joi, 23 iulie 2009

Spiru Haret mai reformează o dată învăţământul

O dovadă că învăţământul liceal este sub orice critică este tocmai situaţia de la "Universitatea" Spiru Haret.

După 12 ani de "studiu" absolvenţii de liceu, avizi de lumina ştiinţei şi culturii, sunt incapabili să verifice dacă şcoala la care se duc este atestată. Dacă banii pe care o să-i dea sunt doar o sumă virată în contul nesfârşit al prostiei omeneşti sau au o finalitate previzibilă.

Suma de 500 de Euro pe an e minoră. Transformă noţiunea de student sau absolvent de studii superioare într-un produs de masă. Suntem ţara jocurilor piramidale. Fenomenul e absolut similar. Nu totul a fost clar din punct de vedere legal, ca de obicei, şi să lăsăm Justiţia să-şi spună cuvântul. Oricum, de data asta, din fericire, Justiţia nu are nimic de spus despre competenţa absolvenţilor.

Angajatorii o să se uite de două ori de acum înainte la diplomele de la Spiru Haret. Mai ales că o diplomă aduce costuri suplimentare angajatorului. Asta merge pentru privaţi, la Stat n-o să existe această problemă. Aceşti absolvenţi sunt viitorii angajaţi la Stat. Dar încet, încet o să se conştientizeze că o hârtie, cu un nume chiar răsunător pe ea, nu înseamnă nimic. Pentru că o asemenea diplomă este o frână în calea viitorului bietului posesor. Scandalul este începutul reformei în învăţământul superior.

Şi uite aşa, Spiru Haret după ce a reformat învăţământul de stat, ca ministru, acum îl reformează şi pe cel privat, ca exemplu de nume ilustru purtat de instituţii ignobile.

PS Ce fac politicienii este o mizerie la fel de mare ca scandalul în sine. Nu se respectă legea pentru că nişte copii au jucat la un Caritas cu diplome.

27 de comentarii:

Addy spunea...

Nu se reformeaza nimic. Este doar o rafuiala intre asa de multe interese: sindicate, profesori, rectori, universitati de stat si universitati private.

Invatamantul este in picaj. Intra pe http://bacalaureat.edu.ro/2009/ si afla ca in sute de licee (mai ales cele bune) toti cei care au dat la educatie fizica au luat 10. Asta ar fi unul dintre lucrurile evidente, dar MECI a zis ca bacul a fost corect .Cum putem noi contrazice MECI ?Cum putem sa presupunem ca mai toate probele orale sunt aranjate, iar unii isi aranjeaza toate probele ? Viitori studenti sunt deja obisnuiti cu frauda. Asa ca pe multi nu-i intereseaza daca iau o diploma de licentiat, tot prin frauda, diploma sa fie. Aproape nimeni nu mai invata, nici la stat, nici la privat.

Abramburica nu va reforma nimic.In mare e o lupta intre doua mari hidosenii: invatamantul de stat si cel privat, pentru studenti. Ma declar dezgustat cum o prefacuta ca Abramburica a devenit eroina populara. Ati uitat de dezastrul din invatamantul preuniversitat?

Dan Selaru spunea...

Nu, cu el am inceput.

Octavian spunea...

Domnule draga,

Absolventii de liceu nu-s ziaristi sa stie sa verifice informatiile din 3 surse! Din moment ce li s-a spus ca facultatea e acreditarta, si tocmai ministrul Andronescu a participat la deschiderea anului scolar la Spiru in 2003...

Plus ca unii absolventi de la Spiru chiar au citit ceva pe bancile facultatilor.. Dovada notele de la titularizare, acolo unde au fost lasati sa dea examenul.

Pace buna si jos aroganta!

Anonim spunea...

Daca diploma respectiva e egal zero barat, atunci acei "analfabeti" nu isi vor gasi oricum de lucru si absolventii de valoare nu au de ce sa se teama.

Tot scandalul asta apare periodic, in preajma admiterii, apoi dispare subit pana anul urmator pe aceasi vreme.

Lasati piata sa decida si mania proletara pe alta data.

andreea spunea...

Sa generalizezi si sa spui ca toti absolventii USH sunt niste incapabili este o dovada clara de rea voita.
Eu am absolvit aceasta Universitate in 2001 si sunt foarte multumita de nivelul de pregatire ce ne-a fost asigurat pe durata studiilor, pregatire care mi-a dat posibilitatea sa profesez cu succes intr-un domeniu de piata foarte concurat.
Nu neg ca printre absolventii USH se afla si persoane care nu au nici o treaba cu specializarea absolvita, dar in orice padure exista uscaturi (analizati cu atentie si sistemul de stat si modul in care studentii facultatilor de stat promoveaza examenele - si aici ma refer mai ales la institutiile de invatamant din provincie, dar nici capitala nu e departe).
In concluzie, indiferent de parerea doamnei ministru - probabil ca ultimul ministru competent in domeniu a fost chiar Spiru Haret, sunt mandra ca am fost studenta USH

