luni, 24 august 2009

"Prima casă" în realitate

Între discursuri şi realitate e un drum lung. Cineva l-a făcut. Ama din Timişoara.

"Am gasit casa - frumusica si in limita noastra de pret. Norocul a fost ca am dat si de un proprietar foarte rabdator pentru ca ceea ce ne astepta a cerut multa rabdare.

1. Asadar primul pas a fost acceptarea dosarului din punct de vedere financiar - adica salariul e suficient de mare. La prima simulare a creditului ne-am incadrat la suma maxima (57 000), dar dupa 1 saptamana, dupa aceasi simulare (aceasi banca), aceasta suma a scazut cu cateva mii de euro. Nu ne afecta pentru ca oricum ne incadram in suma de vanzare a casei.

2. Dupa ce partea noastra de dosar a fost acceptata, ne-a chemat la banca impreuna cu proprietarul pentru a da actele. Proprietarul a venit cu o plasa de acte - tot ce avea legat de casa - si cei de la banca au xeroxat totul, dupa principiul "nu se stie de ce avem nevoie!"
Si ne-au condus cu zambetul pe buze la usa, asigurand proprietarul ca el mai trebuie doar sa faca o vizita la notar sa semnam antecontractul.

3. Noi am mai platit 450 lei pe un evaluator care a vizitat casa intr-o seara si i-a facut trei poze si asteptam ca dosarul sa treaca de juristul bancii.

4. Juristul bancii insa nu da ok dosarului pentru ca nu are o adeverinta de edificare.
Sun proprietarul sa ii cer adeverinta de edificare. El se blocheaza - adeverinta de edificare e actul premergator CF-ului, ea a fost depusa la dosarul de la cadastru si pe baza ei s-a eliberat CF-ul actual (care se afla in dosar).

5. Sun inapoi la banca si explic circuitul adeverintei in natura.

6. Pe ei nu ii intereseaza logica argumentului. Ei vor adeverinta. Sunt proprietarul si il rog sa mearga la primarie sa scoata adeverinta.
Primaria nici nu stie despre ce e vorba. Cu un pachet de cafea convingem secretara sa scoata o adeverinta din asta fantoma. Am dus adeverinta la banca si ne spun ca totul e ok.

7. Trece dosarul de jurist si urmeaza declaratia pe propria raspundere si antecontractul. Primesc pe mail antecontractul de la banca si ni se spune sa il copletam noi si sa il ducem la notar. Recunosc ca mi-am prins urechiile. Cu ochii aproape in lacrimi (de frustrare si nervi!), mi-a luat aproape 3 ore sa completez un antecontract inutil de stufos.

8. In antecontract se cer numeroase date printre care una are ne lasa gura-casca.

Sa va spun despre casa pentru a intelege mai bine.
Proprietarul si fratele sau au primit pamantul mostenire de la bunicul lor. Ei l-au impartit si pe partea lui, proprietarul a ridicat casa pe care o cumparam noi. In antecontract mi se cereau datele proprietarului a cui a fost pamantul inainte de bunicul care a lasat mostenirea!!!!


9. Il sun pe proprietar si il rog sa plece de la lucru sa mergem impreuna la notar. Dar primesc si eu un telefon de la banca si sunt intrebata pe o voce precipitata daca proprietarul e casatorit. ...Da....Trebuie certificatul de casatorie. URGENT! Ca azi vor sa trimita dosarul la Bucuresti.

10. Il sun pe proprietar si il rog sa se intoarca acasa si sa imi aduca certificatul. Apoi sa se reintoarca la locul intalnirii pentru a merge la notar. Eu intre timp aranjam datele antecontractului.

11. Proprietarul fuge acasa, ia certificatul de casatorie, se intoarce, ne intalnim, mergem la notar....stupoare: antecontractul nostru nu e bun de nimic! In mod absolut logic, contractul trebuie facut de notar. Pacat ca ne-a pus banca sa ne completam noi unul complet inutil!

