sâmbătă, 8 august 2009

În ce se măsoară evoluţia României

"It is not that pearls fetch a high price because men have dived for them; but on the contrary, men dive for them because they fetch a high price."

Perlele nu sunt scumpe pentru că oamenii s-au scufundat pentru ele; din contră, oamenii s-au scufundat pentru ele pentru că sunt scumpe. - Richard Whately

Asta e esenţa economiei de piaţă, a cererii şi ofertei, a evoluţiei tehnologice, a istoriei omenirii. Şi este descrierea într-o singură frază a noţiunii de valoare (nu totdeauna cuantificabilă în bani) ca opus al muncii ca motor al evoluţiei societăţii. Munca este doar un mijloc atunci când nu este înlocuită de noroc, înşelăciune, furt sau jaf.

Toate celelalte mijloace de obţinere a valorii (aşa cum e văzută ea subiectiv de fiecare dintre noi) nu presupun muncă ci risc. Norocul are un statut aparte, nu e considerat imoral, nu presupune risc şi nu intră în discuţie. Orice alt mijloc este considerat imoral.

În momentul când celelalte mijloace de obţinere a valorii nu mai presupun risc foarte multă lume depăşeşte bariera mentală a moralei şi foloseşte mijloace nepermise. În acest fel pentru respectarea barierelor a fost inventată Legea şi Justiţia. Mai trebuie spus că tendinţa de a apela la mijloace nepermise este, nu pentru toată lumea, cumva scrisă în modul de a reacţiona al creierului în faţa obţinerii de foloase necuvenite fără risc (NewScientist).

În lipsa Justiţiei totdeauna vor exista un număr semnificativ de oameni dispuşi să folosească mijloace imorale pentru a obţine valoare. Chiar şi în prezenţa Justiţiei sunt oameni dispuşi să-şi asume riscuri şi să treacă barierele legale dar numărul lor este semnificativ mai mic, ei fiind eliminaţi din societate.

"Potrivit lui Corneliu Birsan, singurul judecator roman la CEDO, la 1 februarie 2009, pe rolul Curtii se gaseau inscrise un numar de 97.300 de cauze; dintre acestea, 27.900, adica 28 %, privesc Rusia; 11.350, adica 11,4 %, privesc Turcia; 8.950, adica 9 %, privesc Romania; 8.550, adica 8,6 %, privesc Ucraina.". Ca număr de cauze raportat la numărul de cetăţeni suntem pe primul loc."

"Conform raportului, Romania acordat doar 5% din despagubiri la termen (reprezentand aplicarea solutiilor in 6 dosare), 20 % din despagubiri acordandu-se dupa termen, iar in restul de 75% din cazuri solutiile nu fusesera puse in executare pana la sfarsitul anului 2008 sau se aflau in curs de verificare (93 de cazuri)."

Ambele citate sunt din "Banii noştri".

În concluzie, atâta vreme cât oamenii nu-şi găsesc Justiţia în ţară, cât Statul nu pune în aplicare deciziile Justiţiei, cât cei care împart Justiţia nu suportă nicio consecinţă faţă de modul cel puţin neglijent în care fac acest gest, restul situaţiei în care se află ţara e doar o consecinţă.

Evoluţia României nu se măsoară în creşterea PIB-ului ci în scăderea cuantumului despăgubirilor plătite de Statul român în urma hotărârilor CEDO, de preferinţă plătite la timp şi recuperate de la judecătorii care au dat deciziile care au condus cauza la CEDO.

4 comentarii:

Flo spunea...

... and justice for all :) Un ideal pentru care multi si-au jertfit viata. Dar care probabil va ramane doar un ideal, imperfect aplicabil, pana cand omenirea va gasi solutii (genetice, cibernetice, etc) ca sa elimine cumva rautatea.
Nu poti sa ai dreptate intre oameni rai ;)

Frumos articol, felicitari Dan.

Anonim spunea...

Articol bun, multumim

Author spunea...

Nu stiu de ce am ramas cu ideea ca scopul justitiei in sine nu este restabilirea dreptatii in mod absolut ci doar oferirea unui cadru organizat de a solutiona niste conflicte.

N.Jus spunea...

...perlele nu sunt scumpe dacă lipseşte cererea,pentru că cererea şi oferta sunt esenţa economiei de piaţă. Aici este îngropat sofismul.Şi Măria sa Justiţia apără "Dreptatea" impusă societăţii de gaşca care-i la putere ,în momentul dat...