Anonim spunea...

pe vremuri, cand nu era inca invatamant privat, se spunea ca la facultate e mai greu sa intri, restul vine de la sine. Acum, invatamantul privat nu a facut decat sa usureze intrarea, pentru ca diferente reale intre formele de invatamant privat si de stat nu sunt. Si la stat s-a scazut stacheta de dragul banilor. Am trecut prin ambele sisteme si nu am vazut nicio diferenta, ba chiar la masterul facut la stat am constatat o lipsa de seriozitate care m-a facut sa regret ca nu m-am inscris tot la privat. De fapt, ne mintim singuri si ne place sa aruncam cu noroi unii in altii. Competenta dobandita in urma facultatii private(USH) imi permite sa imi fac foarte bine meseria si nu am vazut diferente intre mine si absolventi ai facultatilor de stat. Seriozitatea in pregatirea pe bancile facultatii si profesionala e baza competentei fiecaruia, indiferent ca a absolvit o facultate de stat sau privata.
Totusi, sunt de parere ca intreg scandalul produs pe tema USH este facut fara prea mult cap, consecintele acestuia asupra absolventilor nefiind calculate de cei care l-au provocat. Dar foamea de subiecte fierbinti face sa se treaca peste interesele oamenilor. Proverbul "dogs eats dogs" se potriveste de minune romanilor.

Dan Selaru spunea...

Sunt 8 ani de atunci. E cea mai mare universitate din lumea "civilizata". Tu chiar crezi ca e normal? Tu chiar crezi ca un profesor poate examina 9000 de studenti? Hai sa ne uitam la realitate. Sunt de doua ori mai multi studenti decat in restul universitatilor.

Anonim spunea...

Dupa acest "scandal" nu vor mai valora nimic nici diplomele de la facultatile acreditate din USH in ochii unui angajator. Nu este reforma Spiru Haret este reforma media. O reforma de mahala cu tipete si trambite.(vezi posturile de stiri)

Bogdan spunea...

Aveti o viziune eronata asupra acestei chestiuni domnule Dan Selaru. Nu e de datoria celor care doresc sa se inscrie la facultate sa verifice daca respectiva universitate e acreditata sau nu. E de datoria institutiile pe care toti le platim sa nu permita existenta unor facultati/universitati neacreditate. Eu, ca si persoana care doresc sa urmez o facultate, n-ar trebui sa-mi pun problema daca pierd sau nu banii pe o diploma nerecunoscuta ci ar trebui sa-mi aleg facultatea in functie de cu totul alte criterii. Ce-ar fi, ca de fiecare data cand cumparati ciuperci, sa va intrebati daca e ultima masa pe care o mancati...Si totusi stiti, ca daca le cumparati de la supermarket, va puteti savura masa; nu e de datoria d-stra sa verificati acele ciuperci daca sunt sau nu otravite. Asta pentru ca exista institutii care, de bine de rau, nu ar putea permite comercializarea de ciuperci otravite. Spiru Haret e doar o afacere care s-a dezvoltat intr-un anumit context social si legislativ; si totul se rezuma la bani, mita, coruptie, nimic mai mult. In acelasi context legislativ s-a putut dezvolta linistit si FNI, Caritas, Bancorex, CreditBank, "afaceri" pe care multi le-au uitat dar a caror protagonisti se dau linistiti pe sticla, nu mai pot de principiali, si dau sfaturi pentru salvarea economiei nationale. Cel mai bolnav sistem e insusi statul si institutiile sale.

Dan Selaru spunea...

Asta asa e dar nu se poate sa ai decat o singura reputatie, curata sau murdara.

Anonim spunea...

domnule Dan .....postati un raspuns la comentul lui Octavian pls....daca nu cer prea mult...

Dan Selaru spunea...

Pentru Octavian
1. E vorba de viitorul si banii tai, daca nu verifici esti vinovat indiferent de circumstante. Daca tu n-ai grija de tine cine sa aiba? Vanghelie? Da, are el.

2. Sunt perfect de acord ca multi au invatat. Acum sunt victimele celor care n-au verificat si ai diriguitorilor USH.

Nu am vorbit despre toti studentii. Doar despre institutie si despre cei care s-au lasat fraieriti si au tras dupa ei pe toata lumea.

Anonim spunea...