12. Facem cerere la notar pentru un CF (era al 3-lea deja - 2 erau deja in dosar, aproape de data de expirare din cauza intarzierii) si urmeaza sa ne intalnim urmatoarea zi. Ah ca nu se poate ca e notarul pe teren. Bun, ramane pe miercuri. Miercuri nu se poate ca e aia de la banca plecata. Na bine, ramane pe joi!

13. Semnam la notar declaratia pe propria raspundere si antecontractul, platim taxe notariale si avans la proprietar. Ducem actele la banca si ni se spune: gata, dosarul e gata, pleaca la Bucuresti.

14. Ba nu! Banca isi aminteste ca mai avem nevoie la dosar de inca doua CF-uri (adica nr. 4 si 5) si le vor urgent. Scoase in regim de urgenta, alte 200 lei.
Acum chiar e gata! Pe bune pleaca dosarul!

15. Rasuflam usurati doar un moment. Persoana care s-a ocupat de dosarul nostru ne anunta ca pleaca in concediu 3 saptamani. Chiar daca raspunsul ar sosi intre timp, dosarul nostru ar zace pe masa pana s-ar intoarce ea din concediu.
Problema era ca pana atunci expira data limita cu care semnasem cu proprietarul sa ne astepte. Deci puteam pierde avansul. Asta este. Riscam!

16. La 2 zile primim un nou telefon de la banca. Dosarul nu plecase inca la Bucuresti si ni se cereau alte 3 acte.

Si am renuntat. Am decis sa actionam altfel - si am pus apartamentul in vanzare.

Ideea e ca Prima Casa e praf in ochi. Atata te poarta pe drumuri incat iti doresti sa nu te fi apucat niciodata! Si nici nu mai stiu cine nu vrea sa dea creditele: banca sau statul. Din cate am vazut eu, banca mi-a ridicat destule obstacole - nu stiu ce mai putea sa ne faca statul.

Problema majoritatii celor care au dosarele la Prima Casa e ca in timpul asta expira contractul cu proprietarul si se pierde avansul. Asta pe langa banii care ii dai pe acte, notar, evaluator etc.

Eu pot sa va spun un singur lucru: avand apartamentul in vanzare, am refuzat ofertele prin Prima Casa!"


PS Regulile comentariilor sunt aici, încălcarea lor se pedepseşte cu ştergerea fără avertisment.

41 de comentarii:

Anonim spunea...

Wrong bank !
Change it !

Anonim spunea...

De ce spui ca e vina programului? Din tot ce ai prezentat pare sa fie mai mult vina bancii. Ce acte crezi ca nu ti-ar fi cerut pentru un cred normal imobiiar? Dealtfel vad ca varianta pe care ai ales sa o urmezi e sa faci rost de bani cash si deci sa eviti banca nu "Prima Casa". Dar daca tot preferi sa dai vina pe "Prima Casa" zi-o si pe aia cu Boc sau cu Basescu.

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Dan Selaru spunea...

1. Nu eu am scris.
2. Cine nu respecta regulile e sters.

hcd spunea...

si in plasa aia de acte cu care v-a venit proprietarul la banca nu a gasit de cuviinta sa puna si un certificat de casatorie.../

Si apropo, e normal sa dureze ceva vreme pana se acomodeaza angajatii bancii cu noile proceduri

garzanti spunea...

Intr-adevar aici nu e vina programului, cu exceptia intarzierilor generate de fondul de garantare. E problema bancilor pentru birocratia excesiva, banca nu a facut decat sa piarda in mod direct un client si indirect cativa alti clienti prin vorba dusa din om in om despre ce s-a intamplat acolo.

Bancile dupa ce ani de zile au dat credite aiurea, acum sufla si in iaurt, mergand din extrema in extrema.

E si vina guvernului Boc-Basescu-PSD, caci nu au gandit o solutie completa, sistemul trebuia sa fie simplu, iar bancile monitorizate si taxate.

