duminică, 16 august 2009

Minciuni

Pentru că toată clasa politică spune pe toate drumurile că nu se ştia de criză, că n-au previzionat-o şi alte asemenea prostii să demonstrăm că este o minciună sfruntată. Noi avem propria noastră criză care se suprapune peste cea mondială şi numai cine n-a vrut n-a ştiut.

16 Iun. 2008 - Ilie Şerbănescu

"Suntem in pragul unei crize. Poate izbucni peste o luna sau anul viitor. Va trebui sa strangem cureaua in 2009, pentru a acoperi gaurile produse in economie de aceste masuri populiste. Nu poti stimula cresterea consumului in conditiile in care acesta a ajuns sa reprezinte 93% din Produsul Inter Brut"

Liviu Voinea - aceeaşi sursă

"Aceasta masura vine intr-un moment foarte prost pentru economie, intrucat cheltuielile din bugetul de stat au crescut foarte rapid in comparatie cu veniturile colectate. Reducerea contributiilor va aduce mai multi bani in piata ceea ce va duce la cresterea cheltuielilor si la cresterea dezechilibrului economic. Avem foarte multe sanse sa intram in criza"

27 Iun 2008 - Mugur Isărescu

"Viteza de de dezvoltare a creditului de consum este excesiv de ridicata si devine riscanta atat pentru banci, cat si pentru macroeconomie."

23 Septembrie 2008 - Florin Pogonaru

"Criza internationala va afecta si economia româneasca, mai ales domeniile cu grad ridicat de îndatorare, cele mai expuse fiind sectorul constructiilor si al dezvoltarilor imobiliare"

7 Oct. 2008 - Adevărul

"România trăieşte pe credit şi creşte pe credit, inclusiv la nivel individual. Pentru prima oară, economiile populaţiei în bănci au fost depăşite de creditele populaţiei din bănci."

26 Oct. 2008 - Cotidianul

"Criza financiară globală s-a transformat într-una economică, iar România a contractat-o din faza de incubaţie."

2 Nov. 2008 - Cotidianul

"Economiştii Ministerului Finanţelor spun că efectele crizei economice globale se vor resimţi în România în toată forţa lor în al doilea trimestru al anului viitor."

24 Nov. 2008 - ZF, Liviu Voinea, merită citit.

"Criza economica pe care Romania incepe sa o traverseze este cu precadere o criza interna, determinata de mixul gresit de politici macroeconomice luate in ultimii ani. Cresterea economica se dovedeste, asa cum sustineam de multa vreme, una de natura nesanatoasa, de vreme ce se poate evapora ca un fum intr-un singur trimestru. Si asta pentru ca am avut in acesti ani o crestere bazata pe consum, finantat pe datorie."



Guvernul Tăriceanu are o mare parte din vină. Cei de azi nu au scuza că n-au ştiut şi că a venit criza din senin şi n-au luat măsuri 8 luni. Şi că situaţia este cum este din cauza crizei externe.

9 comentarii:

Ovidiu spunea...

Vom ajunge de rasul Europei. Cel mai inflacarat in teoria criza nu vine la noi a fost nimeni altul decat presedintele.
Daca nu rad deja de noi...

Hai "sa ne radem" , si acum citam din primul destept al tarii:

'"Criza financiara nu a lovit Romania pentru ca noi am platit un cost in anii 90 si avem reforme prudentiale mult mai severe pe care UE le implementeaza abia acum. Etapa a doua - criza economica nu ne iarta insa daca nu suntem prudenti, vor exista diminiuari ale investitiilor, va fi mult mai dificil sa contractezi un credit extern. Resursele financiare care exista trebuie dirijate catre productie, realizare de investitii şiu nu catre consum, daca vrem sa evitam aceasta criza economica".'

Acum sa vedem ce l-a oprit sa faca: a avut nimurucul ca premier? DA. A executat nimurucul tot ce a ordonat marinaru? DA. Ce nu a mers? Nimic, pentru ca nu s-a facut nimic....

Pai "sa nu ne radem" cu totii?