Si inca un articol tot in ziarul de azi

Se face carte si la privat? Haretistii le-au dat clasa celor din invatamantul de stat

Cele mai multe note sub 5 de la examenul de titularizare au fost obtinute de cadrele didactice care provin din invatamantul de stat * in mod suprinzator, doar un procent mic din absolventii invatamantului privat nu a reusit sa ia note peste 5


Din datele prezentate de sefa invatamantului botosanean, in urma examenului de titularizare de pe 15 iulie, 185 de cadre didactice au luat note cuprinse intre 1 si 5, cei mai multi, respectiv 123, fiind suplinitori. 62 dintre candidatii care au obtinut note sub 5 nu au mai lucrat niciodata in invatamant, in timp ce o singura persoana este titulara. Cu toate ca, din cele 123 de persoane care au mai lucrat in invatamant, 45 au definitivat, patru au gradul II, iar doua au gradul I, subiectele de titularizare s-au dovedit a fi pentru acestea prea dificile. „Nu ne explicam care a fost situatia si de ce s-au inregistrat note atat de mici dupa asemenea examene care fac o triere foarte riguroasa a cadrelor didactice si care nu pot fi obtinute de oricine”, a declarat Ada Macovei, inspector general al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Botosani. Cat priveste situatia candidatilor care au obtinut note sub 5, pe medii de provenienta, respectiv invatamant de stat sau privat, s-a dovedit ca cele mai mici note le-au luat cei care provin din invatamantul de stat. ”O situatie surprinzatoare este ca doar 27%, adica 50 de cadre didactice, care au luat note sub 5 provin din invatamantul privat, restul de 73%, adica 135 de cadre didactice, provenind din forme de invatamant de stat”, a precizat inspectorul general al IS


nu mai blamati fara sa stiti! e simplu sa arunci cu noroi, insa acest lucru dovedeste calitatea umana!!!!

Dan Selaru spunea...

Cred ca am raspuns tuturor. Cati din cei despre care vorbesti sunt de la facultatile neacreditate?

Anonim spunea...

Din pacate asta este situatia in tara noastra. De cand functioneaza aceasta universitate nimeni nu s-a sesizat si nu a luat masuri. Cum se explica faptul ca s-au eliberat atatea diplome cu antetul Ministerului Educatiei atat timp cat aceste facultati nu erau acreditate... Nu inteleg. Eu personal am intrat pe site-ul oficial al Ministerului Educatiei, la vremea respectiva si nu scria nimic legat de aceasta universitate iar acum vin sa ne vanda gogosi. Nu vi se pare ceva in neregula? Cum poti sa eliberezi diplome fara sa verifici macar acest lucru? Nu ei sunt oare responsabili de cum se desfasoara invatamatul in Romania? Daca stiau ca sunt ilegale de ce nu au rezolvat problema, de ce au trecuta atatia ani fara sa faca nimic in acest sens? Cine e vinovat de fapt? Noua ni se spunea peste tot ca e in regula. Asa ca nu mai dati vina pe noi, pentru ca daca ne-am asuma cu totii responsabilitatea pentru ceea ce avem de facut nu s-ar mai ajunge aici. Cei responsabili sunt de fapt tot cei care au continuat sa ne minta cu nerusinare inclusiv Ministerul Educatiei care nu a luat masuri pentru a stopa acest lucru.

Addy spunea...

Am sa mai intervin odata. Spuneti ca un profesor nu poate examina 9000 de studenti. Dar cum ramana cu invatarea continua ? Credeti ca asta se poate realiza prin invatamant la zi sau FR ?

Sa luam exemplul lui Korea National Open University , care are 182.859 de studenti in regim ID si 199 de profesori. Adica un profesor la 920 de studenti.

Eu cred ca ID-ul este de viitor. Despre cum s-ar putea face evaluarea, poate aici avem o tema de discutie. Testele grile nu cred ca sunt suficiente. Ar trebui sa se gaseasca un soft mai bun, care sa cuprinda si alte tipuri de evaluari. Daca soft-ul ar fi bun, sa fie si un profesor la 500.000 de studenti, iarasi nu cred ca ar fi probleme.

N.B. : Nu apar USH, ci o forma de invatamant ID, despre care cred ca este de viitor.

Anonim spunea...

mai sus cineva pune un fragment de articol.

iata sursa: http://www.jurnaluldebotosani.ro/Invatamant-se-face-carte-si-la-privat-Haretistii-leau-dat-clasa-celor-din-invatamantul-de-stat-A16525.html

trebuie sa spunem ca articolul este voit facut sa manipuleze, pentru ca prezinta date statistice ce ne induc in eroare.

atentie, n-am luat partea nimanui, ci incerc sa va conving sa nu mai credeti ce se striga pe toate gardurile.

Anonim spunea...

http://marceltolcea.blogspot.com/2009/07/student-cu-plata-fara-cum-o-fi-bani-sa.html
stat, privat...tot pe acolo.

Geronda spunea...