Iar ultima greseala mi se pare a lui Ama caci trebuia sa nominalizeze si banca, caci numai asa se mai pot regla cat de cat treburile.

Anonim spunea...

buna!

Multumesc ca ne-ai impartasit experienta minunata.
Nu e normal ca angajatii bancii sa se poarte asa, e normal ca ei sa se familiarizeze cu procedurile LOR, INTERNE, inainte de contactul cu clientul.
Pana la urma e interesul bancii sa obtina acesti bani si ar trebui sa-ti usureze sarcina ... nu sa-ti faca viata imposibila.

B spunea...

Ca de obicei bancile isi dau in vileag prostia si incapacitatea de a angaja 'manajeri' care sa faca proceduri clare si limpezi.
Dar la asa sistem de invatamant si asa sistem de promovare al valorilor (nepotism, spaga, amanti, amante si nepoate) ce pretentii de calitate a serviciilor aveti?

Anonim spunea...

Mda ... se integreaza perfect in campania ce se deruleaza la antene si realitatea ... sa denigram tot, ca poate mai sunt prosti care nu s-au decis sa voteze contra lui basescu ... noroc ca nu suntem chiar atat de prosti pe cat ne credeti ...

Anonim spunea...

Alo, ultimu' anonim, nu are legatura... in primul rand nu denigreaza nimeni nimic, asta i s-a intamplat autoarei acestui post(pe care l-a incadrat pe blogul personal la "studii de caz"). apoi nu se discuta niciunde despre institutia prezidentiala. nu are legatura cu campania electorala decat in masura in care s-a vrut ca acest program sa fie instrument de manipulare in campanie, ori eu nu cred ca e asa. Aia cu prostia iti apartine in totalitate! Nimeni nu s-a referit la asta.
Tu cred ca ai o problema, plus niste frustrari adunate, de-aia sari asa si te porti nerezonabil. Cred sincer ca al tau comentariu tre' sters!
P.S. in caz ca iti trece prin cap sa te isterizezi: nu-s nici selaru si nici ama.

Anonim spunea...

"Si am renuntat. Am decis sa actionam altfel - si am pus apartamentul in vanzare"

Al cui apartament?
Este a parintilor sau al cui?
Este vorba de "prima casa", sau ai alt apartament pe care il vinzi ca sa te muti la casa?

Ionut spunea...

Care-i legatura cu "Prima casa"? Oricine si-a cumparat un imobil prin credit ipotecar/imobiliar stie bine ce inseamna "pregatirea actelor".

lungu bogdan spunea...

oameni buni, inca nu v-ati convins de inutilitatea acestui program. haideti sa va explic:
1. boc spunea ca acest program va relansa constructia de locuinte. daca facem un calcul, fara sa luam in considerare faptul ca acest program se adreseaza si locuintelor vechi, la 16000 de locuinte cat poate finanta acest program pe 5 ani rezulta un numar de 400 locuinte pe judet adica circa 4 blocuri. dar numai in bucuresti sunt cateva zeci de blocuri gata care nu se vand. plus apartamentele vechi. acest lucru inseamna ca acest program nu acopera nici macar fondul locativ construit, daramite sa stimuleze constructia de blocuri noi.
2. statul incurajeaza prin acest program accesarea de credite fara un calcul riguros in ceea ce priveste rambursarea lor. pe scurt oricine se poate duce sa-si ia credit fara sa se gandeasca la viitor pe motivul ca statul garanteaza pentru el. si sa vedeti cand vor ramane someri cei ce au luat credite fara sa gandeasca. plus ca de la anul va creste rata datorita cresterii EURIBOR.
3. ce se va intampla cu apartamentele recuperate de la rai platnici? statul va deveni agentie imobiliara sau vom plati din buzunarul nostru comisioane grase pentru a vinde niste apartamente de care nu aveam nevoie.
stimularea economiei trebuia facuta prin programe de eficientizare a productiei, tehnologii noi cu consum redus de energie, productie pe scara larga la preturi mici, materii prime la preturi accesibile, investitii in infrastructura (decat sa garanteze niste amarate de apartamente mai bine garantau autostrazi, drumuri nationale care pot aduce venituri la bugetul de stat).

