joi, 13 august 2009

Pot să cer un drept la replică?

Întâi n-am avut nevoie de împrumut de la FMI. Apoi am avut dar era o "centură de siguranţă", după care a fost o mare reuşită guvernamentală. Leuţii, de fapt Euro, intră acum direct pentru acoperirea deficitului bugetar. Adică în salarii şi pensii. Pe care nu cred că mai are cineva vreo iluzie că n-o să-i plătim. În 9 luni de zile Traian Băsescu prin girarea unui Guvern de iresponsabili incompetenţi şi declaraţii mincinoase şi-a făcut praf orice credibilitate, cel puţin în domeniul economic.

Pot să fiu acuzat de băsescofobie (Mihail Neamţu) sau de orbire (Mircea Cărtărescu). Între timp s-au alăturat apărării lui Traian Băsescu TRU şi HR Patapievici. N-a ştiut Traian Băsescu care e situaţia economică? Înseamnă că suferă de aceeaşi boală ca omul care a luat credite bazându-se pe "duduiala" economică a Guvernului Tăriceanu. Care măcar are scuza, omul, că era dezinformat şi că nu are expertiză în analiza indicatorilor macroeconomici şi că are consilier economic vecinul de palier. A vrut să dea semnale pozitive? Cui? Cei care erau informaţi ştiau că totul e un balon de săpun, restul, la un asemenea semnal, continuau comportamentul iresponsabil şi adânceau şi mai mult criza. Ultima replică responsabilă în domeniul economic emisă de Traian Băsescu este cea în care a susţinut că mărirea pensiilor este nesustenabilă, a urmat acum câteva zile, la ani distanţă, cea cu trecerea în şomaj a 20 de procente din funcţionari. Să nu uităm că a aprobat dând dovadă de iresponsabilitate sau orbire şi legea aberant populistă a măririi salariilor profesorilor.

Teoretic pot să dau dreptate celor două articole care-l apără, prin comparaţie, pe Traian Băsescu. Practic, nu. E adevărat că Preşedintele nu are putere asupra deciziilor economice luate de Guvern. Dar asta nu-l absolvă de declaraţii iresponsabile şi mai ales neimpuse de cineva. Un Preşedinte "jucător" trebuie să joace spre binele popular. Cuvintele sale au greutate, mai ales în cazul despre care vorbim, pentru că scorul electoral le dă această greutate. Declaraţii care ascund realitatea şi dau false speranţe nu aduc nimic bun societăţii.

Dacă partidele, toate trei, sunt vinovate de exacerbarea crizei, Traian Băsescu este vinovat de "complicitate" şi "favorizarea infractorului". Şi pentru a accepta cele două articole ca fiind valabile, acestea trebuiau să ceară ca Traian Băsescu să-şi asume partea de vină din dezastrul economic, aceea de a induce în eroare populaţia şi a promova imcompetenţa.

Nu vreau să mă alătur nicicum isteriilor de tip Antena3 sau Realitatea Tv dar pentru a păstra obiectivitatea clamată să spunem clar că Traian Băsescu câştigă, dar doar prin comparaţie şi în comparaţie cu aceşti contracandidaţi. E trist că atât putem ca naţie. Doar n-o să-l alegem pe Marian Vanghelie travestit în Mircea Geoană sau pe Crin Antonescu, prezidenţiabilul care "nu este". Dar nici privindu-l pe Traian Băsescu nu trăim cine ştie ce sentimente pozitive. Alegând prin comparaţie o să ajungem în situaţia anilor 40 când de o parte era Hitler şi de cealaltă Stalin (păstrând proporţiile).

Detractorii lui Traian Băsescu acuză personajul pentru orice gest iar apărătorii iartă orice gest, ambele tabere trăiesc, cu mari diferenţe de abordare, decenţă şi discurs în favoarea apărării, sub semnul "cine nu e cu mine e împotriva mea". Radicalizarea a devenit o necesitate. Cei prinşi la mijloc?

17 comentarii:

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
DanBruma spunea...

D-le Selaru, pai d-ta raspunzi unui Pata sau Carta sau Ungu care habar nu au de economie??? E timp pierdut, mai ales ca acesti "baieti destepti" au inceput sa nu mai fie de acord intre ei :)

Anonim spunea...

Primul post de aici cred ca a lamurit pe oricine de ce noi doar atata putem ca natie.

Sa scri "Presedinte", avand in vedere cine s-a perindat pe scaunul ala nu numai in ultimii 20 de ani, ci 60 de ani, e chiar trist.

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
niku_elektriku spunea...

sa injur ?
sa nu injur ?
nu !
e doar selaru !
gata !
mai bine jur...