Dragii mei...exista zvonaci si raspandaci...este de ajuns ca unul sa arunce o pastila ca se si gasesc cativa care sa se imbranceasca s-o inghita....Eu am termninat anul acesta la Spiru..aha sunt o harelista..and so what?...am fost una dintre cele care rezolva grilele cu cele 300 de probleme...pt un singur examen...dar vai...citesc aici ca ar trebui facute si altfel de evaluari.....huh...pai tocmai ca ERAU...aveam materiile de specialitate la care trebuia sa prezentam proiecte si referate..pe care ulterior le sustineam si nu era deloc usor..pt ca la sustinere ti se puneau de fapt intrebari din toata materia respectiva.. si cu cat vedea ca te descurci cu atat iti punea mai multe intrebari..si in final de prindea cu una la care te cam balbaiai..ca sa te taxeze si sa iti puna nota 9...iar cei care greseau din prima..primeau scaunelul cu care " ne vedem si la toamna"Mie chiar nu imi este rusine sa spun ca am terminat aceasta facultate...si sunt gata sa repet aceasta licenta..pentru ca am invatat...si daca eram la stat ..tot asta faceam ...recunosc ca am avut colege care dupa 3 ani de studii..la unul din examene unde isi sustinea referatull.a spus in loc de active circulante..active circulatorii...credeti-ma nu a avut nici o sansa sa ia acel..examen...dar cred ca sunt destui studenti si la stat care gafeaza...

AristotelCostel spunea...

@anonim botosani

S-ar putea gandi vreo clipa un absolvent de spiru ca o fituica din Botosani nu poate exista fara sponsorizare?

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Dan Selaru spunea...

Celor care injura le comunic sa se mute intr-un loc unde li se permite.

Anonim spunea...

Nu numai pentru absolventii de liceu (tineri de 18 ani) e dificil de verificat daca specializarea si forma de invatamant al unei facultati dintr-o universitate este acreditata. Si asta din cauza stupizeniei de care a dat dovada ministerul invatamantului care putea foarte simplu sa faca pe site o pagina speciala cu aceste informatii. Repet: forma de invatamant - specializare - facultate - universitate.

Singurul loc unde se poate verifica in acest moment este Monitorul Oficial unde sunt publicate legile care acrediteaza aceste universitati. Eu zic ca e cam mult sa ceri unui tanar de 18 ani sa gaseasca si sa interpreteze un text de lege in conditiile actuale de jungla legislativa. E dificil si pentru un jurist nu credeti?

Daca autorul acestui articol are impresia ca e simplu si la indemana oricui ar trebui sa faca o proba si sa verifice la intamplare o specializare si forma de invatamant dintr-o universitate si pe urma sa ne povesteasca cum a fost.

E usor sa arunci cu cuvintele cand nu stii despre ce vorbesti.

Anonim spunea...

intamplator am facut parte din comisii de selectie a absolventilor de fac de stat : .... se prezinta jalnic ; sunt ingineri de la stat care nu stiu sa deseneze un filet , de ex .!! eu sunt ing de meserie - fac de stat , de mult abs ... am abs si sh la psihologie , iD , bucuresti 2003 - 2007 ,unde am beneficiat de tot ce trebuie pt instruire , inclusiv intalniri cu prof - 1 / sapt , eu fiind angajat , si facand deplasari saptamanale la buc din buzau .... tov andronescu si basescu tb sa aibe un min de respect pt cei care ne-am chinuit , treaba asta contribuind la cresterea QI ul natiei .... viata ne selecteaza ,ci nu masuri pline de ura si ... electorale : sunt mai multi din cei care se opun sh ,deci viitori votanti !! sa isi faca un proces de constiinta inainte sa ne puna sa dam alte examene : le vom lua ,,dar ramane batia de joc a unor oameni imbatati de putere si lipsiti descrupule . invatamantul rom se va desfasura dupa legile care-i sunt interzise acum sh !!!

Anonim spunea...

http://blog.mmitrea.ro/2009/07/23/clasa-politica-da-examen-la-%E2%80%9Cspiru-haret%E2%80%9D/

Anonim spunea...

Bravo Domnule Selaru
Invatamantul deja este o gluma;iar USH e o gluma si mai mare.
Vina nu este neaparat a studentilor, ci a sistemului; atunci cand sistemul vrea absolventi cu studii superioare, si prin cartiere se aude ca pentru 500 euro/an adica 1500 euro /facultate absolvita ai o diploma, navala e asigurata. Si mai ales ca examenele sunt o gluma ( vorbeam cu un student care-mi spunea ca ar putea absolvi 3-4 specializari diferite la USH fara prea multa invatatura.
Ar trebui sa constientizam ca diploma nu ne aduce neaparat succesul de care avem nevoie si ca de multe ori un absolvent de studii medii, cu un bun simt in domeniul in care lucreaza poate avea mai mult suuces decat multi.... "diplomati"

Dan Selaru spunea...

Pentru ca iubitorii USH nu accepta ca un limbaj indecent nu e un argument trebuie sa blochez comentariile.