Unknown spunea...

Am inceput sa cautam casa din momentul in care se zvonea de un program "Prima casa". Dupa mai multe vizionari am gasit apartamentul: 2 camere, semidecomandat, etaj 7/8, arata foarte bine. Proprietarul cerea 60 000 euro pe el... si dupa ceva negocieri de succes, datorate si agentiei imobiliare cu care am negociat comisionul in suma fixa si nu in procente, am ajuns la 52500 euro. Este bine caci acum nu se mai gasesc in zona la pretul la pretul asta oricat de mult ai cauta. Am fost la cateva banci si din ele am ales una care ni s-a parut in regula. Practic banii pe care ii platesti anual sunt aceeasi la toate bancile; la unele ti se cer comisioane lunare, altele percep la sfarsit de an. La banca ni s-au enumerat toate actele de care aveam nevoie, le-am facut rost si am plecat cu ele la banca. A doua zi dosarul era acceptat de echipa lor de juridic si ne-au dat o lista de evaluatori. Am vorbit cu evaluatorul in aceeasi zi, a doua zi a venit sa il evalueze, a treia zi aveam raportul de evaluare gata. Am dus raportul imediat la banca. Asta fiind vineri. Marti, adica la doua zile dupa weekend, dosarul trecuse de comisia de risc asa ca am fost sa semnan alte acte dupa care dosarul a fost trimis imediat catre Fondul de Garantare. Aici lucrurile dureaza mai mult caci sunt putini oameni se pare. In fine, in decurs de aproape o saptamana dosarul s-a intors victorios. A trebuit facut un act aditional la precontractul incheiat la agentie in care sa se specifice ca s-a platit proprietarului intr-un cont pana la 5% din valoarea casei (avansul de care ai nevoie), 2625 euro in cazul meu, am platit 500 RON taxa de fond, aproximativ 500E intr-un cont reprezentand 3 rate de dobanda si am completat alte acte. Acum dosarul a plecat din nou catre Fondul de Garantare si zilele astea (caci dureaza pana la 15 zile cu totul partea a doua de la Fond) trebuie sa se intoarca cu tot cu contractul de garantare si sa semnan actele. Cam asta a fost. Cei de la banca au fost exemplari (e vorba de o fatuca foarte prompta). Am cunoscut si cazul prezentat de Dan in articol dar a fost in cazul in care oamenii s-au dus la banci care inca nu aveau programul complet functional si atunci trageau de timp (sau nu aveau proceduri). Deci tergiversarea este la fondul de garantare.

Anonim spunea...

Cred ca e o mare problema cu cele de mai sus: daca ai alta locuintza nu esti eligibil pentru programul "Prima casa", asta dak nu s-a schimbat iar schimbarea acestui program "social" :)

Piticu21 spunea...

NUME, BANCI!

Frate suntem pe internet, nu vine nimeni sa te aleerge pentru ca dai un nume sau ca spui lucrurilor pe nume. Asa ca vreau sa vad si eu ce banca face asta, cum o cheama pe functionara, pe avocatu lu peste si asa mai departe.

Ah si aia carora li s-a dat shpaga. Altfel nu miscam nimic, doar ne plangem si nu rezolvam nimic.

MihaiG spunea...

E cat se poate de evident ca e vina bancii nicidecum a programului. Ai putea sa dai numele banicii sa nu se mai pacaleasca si altii. In schimb tu ai transformat totul in campanie impotriva programului. Sa-ti fie rusine!.

Anonim spunea...

Judecand dupa numarul imens de acte cerute, si pasii parcursi.... as putea sa jur ca banca de care se vorbeste este BRD.(nu sunt malitios..doar ca sunt patit)

Dan Selaru spunea...

Raspunsurile sunt pe site-ul autoarei.

ictin spunea...

