cartelul care stapaneste PRESA - PSD si PNL - un principiu de impunitate ABSOLUTA.

Ceea ce fac si vor face PSD si PNL va fi deasupra judecatii PRESEI, indiferent ca vor fi in opozitie sau la putere.

Asta nu este democratie, indiferent daca PDL are sau nu are PRESA.
Faptul ca PDL nu are presa nu absolva PSD si PNL de obligatia de a face presa corecta.

4. La faptul ca PSd si PNl au cumparata toata presa trebuie adaugat si faptul ca PSd si PNl au cumparat bunavoinat sau au anihilat si ong-urile care reprezentau societatea civila pana in 2004.

5. Singurul lucru corect spus de selaru e faptul ca recunoaste ca PSD si PNL au acaparat tot spatiul public, au cumparat toata presa.

Iata cum PSD si PNL sunt "deasupra legii" judecatii comune - aplicabila tuturor.
Un fapt atat de grav a iesit de sub masura de judecata: e bine ca PSD si PNL au acaparat toata presa?
E corect ce fac PSD si PNL cu aceasta PRESA ?
Nu-mi pasa - zice luptatorul pentru democratie si "dreptate" Selaru. PDL e de vina ca nu are Presa.

Suca spunea...

PDL-ul a fost criticat la fel de intens si după ce a fost la guvernare de catre PNL. In cei doi ani si Jumatate au fost criticati foştii miniştrii Pdl mult mai mult decât miniştrii in funcţie ai PNL-ului.
Acum doar se caută motive. Cel putin de la mine ASA se vede. Se critica doar de dragul de a critica. Ce n-am văzut nici in presa tipărită nici in cea online e ca nimeni nu cine cu o contra oferta sau cu comparaţie. Doar critica stearpa. Asta nu-i critica...

Dan Selaru spunea...

Andra, tu nu ai treaba cu realitatea, tu ai treaba cu ce ai tu in cap. Crin Antonescu e considerat un dezastru ceea ce si e. Geoana un prostanac. Nu te mai abera. Esti exact exemplul de incremenire in proiect,

Oq spunea...

Domnilor nu te poate opri nimenni sa ai televiziune chiar daca esti intr-o structura politica sau alta. Dar sa vezi cum in fiecare zi pe anumite posturi de televiziune se loveste in partidele "din opozitie" fata de cel care detine/sustine trustul, iar despre oamenii acestui partid nu se zice nimic decat daca fac ceva ce ii avantajeaza pe ei sau partidul. Ba mai mult nuanta cu care sunt prezentate stirile/emisiunile este de aceeasi natura. Si apoi sa vina sa zica care mai de care dintre moderatorii emisiunilor de genul respectiv ca de fapt ei prezinta realitatea si ca sunt "cei mai" neutrii din acest punct de vedere, mi se pare scarbos. Mi se pare ca am ajuns la un asemenea nivel de "prostitutie" audiovizuala, incat nu mai exista moderatori cu identitate care sa prezinte obiectiv lucrurile, ci doar niste mercenari de joasa speta care incearca sa obtina un rating cat mai mare, adica bani cat mai multi pana la urma. Si de ce sa isi faca si PDL-ul trust de presa, ca sa fie si mai multe posturi de televiziune care functioneaza la comanda!? Iar daca pentru dumneavoastra, o presa obiectiva, nu este o presa de calitate, si faptul ca mizeria tabloida a patruns in toate structurile presei, atunci sincer nu mai vad rolul acesteia. Rol care in mod normal ar trebuie sa fie de informare si nu de dezinformare, sau informare denaturata, care cam tot dezinformare se cheama. Atentie! Nu sustin PDL sau nici un alt partid, sustin o presa obiectiva independeta, o presa curata care sa informeze oamenii cu adevarat. Imi pare rau ca sustineti si impingeti presa spre aceasta "groapa de gunoi", si va asigur ca alternativa nu este cea pe care o prezentati dumneavoastra. Numai bine!

calif spunea...

ce vrei mai democrat decat atat?
"Presa trebuie lasata libera, sa-si ia lectia de incorectitudine pentru a deveni corecta" (Traian Basescu)

Dane, de ce sa investesti intr-un trust de presa alternativ, cand manipularea prin presa a devenit ineficienta? Acum cativa ani o stire sau un articol cu impact avea influenta asupra procentelor electorale. Acum majoritatea populatiei e complet dezinteresata, iar minoritatea care mai citeste presa, are optiuni politice formate.