Anonim spunea...

bai toti astia care va credeti ziaristi,mai scrieti bai tata si despre altceva,toata ziua taca taca taca taca va luati de basescu ,de boc,ce dracu aveti ma ,dati-i drumu la unca ,la sapa nu la criticat .santeti voi mai destepti ma ?ce tot aveti cu Boc ma .e singuru care are curaj sa faca reforma,ca pana acum numai s-a furat impreuna cu voi ziaristi de doi lei.dati-i drumu afara si faceti si voi un reportaj extern ceva,ce fel de ziaristi santeti ma?stati cyu ochii pe televizor si pe urma pac,scrieti si voi articole....

Anonim spunea...

Ca sa fiu sincer, si credibilitatea dvs. este destul de redusa, imi este greu sa-mi amintesc vreun post bine argumentat.

Nu castigam mare lucru dand vina pe T. Basescu pentru ca n-a previzionat adancimea crizei la noi. Pana una-alta, "centura de siguranta" a fost chiar asta. A tinut cursul care altfel o lua la vale.

Girarea incompetentilor din guvern era obligatorie. Sau ati gasit dvs. alte partide competente prin parlament, de care nu stiam noi? Asta a votat poporul, cu astia defilam. E ridicol sa-l acuzi pe T. Basescu de calitatea guvernantilor.

Chiar ma amuza asta, venind de la o persoana cu un constant mesaj anti-vot, anti-cetatenesc, "Stalin vs Hitler". Nici Basescu si nici Geoana nu-s Stalin sau Hitler, iar diferentele sunt mai mari de atat, numai un orb nu vede asta.

Foarte adevarat ca mesajul lui T. Basescu este pe alocuri inconsistent, cateodata are derapaje chiar surprinzatoare (printre care as incadra sprijinul pentru finantarea deficitului de catre FMI) dar e printre putinii politicieni care are in mod constant un discurs pro-reforma, ceea ce e mai mult decat fac ceilalti. Apoi uitandu-ma la initiativele administratiei prezidentiale - dincolo de prezentarile binevoitoare din presa - in educatie sau reforma constitutionala de exemplu, as zice ca face ce poate, dar in genere n-are cu cine, ca tot soiul de indivizi lipsiti de caracter si discernamant il asociaza cu Hitler, ca sa para ei cool.

Anonim spunea...

deci e vinovat :))))
in primii doi ani de mandat ii luam cat de cat in serios pe cei care-l acuzau zi si noapte pe Basescu de te miri ce. Apoi am ajuns la saturatie. Vorba aceea: ce-i prea mult nici porcu' nu mananca. De vreo cateva luni am ajuns la faza a treia, ma pufneste râsul. Dane, nu ti se pare ca a devenit caraghios sa scrii "Traian Băsescu este vinovat"?

Referitor la chestiunea declaratiilor pe teme economice te intreb ce crezi ca s-ar fi intamplat intr-o tara oarecare (pt a putea fi obiectivi e bine sa depersonalizam cazul) daca un sef de stat ar fi declarat "vom intra intr-o criza profunda, economia se va prabusi, moneda nationala se va face praf, vor urma falimente rasunatoare, iar rata somajului se va inzeci"? Eu cred ca asa suna o declaratie iresponsabila

Dan Selaru spunea...

Am sa sterg toate comentariile care nu sunt la subiect, injurioase si care nu folosesc logica in rationament ca si atacurile la persoana indiferent care e ea.

Unknown spunea...

\
"Declaraţii care ascund realitatea şi dau false speranţe nu aduc nimic bun societăţii."

Dane, naivitatea nu mai e la moda. Dupa cum ai vazut, interesul lor este ca oamenii sa fie in ceatza.

Exemplu:
Dupa alegeri toti politicienii stiau ca o sa sara euro. Au tinut-o sus si tare ca nu, ca n-o sa sara. Pentru ca apoi sa iasa cu declaratia halucinanta: "Ce? Vi se pare ca e mult?"(Isarescu). Poveste care o sa se repete si la iarna. Asta iarna a sarit cu 16%. Acum naiba stie ce-o mai fi.

E numai vina noastra ca mai stam sa ii ascultam. Daca mai stam sa ii ascultam.

Pongo spunea...

Pana la urma ideea domnului Cartarescu (si nu numai) este buna, tovarasul Basescu trebuie sa renunte a mai candida. Si deabia porma poate (poate) intram in oarece normalitate. Adica discutam idei, programe, chestii in general utile, fara de care cazi in freza de la 2 metri (la figurat bineinteles) oricat ai fi tu de shef.
Ah, si sa nu uit: alora care se iluzioneaza ca actuala comenduire a salvat ceva (curs valutar, pensii, investitii, orice) mai asteptati nitzel, putin de tot.

om mic spunea...

Alegerea personala a domnului Basescu este daca vrea sau nu sa mai candideze la presedentie. In rest ar trebui sa actioneze pentru binele general al Romaniei. Oare Presedintele Romaniei poate demite parlamentul ?

Anonim spunea...