Si eu cred ca tot despre BRD e vorba. Eu am dosarul la ei complet de 1 luna, si abia a fost teoretic trimis la fond. Spun teoretic, deoarece nu am inca confirmarea de la fond, si m-au mai mintit odata ca l-au trimis (la 2 saptamani dupa ce era complet) si de fapt era inca la ei.
Vina pot sa spun ca este exclusiv a programului, si o sa va si spun de ce. Guvernul s-a grabit sa lanseze programul, la fel cum s-au grabit sa inaugureze si drumul de la Gherla. Si la fel ca in acel caz, dupa un timp au inceput sa apara gaurile din program. Au mai incercat sa dreaga busuiocul pe parcurs, cu o noua convetie, cu alte modele de antecontract. Dar primii care au intrat in program au fost carne de tun, si marea majoritate sun in pericol de a isi pierde avansul, si asta deoarece textele legislative nu prevedeau termene clare si protectii ale cumparatorilor, astfel ca au ramas la mila bancilor, si pentru multi un program care teoretic trebuia sa ii ajute a ajuns sa ii ruineze.

Anonim spunea...

Nu inteleg ce reprezinta acei 500 RON taxa de fond...
Nu inteleg de ce ai platit evaluarea...
In concluzie nu sunt toate bancile la fel...
Stiu eu o banca in care nu te costa nimic. evaluare gratis, acordare gratis, comision "fond" 0.Asigurare de viata gratis, te costa doar asigurarea de imobil 0.1% din valoarea evaluata. In fine multi oameni intra intr-o banca asculta prostiile spuse de angajatul de acolo si nu mai intreaba si in alte banci.
PS O banca mica trateaza clientii cu mai mult grija, pt ca le pasa de ei. O banca mare are un nr foarte mare de clienti, din aceasta cauza nu ii trateaza cum ar trebui sa fie tratati...

Anonim spunea...

Bogdan,
Care este banca care s-a miscat asa repede?

Anonim spunea...

Da, notarul, banca si proprietarii trebuie tinuti foarte aproape pe aceasta perioada de cel putin o luna de alergatura (noi am fost ultranorocosi pana acum, sper sa se incheie cu bine).

O sa vin si eu cu un comentariu pe partea "insorita" a programului prima casa, evident dupa si daca reusim sa o luam.

Anonim spunea...

am un dosar la banca de o luna si jumatate.imi spun ca ar mai dura cam 2-3saptamani desi totul este ok cu dosarul.mi s-a intamplat exact ca in cazul de mai sus,inclusiv cu angajata bancii care a plecat in concediu.nu mai zic cat am alergat pentru declaratii si altele ca mereu se schimba formatul....si voiau altfel...E doar o amanare continua probabil pana te lasa nervii si nu -ti mai trebuie nici un credit.... plus ac trebuie as gasesti un proprietar care sa aiba la fel de multa intelegere ca si tine!sau poate trebuia sa apelez la alta banca!

Unknown spunea...

Sa raspund la comentariile de mai sus:
1. Evaluarea este gratuita in functie de banca.
2. Mai sunt diverse taxe cum ar fi cea de 500 de ron pentru Fondul de Garantare; eposibil ca unele banci sa o plateasca recuperandu-si banii prin diverse comisioane.
3. Inutilitatea acestui program pentru economia Romaniei este OFF-TOPIC intrucat altul este subiectul acestui articol.
4. Asigurarea de viata este insesizabila deci poti sa sari peste ea.
5. Banca cu evaluare gratis, comision gratis etc este Banca Transilvania care are printre cele mai mici grade de indatorare (50%) deci isi asuma un risc mai mic (treaba lor)
6. Rapiditatea si profesionalismul bancii tine si de functionarii cu care lucrezi indiferent de banca in schimb unele banci au sistemul procedural foarte bine pus la punct.
7. Nu stiu daca am voie sa dau numele banci (mai ales al functionarei) pe un post public.
8. Update de ultima ora: Primesc telefon de la banca cum ca au venit actele. Bucuria mare dar si dezamagirea. Dupa completarea actelor trebuiesc retrimise la Fond. Dupa timpii istorici al celorlalte dosare aflu ca acolo dureaza maxim 6 zile. Eu pe 31 August am termenul. Asadar: cei de la fond ingreuneaza toata treaba prin birocratia exagerata.
9. Ma gandesc ca programul nu este al nostru, nu este al economiei ci este al lor iar eu l-as numi asa cum l-am numit si pe unul din blogurile pe care scriu: "Ultima dorinta: “Prima casa”".
       Le-a reusit: Programul nu este unul reusit! Puteti vota ce credeti despre program.