Dan Selaru spunea...

Ca presa mai reprezinta ceva o spun azi Tolontan si Petreanu. Dar sa credem ca o presa poate sa fie independenta atata vreme cat e vorba de bani e o iluzie.

Andra spunea...

calif

pai e excact invers:

Absenteismul construit complet arficial de presa ca sa avantajeze PSD (Geoana a spus asta la Turnu Magurele) si sustinut pana in Iunie 2009 cu toate fortele si de PNL - a fost o miscare care dovedeste ca MANIPULAREA E EFICIENTA.


mai mult, efectele concentrarii fara precedent a presei in mana cartelului POLITIC PSD.PNL a creat efecte economice: cazul STERLING nu ar fi putut sa mearga atat de departe fara complicitatea PRESEI, la fel deficitul bugetar sau cheltuirea banului public - cele 3 MILIARDE de euro - de catre tariceanu in plina criza economica.

De acum inainte vorbim nu doar despre manipulare in PRESA ci si despre complicitate POLITICA.

In cazul asta basescu pare complice si el cu tot ce se intampla din moment ce n-a facut nimic ca sa puna in dezbatere CONCTRUCTIA unei prese corecte si nu doar distrugerea celei care exista.

Eu personal pentru asta nu8-l mai votez, pt. ca basescu = nimic nu se schimba.

Trebuie sa dispara basescu ca sa apara un nou basescu din interior - adica "din interiorul" cartelului PSD.PNL.

calif spunea...

Dane, n-am spus ca presa nu mai reprezinta nimic. Presa a avut, are si va avea un rol important. Am spus doar ca presa nu mai influenteaza semnificativ procentele electorale ale partidelor.
Dovada cea mai clara e ce s-a intamplat in ultimele 7-8 luni. Dupa alegerile generale, presa a luat guvernul Boc la tinta. Efectul asupra procentelor obtinute de PDL s-a vazut la europarlamentare: ZERO, au luat tot atatea. PSD s-a prefacut ca e in opozitie si n-a fost deloc in vizorul presei. Rezultatul? acelasi...

Dan Selaru spunea...

N-o sa apara niciun Basescu de niciunde. Presa e o chestie privata care functioneaza pe bani. Asta e. Solutia e aia din text. Toti sa se dea unii pe altii in gat.

miruna spunea...

Andra are foarte mare dreptate si nu inteleg de ce ea este incremenita in proiect si altii nu. Sunteti un opozant al PDL-ului si nu de ieri de azi, fapt demonstrat din atatea alte postari.Si atunci de ce credeti ca aveti credibilitate?
Presa NU este independenta ,este manipulatoare si are dubla masura pentru aceleasi fapte.
Asa ca, desi PDL-ul a facut foarte multe stangacii si gafe in ultima vreme nu este tratat la fel ca PSD-ul si PNL-ul.

Andra spunea...

Nu de bani e vorba in primul rand ci de INTERESUL POLITIC care pune in miscare banii.

Tolontan nu reprezinta presa independenta din moment ce nu aplica aceeasi masura tuturor-la-fel.

Geoana si antonescu sunt prostanaci facuti de ai lor - nu de presa. lor li se aplica masura cealalta, sunt protejati de o prea mare "grija" din partea presei.

Dan Selaru spunea...

Nu sunt un opozant al PDL-ului, sunt un opozant al imbecilitatii. Cand e la putere, imbecilitatea oricui, face rau populatiei printr-o proasta guvernare. Acum e la putere PDL-ul. E de datoria presei sa critice Puterea nu Opozitia, altfel se ajunge la dictatura, ce e asa de greu de inteles.

calif spunea...

Andra, Basescu nu dispare indiferent care va fi rezultatul alegerilor prezidentiale. Stii bine ca nu prerogativele ultralimitate ale functiei i-au dat greutate acestui politician. Indiferent daca va mai fi sau nu presedinte, tot el va ramane personajul central, la care se raporteaza intreaga scena politica...

B spunea...