Anonim spunea...

in iulie 2008;- Traian Basescu: Romania nu va fi afectat de criza
septembrie 2008 - Vosganian: In 2009 Romania nu va avea o crestere de 9% cum are in 2008 dar va avea o crestere 5-6% care este un rezultat bun
decembrie 2008 - bugetul romaniei se construieste pe o crestere de 2.5%
decembrie 2008 - romania nu are nevoie de credit de la fmi
ianuarie 2009 - romania are nevoie de 3-5 milliarde de euro de la fmi
februarie 2009 - romania are nevoie de 7-10 milliarde de euro de la fmi ca si centura de siguranta
februarie 2009 - In ziua cand a fost votat bugetul Pogea: in aprilie vom avea o rectificare bugetara
martie 2009 - se semneaza contractele de credit pe 20 milliarde de eur care romania va primi in 2 ani de zile (de 89 incoace am reusit sa adunam o datorie externa publica de cca 18-19 milliarde de dolari acum in doi ani luam mai multe credit decat in 20)
martie 2009 -vin banii de la FMI care vor fi utilizati exclusiv pentru investitii
aprilie 2009 - rectificare bugetara o crestere de -4%
mai 2009 - T.B - banii de la fmi vor fi utilizati exclusiv pentru investitii numai in cazul exceptionale vor platit salarii si pensii
iulie 2009 - primele estimari de scadere de 8%
august 2009 - banii de la fmi se deturneaza, scadere de 8.8%


astai realitatea nici unul nu este capabil

Dan Selaru spunea...

Traian Băsescu este un comentator nitel mai avizat decat mine. Dar n-are puteri economice, am zis ca este vinovat doar de complicitate si favorizarea infractorului dar nu este nici pe departe autorul.

Cristian Orgonas spunea...

pe mine nu ma deranjeaza faptul ca autoritatile au dat-o in bara cu predictiile economice, se mai intampla. Ce ma deranjeaza este ca nu avem nici un orizont, ne indreptam spre nicaieri fara sa avem nici o directie clara, si ne bazam pe faptul ca, daca Europa isi revine, ne vor trage si pe noi dupa ei.
Aud ca PDL are 37 de masuri anticriza - pai pana le implementam pe toate, trece criza.

Ovidiu spunea...

Gresit Dan, Basescu a avut unealta Nimurucu' care executat tot, dar absolut tot ce i-a zis capitanu' marinar. Bocanila este nevinovat, Poganila este nevinovat, ei au venit cu ceva idei, sau nu au venit... Omul care a condus cu "mana de fier" din umbra, cum ii place sa spuna, este BASESCU, un marinar!
Crezi ca occidentul nu vede ca deciziile sunt luate de un matelot???
Mi teama , mi teama ca pierdem pe nimic sistemul energetic, cel mai important 'asset' de viitor al unei economii......

Anonim spunea...

Foarte bun textul, Dane. Felicitari. Intr`adevar, cineva trebuia sa faca aceasta selectie.

Stefan A. spunea...

Aceasta clasa politica este de 20 de ani fara viziune strategica .
1- nu are o idee de ce inseamna dezvoltare echilibrata , adica productie , industriala si agricola , cit mai diversificata !
2- bugetul de stat a fost mereu vazut ca o vaca de muls pentru ei si finantiatorii lor .
3- toti banii din privatizari, imprumuturi , au avut un procent de 90 % destinatie, ciolanul .
4-lipsa crasa de strategie , deturnarea banilor de la FMI, la consum , salarii si pensi!
5- cresterea consumului in Europa , NU va duce la cresteri de PIB mari .
6- Cu 58 KM de autostrada in 4-5 ani , sintem de risul europei si fiti siguri ca rid bine . Mai ales cind mergem cu caciula in mina , la cersit bani , dupa discursuri solemne , sforaitoare si absurde !
7- Ultima noutate, au calculat ca pina la adoptarea euro, pot sa faca alte 30 de miliarde de datorii !
Fiecare natiune are clasa politica care reflecta fidel nivelul de dezvoltare economica ,sociala si culturala ! Exceptile intaresc regula

DanBruma spunea...

Da, este o minciuna sfruntata, dar la atatea adevaruri rostite, oare mai conteaza? :)
Eu care credeam ca guvernul a facut tot ce a putut contra crizei, conform spuselor premierului, sint complet ULUIT ca 37 de masuri contra acestei crize au fost trecute totusi cu vederea pana astazi de catre acelasi guvern. ULUIT!

N.Jus spunea...

---paraziţii- turci,Regi germani, jidani comunişti bolşevici,mutanţi contemporani-strigoi, hrăniţii cu sângele vosru, cum noi ne zbatem cu cioroi , filaţi,urecheţi şi alţi ştiutori de a împărşi ce a trudit poporul..mezei şi cruci...