Anonim spunea...

N-are nici o legatura cu programul Prima Casa, ci cu modul in care bancile inteleg sa acorde credite.
In afara de cazul in care se cumpara un apartament nou, cu factura, pentru orice alta proprietate bancile cer foarte multe acte si fac foarte multe verificari.

Unknown spunea...

Pt. @Anonim
Te contrazic: numarul de schimbari direct proportional cu nivelul de mediatizare al acestui program a creat un haos. Dupa cum am mentionat: la banca a durat foarte putin, extrem de putin, incredibil de putin. Mergi la o sucursala mare (centrala) unde functionarii sunt pregatiti. Dar pastreaza-ti sperantele si rabdarea pentru fondul de garantare.

ioncmarian spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Andrei Pavel spunea...

bancile sunt interesate de comision. ii doare la basca pe angajati ca ai tu nemultumiri sau nu :)

Anonim spunea...

Pareri,pareri si iar pareri.
Tot ceea ce va voi spune,este din propria experienta.
Cand sa inceput vehicularea in presa a marelui program Prima Casa, atat eu cat si sotia ne-am bucurat foarte mult deoarece nu neaparat faptul ca se vor da credite mai usor este lucrul bun ci faptul ca cineva s-a gandit si la asta.
Am hotarat sa ne depunem dosarul la BCR deoarece eu aveam niste avantaje datorita faptului ca salariul i-mi intra pe card BCR.
Am mers la o sucursala BCR unde ne-am interesat de actele necesare depunerii dosarului la banca.
Ofiterul de credite de la banca ne-a prezentat o foaie unde erau enumerate o sumedenie de acte necesare dosarului, si totodata ne-a informat ca BCR-ul nu semnase momentan nimic cu fondul de garantare dar "nici o problema", dureaza maxim 2-3 zile" dupa cum ne-a sfatuit subsemnatul.
Toate lucrurile fiind foarte "roz", ne-am apucat si am strans toate actele necesare deoarece ne presa timpul ca na, vine si BCR-ul din urma.
Am gasit si un apartament pe care sa-l cumparam, am facut un antecontract de vanzare cumparare la notar si am ineput sa asteptam.
Dupa 2 saptamani si jumatate in sfarsit a aderat si BCR-ul la lista de banci afiliate programului "Prima Casa";
In prima zi cand banca a inceput sa analizeze dosare, noi am fost dimineata la prima ora cu dosarul complet la banca( chiar cu mai multe adeverinte si declaratii pe propria raspundere , facturi de utilitati care initial ni s-au cerut iar apoi s-au dovedit a fi "in plus").
In aceeasi zi dosarul s-a si trimis la Bucuresti pentru a se cere aprobarea lui(asta era luni).
Spre surpriza mea, in aceeasi saptamana in ziua de vineri am primit raspuns de la banca cum ca dosarul a fost aprobat, si-l vor inainta catre fondul de garantare,dar li s-a cerut sa fac un act aditional antecontractului de vanzare-cumparare deoarece expira peste 5 zile.
Am chemat proprietarii si am facut o prelungire a antecontractului cu inca 1 luna sperand ca va fi suficient.
In saptamana urmatoare in ziua de marti, banca a primit confirmarea de la PrioriPost cum ca dosarul a ajuns la fondul de garantare urmand a fi necesare un numar de 5 zile pentru analiza lui si trimiterea unui raspuns din partea fondului de garantare
In aceesi saptamana am si trimis prelungirea antecontractului de vanzare- cumparare cerut de catre fondul de garantare unde a si intrat in pamant.
Saptamana viitoare am 1 luna de cand am facut o prelungire a antecontractului si deci i-mi va expira, proprietara nu mai vrea sa astepte sau sa mai semneze o prelungire(pe buna dreptate) deoarece are 1 luna de cand dosarul se plimba pe undeva pe la fondul de garantare si 2 luni de cand am pornit demersurile pentru cumpararea apartamentului.