Andra, indiferent cum ai coafa-o PDL a calcat pe bec promovand oameni incompetenti care fura fara perdea sau imaginatie. Daca stii ca toate miscarile sunt urmarite mai ales ca urmeaza campania pui batista pe tambal si furi inteligent. PDL-ul prin vajnicii sai reprezentati au furat fara imaginatie demonstrand ca nu sunt mai buni decat PNL-ul lui motocicleanu sau PSD-ul lui Geoana de care stiam demult ce hram poarta. Tocmai de asta are presa asa de mult succes, pentru ca PDL-ul si-a dezamagit votantii care sperau ca se va schimba ceva.
Eu am votat Basescu de 3 ori (2 ori la primarie si o data la presedinte). Iti garantez ca acum nu mai votez Basescu, de ce? Motivele se numesc Videanu, Ridzi pitzi, Udrea si EBA (mai sunt si altii dar imi e lene sa ii enumar). Scurt si cuprinzator, nu? Dar eu acum sunt ca cetateanul turmentat al lui Caragiale "eu cu cine votez?!?!?!?".

Andra spunea...

calif

nu ma intereseaza destinul politic al personajului Basescu si nici personajul Basescu ca atare. l-am sustinut numai pentru proiectele lui, ele ma intereseaza.

Acum vad ca asistand pasiv la distrugerea PRESEI, Basescu a "ajutat" la distrugerea proiectelor pt. care l-am sustinut -

Si a devenit astfel complice cu adversarii lui - deci dusmanul meu - indiferent ce destin "politic" va avea.

oricum, foarte interesant de observat dialogul dintre Selaru - activist PSD.PNL - si calif - activist PDL.
Ce se vede este ca amanadoura va pasa de interesul public (in numele caruia vorbiti) exact atat cat ii pasa si partidelor voastre deci si PRESEI: procentele sa iasa -

Dan Selaru spunea...

Intr-o prima faza cu Hunor sau Duda. In turul doi sa te vad.

Dan Selaru spunea...

Andra, activist al cuiva n-am fost niciodata. Faci afirmatii care o sa ma faca la un moment dat sa te banez. Pentru ca nu esti in stare sa porti un dialog argumentat.

Andra spunea...

Alegeri euro-parlamentare:

Un vot pentru PNL
de Dan Selaru Romania obiectiva
Vineri, 5 iunie 2009


Pai de ce ai face tu altfel Selaru: asta fac toti activistii de toate culorile.
Am reusit perfomanta sa ma baneze cam toti activistii PNL si PDL, ceea ce inseamna ca, daca nu insult, am ceva de spus care nu convine nimanui - indiferent de culoarea politica.

Now, that's something!
Asta inseamna ca singurul candidat independent adevarat va fi cel care va propune masuri concrete pentru: Democratizarea si Europenizarea presei acaparata de PSD si PNL.
Desi, daca ma gandesc bine, chiar si asta - si de fapt ORICE - se poate falsifica astazi pentru uzul "popular" avand la dispozitie atata putere mediatica.


So, nu ratati CENZURA politica pe blogul lui Selaru, ca sa stiti ce va asteapta dupa alegerile din toamna. daca vedeti ca nu mai scriu pe aici, sa stiti ca ce spun eu sunt lucruri "ostile" pt. sefii lui Selaru.

Dan Selaru spunea...

Andra, pana acum am sters 2 comentarii. Ambele injurioase. Tu meriti sa fii banata din alt motiv. Pentru ca nu respecti nicio regula a dialogului. Daca te dau toti afara nu inseamna ca toti sunt activisti, a fi activist nu e ceva rau de altfel, te dau afara pentru ca ai probleme de comportament. Esti exasperanta prin faptul ca orice s-ar scrie tu apari cu marota ta cu presa. Faci trolling, de aia te da lumea afara. Si cu asta basta. De ce nu-ti faci blog? Gata. Am sa te cenzurez si mi-o asum.

calif spunea...