Domnule Selaru,

Nu locuiesc in Romania si nici n-as locui; insa ma intreb doar din pura curiozitate, inca nu v-ati saturat sa tot comentati aceleasi si aceleasi subiecte? Din cind in cind intru pe citeva situri si citesc atitea palavre...atitea vorbe mici ...incriminari discriminari....domnilor, lumea are alt orizont, alta perspectiva, incercati sa limitati aspectele mondene si triviale la minim.Daca redactiile descopera, intuiesc si pot alcatui o altfel de guvernare, nu inteleg de ce nu o faceti? Este jenant sa stai la pinda si sa astepti greseli sau sa le inventezi daca nu sunt chiar asa cum trebuie sa apara :fatale!!
Este uluitor stilul de viata romanesc ; vorbe vorbe si foarte multe lucruri nesemnificative , sau altfel spus ; vorbim discutii!!
Nu este un comentariu pro presedinte sau pro guvern s.a.m.d., este o constatare a unui fenomen ce traieste perpetuu in viata civila si de stat romaneasca!!
Sper ca pe viitor , indiferent de categoriile sociale si de meserii , lumea romaneasca cu ajutorul unei europe ce-i drept nu chiar atit de constanta si de ferma , sa isi mute ideile si conceptiile pentru viata de la derizoriu catre concret si de la discutii la fapte !!
Romania arata si se comporta penibil indifierent din ce unghi o privesti

Dan Selaru spunea...

Romania se comporta penibil. Da, sa va spun ca acum banii europeni sunt sifonati intr-un mod incredibil. Si sa tac?

Tara asta nu se schimba daca e liniste. Linistea pe care o aveti este data de statul care functioneaza, aici nu functioneaza. Mie blogul asta imi ia o ora pe zi noaptea, in rest imi vad de treaba, nu fac niciun ban din ce scriu aici. N-am dreptul la opinie? Ba da. Nu va place, nu cititi, Nu bag nimanui pe gat ideile mele exprimate decent. Cum nu admit ca anonimi sa ma injure ca asa vor ei. Nici pe mine, nici pe Basescu, nici pe altcineva. In rest va urez succes. Asta e lumea in care traiesc eu.

Anonim spunea...

Cat de multa energie consumam,pentru a demonstra ce,caci cineva la un moment dat privind retrospectiv a facut o prognoza gresita.Se neglijeza faptul ca suntem intr-o criza globala .Aratati-mi un vizionar care a facut o prognoza corecta pe termen lung,sau sa faca acum.Sa nu uitam totusi ca T.Basescu a fost cel care la intalnirea cu Baroso a lansat primul posibilitatea ca Romania sa contracteze un imprumut,deasemenea ca si posibilitatea utilizarii unei parti din ultimele rate pentru acoperirea deficitul bugetar.

Anonim spunea...

Domnule Selaru,
Imi puteti spune ce s-a schimbat pina acum, la modul concret prin interventia presei ?.. sau ce va schimba articolul dumneavoastra?
Cred ca m-ati inteles gresit cu postarea de mai sus.Tot ceea ce am sustinut a fost un mic eseu asupra unei realitati pline de scandaluri si farse, dar care, in pofida validarii unei infractiuni (politice,sau de oricare ar fi ea), renunta la orice fel de masura coercitiva. Hai sa luam un exemplu simplu; de zeci de ani citim vinovatii acuzati penal discutati in ziare , reactii tv...a lot of messy stuff cum zic conlocuitorii mei.Si, dupa tot acest iures...care e conlcuzia?
Nimic, absolut nimic in plan concret..premier patat juridic liber, criminali ai revolutiei romane liberi si rid pe la colturi alimentati de tot felul de bussiness-uri ciudate s.a.m.d..
Desigur, va sugerez si eu sa nu taceti, dar totusi ma intreb la cine vorbiti?? sau de ce vorbiti?
Ca lucrurile sa se schimbe intr-o tara nu e nevoie de liniste intr-adevar , dar e nevoie de zarva organizata!!
Nu interese particulare nu subiectivitati ci OBIECTIVITATE deplina!!
Ori asta nu vad de nici un fel; sa fim sinceri, citi dintre ziarisiti sau redactii publica articole de dragul cresterii economice sau sociale a Romanieie; NONE
De neinteles o oarecare sifonare in adresarea dumneavoatra ca si raspuns la postarea mea anterioara, atita timp cit comentati o realitate in mod obiectiv!!
Si ca sa nu uit in ultimul rind, va spun cu cea mai mare sinceritate ca toate lumea indiferent de America japonia sau ce vreti se confrunta cu corupti sau cu probleme politice...nu e liniste , in schimb dupa cum spune-am mai sus, luati exemplul Maddof, exista repercursiuni si certuri organizate de niste oameni capabili sa inteleaga idee de securitate a unei natiuni
Si eu va doresc succes, din tara in care traiesc eu
Numai bine

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.