Deci daca calculez in mare, evaluarea aprtamentului,antecontractul, actul aditional la anteconctract, comisioane plus avansul dat bancii, i-mi vine sa o iau razna.

Concuzie

Cine are timp sa astepte, nervi de tocat si bani de cheltuit aiurea poate sa incerce "gustul" programului prima casa, iar cine nu indeplineste aceste conditii i-as recomanda sa mai stranga bani sau sa stea linistit momentan in "banca lui".

Mihai spunea...

pt ultimul comentariu am niste observatii!

1. Daca BCR a semnat in 31 iulie protocolul cu fngcimm si dvs ati depus dosarul in 3 august prima zi in care BCR analiza dosare dupa semnarea protocolului, inseamna ca dosarul dvs a fost trimis catre fond in 7 august !! acesta a ajuns in 11 august la fond, dvs ati trimis actele de completare in acea saptamana deci sa zicem ca au ajuns pe 14 august sau cel mai rau pe 17.. deci pana actul se va atasa la dosar ca sa fie considert complet vor mai trece cateva zile sa zicem 3 rezulta 20 august! Asadar in 28 august ar trebui sa primiti un raspuns oficial!

2. Ar trebui sa vb cu cei de la banca sa se intereseze de stadiul dosarului dvs la fond .

3. Daca vineri 7 august banca v-a anuntat ca aveti nevoie de un AA la antecontractul de VC pentru prelungirea acestuia cu inca o luna, daca presupunem ca acesta expira in aceeasi zi inseamna ca e valabil pana in 7 septembrie, deci din 27 aug in 7 septembrie ar fi 10 zile si nu 5 !!!

Imi pare rau sa va spun insa se pare ca dvs prezentati situatia mult mai dramatic decat este si este posibil sa nu ne fi prezetnat corect anumite lucruri ! Oricum va doresc succes in tentativa dvs, si incercati sa obtineti de la banca date referitoare la stadiul in care se afla dosarul !
Sanatate!

ictin spunea...

Mihai se vede ca tu nu ai avut contact cu prima casa. Fondul NU ISI RESPECTA TERMENELE. Termenul lor de 5 zile lucratoare s-a transformat in 10-15 zile lucratoare. Deci dureaza la pana 3 saptamani sa dea fondul raspunsul, daca nu chiar si mai mult. Sunt oameni cu dosarele ajunse la fond de pe data de 15 august si nu au primit nici acum raspunus. Dupa raspunsul fondului mai dureaza cel putin 2 saptamani pana se semneaza contractul de VC.
Asa ca nu stiu ce vrei sa demonstrezi prin afirmatiile tale. Nimeni nu exagereaza cand vorbeste despre pataniile cu prima casa. Sunt reale si toti care suntem in program trecem prin ele. Expira antecontractle, trebuie sa le prelungim, dar nu stim cu cat deoarece nu exista termene clare, sau daca exista nu se respecta.

Anonim spunea...

Salut! Eu vand un apartament prin Prima Casa cu BCR si azi am dat toate actele cumparatorului. Ma intereseaza foarte tare sa vand apartamentul meu, astfel incat voi merge pana in panzele albe, cot la cot cu cumparatorul. Pana acum, am auzit ca evaluatorul ar pune bete in roate, nu banca. Astept sa vad cum evolueaza lucrurile si va mai scriu. Numai bine!

Anonim spunea...

