vineri, 21 august 2009

Duduia

"Invaluita in mister ramane si imprejurarea in care s-au cunoscut Carol si Elena Lupescu. Din nou, relatarile sunt cat se poate de variate si de contradictorii. O versiune reluata si in biografia romantata a Regelui Carol scrisa de autoarea britanica Barbara Cartland sugereaza ca Principele Mostenitor ar fi cunoscut-o pe Elena Lupescu prin intermediul primului ei sot, capitanul Ion Tampeanu. In timpul unor vesele petreceri ofiteresti, tanara femeie a stiut sa se faca remarcata de Carol, care nu a ramas indiferent la farmecele ei. Detractorii Elenei Lupescu pretindeau ca ea fusese o femeie de strada, inainte de a-i "suci mintile" printului.

La nici doua luni de la urcarea sa pe Tron, Elena Lupescu a sosit pe sest in tara. Scarbit de situatie, Iuliu Maniu a demisionat. A urmat o epoca extrem de agitata si de tulbure in viata politica romaneasca: mari scandaluri de coruptie, atentate, asasinate politice, campanii de defaimare. Multi s-au grabit sa-i puna Elenei Lupescu in carca toate relele. Detractorii o considerau "puterea din spatele tronului", "eminenta cenusie" care il "joaca pe degete" pe Rege. Ca Elena Lupescu s-a bucurat de o mare influenta este incontestabil. Totusi, pare exagerat sa fie considerata singura responsabila de "oalele sparte".

Elena Lupescu isi infiintase un serviciu privat de informatii si control al convorbirilor telefonice si interceptare a corespondentei. Era, insa, la randul ei spionata. Un raport intocmit, la 29 iunie 1935, de catre "Corpul Detectivilor" din cadrul Directiei Generale a Politiei, dezvaluie atmosfera de delatiune pe care "Duduia" o intretinea sarguincios. Documentul mai arata si ca Elena Lupescu nu era singura interesata sa culeaga informatii despre "adversari".

Prin acest manifest-circulara, d-nii maresal Averescu si Gh. Bratianu cheama la lupta pe toti membrii celor doua partide contra "puterii wolfiste" din Romania si contra "sistemului bunului plac si al lichelismului" ce ar patrona dupa domniile lor tara.

Dupa circulara-manifest din 26 mai ia nastere un "Comitet de lupta impotriva puterii wolfiste" - recte contra d-nei Lupescu, care are ca scop principal: a). Demonetizarea familiei d-nei Lupescu; b). Darea in vileag a intregii vieti a d-nei Lupescu, in special de cand l-a cunoscut pe M.S. Regele; c). suprimarea d-nei Elena Lupescu.

In memoriile sale, Radu Lecca scrie: "Chestia doamnei Lupescu era o gogorita inventata de Maniu in anul 1931, cand francezii cautau sa-l discrediteze pe Carol pe orice cale. Asa-zisele afaceri ale doamnei Lupescu si ale "camarilei" sale sunt 90 la suta inventii. Afacerile le facea Regele Carol cu ajutorul politicienilor, ca Franasovici, Tatarascu, Mirto, Manolescu-Strunga, ing. Cazacescu, etc.(...) Doamna Lupescu era o curtezana foarte luxoasa, care se apara cum putea contra atacurilor care veneau din toate partile. Ea facea afaceri de trafic de influenta tot cu ajutorul politicienilor, pentru ca Carol, fiind zgarcit, nu-i dadea bani. Carol nu avea nevoie de profesori in materie de afaceri, pentru ca el ii intrecea pe toti. Maniu, in loc sa atace pe Carol, din lasitate si lipsa de cavalerism, se lega de o femeie pe motivul ca era evreica."


Bucăţi de articole din Ziua şi alte surse.

4 comentarii:

Claudiu MINEA spunea...

Super tare partea aia cu "lasitate la Maniu"... :)

Anonim spunea...

claudiu, de ce nu crezi ca maniu a fost las? e un personaj care nu a fost in stare de a lua vreo decizie si a fost umflat cu pompa. mai toti din vremea lui povestesc de tergiversarile sale sau pertractari pe "ardeleneste".

alex@formidabilii.org spunea...

DanSelaru: bate in lemn sa nu se repete istoria.

Anonim spunea...

Asta e din categoria "orice asemanare cu personaje din ziua de astazi..."