Dane, asa ca intre activisti, iti dau dreptate. Categoric unul din rolurile presei e sa critice puterea. Desigur e cel putin straniu de doar jumatatea puterii (PDL) e criticata orice ar face. Dar nici asta in sine n-ar fi o problema. Eu m-am obisnuit.
Problema mi se pare efectul abuzului critic. E ca in povestea cu lupul la stana. Daca ani de zile Basescu si PDL au fost atacati si criticati cu orice pret, atunci cand apare un motiv real, pentru care chiar ar merita critici, nu le va mai lua nimeni in serios!
Dane, nu stiu daca ai citit un articol excelent scris de Cosmin Alexandru exact pe aceasta tema: http://www.revista22.ro/cum-iesim-din-ce-am-intrat-6263.html

Dan Selaru spunea...

L-am citit si are dreptate.

social spunea...

Presa ar trebui sa prezinte faptele si ceea ce spune legea lasandu-i pe oameni sa judece, nu sa manipuleze cum se intampla la noi. Vedeti presa din vest.

Mi-e scarba sa citesc articole si sa ma uit la talk-show-uri pentru ca ei trec rapid peste deductii logice si avanseaza ipoteze cu probabilitati mici si neverificate.

Dar sa nu uitam ca ei vor RATING...

Anonim spunea...

presa e cea mai corupta putere din romania. Cred ca exista primari, judecatori sau chiar parlamentari nepatati, mai multi decat jurnalisti. Pe deasupra ei se pun si la adapostul faptului ca a iti face meseria inseamna a respecta ordinele stapanului. In acest scop ei dezinformeaza si spulbera orice incercare de a emancipa populatia.

Anonim spunea...

Uite unde a ajuns Cotidianul dupa ce a "virat" cu toata forta spre PSD si PNL !

Dan Selaru spunea...

Maine despre asta.

ITist spunea...

Dan Selaru, iar o iei grav pe ulei. Cred ca e ultima data cind incerc sa spun cite ceva ca apoi pur si simplu am impresia ca nu mai merita.

"Ce reţine PDL-ul să facă un trust de presă concurent care să facă la fel dar pe invers?"
Stii ce fac partidele oriunde in lumea civilizata? Politica, nicidecum presa. Presa e pt. alte institutii specializate pe asa ceva. Presa de partid este oriunde in lume citita doar de membrii partidului si nu poate face minuni. Ar fi inutila in RO.

"Ce nu pricepe PDL-ul este că dacă a înjura PSD-ul e ceva fără miză financiară, e comun, toată lumea se aşteaptă la asta, a înjura PNL-ul nu aduce cititori, e minor pentru că sunt în Opoziţie, a înjura PDL-ul şi pe Băsescu e un succes financiar."
Adica este absolut ok sa te vinzi pt. popularitate si bani? Sind de acord ca poate asa esti tu, insa nu toti oamenii accepta sa atace ilogic si la comanda doar ac are o gura de hranit. Altii au principii, idealuri si alt fel de asteptari de la partide, media si societate in general. Esti si tu un mic Cristoi, gata sa se gudure linga un mogul, doar ac probabil nu te-a gasit inca. Continua asa si te va gasi, te voi vedea la Antene, daca aia vrei.

"Nu există presă obiectivă"
Ai vazut ziare sau posturi TV straine? (nu discut aici de presa de partid sau CNN) Exista mult mai mutl aobiectivitate decii incerci tu sa spui ca nu este, desi evident tot cei uman nu-i perfect. Insa oricum altii vad jumatatea plina a paharului, nu idei de-astea infantile cu presa de partid pt. atacat adversarii politici si oamni cumparati pe bani, asa cum sustii.

"Alternativa e o lipsă totală a presei. Ceea ce e o definitivă dovadă a lipsei de democraţie."
Si aici o dai in bara. Alternativa la o presa obiectiva este presa subiectiva, exact asa cum e cea romaneasca, condusa de moguli si interese, in dauna logicii si bunului simt. Aia nu-i nicidecum lipsa presei sau lipsa democratiei. E doar o democratie de carton ca cea a mogulilor.

Vorbesti prostii.

PS. Scoate te rog cuvintul "obiectiva" din titlu ca zau asa ca-i jignitor.

florin spunea...

@ITist, vezi ce spui, ca acum te baga dl. "obiectiv" la categoria portocaliu, votezi cu EBA si ai carii!
Nu am ce sa comentez la articol, solutia salvatoare (sa-si faca trust) e ridicola.