Astazi dosarul meu a plecat la fond. A fost totul ok si cu banca si cu evaluatorul, dar cred ca partea cea mai grea de acum urmeaza,am termen in precontract 10 oct. Va mai anunt cum merg lucrurile. Multa bafta tuturor.

Anonim spunea...

De vineri de pe 11 e ajuns dosarul meu la fond si au trecut 5 zile lucratoare si nici un raspuns. Cu siguranta dureaza mai mult de 5-6 zile. Ar trebui sa nu mai faca afirmatii mincinoase.

Anonim spunea...

Pe 16 a fost depus dosarul clientei mele la banca, pe 21, adica azi, a venit evaluatorul, a facut poze, s-a declarat multumit si acum asteptam...Banca s-a miscat foarte repede.

Dan Selaru spunea...

Spune-mi tot ca sa avem dovada reala a procesului. Merci foarte mult.

Unknown spunea...

Am revenit. Vad ca multi sunt in calvarul procesului de finalizare. Am lipsit atat de mult pentru ca a trebuit sa renovez... :D casa pe care am cumparat-o pe 31 august prin programul Prima Casa. Nu as mai trece inca odata prin asta. Este prea mult, prea multi nervi, prea mult stres. Simti ca iti pierzi rabdarea. Statul te face sa te simti mizerabil prin fondul de garantare care nu pare sa functioneze dupa timpul terestru. Este totul atat de specific romanesc... Termenul din precontract expira (ia ghiciti) chiar pe 31 august iar prorpietara care nu traia in Romania de foarte mult timp isi pierduse rabdarea. A fost un adevarat maraton pentru ca Fondul de Garantare spunea ca nu ar trebui sa fie dosarul la ei (eu am prins perioada cand fondul trimitea contractul de garantare catre banca pentru a fi semnat de cumparator si apoi il asteptau sa il semneze si ei)ca de doua zile dosarele se trimit deja semnate catre banca. Dosarul pierdut a fost gasit in cele din urma, parasit, si inapoiat bancii. Asadar @ictin avea foarte mare dreptate: fondul nu isi respecta termenele. Este un proces cu oameni putini si poate cu prea putine proceduri bine puse la punct. In fine, am reusit: sunt platitor de rata timp de 30 de ani si-a trebuit sa imbatranesc cu inca 10 ca sa reusesc sa ma faca dator la ei.

Anonim spunea...

Cu multa dezamagire va anunt ca spaga troneaza si conduce in acest renumit program Prima Casa: spaga data la banca, spaga la evaluator si la sefii lui si la sefi sefilor lor si tot asa pana se umple piramida si e fiecare multumit...abia apoi poti sa zici ca ai o casa, sa te pui pe platit rate si pe injurat sistemu'...e rusine, dar se pare ca numai asa se face treaba...

Stefan Trasca spunea...

Exista si alternative mai avantajoase la acest program pentru cei care mai pot astepta 18 luni. BCR-Bpl ofera in acest moment produse de economisire creditare in domeniul locativ subventionate de stat cu o prima de 25% . Pentru mai multe detalii contractati-ma la adresa de email trasca.stefan@yahoo.com

Unknown spunea...

Pentru Stefan: Da daaaa... si cand ajungi batran o sa iti poti lua si casa. Prima de la stat se da o singura data si fata de cati bani ai nevoie pentru o casa nici nu se cunoaste. Nu te poti folosi de banii aia pe care ii pui in cont decat in anumite conditii, daca te razgandesti e nasol, apoi trebuie aprobat apoi apoi apoi.... Mai de graba daca ai bani de economisit iti faci un depozit cu dobanda prin capitalizare, sau ii schimbi in euro iar daca vrei sa iti iei casa in oricare conditii tot prin prima casa iesi mai ieftin si e mai rapid. Cunosc produsele astea si sunt facute doar ca sa atraga ceva lichiditati la banca. Avantajul ar fi ca iti creeaza un istoric la banca respectiva. Puneti in balanta acum.